ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Στάζουν μέλι» ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες Ενώσεις του κεφαλαίου

«Ανήσυχος» για «τον ανταγωνισμό των υγιών επιχειρήσεων» ο επικεφαλής της δοτής ηγεσίας της ΓΣΕΕ, Παναγόπουλος

Τα εύσημα του ΣΕΒ και των άλλων Ενώσεων του κεφαλαίου εισέπραξε η κυβέρνηση της ΝΔ στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για το λεγόμενο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο - σκούπα.

Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς να εκφράσουν γνώμη και τόσο οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ όσο και του ΣΕΤΕ και των Βιομηχανικών Επιμελητηρίων χαιρέτισαν το νομοσχέδιο, αφού - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μ. Μητσόπουλος, διευθυντής του τομέα επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ρυθμιστικών πολιτικών του ΣΕΒ - «συμβάλλει θετικά στη διαμόρφωση ενός φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος», με την Κ. Δασκαλάκη, υπεύθυνη του τομέα απασχόλησης και αγοράς εργασίας του ΣΕΒ, να συμπληρώνει πως «προβλέπει πρακτικές λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία για χρόνια εμπόδιζαν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», όπως βαφτίζονται τα «εμπόδια» των εργατικών δικαιωμάτων για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Κ. Μίχαλος, είπε ότι «δεν μπορούμε παρά να καλωσορίσουμε τις θετικές παρεμβάσεις που προωθεί με στόχο την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμποδίων και την επιτάχυνση μιας σειράς διαδικασιών για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας».

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, μιας που... τρώγοντας έρχεται η όρεξη, κατέθεσαν και «βελτιωτικές» προτάσεις, απαιτώντας από την κυβέρνηση της ΝΔ να υλοποιήσει και το υπόλοιπο από το 30% των αξιώσεών τους που κατά δήλωσή τους δεν πρόλαβε να υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, ο ΣΕΒ πρότεινε την πλήρη κατάργηση της διαιτησίας, την πλήρη υπερίσχυση των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι των κλαδικών κ.ά.

Ως ...«εκπρόσωπος» των εργαζομένων είχε κληθεί ο επικεφαλής της δοτής ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος επιβεβαιώνοντας το ρόλο του ως ανθρώπου της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα, δεν είπε ούτε λέξη για την απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης στα συνδικάτα, δεν έβγαλε «κιχ» για την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» στη λήψη αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, ενώ έφτασε να ισχυριστεί ότι το νομοσχέδιο επαναφέρει και θετικές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τα «ατομικά δικαιώματα» των εργαζομένων! Η μόνη... παράκλησή του προς τον υπουργό ήταν σε ό,τι αφορά το «ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων», για το οποίο είπε: «Θα παρακαλούσα τον υπουργό και θα παρακαλούσα κι αν είναι δυνατόν στην αίθουσα αυτή, αυτό να δηλώσει ότι το αποσύρει». Παρακάλεσε ακόμα τον υπουργό «να ξαναδείτε» το θέμα της διαιτησίας. Ολα αυτά μάλιστα με «ανησυχία» για τις «άσχημες συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου, όσον αφορά τον ανταγωνισμό των υγιών επιχειρήσεων» (!), όπως χαρακτηριστικά είπε. Τα όσα ανέφερε επισφραγίστηκαν και με την παραπάνω από θερμή χειραψία που αντάλλαξε με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη.

ΚΚΕ: Η «άκρα του τάφου σιωπή» στους χώρους δουλειάς δεν θα περάσει

Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, καταρχάς ανέφερε ότι τα όσα είπε ο τάχα εκπρόσωπος των εργαζομένων και οι θερμές χειραψίες του με τον Αδ. Γεωργιάδη είναι μια ακόμα απόδειξη ότι αυτή η «ομάδα» στη ΓΣΕΕ «θέλει να βάλει πλάτη στις ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων» και κάλεσε τους εργαζόμενους «να την απαξιώσουν ακόμα περισσότερο».

Σημείωσε ότι αυτό που επιδιώκεται με το νομοσχέδιο, που είναι συνέχεια των διατάξεων της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι στους χώρους δουλειάς «να μην υπάρχει τίποτα, να εφαρμόζουν ό,τι θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Εξαιρέσεις και πάλι εξαιρέσεις και πάνω από όλα ο υπερυπουργός να είναι αυτός που θα καθορίζει ποιος θα αμείβει τι και με ποιους όρους».

Ειδική αναφορά έκανε και στις ρυθμίσεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα λέγοντας ότι «υπάρχει η ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα» και ότι προετοιμάζουν «μαύρες λίστες» για όσους αγωνίζονται. «Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει άκρα του τάφου σιωπή στους εργασιακούς χώρους, όμως αυτό δεν πρόκειται να γίνει», κατέληξε.

Κινητοποίηση για τους συμβασιούχους δασεργάτες

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, με αφορμή την επικείμενη λήξη των συμβάσεων των δασεργατών που δουλεύουν μέσω της «κοινωφελούς εργασίας», οργανώνει σήμερα Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, στις 12 το μεσημέρι.

«Οι συμβάσεις 5.066 δασεργατών συμβασιούχων των "κοινωφελών" προγραμμάτων Πυροπροστασίας, στις Δασικές Υπηρεσίες σε όλη τη χώρα λήγουν το επόμενο διάστημα, χωρίς να υπάρχει επίσημη θέση της κυβέρνησης για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.

Απευθύνει κάλεσμα στα συνδικάτα να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση, «καθώς η πυροπροστασία είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης», και καλεί τους δασεργάτες από τα δασαρχεία της Αττικής να διεκδικήσουν «την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

Πρόγραμμα πρωτοβουλιών στην Κεφαλονιά

Σύσκεψη με τη συμμετοχή συμβασιούχων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τη Δασοπροστασία, τους δήμους, τα Νοσοκομεία και αναπληρωτών εκπαιδευτικών έγινε τη Δευτέρα, με πρωτοβουλία του Νομαρχιακού Τμήματος Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ.

«Κάνουμε υπόθεση όλων το αίτημα για μόνιμη - σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις», τονίζει το Νομαρχιακό Τμήμα.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε: Να συσταθεί επιτροπή με τη συμμετοχή εργαζομένων από όλους τους χώρους. Να πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υπηρεσίες με αίτημα την ανανέωση όλων των συμβάσεων. Να δοθεί συνέντευξη Τύπου από το Νομαρχιακό Τμήμα και την επιτροπή των συμβασιούχων την Πέμπτη 24/10, στην αίθουσα συνεδρίων του Νοσοκομείου στο Αργοστόλι.

«Μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί 4 εργαζόμενοι από το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς (ΓΝΚ) που είχαν σύμβαση μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, 7 εργαζόμενοι στους δήμους. Τέλος Οκτώβρη απολύονται οι υπόλοιποι στους δήμους και στην Περιφέρεια, τέλη Γενάρη στη Δασοπροστασία και τέλη Φλεβάρη στα νοσοκομεία», σημειώνει το Νομαρχιακό Τμήμα και τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν συμβιβάζονται «με την ελαστική εργασία και τη "μερική" ζωή».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα πάλης ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών

Απέναντι στον νέο γύρο πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής στέγης, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ τονίζει με ανακοίνωσή της την ανάγκη να βρεθούν οι ταξικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας.

Παράλληλα καλεί τις λαϊκές οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους να έρχονται σε επικοινωνία με την Επιτροπή κατά των Πλειστηριασμών, στα τηλέφωνα 2310.233.134, 2310.529.907 και 697.00.63.313.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει τις τράπεζες με κάθε τρόπο, παρέχοντας ακόμα και εγγύηση του Δημοσίου για να αγοραστούν τα προβληματικά δάνεια από ξένα funds. Με αυτόν τον τρόπο και κλιμακώνουν τους εκβιασμούς για να πληρωθούν τα δάνεια, και διαβεβαιώνουν τους "επενδυτές" ότι δεν πρόκειται να χάσουν τα λεφτά τους, και απαλλάσσουν τις τράπεζες από τον μπελά της είσπραξης», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

Και προσθέτει: «Πρόκειται για την προίκα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς τους τραπεζίτες και τα άλλα αρπακτικά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που για τη ΝΔ αποτελεί έτσι κι αλλιώς την πρώτη γραμμή της πολιτικής της, ώστε να δώσει επιπλέον φόρα στα κέρδη και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι οι στρατηγικές συγκλίσεις που μοιράζονται οι πρώην και οι τωρινοί για να σκάψουν από κοινού με την ΕΕ ακόμη βαθύτερο λάκκο για τους εργαζόμενους και το λαό».

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, αξιοποιώντας και τη θετική πείρα από αγωνιστικές πρωτοβουλίες το προηγούμενο διάστημα, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί «να δώσουμε χέρι βοηθείας σε κάθε λαϊκό άνθρωπο που το χρειάζεται, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το σύνολο των αντιλαϊκών σχεδιασμών της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας».

  • Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει και η Επιτροπή του ΠΑΜΕ κατά των Πλειστηριασμών στην Αθήνα, καλώντας εργαζόμενους και λαϊκές οικογένειες να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210.33.01.847, 210.33.01.842 και 210.38.33.786.
WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Πέμπτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

-- Στις 8 μ.μ., εκπομπή του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Αναστολή στάσεων εργασίας στα μέσα σταθερής τροχιάς

Την αναστολή των στάσεων εργασίας που είχαν εξαγγείλει σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ για σήμερα ανακοίνωσαν χτες σωματεία εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Σύσκεψη για την πάλη ενάντια στην «ευέλικτη» εργασία

Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Η οργάνωση της πάλης ενάντια στις "ευέλικτες" μορφές εργασίας και στο αίσχος των "δουλεμπορικών" γραφείων. Αγώνας για σταθερή δουλειά με δικαιώματα» οργανώνουν πέντε κλαδικά σωματεία της Αττικής.

Η σύσκεψη θα γίνει την Τετάρτη 23/10, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Την πρωτοβουλία έχουν πάρει τα Σωματεία: Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και Τύπου - Χάρτου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ