ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δυναμώνουν οι παρεμβάσεις για να βρεθεί συμβιβασμός

Ενώ και ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι «μπορεί να χρειαστούν νέες ιδέες για να καρποφορήσει μια νέα ώθηση»

Από τη συνάντηση των Προέδρων Ελλάδας και Κύπρου

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση των Προέδρων Ελλάδας και Κύπρου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Συντονισμένα δυναμώνει η προσπάθεια για να ξεκινήσει νέος γύρος παζαριών για τη διχοτόμηση της Κύπρου, με φόντο «διευθετήσεις» που εκκρεμούν για κρίσιμα μέτωπα σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, από ενεργειακές επενδύσεις πολυεθνικών κολοσσών μέχρι γεωπολιτικές ανακατατάξεις που φουντώνουν και τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Είναι ενδεικτικές οι διαρροές για τη νέα έκθεση του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το Κυπριακό, όπου υποστηρίζει ότι «παραμένουν ζωντανές οι προοπτικές για μια περιεκτική διευθέτηση (του Κυπριακού) μεταξύ των δύο κοινοτήτων» αλλά και δίνει το σύνθημα για νέα ένταση των παζαριών, τονίζοντας: «Μπορεί να χρειαστούν επιπλέον νέες ιδέες για να καρποφορήσει μία νέα ώθηση». Ακόμη, δηλώνει «σθεναρά πεπεισμένος ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης και να εστιαστεί στο ν' αδράξουμε την προθυμία των δύο πλευρών να διαπραγματευτούν».

Εξάλλου, λανσάροντας και αυτός τον ορυκτό πλούτο του κυπριακού λαού ως πεδίο δόξης λαμπρόν για επιχειρηματικές και άλλες συνεργασίες, ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι «οι φυσικοί πόροι που βρέθηκαν εντός και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν τις δύο κοινότητες και πρέπει να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργαστούν σοβαρά προς μια αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα μέρη επανέλαβαν πρόσφατα τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους για την επίτευξη αυτού του στόχου, πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να αποφευχθεί η περιττή κλιμάκωση στους προσεχείς μήνες και να επιδιωχθεί διάλογος επί του θέματος»!

Μεταξύ άλλων, ο Γκουτέρες - σύμφωνα πάντα με τις διαρροές σε ελληνοκυπριακά και τουρκικά ΜΜΕ - δηλώνει έτοιμος να αναθέσει στην ειδική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, «να συνεχίσει τις συζητήσεις για να εκτιμήσει την πραγματική έκταση της σύγκλισης σε βασικά θέματα και την προθυμία οι πλευρές να ενσωματώσουν νέες προτάσεις ως μέρος μιας συνολικής λύσης προς ένα κοινό μέλλον που οι ίδιοι μπορούν να οραματιστούν». Ακόμα, ο γγ εκφράζει ευγνωμοσύνη «για τη στοχαστική δέσμευση και την εμπιστοσύνη των ηγετών των δύο κοινοτήτων, των εγγυητριών δυνάμεων και άλλων που προσέφεραν ενημερωμένες και εποικοδομητικές απόψεις για τις προοπτικές μιας ειρηνικής επίλυσης» του Κυπριακού, καταλήγοντας ότι «μόνο μια διαρκής συμφωνία που θα επιτευχθεί εντός ενός ξεκάθαρου ορίζοντα» θα προσφέρει ένα «κοινό μέλλον» στους Κύπριους.

Για μοιρασιά μιλά και ο Τσαβούσογλου

Κάλεσμα συνεργασίας απηύθυνε χτες και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος συνεχίζει μέχρι και σήμερα «επίσκεψη εργασίας» στην Αγκυρα.

Επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα σε γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, υποστήριξε ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί να πολεμήσει με κανέναν, αλλά επιδιώκει να μοιραστεί τον «πλούτο» με ακεραιότητα. Συμπλήρωσε ακόμα ότι από μόνη της η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δεν έχει σημασία, απλά για «να καθίσουμε στο τραπέζι ξανά», αλλά αυτές «πρέπει να έχουν αποτέλεσμα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες οργανώθηκε στη Λευκωσία συνέδριο με θέμα «Προεδρική Δημοκρατία κατά Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας», στην οποία μίλησαν οι Πρόεδροι της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως και οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων των δύο χωρών. Το ίδιο το θέμα της συζήτησης επιβεβαίωσε ότι δυναμώνει μια ετοιμότητα για ενδεχόμενες «προσαρμογές» σε περίπτωση που προχωρήσουν σημαντικά οι διαπραγματεύσεις για τη λειτουργία μιας επανενωμένης Κύπρου. Οπως είπε και ο Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του, «καλό θα ήταν, με δεδομένες τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες», να εξεταστούν ακόμα πιο σχεδιασμένα «τα θέματα της ομοσπονδίας, της συνομοσπονδίας, τι σημαίνει αποκέντρωση εξουσιών, πόσο αποδυναμώνεται η ομοσπονδία ή πόσο ενδυναμώνεται η βιωσιμότητα της λύσης».

Μετά από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε για το Κυπριακό ότι «δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα, ιδίως η μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια, να ανέχεται αυτή την κατάσταση. Αυτό πρέπει να τελειώσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεσμεύεται» από τις ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου

ΡΩΜΗ.--

«Σεβόμαστε το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά ποντάρουμε στην ανάπτυξη μέσα στη σταθερότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, μετά από κυβερνητική σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας και η οποία ενέκρινε οριστικά το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο και στάλθηκε στην Κομισιόν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Ο Κόντε πρόσθεσε ότι «τα δημοσιονομικά θα παραμείνουν σε τάξη, σε συνοχή όμως με τις προεκλογικές υποσχέσεις», αναδεικνύοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης «Κινήματος 5 Αστέρων» - «Λέγκας» παραμένει το νοικοκύρεμα και η συνεργασία που απαιτεί η υπεράσπιση του ιταλικού κεφαλαίου, γι' αυτό άλλωστε και το παζάρεμα με την ΕΕ θα συνεχιστεί.

Από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, είπε ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη και ότι ο διάλογος με την ΕΕ θα συνεχιστεί με βάση τα όσα προβλέπουν οι κανονισμοί της λυκοσυμμαχίας. «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τινάξουμε στον αέρα την Ευρώπη», ξεκαθάρισε.

Θυμίζουμε ότι το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει ότι η σχέση δημοσίου ελλείμματος - ΑΕΠ θα φτάσει την επόμενη τριετία το 2,4%, 2,1% και 1,8% αντίστοιχα, έχοντας προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και συνολικότερα. Οι ρυθμοί της λεγόμενης «εξυπηρέτησης» του μεγάλου δημοσίου χρέους και ελλείμματος προβληματίζουν τους μεγαλοεπενδυτές, από τη σκοπιά ενδεχόμενων αλυσιδωτών αντιδράσεων που μπορεί να υπάρξουν και για άλλες αγορές. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι αυξημένες δημόσιες δαπάνες που η ιταλική κυβέρνηση επιφυλάσσει προς όφελος του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου (αφού την ίδια στιγμή μια σειρά δαπάνες που αφορούν λαϊκές ανάγκες θα «συμπιεστούν» κατάλληλα) αναθερμαίνουν και τη συζήτηση - αντιπαράθεση για την αξία και το βαθμό «συμμόρφωσης» στις ευρωπαϊκές Οδηγίες, αντανακλώντας και τον ανταγωνισμό για το ποιος θα φορτωθεί μεγαλύτερο μέρος από τα «σπασμένα» μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης, ή το ρυθμό που θα ανακτήσει προβάδισμα η μία ή η άλλη μερίδα του κεφαλαίου.

Πάντως, η προσπάθεια της ιταλικής κυβέρνησης να εμφανιστεί ως δήθεν «εναλλακτική» υπέρ των λαϊκών στρωμάτων έχει κοντά ποδάρια. Είναι ενδεικτικό ότι η πολυδιαφημισμένη της δέσμευση για μεταρρύθμιση των «νόμων Φορνέρο» κάνει μεν λόγο για δυνατότητα συνταξιοδότησης από τα 62 χρόνια, με την προϋπόθεση όμως να έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές «τουλάχιστον 38 χρόνων». Κάτι που ειδικά για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, δεδομένων των δραματικών διαστάσεων που αποκτά η περιστασιακή και με πετσοκομμένα δικαιώματα εργασία. Αντίστοιχα, και η πολυδιαφημισμένη θέσπιση του κατώτατου εισοδήματος αφορά κατηγορίες ατόμων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και «ευνοώντας την ένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσα από ένα δεσμευτικό μονοπάτι εκπαίδευσης».

Κατά τ' άλλα, ο προϋπολογισμός προβλέπει μια σειρά παρατάσεις ή αναβαθμίσεις διευκολύνσεων για τους μεγαλοεπενδυτές, με ειδική «μέριμνα» για όσους επανεπενδύουν κεφάλαια αλλά και όσους κατευθύνονται σε τομείς όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, όπως οι εναλλακτικές μορφές Ενέργειας κ.λπ.

«Η ΕΕ χρειάζεται την Ιταλία»

Πάντως, μετά την επίσημη κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού της Ιταλίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «αν δεχτούμε την παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με την Ιταλία». Πρόσθεσε πως «η δυναμική της ιταλικής δημόσιας οικονομίας» τον κάνει «να ανησυχεί ιδιαίτερα», αλλά υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν προκαταλήψεις» και ότι «με την Ιταλία θα αναπτυχθεί συζήτηση, όπως γίνεται και με όλες τις άλλες χώρες». Υπογράμμισε ακόμα ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής δεν θεωρεί πως η Ιταλία πρέπει να καθίσει στο «σκαμνί του κατηγορούμενου», διότι «υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί», και συμπλήρωσε: «Η Ιταλία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Ιταλία».

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάγιο αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι «του Γιούνκερ του μένει λίγος χρόνος. Το Μάιο τα πράγματα θα αλλάξουν...».

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι «ο δρόμος της λιτότητας δεν μπορεί πλέον να ακολουθηθεί - εμείς επιδιώκουμε διάλογο χωρίς προκαταλήψεις».

Ενώ και ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, έλεγε από προχτές ότι «η κυβέρνηση δεν αισθάνεται πως δεσμεύεται από τις νόρμες που καθορίζουν οι Βρυξέλλες για το δημόσιο έλλειμμα και τις οποίες πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αγνοήσει, ξεκινώντας από Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία», με έμμεσα πλην σαφή υπονοούμενα για άλλες δημοσιονομικές «προσαρμογές» που η Κομισιόν έχει αποδεχτεί, ενώ τώρα εμφανίζεται πιο «σκληρή», σε μια εποχή βέβαια που ο ανταγωνισμός έχει οξυνθεί κατακόρυφα και τα μαχαίρια που έχουν βγει είναι πολύ πιο κοφτερά.

ΚΙΝΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Βαθαίνουν οι επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις

ΠΕΚΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ολοένα και «βαθαίνουν» οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις Γερμανίας - Κίνας, αλλά και οξύνεται ο ανταγωνισμός, και μάλιστα σε τομείς όπως υψηλή τεχνολογία, «πράσινη» Ενέργεια κ.λπ., όπως δείχνουν και πρόσφατα στοιχεία. Οι διμερείς επενδύσεις μεταξύ Κίνας και Γερμανίας ξεπερνούν τα 40 δισ. δολάρια, σύμφωνα με αξιωματούχο του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου (MOC). Τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη Διακυβερνητική Συμφωνία Κίνας - Γερμανίας για την Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία.

Η διμερής συνεργασία διευρύνεται σε νέους τομείς και σε υψηλότερο επίπεδο, δήλωσε ο Λι Γιονγκ, αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας Προώθησης των Επενδύσεων στο υπουργείο Εμπορίου, σε επενδυτικό φόρουμ που έγινε πριν από λίγες μέρες στο Τσινγκντάο, στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ.

Η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών ανήλθε στα 168,1 δισ. δολάρια το 2017, αντιστοιχώντας σχεδόν στο 30% του εμπορίου της Κίνας με την Ευρώπη. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας για δύο συνεχή χρόνια, τόνισε ο Λι. Με την επιταχυνόμενη αστικοποίηση της Κίνας και την αύξηση του πληθυσμού μεσαίου εισοδήματος στη χώρα υπάρχει μια ακμάζουσα καταναλωτική αγορά. Η κινεζική κυβέρνηση ανοίγει περισσότερο την οικονομία της χώρας και εργάζεται για να προστατεύσει τα δικαιώματα των ξένων επιχειρήσεων στην Κίνα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Από το 2013, η Κίνα έχει γίνει η μεγαλύτερη πηγή επενδύσεων στη γερμανική βιομηχανία ηλεκτρονικών (παραγωγή, έρευνα κ.λπ.), σύμφωνα με την κρατική γερμανική υπηρεσία «Germany Trade & Invest».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ