ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιμένει στις «ζώνες ασφαλείας» η Τουρκία

Χάρτη για τη δημιουργία χερσαίων και εναέριων «ζωνών ασφαλείας» στην τουρκοσυριακή μεθόριο, με πρόσχημα τους Σύρους πρόσφυγες, παρουσίασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου

Συνεχείς είναι οι περιπολίες των Τούρκων στρατιωτών στην τουρκο-συριακή μεθόριο...
Συνεχείς είναι οι περιπολίες των Τούρκων στρατιωτών στην τουρκο-συριακή μεθόριο...
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Παρά την κατηγορηματική άρνηση της Συρίας να δεχτεί στο έδαφός της τη δημιουργία των λεγόμενων «ζωνών ασφαλείας» που προτείνει η Τουρκία με πρόσχημα την ασφάλεια των Σύρων προσφύγων, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο, με συνέντευξη που παραχώρησε στο αραβόφωνο δίκτυο «Αλ Τζαζίρα».

Το ίδιο 24ωρο, πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχθηκε για πρώτη φορά επισήμως συναντήσεις Αμερικανών αξιωματούχων με στελέχη του συριακού κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης»...

Ο χάρτης του Νταβούτογλου

Ο Νταβούτογλου παρουσίασε χάρτη με επτά περιοχές της τουρκο-συριακής μεθορίου, μαρκάροντας μια μεγάλη έκταση, που εκτείνεται από το βορειότερο άκρο του συριακού εδάφους έως τις ακτές της Μεσογείου και στις οποίες υποτίθεται πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν «ζώνες ασφαλείας».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για στρατιωτικές ζώνες, αλλά...«για ανθρωπιστικές ζώνες υπό στρατιωτική προστασία». Πρόσθεσε ότι το βάθος αυτών των «ζωνών ασφαλείας» θα μπορούσε να αυξομειωθεί ανάλογα με τις κατά τόπους συνθήκες, σημειώνοντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση «η Τουρκία δεν θα αναλάβει μόνη της το ρίσκο της επέμβασης». Ως βασικό επιχείρημα για τη θέσπιση τέτοιων «ζωνών», με απόφαση της λεγόμενης «συμμαχίας των προθύμων» των ΗΠΑ «κατά» του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), έφερε την αδυναμία σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «δεδομένης της δυνατότητας άσκησης βέτο που έχουν τα πέντε μόνιμα μέλη».

«Η ενδεχόμενη πτώση του Κομπανί θα μπορούσε να μας λυπήσει πραγματικά. Ομως, πού ήταν (όλοι αυτοί) όταν έπεσε η Ράκα (στα χέρια του ΙΚ); Οταν έπεφτε η Τζαραμπουλούς και η Μοσούλη;», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, που ένα 24ωρο νωρίτερα είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει το πέρασμα από το τουρκικό έδαφος εθελοντών που θέλουν να πολεμήσουν κατά του ΙΚ στο πλευρό των Κούρδων μαχητών στο Κομπανί της βόρειας Συρίας, θεωρώντας τους τελευταίους συνεργαζόμενους με την «παράνομη» οργάνωση ΡΚΚ των Κούρδων της Τουρκίας...

Απειλούν με απέλαση 150 Σύρους Κούρδους

Παράλληλα με τη συνέντευξη Νταβούτογλου στο «Αλ Τζαζίρα», οι τουρκικές αρχές σχεδιάζουν να απελάσουν βιαίως από τη χώρα 150 Κούρδους από το Κομπανί της Συρίας, θεωρώντας πως σχετίζονται με το ΡΚΚ, επειδή ανήκουν είτε στο κουρδικό συριακό «Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης» (PYD) ή στην ένοπλη πολιτοφυλακή του, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ο Ιμπραΐμ Αϊχάν, Τούρκος βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HPD), μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε πως οι 150 Κούρδοι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στο Κομπανί ή σε άλλους θύλακες Κούρδων της Συρίας και πραγματοποιούν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι, ανάμεσα στα άλλα, και για τις οικτρές συνθήκες κράτησής τους στο αθλητικό κέντρο της πόλης Σουρούτς, στην παραμεθόριο.

Ζητούν βοήθεια από τους ιμπεριαλιστές...

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιντρι Νάσαν, αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων στο Κομπανί και στέλεχος του «Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης» ζήτησε από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να επιτρέψουν τον εξοπλισμό της πολιορκημένης πόλης, λέγοντας ότι σε αντίθεση με τους τζιχαντιστές που φέρνουν ελεύθερα ενισχύσεις σε άτομα και όπλα, εκείνοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα πεδία των συγκρούσεων, δίχως αρκετά όπλα και άλλα μέσα. Χαρακτήρισε «αποτελεσματικές» τις επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, σημειώνοντας ότι δεν αρκούν για να αποτρέψουν την άλωση της πόλης από τους τζιχαντιστές. Ο Νάσαν ζήτησε, τέλος, «από τη διεθνή κοινότητα να ανοίξει ανθρωπιστικό ασφαλή διάδρομο για να επιτρέψει βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα, όπλα και πυρομαχικά» και κατέληξε λέγοντας: «Το Κομπανί δεν μάχεται μόνο για τον εαυτό του. Εδώ πρόκειται για μάχη κατά της τρομοκρατίας και γι' αυτό όλες οι χώρες πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτήν την αντίσταση».

Ενδιαφέρον προκαλεί η παραδοχή της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, χτες βράδυ ότι οι ΗΠΑ είχαν, την περασμένη βδομάδα, τις πρώτες επίσημες επαφές με το κουρδικό «Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης» «εκτός περιοχής» (που δεν την κατονόμασε). Σημείωσε πως η συνάντηση επικεντρώθηκε στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών...

Τον εξοπλισμό του ΡΚΚ προτείνουν Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες

«Συμπτωματικά» χτες στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης CDU Φόλκερ Κάουντερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξοπλισμού του «Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν» (ΡΚΚ) στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης των τζιχαντιστών.

Αυτό, μολονότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, έχει ταχθεί κατά της ενίσχυσης του PKK, το οποίο μάχεται επί δεκαετίες για την αυτονομία των Κούρδων της Τουρκίας και θεωρείται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση.

«Γνωρίζω τα προβλήματα που έχει η Τουρκία με το PKK, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί λύση το να καθόμαστε αμέτοχοι και να παρακολουθούμε το ΙΚ να καταλαμβάνει σημαντικές μεθοριακές πόλεις, εξελισσόμενο ραγδαία σε απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε ο Κάουντερ ενώπιον του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Spiegel». Δεν απέκλεισε μάλιστα και την υποστήριξη «και άλλων οργανώσεων», προσθέτοντας εντούτοις ότι «αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μαζί με την Τουρκία και όχι εις βάρος της».

Οι Ρώσοι διαψεύδουν τα περί ανταλλαγής πληροφοριών

Στο μεταξύ, η Ρωσία διέψευσε χτες τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να ανταλλάξουν πληροφορίες για τους τζιχαντιστές του ΙΚ, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα αρνείται να συμμετάσχει σε συνασπισμούς που παραβιάζουν το «διεθνές δίκαιο».

Την Τρίτη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λαβρόφ στο Παρίσι, ο Κέρι είχε δηλώσει, ως γνωστόν, ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν «να εντείνουν τη συνεργασία τους», όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για το «Ισλαμικό Κράτος». Το ρωσικό υπουργείο, ωστόσο, επισήμανε ότι η Μόσχα παρέχει ήδη βοήθεια στη Συρία και το Ιράκ στον αγώνα τους εναντίον της «τρομοκρατίας» και ότι «θα συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες αλλά δε θα εμπλακεί σε συνασπισμούς που δημιουργούνται, παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Δεκάδες νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ

Στο Ιράκ, πάντως, συνεχίζονται μεταξύ άλλων και οι σφοδρές συγκρούσεις στρατού, σουνιτικών πολιτοφυλακών και τζιχαντιστών στη δυτική επαρχία Ανμπαρ, αλλά και ένα μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη και άλλες πόλεις του Ιράκ.

Ιρακινές νοσοκομειακές πηγές ανέβασαν σε τουλάχιστον 38 τους νεκρούς και σε πολλές δεκάδες τους τραυματίες από τουλάχιστον 10 ισχυρές βομβιστικές εκρήξεις που έβαλαν στο στόχαστρο κυρίως Σιίτες αμάχους, Ιρακινούς αστυνομικούς και στρατιώτες.

Μέσα στο τελευταίο πενθήμερο, ξεπερνούν τους 150 οι νεκροί στο Ιράκ από τις βομβιστικές επιθέσεις, που οι ιρακινές αρχές εικάζουν πως τις προκαλούν υποστηρικτές των Σουνιτών τζιχαντιστών του ΙΚ.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πρόοδος και δυσκολίες μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία

ΒΙΕΝΝΗ.--

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε χτες σε Ιρανούς δημοσιογράφους, στη Βιέννη, ότι Ιράν και ΗΠΑ έκαναν «κάποια πρόοδο» στις προχτεσινές μαραθώνιες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «εστιάζοντας περισσότερο στην εξεύρεση πιθανών λύσεων αντί στα προβλήματα», αλλά μένει να κάνουν ακόμη «πολλά» μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία έως την ημερομηνία - ορόσημο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, στις 24 Νοέμβρη.

Αναφερόμενος στις εξάωρες συνομιλίες που είχε το περασμένο 48ωρο στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, και την απερχόμενη επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, ο Ιρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις πέραν της 24ης Νοέμβρη, παρά τις διαφωνίες.

«Μένουν 40 μέρες έως το τέλος της προθεσμίας και κανένας από τους διαπραγματευτές δεν πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη ώρα (να συζητηθεί) μια παράταση. Εχουμε την ίδια άποψη για το θέμα και πιστεύουμε ότι δεν αξίζει καν να το σκεφτόμαστε», είπε ο Ζαρίφ, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη μεταξύ της Ομάδας 5+1 (Πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία). Ο Ζαρίφ κάλεσε την «άλλη πλευρά να κατανοήσει ότι οι κυρώσεις δεν είχαν καμία επίπτωση» στη συνέχιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και ότι «οι κυρώσεις είναι ένα σύμβολο των σχέσεων του παρελθόντος και αυτό το σύμβολο πρέπει να καταστραφεί».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Δολοφονία 13χρονου εφήβου από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οργή και αποτροπιασμό προκαλεί στον παλαιστινιακό λαό η χτεσινοβραδινή δολοφονία ενός 13χρονου αγοριού από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, στη διάρκεια εφόδου στην περιοχή Μπέιτ Λικίγια (βορειοδυτικά της Ραμάλα στη Δυτική Οχθη).

Σύμφωνα με τοπικές ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες, οι Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν το βράδυ στο χωριό Μπέιτ Λικίγια, με πρόσχημα την αναζήτηση «υπόπτων» και την καταστολή «παράνομης διαδήλωσης» και πυροβόλησαν στο στήθος από κοντινή απόσταση, σκοτώνοντας τον 13χρονο Μπαχάα Σαμίρ Μπάντιρ. Το αγόρι ξεψύχησε λίγα λεπτά μετά το μοιραίο πυροβολισμό, πριν καν ξεκινήσει η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Ραμάλα.

Η είδηση δολοφονίας του 13χρονου παιδιού ανέβασε στα ύψη την οργή των Παλαιστίνιων, πυροδοτώντας συγκρούσεις με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εντός και εκτός του χωριού Μπέιτ Λακίγια. Συγκρούσεις νεαρών Παλαιστινίων με ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις αναφέρθηκαν αργότερα σε τουλάχιστον τρεις συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, προσπαθώντας να δικαιολογήσει μία ακόμη δολοφονία παιδιού, δήλωσε πως περίπολος του ισραηλινού στρατού συνάντησε «παράνομη διαδήλωση» στο Μπέιτ Λακίγια, όπου έγινε στόχος επίθεσης με βόμβες μολότοφ. Οι στρατιώτες, είπε η εκπρόσωπος, «απάντησαν στην απειλή με αληθινά πυρά».

Η χτεσινοβραδινή δολοφονία του 13χρονου Μπάντιρ ανεβάζει σε 42 τον αριθμό των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από την αρχή του χρόνου στη Δυτική Οχθη, πέρα από τους πάνω από 2.200 αμάχους της Λωρίδας της Γάζας που δολοφονήθηκαν κατά την ισραηλινή επίθεση του περασμένου καλοκαιριού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ