ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κινητοποιήσεις των γονιών αύριο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Σε κλιμάκωση του αγώνα και πανελλαδική κινητοποίηση για την Παιδεία με παραστάσεις διαμαρτυρίας και πορείες καλεί αύριο, Παρασκευή, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Αθήνα, αύριο στις 12 το μεσημέρι προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θέμα της μεταφοράς μαθητών στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, σχολείων ειδικής αγωγής κ.ά.

Κινητοποιήσεις σχεδόν σε όλες τις πόλεις όπου λειτουργούν μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία προγραμματίζονται αύριο από την Πανελλήνια Ενωση Γονέων των σχολείων αυτών και τους μαθητές τους, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για το ζήτημα της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών και στις Διοικητικές Περιφέρειες για τα προβλήματα μεταφοράς και σίτισης.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης απευθύνει η Ενωση Γονέων Ηρακλείου, απαιτώντας μαζικούς διορισμούς για να καλυφθούν τα κενά, έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων, ρύθμιση για αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όλα τα σχολεία, απόσυρση της απόφασης του υπουργείου για δημιουργία τμημάτων με 28 μαθητές, απόσυρση του νόμου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κ.ά.

Επίσης, σήμερα, Πέμπτη, οι γονείς του Δημοτικού Σχολείου Χορτιάτη κινητοποιούνται διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη λεωφορείων μεταφοράς των μαθητών και την έλλειψη εκπαιδευτικών.


Σε δίκη οδηγούνται δέκα μαθητές στην Ηγουμενίτσα

Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τους μαθητές που αγωνίζονται ως εγκληματίες φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση, αφού μετά τις καταδίκες μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας, ένα νέο κρούσμα σημειώθηκε χτες στην Ηγουμενίτσα. Συγκεκριμένα, 10 μαθητές του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας συνελήφθησαν το πρωί στο σχολείο τους που τελούσε υπό κατάληψη, κρατήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού πρώτα ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλλήψεις έγιναν μετά από εντολή του εισαγγελέα, και αφού είχαν προηγηθεί μηνύσεις από τις διευθύνσεις των ΕΠΑΛ και ΙΕΚ, με τις κατηγορίες περί φθοράς δημόσιας περιουσίας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους για το θέμα, οι Οργανώσεις Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τονίζουν μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να επιβάλει το νέο σχολείο της "αγοράς" των καπιταλιστών, δεν διστάζει να σέρνει στα κρατητήρια της Ασφάλειας και στα δικαστήρια τους μαθητές που "τολμούν" και αντιστέκονται σε μια πολιτική που τους αφαιρεί το δικαίωμα στη μόρφωση και τους οδηγεί στη σύγχρονη δουλεία προς χάριν της κερδοφορίας των καπιταλιστών.

Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται και ο ρόλος των διευθυντών που έχουν επιλεγεί από την κυβέρνηση έχοντάς τους συνεργούς και συνένοχους στην επιβολή τρομοκράτησης των μαθητών.

Καλούμε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτή την τακτική και την πολιτική, να καταδικάσουν τα νέα μαθητοδικεία και να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα των μαθητών, να φτιάξουν μέτωπο αντίστασης και ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής».


Νέο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών

Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα για τις προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ

Μία νέα κατηγορία ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών με μισθό 490 ευρώ και με λειψά δικαιώματα διαμορφώνει η κυβέρνηση, μέσα από την πρόσληψη και εκπαιδευτικού προσωπικού μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει τα κενά και σε σχολεία με 8.200 προσλήψεις, από τις οποίες οι 600 θα είναι νηπιαγωγοί και οι υπόλοιποι θα είναι βοηθητικό - υποστηρικτικό στα σχολεία.

Να καταδικάσουν τις προσλήψεις στην εκπαίδευση μέσω ΕΣΠΑ και προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ καλεί τους εκπαιδευτικούς το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών συμμετέχοντας στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 21 Οκτώβρη, στις 14.30.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να απαντήσουν στη νέα επίθεση στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά των εκπαιδευτικών, να διεκδικήσουν να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς, πλήρη εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

Χτες το μεσημέρι έγινε παράσταση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του ΔΣ της ΟΛΜΕ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής με αιχμή τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, τον αριθμό μαθητών. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, από τη συνάντηση με το διευθυντή προέκυψε η εμμονή στην εφαρμογή των οδηγιών για τμήματα με 28 μαθητές ακόμα και στις κατευθύνσεις, ενώ σε ό,τι αφορά το ωράριο ειπώθηκε ότι όσοι δεν το συμπληρώνουν θα απασχολούνται σε εξωδιδακτικές δραστηριότητες.


ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Μια βδομάδα από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους και σε δυο τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας (στο Πολιτικών Μηχανικών στα Τρίκαλα και στο Διατροφής και Διαιτολογίας στην Καρδίτσα), τα μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού. Η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να «τρέξει» τις διαδικασίες για την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που απαιτείται, ώστε να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά δεν έγινε, ακόμα, τίποτα...

*** Εκλέχτηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού που έγινε στις 13 Οκτώβρη. Στην ΓΣ εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι, τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Οικογένειας και οι εθελοντές του. Η σύνθεση του νέου ΔΣ είναι η εξής: Πρόεδρος Γεράσιμος Νοταράς, αντιπρόεδρος Νίκος Παρασκευόπουλος, μέλη: Κώστας Αρβανίτης, Τόνια Τζαννετάκη, Ηλίας Μαμαλάκης, Γιώργος Μπαρδάνης, Νίκος Κωνσταντάρας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Μανώλης Χάρος και αναπληρωματικά μέλη: Νίκος Μουζέλης, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Ιωάννης Μπέκας.


Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα σχολείου στο Ωραιόκαστρο

Το Γυμνάσιο και Λύκειο του Δρυμού στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου προχτές έπεσε τμήμα της οροφής του σχολείου, επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Οι διευθυντές των σχολείων εμφανίσθηκαν καθησυχαστικοί, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των μαθητών όμως το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπίστωσε την παλαιότητα του κτιρίου και άλλα προβλήματα που υπάρχουν σε κτίσματα του συγκροτήματος.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς, χωρίς καθυστέρηση, να κάνουν έλεγχο όλου του σχολικού συγκροτήματος, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Ο Δήμος αποδίδει το περιστατικό σε κακοτεχνία και διαβεβαιώνει ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες ελέγχου και επισκευών.

Την ίδια ώρα, οι 300 μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με τη μεταφορά τους προς το σχολείο. Οι μαθητές έρχονται στο Δρυμό από τις γειτονικές περιοχές της Λητής, του Μελισσοχωρίου, του Μονόλοφου και της Ανθούπολης. Η μεταφορά τους μέχρι πέρυσι γινόταν με λεωφορεία έπειτα από συμβάσεις έργου που υπογράφονταν μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των ιδιοκτητών λεωφορείων. Φέτος, οι συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί, εξαιτίας των μειώσεων των αμοιβών των λεωφορειούχων, κατά 35% έως 60%, που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του περασμένου Ιούνη.

Τα προβλήματα του σχολείου Δρυμού έφεραν με Ερωτήσεις τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Ερωτούν τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών:

  • Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τον άμεσο και πλήρη έλεγχο στατικότητας του σχολικού συγκροτήματος και τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τις αναγκαίες επισκευές, ώστε να αποδοθεί ασφαλές στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Γενικού Λυκείου και Γυμνασίου Δρυμού.
  • Τι άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να είναι συνεχώς εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη, ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, και χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών τους.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ