ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
Ψηφοδέλτια συναλλαγής κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα

Με ενιαίο σημείο αναφοράς την κοινή στρατηγική και χωρίς κανένα δισταγμό ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ ...ανταλλάσσουν στελέχη και ψήφους

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να πασχίζουν να αποδείξουν ότι είναι δύο κόμματα με σημαντικές μεταξύ τους διαφορές, ωστόσο και ο τελευταίος εργαζόμενος σ' αυτή τη χώρα αντιλαμβάνεται πλήρως, ότι έχουμε να κάνουμε με κόμματα τα οποία συμπίπτουν στα ζητήματα της συνολικής στρατηγικής και των κεντρικών πολιτικών επιλογών. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης του συστήματος, που κεντρικό ζήτημα για την άρχουσα τάξη είναι να προωθηθούν μέτρα και πολιτικές για τη στήριξη και τη σωτηρία του κεφαλαίου, τα δύο κόμματα εμφανίζονται ...ο ένας να κόβει κι ο άλλος να ράβει.

Απόλυτα αποκαλυπτικές από αυτή την άποψη είναι και οι δηλώσεις του επί χρόνια οικονομικού συμβούλου του Αντ. Σαμαρά, τον περασμένο μήνα, ότι «η χώρα θα πτώχευε, εάν δεν έπαιρνε τα χρήματα του μνημονίου», ομολογώντας ότι «αν έπρεπε να ψηφίσουν 181, η Νέα Δημοκρατία θα "έβαζε πλάτη" και θα ψήφιζε το μνημόνιο».

Από κοντά, πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, και το ΛΑ.Ο.Σ., αυτό το ακροδεξιό μόρφωμα, που πρωτοστατεί σε κάθε κυβερνητική επίδειξη πυγμής και απονέμει εύσημα για κάθε αντιδραστική - αντιλαϊκή επιλογή της κυβέρνησης. Οι βουλευτές του όχι μόνο έδωσαν θετική ψήφο για το μνημόνιο καταλήστευσης των εργαζομένων, αλλά τάσσονται αναφανδόν σε κάθε πρωτοβουλία που αμφισβητεί και ακυρώνει λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών.

Κόντρα στους εργαζόμενους

Είναι ολοφάνερο ότι γίνεται λόγος για πολιτικές δυνάμεις που απερίφραστα τάσσονται με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και με τον πιο επίσημο τρόπο, με την καθημερινή τους δράση και επιλογές, στέκονται απέναντι από τους εργαζομένους. Σιγοντάρουν και στηρίζουν την πολιτική της κάθε είδους ενίσχυσης του κεφαλαίου, μια πολιτική που είναι ταυτόσημη με την κλιμάκωση της επιθετικότητας σε βάρος των εργαζομένων. Με αυτή την έννοια, είναι κόντρα στους εργαζόμενους που αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική, είναι κόντρα στους εργαζόμενους που κινητοποιούνται, βγάζουν κυριολεκτικά σπυράκια που βλέπουν τις κινητοποιήσεις του λαϊκού μετώπου να είναι όλο και πιο μαζικές, πιο μαχητικές, πιο αποφασιστικές.

Από την κλιμάκωση των ταξικών κινητοποιήσεων ενοχλούνται και κάποιοι άλλοι. Οι δυνάμεις του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ που στα λόγια θέλουν να ονομάζονται αριστεροί, στην ουσία όμως ταλανίζονται από τη διαχειριστικού τύπου αντίληψη για την κοινωνία, ανίατη αρρώστια που, αναπόφευκτα, κουβαλάνε κάθε λογής οπορτουνιστές.

Τώρα ενόψει των εκλογών, ο καθένας υποτίθεται ότι πάει μόνος του. Οταν όμως αυτές οι δυνάμεις ανακαλύπτουν ότι ο εργαζόμενος λαός, έχει βγάλει τα συμπεράσματα του και τους έχει γυρίσει την πλάτη, τότε φτάνουν σε αυτό που κάποτε θα θεωρούνταν αδιανόητο.

Συμπράττουν ακόμα και όλοι μαζί, όλοι όλοι, και στήνουν παράταξη μόνο και μόνο για να σταθούν απέναντι στην «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ». Εδώ αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η διαφορετικότητα των δρόμων που προτείνουν στους εργαζόμενους, από την μία αυτές οι πολιτικές δυνάμεις και από την άλλη το δρόμο αντίστασης και αντεπίθεσης που προτείνουν οι κομμουνιστές.

Το δρόμο της μεταξύ τους σύμπραξης, της κολιγιάς, της ανοιχτής συνεργασίας στις επερχόμενες εκλογές θα δείξουμε σήμερα με ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα.

Η περίπτωση της Ικαριάς

Το παράδειγμα της Ικαρίας, μιλάει από μόνο του. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ενώθηκαν εις σάρκαν μίαν και έστησαν, όλοι μαζί, ένα κοινό ψηφοδέλτιο, με μοναδικό, με αποκλειστικό στόχο - κυριολεκτικά στόχο - τον υποψήφιο της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ». Τον Σ. Σταμούλο, νυν δήμαρχο Εύδηλου και επικεφαλής του ψηφοδελτίου που στηρίζουν οι κομμουνιστές.

Εκφράζοντας το σύνολο των συνεργαζόμενων κομμάτων, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης γράφει στην εφημερίδα του κόμματός του: «Η Ικαρία μένει πίσω στην ανάπτυξη και η αιτία είναι - κυρίως - οι μουχλιασμένες ιδέες του ΚΚΕ που στοιχειώνουν κάποια ακραία μυαλά για δεκαετίες (...) το ΚΚΕ άρχισε να τρέμει, γιατί όλοι εμείς οι Ικαριώτες που δεν είμαστε ΚΚΕ αντιπροσωπεύουμε το 66% (σ.σ. αθροίζει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) (...) Απέναντι σε αυτό το σκληρό κομμουνιστή κατεβάζουμε ένα ψηφοδέλτιο νίκης που κάνει πράξη την Εθνική Ενότητα. Ολοι το στηρίζουν πλην (φυσικά...) του μουχλιασμένου ΚΚΕ. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ., οι αριστεροί, οι οικολόγοι, οι ανεξάρτητοι πολίτες κάθε ιδεολογίας (σ.σ. σκόπιμα δεν ονοματίζει τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) που μπούχτισαν όλα αυτά τα χρόνια με τη μιζέρια που φέρνει το ΚΚΕ (...) Να γίνουν έργα, να ανοίξουν ξενοδοχεία, να πέσουν κονδύλια από την ΕΕ, να γίνει μαρίνα και να έρχονται τα γιοτ, να γίνει διεθνώς γνωστό το νησί του Ικάρου με τη λειτουργία της Διεθνούς Ικάριας Αεραθλητικής Ακαδημίας που θέλουν να τη φτιάξουν οι Τούρκοι στη Μικρά Ασία για να οικειοποιηθούν τον... Ικαρο (!) Ολοι μαζί οι δημοκρατικοί μη κομμουνιστές πολίτες, όλοι όσοι βαρεθήκαμε τη μούχλα του ΚΚΕ στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο της συμφιλίωσης (...) Παλέψανε πολύ για να φτιαχτεί το ψηφοδέλτιο της νίκης και θα αγωνισθούμε για ένα ποσοστό - ρεκόρ, και ας κλαίει όσο θέλει το ΚΚΕ».

Στην Ιεράπετρα

Η περίπτωση της Ιεράπετρας Λασιθίου Κρήτης, είναι λιγότερο γνωστή, αλλά εξίσου ενδεικτική. Εκεί το κοινό ψηφοδέλτιο αφορά τα κόμματα του δικομματισμού, όπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκρότησαν ενιαίο ψηφοδέλτιο. Στο σχήμα που θα διεκδικήσει τη δημαρχία υποψήφιος δήμαρχος με χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ είναι ο μέχρι τώρα νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης. Στο ψηφοδέλτιό του θα μετέχει και ο πρώην δήμαρχος Ιεράπετρας Νίκος Χριστοφοράκης, εκλεκτός της ΝΔ.

Εξηγούν, μάλιστα και το εγχείρημά τους: «Θεωρήσαμε και οι δύο πως σήμερα είναι δυνατή και χρήσιμη η υπέρβαση των όποιων διαφορετικών προσεγγίσεων και η πιο πλατιά συνεργασία σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και ενότητας».

Στην Ζάκυνθο

Το αλισβερίσι στη Ζάκυνθο έχει προϊστορία. Στο πρόσφατο παρελθόν, τμήμα των ψηφοφόρων του νομάρχη Διονύση Γάσπαρου (ΝΔ), ψήφιζε με κατεύθυνση τον Δημήτρη Βαρβαρίγο (ΠΑΣΟΚ) για βουλευτή και σε αντάλλαγμα, οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος στήριξαν τον πρώτο για τη θέση του νομάρχη.

Τώρα πρόσωπα και αξιώματα είναι κάπως διαφοροποιημένα. Σύμφωνα με επιστολή στελεχών της Οργάνωσης Ζακύνθου της ΝΔ, που αποκάλυψε - και δε διαψεύστηκε ποτέ - η εφημερίδα «Ημέρα» της Ζακύνθου, η συναλλαγή γίνεται ως εξής: «Σας δίνουμε ψήφους για το Δήμο Ζακύνθου, μας δίνετε ψήφους για την Περιφέρεια». Και αυτό γιατί στη Ζάκυνθο η ΝΔ, λόγω «εσωτερικών προβλημάτων», αδυνατεί να κατεβάσει δικό της υποψήφιο δήμαρχο, με αποτέλεσμα πολλά στελέχη της να επανδρώνουν το συνδυασμό του Αντίοχου Αντώνη (Μπαλιακρά), ο οποίος αφού δεν κατάφερε να πάρει το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ (το πήρε ο Στέλιος Μποζίκης), δήλωσε στην πορεία «ανεξάρτητος».

Την επιστολή συνέταξαν και έστειλαν στη Ρηγίλλης ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας της Οργάνωσης της ΝΔ στο νησί. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρουν: «Με δεδομένο ότι δίνεται βαρύτητα λόγω των πολιτικών εντυπώσεων στους μεγάλους δήμους, και οι μικρές κοινωνίες έχουν άλλες προτεραιότητες, αλλά και επειδή έχει δημιουργηθεί ρήγμα στους κόλπους της ΝΔ Ζακύνθου, θα ήθελα να διερευνήσετε την πιθανότητα υποστήριξης ανεξάρτητου ψηφοδελτίου στη Ζάκυνθο. (...) Ο εμπλουτισμός άλλου ψηφοδελτίου με στελέχη μας σε θέσεις ευθύνης, θα δημιουργήσει μια δυναμική, που εκτιμώ ότι θα είναι νικηφόρα στις εκλογές (...) Η δε κομματική βαρύτητα θα πέσει στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο της Ζακύνθου, το οποίο, με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται, λόγω μεγαλύτερης εκλογικής βάσης, από υποστηρικτές άλλων κομμάτων, του δημοτικού ψηφοδελτίου. Η επιλογή αυτή είναι ρεαλιστική και άκρως πολιτική και έχει γίνει πολλές φορές σε δήμους της Ελλάδας και της Ζακύνθου».

Βέβαια, το αλισβερίσι δεν έχει τελειωμό. Καταγράφουμε εντελώς επιγραμματικά:

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ: Ο ΣΥΝ στηρίζει τον ανεπίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, τον Γ. Δημαρά, μαζί με τη «Δημοκρατική Αριστερά», το ΛΑ.Ο.Σ. αλλά και στελέχη της ΝΔ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Στο Δήμο Ιωαννιτών το ΠΑΣΟΚ στηρίζει μαζί με τη «Δημοκρατική Αριστερά» το Φίλιππα Φίλιο, υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2009

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ: Ο Κυριάκος Μήτρου, πρώην δήμαρχος με τη ΝΔ και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, στηρίζει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Π. Σκοτεινιώτη. Δημοτική σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ, είναι τώρα υποψήφια με το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΝΔ.

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Το ψηφοδέλτιο ...«Συμπαράταξη Ευθύνης» αποτελείται από παλιούς δημάρχους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ περιλαμβάνει ως υποψήφιο και το σημερινό δήμαρχο Θιναλίων εκλεγμένο με τη στήριξη του ΣΥΝ και της ΝΔ.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Στο Δήμο Ζηρού κατεβαίνουν δύο ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Σε εκείνο που εμφανίζεται ως ...ανεπίσημο συμμετέχουν και στελέχη της ΝΔ.

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΟΥ: Στελέχη του ΣΥΝ συμμετέχουν σε δύο ψηφοδέλτια, σε ένα του ΠΑΣΟΚ και σε ένα το οποίο έχει ως επικεφαλής στέλεχος της ΝΔ. Στο τελευταίο μετέχουν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Οι δυνάμεις του ΣΥΝ μετέχουν και στα δύο ψηφοδέλτια του δικομματισμού.

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ: ο ΣΥΝ στηρίζει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ: Ο υποψήφιος περιφερειάρχης που στηρίζει ο ΣΥΝ, ήταν αντινομάρχης στη Νομαρχιακή Αρχή του ΠΑΣΟΚ στην Κεφαλονιά.

ΔΗΜΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την Αμφιτρίτη Αλιμπατέ που είναι σημερινή δήμαρχος στην Ερέτρεια εκλεγμένη με τη ΝΔ.

Ο ΣΥΝ ανακοίνωσε την υποστήριξη της Σοφίας Μούτσου για το Δήμο Καρύστου την έως σήμερα δήμαρχο Στυρέων. Ωστόσο, η Σ. Μούτσου, με δήλωσή της προς τη δικτυακή πύλη Karystos.gr, κοινοποίησε ότι θα είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό του υποψήφιου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Αθ. Χειμάρα της ΝΔ.

Να θυμίσουμε, τέλος, και την υποψηφιότητα του προερχόμενου από τη ΝΔ Π. Τατούλη, τον οποίο στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και η Ντ. Μπακογιάννη.


Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ