ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
Αύριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια στην Αθήνα

Στη Θεσσαλονίκη στις 11.30 π.μ. στο Πολυτεχνείο

Με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις και αιτήματα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου Παιδεία, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι δίνουν αύριο μια πρώτη δυναμική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης που μετατρέπει τη γνώση σε εμπόρευμα.

Συγκεντρώσεις έχουν οριστεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αρτα, Βόλο, Γιάννενα, Αγρίνιο, Λάρισα, Ηράκλειο και Καλαμάτα, ενώ συνεχίζονται και σήμερα γενικές συνελεύσεις φοιτητών και σπουδαστών.

Στο στόχαστρο των κινητοποιήσεων μπαίνει η κοινοτική οδηγία 36/05 - της οποίας η προθεσμία λήγει στις 20 Οκτώβρη - που εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των διαφόρων κολεγίων και ΚΕΣ με εκείνα των πτυχιούχων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ανοίγοντας το δρόμο για την αναγνώριση των ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων. Ακόμα, φοιτητές και σπουδαστές επαναλαμβάνουν την απαίτηση ο νόμος - πλαίσιο να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι συζητήσεις στους συλλόγους φοιτητών και σπουδαστών δεν περιορίζονται στα θέματα της εκπαίδευσης, αλλά επεκτείνονται στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, με το ζήτημα του Ασφαλιστικού να προβληματίζει ιδιαίτερα τους νέους φοιτητές και σπουδαστές.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση προγραμματίζεται για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ. Στη συγκέντρωση καλούν οι σύλλογοι φοιτητών Γεωπονικής, Πανεπιστημίου Πειραιά, Βιολογικού, Γεωλογικού, Νοσηλευτικής, Νηπιαγωγών, Οικονομικού και Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, καθώς και οι σύλλογοι σπουδαστών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών και Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας ΤΕΙ Πειραιά. Σήμερα συνεδριάζουν 9 φοιτητικοί και 4 σπουδαστικοί σύλλογοι. Ακόμα, για σήμερα οι σπουδαστές προγραμματίζουν κατάληψη στο εστιατόριο του ΤΕΙ Πειραιά διεκδικώντας δωρεάν σίτιση και την Παρασκευή προγραμματίζουν κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των τμημάτων με το αίτημα για δωρεάν παροχή αναλώσιμων. Επιπλέον, στη συγκέντρωση καλεί τους γονείς η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας καθώς και το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Πειραιά. Επίσης το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, σε συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στο Πολυτεχνείο καλούν οι σύλλογοι φοιτητών Φυσικού, Γεωλογικού, Παιδαγωγικού, Χημικού, Μαθηματικού, Αρχιτεκτόνων, Ηλεκτρολόγων και η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Σήμερα συνεδριάζουν 9 φοιτητικοί σύλλογοι ενώ είναι προγραμματισμένες πολύμορφες κινητοποιήσεις για σήμερα και για την Παρασκευή 19 Οκτώβρη.

Στην Πάτρα, ο σύλλογος φοιτητών Θεατρικών Σπουδών και οι σύλλογοι Εστίας, Φιλολογίας και Αρχιτεκτονικής καλούν σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, με αποφάσεις των ΔΣ τους.

Στο Βόλο προγραμματίζεται κινητοποίηση με κάλεσμα των συλλόγων φοιτητών Μηχανολόγων, Δασκάλων και σχολής Δικτύων Η/Υ, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης ο σύλλογος φοιτητών Βιολογικού καλεί σε κινητοποίηση στη Σύγκλητο του πανεπιστημίου. Ακόμα, στην Καλαμάτα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου καλεί ο σύλλογος σπουδαστών ΣΤΕΓ.

Δυο κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στα Γιάννενα στις 12 μ. στην Ακαδημία και στον ίδιο χώρο στις 6 μ.μ., στις οποίες καλούν η ΠΚΣ και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ενώ σε κινητοποίηση βρίσκεται από προχθές το βράδυ το 5ο Λύκειο της πόλης. Στην Αρτα το συντονιστικό από τα Λύκεια όλης της πόλης καλεί στην πλατεία Σκουφά στις 11 π.μ. ενώ σε κινητοποιήσεις καλεί και ο σύλλογος σπουδαστών της Σχολής Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Και στο Αγρίνιο το Συντονιστικό Μαθητών από το 1ο, 2ο, 4ο, 5ο Λύκειο και το ΤΕΕ καλεί στην πλατεία Δημοκρατίας στις 11 π.μ.

Συγκέντρωση για την Παιδεία οργανώνουν αύριο στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας μαζικοί φορείς της πόλης. Σε ανακοίνωση που υπογράφουν εκπρόσωποι του ΕΚΛ, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λάρισας, της Ομοσπονδίας Γονέων Λάρισας και Γιάννουλης, καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι της περιοχής να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση διεκδικώντας ένα σχολείο που θα διαμορφώνει έναν άλλο άνθρωπο, θα αναπτύσσει αρμονικά όλες τις πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας.

  • Τη διαδικασία της «αξιολόγησης» καταψήφισε η συνέλευση Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Καβάλας χτες το πρωί.
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Καθημερινή πάλη για τη φοιτητική μέριμνα

Το σοβαρό πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών του Πάντειου Πανεπιστημίου ανέδειξε χτες η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, σε συνέχεια αγωνιστικών δραστηριοτήτων για το θέμα αυτό που ξεδιπλώνονται με πρωτοβουλία της ΠΚΣ όλο το προηγούμενο διάστημα. Φοιτητές του Πάντειου, μέλη της ΠΚΣ, μίλησαν στα ΜΜΕ περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο δε διαθέτει φοιτητική εστία από το 1999, καθώς μετά το σεισμό το κτίριο όπου στεγαζόταν η εστία κρίθηκε ακατάλληλο. Από τότε ελάχιστοι φοιτητές στεγάζονται σε ξενοδοχείο στην πλατεία Βάθης και όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι συνθήκες είναι άθλιες. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Ρολίνα Σωτηριάδου, φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας και οικότροφη στο ξενοδοχείο, ο χώρος αυτός είναι «ένα πάρκινγκ ψυχών. Εκεί μένουν 70 φοιτητές από το Πάντειο. Οι συνθήκες στο ξενοδοχείο είναι απαράδεκτες. Δεν έχουμε νερό να πιούμε, είναι χάλια οι σωληνώσεις, το νερό τρέχει κίτρινο. Είναι πολύ παλιό το κτίριο, κατσαρίδες περπατάνε παντού...». Οσο για την υποδομή, η Ρ. Σωτηριάδου επισημαίνει ότι «πλυντήρια δεν υπάρχουν, τα ρούχα τα πλένουμε στο χέρι και τα απλώνουμε στην μπανιέρα. Υπάρχει ένα μικρό ψυγειάκι στην αποθήκη, σε άθλια κατάσταση που σιχαίνεσαι να βάλεις εκεί το οτιδήποτε και να φας. Δεν υπάρχει κουζίνα να φτιάξεις εσύ κάτι να φας».

Οπως συμπληρώνει ο Δημήτρης Ανδριώτης, φοιτητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας και μέλος της επιτροπής φοιτητικής μέριμνας, από το 1999 και μετά οι φοιτητές ακούνε για «μια ανακαίνιση, η οποία ποτέ δε γίνεται τα τελευταία οχτώ χρόνια γιατί δεν αντέχει αυτός ο περιβόητος προϋπολογισμός. Ποτέ δεν αντέχει... ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Την ώρα που περίπου 4.000 είναι οι επαρχιώτες φοιτητές μόνο 100 στεγάζονται εκεί, σε συνθήκες άθλιες. Εμείς προτάσσουμε όλοι οι φοιτητές που είναι από επαρχία να μπορούν να μένουν σε εστία».

«Ο πιο βασικός όρος της σύμβασης, που δεν τηρείται αυτή τη στιγμή, είναι ότι το ξενοδοχείο είναι αποκλειστικά στη χρήση του Πάντειου Πανεπιστημίου», υπογραμμίζει ο Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, φοιτητής και μέλος της Συγκλήτου του Πάντειου Πανεπιστημίου. Και καταγγέλλει: «Εχουμε δει ήδη να διώχνονται παιδιά από δωμάτια, για να δοθούν σε τουρίστες. Πρόσφατα μια συνάδελφος με άσθμα, η οποία χρειάζεται απαραίτητα ευάερο δωμάτιο, για να μείνουν τουρίστες την έβαλαν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο που δεν έχει καθόλου αέρα». «Εμείς δε θα ρίξουμε την ευθύνη αποκλειστικά και μόνο στον ξενοδόχο, αλλά κυρίως στην Πρυτανεία η οποία έκανε αυτή τη σύμβαση και δεν την ελέγχει», εξηγεί.

Η ΠΚΣ απαιτεί να ανακατασκευαστεί η παλιά εστία και να δοθούν κονδύλια για να κατασκευαστεί νέα και να δοθεί επίδομα ενοικίου σε όλους τους επαρχιώτες φοιτητές. Ακόμα, πάγιο αίτημα αποτελεί να δοθεί το κτίριο Σαρίδη στο πανεπιστήμιο για την κάλυψη του κτιριακού προβλήματος καθώς και των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών.

  • Χτες, μετά από συνεδρίαση της επιτροπής φοιτητικής μέριμνας του Πάντειου και μετά από συνάντηση του πρύτανη με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, δόθηκε η διαβεβαίωση στους φοιτητές ότι το νερό του ξενοδοχείου θα ελεγχθεί από το Χημείο του Κράτους και ότι η σύμβαση θα τηρηθεί...
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Είναι και δικός μας αγώνας

Σε συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων σημειώνοντας ότι «είναι υπόθεση της εργατικής τάξης ο αγώνας για μια εκπαίδευση που στο επίκεντρο θα βάζει τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της. Είναι καθήκον προς τις επόμενες γενιές να αντισταθούμε στην πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου που στέλνει τα παιδιά μας έξω από το σχολείο, που θέλει να βγάλει στην παραγωγή νέους εργαζόμενους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα του κεφαλαίου», σημειώνει, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «είναι καθήκον προς τις επόμενες γενιές να αντισταθούμε στην πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου που στέλνει τα παιδιά μας έξω από το σχολείο, που θέλει να βγάλει στην παραγωγή νέους εργαζόμενους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα του κεφαλαίου.

Κάλεσμα συμμετοχής στο αυριανό συλλαλητήριο και αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση της Παιδείας απευθύνει και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Πειραιά «Ο Προμηθέας». Το συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν με κάθε μέσο τους αγώνες της νεολαίας, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, αναβαθμισμένη ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που «οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, τροφοδοτεί άμεσα και έμμεσα την ιδιωτική εκπαίδευση».

Ακούν αγώνα και φεύγουν

Το πόσο πασχίζουν συγκεκριμένες δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία φάνηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Η πλειοψηφία του ΔΣ καταψήφισε την πρόταση του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών για τρίωρη στάση εργασίας αύριο, προκειμένου να συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί στις συγκεντρώσεις για την Παιδεία. Προφανώς, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος για αγώνες για την Παιδεία και πως είναι ασήμαντη η κοινοτική οδηγία που στρώνει το έδαφος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ