ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ
Συκοφαντική επίθεση στο ΚΚΕ

Μία από τις αποκαλύψεις της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ που φαίνεται πως πείραξε πολύ τον δήμαρχο Ζαχάρως. Τα χωματουργικά έργα στην παραλία Μπισκινόκαμπου, λίγες μέρες μετά τη φωτιά, με σκοπό τη διαμόρφωση του χώρου για την εγκατάσταση κτισμάτων
Μία από τις αποκαλύψεις της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ που φαίνεται πως πείραξε πολύ τον δήμαρχο Ζαχάρως. Τα χωματουργικά έργα στην παραλία Μπισκινόκαμπου, λίγες μέρες μετά τη φωτιά, με σκοπό τη διαμόρφωση του χώρου για την εγκατάσταση κτισμάτων
Σε αήθη και προβοκατόρικη επίθεση εναντίον του ΚΚΕ προχώρησε χτες ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, ο οποίος εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και στο ψηφοδέλτιό του συμμετείχαν στελέχη της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, χτες σε τηλεφωνική του παρέμβαση σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΛΦΑ, σε ερώτηση αν «γίνεται πλιάτσικο με τη βοήθεια για τους πυροπαθείς;», δήλωσε: «Είναι ψέμα και ξεκίνησε από το ΚΚΕ αυτό. Μια γυναίκα εμφανίστηκε ως εθελόντρια και άρχισε και έπαιρνε πράγματα ανεξέλεγκτα και διώχτηκε από τον Αντιδήμαρχο. Δεν ξέρω αν αυτή είναι μέλος του ΚΚΕ».

Αναφερόμενος δε για το τι συμβαίνει με την παραλία της Ζαχάρως είπε: «Η παραλία της Ζαχάρως είναι στο έλεος του κάθε καταπατητή. Εκεί είναι 8.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 5.500 είναι καταπατημένα πριν τις πυρκαγιές. Μετά τις πυρκαγιές πήγαμε 3 στο αυτόφωρο που διαμόρφωναν εκεί το χώρο. Ο ένας είναι καθηγητής από τη Σουηδία που αγόρασε 1,5 στρέμμα και έχει πάει και έχει βάλει 10 τώρα και είναι και μέλος του ΚΚΕ».

Πληρωμένες απαντήσεις

Οι απαντήσεις ήρθαν λίγο αργότερα από τον Γιώργο Καραπάνο, μέλος της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό. «Ο κ. Χρονόπουλος δεν μπορεί να ξεπεράσει το εξής, ότι όταν υπέγραψε τη σύμβαση για την παραχώρηση των 2.500 στερεμάτων με την Κτηματική Υπηρεσία για να την εκμεταλλευτεί όπως ο ίδιος νόμιζε για 70 χρόνια, το ΚΚΕ μπήκε μπροστά και τον κατήγγειλε όπως και την κυβέρνηση γι' αυτές τις ενέργειες και πάγωσε κάπου η διαδικασία. Οταν μπήκαν μέσα οι μπουλντόζες για να ισοπεδώσουν το χώρο αυτό, εμείς μπήκαμε μπροστά και τους σταματήσαμε. Τους χαλάσαμε τη σούπα».

Για τις καταγγελίες του αναφορικά με μέλη του ΚΚΕ δήλωσε: «Οποιος έχει επώνυμες καταγγελίες, να καταγγείλει ονόματα. Οσο αυτό που αναφέρθηκε για κάποιον καθηγητή από τη Σουηδία, είναι 100% ψευδές. Το άτομο αυτό ανήκει σε περιβαλλοντική κίνηση και είναι από αυτούς που πρωτοστάτησαν για να μην ξεπουληθεί η περιοχή αυτή και κάπου τους έχουμε κάτσει στο στομάχι. Οσο για την εθελόντρια, δεν ανήκει στο ΚΚΕ, αλλά η γυναίκα αυτή δίνει τη ζωή της καθημερινά για να προσφέρει βοήθεια στους πυρόπληκτους».

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι συκοφαντίες του δημάρχου Ζαχάρως σε βάρος του ΚΚΕ στοχεύουν να κουκουλώσουν τις δικές του πομπές. Επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να εμποδίσει τη συσπειρωτική δράση της Κομματικής Οργάνωσης Ηλείας του ΚΚΕ που αναπτύσσεται στο χώρο των πυροπλήκτων και γενικότερα στο λαό της Ηλείας, με στόχο να ματαιώσει τα σχέδια, στα οποία ο δήμαρχος πρωτοστατεί και αφορούν στο ξεπούλημα της παραλίας και των δασικών εκτάσεων της Ζαχάρως στις πολυεθνικές. (ολόκληρη η ανακοίνωση στην 1η σελίδα του «Ρ»).

Ψήγματα του βίου του Χρονόπουλου...

Οσον αφορά τον δήμαρχο Ζαχάρως αξίζει να θυμίσουμε ορισμένα πράγματα.

  • Σύμφωνα με καταγγελία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ, το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτέμβρη αντί η δημοτική αρχή να στείλει τις μπουλντόζες για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει άμεση ανάγκη η πυρόπληκτη περιοχή, με απόφαση και του ίδιου, οι μπουλντόζες έκαναν έργα στον «Μπισκινόκαμπο» για να ανοίξουν δρόμοι στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της ΝΔ μέσω της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) ώστε να διαμορφωθεί ο χώρος για την εγκατάσταση κτισμάτων.
  • Εχει ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο διανέμεται η ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε καταγραφή, μέχρι πριν από λίγες μέρες τουλάχιστον. Την ίδια στιγμή, σύγχρονοι «μαυραγορίτες» και παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, όπως καταγγέλθηκε από κατοίκους της ορεινής Πηνείας και της Ζαχάρως στη σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα στην Ηλεία, μοιράζουν τις ζωοτροφές όχι ανάλογα με τις ανάγκες και τον αριθμό των ζώων στους κτηνοτρόφους, αλλά με άλλου είδους... κριτήρια. Ανάλογες καταγγελίες έγιναν και για τη διάθεση του εμφιαλωμένου νερού, ποσότητες του οποίου, αντί να διανέμονται δωρεάν στους πυρόπληκτους, βρίσκονται σε... ράφια μαγαζιών!
  • Είναι αυτός ο οποίος ενημερώνει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο από ιστοσελίδα στο Ιντερνετ (www.houseingreece.gr): «Ονομάζομαι Πανταζής Χρονόπουλος και είμαι εκλεγμένος Δήμαρχος του Δήμου Ζαχάρως του Ν. Ηλείας στη δυτική Πελοπόννησο. Ο Δήμος Ζαχάρως στην προσπάθειά του για τουριστική αξιοποίηση της περιφέρειάς του, αποφάσισε να παραχωρήσει ΔΩΡΕΑΝ μια απαλλοτριωμένη από το ελληνικό δημόσιο έκταση, συνολικής επιφάνειας 246.420 τ.μ. στην περιοχή Χρυσοχωρίου εντός των ορίων του Δήμου Ζαχάρως. Η έκταση έχει χωριστεί σε 200 οικόπεδα, όπου καθένα από αυτά έχει επιφάνεια 500 τ.μ. περίπου. Η πρόθεση του Δήμου Ζαχάρως είναι να δημιουργηθεί ένα πρότυπο χωριό αποτελούμενο από πανομοιότυπα ξύλινα σπίτια».
  • Πρόκειται για το δήμαρχο που το Νοέμβρη του 2004 εξέδωσε φιρμάνι που τοιχοκολλήθηκε στα καφενεία της περιοχής, σύμφωνα με το οποίο οι αλλοδαποί εργάτες γης κατά τη διάρκεια της συγκομιδής της ελιάς, αντί για 40 ευρώ μεροκάματο, θα αμείβονται ως εξής: «25 ευρώ ο ανειδίκευτος. 30 ευρώ ο κλαδούχος - ραβδιστής. Το φαγητό είναι στην κρίση του εργοδότη». Ανέφερε ακόμα πως αν δε συμμορφωθούν (Αλβανοί στην πλειοψηφία τους) με την απόφασή του, θα φέρει εργατικά χέρια από την Αίγυπτο!
  • Είναι αυτός ο οποίος ανέλαβε να διοργανώσει ταξίδια στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στην πόλη Κλιν, προκειμένου οι άντρες της περιοχής να βρουν γυναίκες για να παντρευτούν.
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Συγκέντρωση συμπαράστασης

Η Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων της Αιγιάλειας καλεί το λαό της περιοχής, σήμερα Τετάρτη 17 Οκτώβρη, έξω από τα δικαστήρια του Αιγίου, στις 9 το πρωί, σε συγκέντρωση συμπαράστασης των αγωνιζόμενων πυρόπληκτων αγροτών που δικάζονται με την κατηγορία της παρακώλυσης των συγκοινωνιών το 2002, γιατί διεκδικούσαν αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές του 2001, καθώς και για τις ζημιές από τον παγετό.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα απαιτεί «να σταματήσει αμέσως κάθε δικαστική δίωξη κατά των συναδέλφων μας αγροτών που αγωνίστηκαν, μεταξύ άλλων, για να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αιγιάλειας». Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί για την Πέμπτη 25 Οκτώβρη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπου θα πραγματοποιηθεί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας με στόχο την αποδοχή των δίκαιων αιτημάτων τους για την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής και τη δυνατότητα να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους.

ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
«Ξεχάστηκαν» οι πυρόπληκτοι

Κάλεσμα στους κατοίκους του πυρόπληκτου δημοτικού διαμερίσματος Μπαμπίνι στο Δήμου Αστακού να πάρουν την υπόθεση της ουσιαστικής αποκατάστασης των ζημιών στα χέρια τους, απηύθυνε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης σε περιοδεία που πραγματοποίησε στην πληγείσα από καλοκαιρινή πυρκαγιά περιοχή, όπου κάηκαν δυο σπίτια, ελαιοκαλλιέργειες, ζώα, αποθήκες με ζωοτροφές και άλλες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής δήλωσαν πως είναι «ξεχασμένοι» καθώς, όπως ανέφεραν, τα δοθέντα ποσά αποκατάστασης (3.000 ευρώ) δεν μπορούν να καλύψουν το πραγματικό ύψος των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και δεν τους διασφαλίζει σε καμία περίπτωση τη δυνατότητα να επανέλθουν και να σταθούν στα πόδια τους. Παράλληλα, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη διάθεση και κατεύθυνση των κονδυλίων που δόθηκαν προς την ΤΑ για δημιουργία διαφόρων υποδομών και έργων που υποτίθεται θα προστάτευαν την πυρόπληκτη περιοχή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε την ανάγκη οι κάτοικοι να κάνουν δική τους υπόθεση το ζήτημα της ουσιαστικής καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών μέσα από τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα και να αντιδράσουν. Να διεκδικήσουν άμεση και πλήρη αποζημίωση στο 100% των ζημιών της φυτικής και ζωικής παραγωγής, την ολοκλήρωση και υλοποίηση όλων εκείνων των αναγκαίων έργων και υποδομών (αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία) που θα θωρακίζουν την περιοχή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ