ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟ 2002
Κατέρρευσαν όλες οι στημένες κατηγορίες

Αθώους κήρυξε το δικαστήριο τον Γ. Τούσσα και τους τρεις αγωνιστές που μαζί με χιλιάδες άλλους εργαζόμενους συμμετείχαν στο μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα το Μάη του 2002

Το πρωτοσέλιδο του «Ρ» στις 30/5/2002, την επομένη του μακελειού στο λιμάνι
Το πρωτοσέλιδο του «Ρ» στις 30/5/2002, την επομένη του μακελειού στο λιμάνι
Το χαλκευμένο κατηγορητήριο δεν κατέρρευσε απλά σαν χάρτινος πύργος. Επιστράφηκε σ' αυτούς που, με πολιτική εντολή, το συνέταξαν και ανέλαβαν να το φέρουν σε πέρας. Σ' εκείνους που προσπάθησαν να τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί τον μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών το Μάη του 2002 και μαζί το σύνολο του εργατικού λαϊκού κινήματος. Συκοφαντώντας και ποινικοποιώντας το δικαίωμα στην απεργία και το ταξικό καθήκον της αλληλεγγύης.

Στη χτεσινή δίκη των αγωνιστών, που ανάμεσα σε δεκάδες άλλους συνελήφθησαν στις 29 Μάη του 2002, στη μεγάλη απεργία που είχαν κηρύξει η ΠΕΜΕΝ και ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η αίθουσα του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, ήταν κατάμεστη.

Με τις στημένες κατηγορίες για «παρακώλυση συγκοινωνιών, αντίσταση και πρόκληση σωματικής κάκωσης από πρόθεση και κατά συρροή», στο εδώλιο βρέθηκαν ο Γιώργος Τούσσας, ναυτεργάτης, τότε πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και σήμερα ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και οι Δημήτρης Κυζίλης, εκπαιδευτικός, Νίκος Αθανασέλος και Νίκος Τέγος, φοιτητές την περίοδο των γεγονότων.

Ομόφωνα το δικαστήριο και ύστερα από πρόταση της Εισαγγελέα, τους απάλλαξε όλους από τις στημένες κατηγορίες.

Το Λιμενικό είχε εντολή να δολοφονήσει

Στις καταθέσεις τους, οι λιμενικοί μάρτυρες κατηγορίας επιβεβαίωσαν ότι τη μέρα του μακελειού, η πολιτική εντολή από το ΥΕΝ, την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές ήταν ξεκάθαρη: Με κάθε τρόπο να σπάσει η απεργία και η περιφρούρησή της. Να φύγουν τα καράβια, έστω κι αν χρειαστεί να δολοφονηθούν άνθρωποι.

Γι' αυτό, όπως αποκάλυψαν στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες υπεράσπισης και οι τέσσερις κατηγορούμενοι, οι Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού κατέβηκαν από το ξημέρωμα πάνοπλες στο λιμάνι. Γι' αυτό και εξαπέλυσαν απρόκλητα και απροκάλυπτα επίθεση στους χιλιάδες εργαζόμενους και φοιτητές που είχαν συμπαραταχτεί με τους απεργούς ναυτεργάτες. Γι' αυτό έκαναν συλλήψεις στο σωρό και χτυπούσαν ακόμα και τραυματίες μέσα στα ασθενοφόρα. Αδιάψευστος μάρτυρας και τα δημοσιεύματα του «Ρ», που κατατέθηκαν στο δικαστήριο.

Γι' αυτό, τέλος, όταν η «πυγμή» τους θρυμματίστηκε από την αντίσταση των απεργών και των άλλων εργαζομένων, φόρτωσαν σε τέσσερις αγωνιστές «κατηγορίες» «αδικήματα» που σύμφωνα ακόμα και με τις καταθέσεις των ίδιων των λιμενικών είχαν διαπραχθεί ώρες μετά τη σύλληψη των κατηγορούμενων! Τέτοιο ήταν το μίσος των πολιτικών προϊσταμένων εκείνων που κατηύθυναν την επίθεση για τους ναυτεργάτες, τους αγώνες τους και τη μαζική συμπαράσταση που εκδηλώθηκε σ' αυτούς. Τέτοιος ήταν και παραμένει ο φόβος τους για τη δύναμη των ταξικών αγώνων.

Ποινικοποιούν ό,τι τους φοβίζει περισσότερο

«Οι λιμενικοί είχαν εντολή όποιον ήταν στο λιμάνι να του σπάσουν τα παΐδια», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, καταθέτοντας σαν μάρτυρας υπεράσπισης. «Κατηγορούμενοι σήμερα θα έπρεπε να είναι οι επικεφαλής τους Λιμενικού Σώματος και η πολιτική τους ηγεσία. Η έκφραση της ταξικής αλληλεγγύης δεν είναι αδίκημα. Είναι υποχρέωση» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τη δίωξη «στημένη και πολιτική».

«Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό και αδιαπραγμάτευτο», τόνισε από την πλευρά του ο Γ. Τούσσας. «Δεν είναι η πρώτη φορά που το κίνημα έρχεται αντιμέτωπο με τη μέθοδο του καρότου και του μαστίγιου. Από τη μια η συμβιβασμένη τακτική της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και η συμμετοχή της στους "διαλόγους" και από την άλλη η καταστολή και η ποινικοποίηση των αγώνων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».

«Οι κυβερνήσεις και τότε και τώρα δείχνουν πραγματικά ποιος είναι αυτός που τους ενοχλεί και τους φοβίζει. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται περήφανα που βρίσκονται αταλάντευτα στην πρωτοπορία των αγώνων για τα πραγματικά δικαιώματα των εργαζομένων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», πρόσθεσε σε δήλωσή του μετά τη δίκη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΚΑΤΕΡΓΑ ΣΤΟ ΡΕΝΤΗ
Στοχοποιούν το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου

Η επιχείρηση «Καρμπόν Λοραίν» κατέθεσε μήνυση σε βάρος του εργαζόμενου στην επιχείρηση και προέδρου του Συνδικάτου, Β. Ριφουνά

Τον πόλεμο στη συνδικαλιστική δράση εντείνει η πολυεθνική μεταλλουργική επιχείρηση ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ, της οποίας το παράρτημα που βρίσκεται στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις επιχειρήσεις - κάτεργα του Ρέντη. Την περασμένη Παρασκευή 12 Οκτώβρη, ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, διαχειριστής του παραρτήματος της πολυεθνικής, αφού επιτέθηκε με προπηλακισμούς εναντίον του αντιπροέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και εργαζόμενου στην επιχείρηση Βασίλη Ριφουνά, επειδή απενεργοποίησε μηχανή που δεν έφερε προστατευτικό κιγκλίδωμα, στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία και κατέθεσε μήνυση εναντίον του!

Η επίθεση του εργοδότη σε βάρος του συνδικαλιστή δεν έγινε τυχαία. Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ για να χτυπηθεί συνολικά η πλούσια δράση που αναπτύσσει το Συνδικάτο στις επιχειρήσεις του Ρέντη, αναδεικνύοντας τις άκρως επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, αλλά και την ασυλία που προσφέρεται στις επιχειρήσεις αυτές από τους αρμόδιους με βάση την κατεύθυνση της φιλοεργοδοτικής πολιτικής των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Βασίλης Ριφουνάς είναι επιφορτισμένος από το Συνδικάτο να ελέγχει την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής. Και η μέχρι τώρα δράση του έχει φέρει πολλά θετικά αποτελέσματα. Οι δεσμοί που έχει αναπτύξει το Συνδικάτο με τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές έχει και ως αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται σοβαρά εργατικά ατυχήματα, που σε άλλη περίπτωση θα είχαν κουκουλωθεί, όπως επιχειρήθηκε να γίνει με το εργατικό δυστύχημα στην επιχείρηση Μαλεβίτη την 1η Οκτώβρη. Στην επιχείρηση όπου από έκρηξη έγιναν παρανάλωμα δύο εργάτες, από τους οποίους ο ένας υπέκυψε δύο 24ωρα αργότερα.

Χαρακτηριστικό της ασυλίας υπέρ της ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ αποτελούν τα εξής στοιχεία: Από το 2004 υπάρχει καταγγελία από το Συνδικάτο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων λόγω ενός κατάπτυστου ερωτηματολογίου που είχε αναγκάσει τους εργαζόμενους να συμπληρώσουν και μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε εξηγήσεις. Από το 2005 μέχρι και σήμερα εκκρεμεί μήνυση σε βάρος της από το ΚΕΠΕΚ για τη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ που δεν κατέβαλε ποτέ.

Το Συνδικάτο Μετάλλου με δελτίο Τύπου καταγγέλλει τη δίωξη του συνδικαλιστή και ξεκαθαρίζει ότι με ακόμα μεγαλύτερη αγωνιστικότητα, θα βάζει εμπόδια στην εργοδοσία να σακατεύει εργάτες, ενώ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ»
Μεθοδεύουν την απόλυση συνδικαλιστή

Σε συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας

Την απόλυση του εργαζόμενου και προέδρου της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» Στέλιου Λιάτσου μεθοδεύει η διεύθυνση, η οποία προσέφυγε στην Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών (Ν. 1264/82, άρθρο 15). Τα παραπάνω παραδέχτηκε εκπρόσωπος της εταιρείας, σε τριμερή συνάντηση την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία είχε προχωρήσει στη δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας του εργαζόμενου, υποχρεώνοντάς τον από μάγειρας να εργάζεται σαν μεταφορέας τροφίμων. Το πρόσχημα για τη δίωξη του εργαζόμενου ήταν η «εμφάνισή του». Η πραγματική αιτία όμως, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, «είναι η δράση της ίδιας της Επιτροπής, που αντιστέκεται στην προσπάθεια των εργοδοτών του ξενοδοχείου να επιβάλουν την παρακολούθηση των εργαζομένων, τον εκφοβισμό τους και την εντατικοποίηση της δουλιάς».

Η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου, σε χτεσινή της συνεδρίαση, αποφάσισε την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στις 24 Οκτώβρη για το θέμα που έχει προκύψει, καθώς και για τις προωθούμενες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, στην ανακοίνωσή του, καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου "Ιντερκοντινένταλ" έχουν ως μόνη διέξοδο τη συσπείρωσή τους στο ΠΑΜΕ, το δυνάμωμα της ταξικής αλληλεγγύης, την ενότητα και δράση μέσα στο πλαίσιο διεκδικήσεων που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Σταθμό σε αυτή την πορεία θα αποτελέσει η συμμετοχή όλων στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, στις 7 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ