ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικό αδιέξοδο ενώ το θερμόμετρο ανεβαίνει
  • Αλλεπάλληλες συναντήσεις στο Σαρμ ελ Σέικ, χωρίς κανένα σημείο προόδου μέχρι χτες το βράδυ
  • Σφοδρές συγκρούσεις, με νεκρούς και τραυματίες, στα Αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη
  • Συνέχιση της Ιντιφάντα ζητά με διαδηλώσεις του ο παλαιστινιακός λαός

ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΡΑΦΑ.-

Βαρύ το κλίμα και λίγες οι προσδοκίες από την έκτακτη σύνοδο κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος αγωνίζεται να διατηρήσει ζωντανή την, προδιαγεγραμμένου τέλους και αποτυχίας, «ειρηνευτική διαδικασία» που εμπνεύστηκε η Ουάσιγκτον. Αλλεπάλληλες οι συναντήσεις των συμμετεχόντων, σε όλες τις δυνατές συνθέσεις, εκτός από μία, την κομβική: μία συνάντηση ανάμεσα στους άμεσα ενδιαφερομένους, Εχούντ Μπάρακ και Γιάσερ Αραφάτ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, με έντονα τα συγκινησιακά στοιχεία στη ρητορική του, προσπάθησε, ματαίως μέχρι στιγμής, να δώσει «μία ανάσα».

Την ίδια στιγμή, νέες αιματηρές, και αυτή τη φορά, συγκρούσεις ξέσπαγαν στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη αναδεικνύοντας, με το δραματικότερο τρόπο, ότι το ρήγμα ανάμεσα στις δύο πλευρές γίνεται ώρα με την ώρα βαθύτερο και ότι η συγκεκριμένη «ειρηνευτική διαδικασία», ουδόλως, έδωσε λύσεις στα καίρια ζητήματα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης. Με δεδομένο το βαρύ φόρο αίματος, των τελευταίων ημερών, αναλυτές εκτιμούσαν ότι «οι πληγές και στις δύο πλευρές είναι τόσο βαθιές που δύσκολα θα επουλωθούν με το δοκιμασμένο τρόπο των διαπραγματεύσεων». Αλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Παλαιστίνιος ηγέτης, μέσω μιας ακόμη υπογραφής σε μια «ενδιάμεση συμφωνία», χωρίς αντίκρισμα στην πράξη, είναι σε θέση, πλέον, να κατευνάσει την οργή του παλαιστινιακού λαού που ξεσπά μετά από 7 χρόνια διαβίωσης στις «φυλακές της αυτονομίας» του, βυθιζόμενος διαρκώς ολοένα και περισσότερο στην απόγνωση και στην εξαθλίωση.

Μαραθώνιος διπλωματίας

Από τις χτεσινές συγκρούσεις των διαδηλωτών με τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Από τις χτεσινές συγκρούσεις των διαδηλωτών με τον ισραηλινό στρατό
«Δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας σε αυτήν τη σύνοδο» τόνισε κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, συμπληρώνοντας με έμφαση ότι «διακυβεύεται πλέον το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά και της σταθερότητας όλης της περιοχής». Ο Μπιλ Κλίντον κάλεσε τους συμμετέχοντες να «υπερβούν το, αναμφίβολα θλιβερό, βάρος των τελευταίων ημερών» και να κοιτάξουν το μέλλον, αναφερόμενος, εκτενώς, «στα επιτεύγματα που είχε προσεγγίσει μέσα από το διάλογο η ειρηνευτική διαδικασία». Την επιμονή της Ουάσιγκτον εξέφρασε και η Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία δήλωσε λακωνικά ότι «για τους δύο λαούς είναι μονόδρομος η επανάληψη των διαπραγματεύσεων και η ειρηνευτική διαδικασία».

Οι αμερικανικές προτροπές, όμως, δεν είχαν, μέχρι χτες το απόγευμα, αποφέρει καρπούς. Ο Μπιλ Κλίντον είχε χωριστές συναντήσεις με όλους τους συμμετέχοντες στη σύνοδο: τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Ολοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, επίσης, είχαν διμερείς ή τριμερείς συναντήσεις. Σε καμία από αυτές, όμως, οι Μπάρακ και Αραφάτ δε βρέθηκαν μαζί, καθώς Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συνομιλούσαν μόνο σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων. Εντούτοις, όπως έγινε γνωστό, και η συνάντηση σε αυτό το επίπεδο με στόχο την εξεύρεση κάποιας μέσης λύσης για την κατάπαυση του πυρός, έληξε χωρίς αποτέλεσμα, αργά το βράδυ.

Η πρώτη συνάντηση ανάμεσα σε όλους τους συμμετέχοντες δε διάρκεσε παραπάνω από 30 λεπτά και είχε προηγηθεί καθυστέρηση μιάμισης ώρας, καθώς Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαφωνούσαν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Μετά το τέλος της πρώτης συνάντησης, οι Μπάρακ και Αραφάτ δεν έκαναν δηλώσεις. Ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ντάνι Γιατόμ, απέφυγε τις εκτιμήσεις και εκτίμησε ότι «μπορεί να θεωρηθεί πρόοδος το ό,τι όλοι κάθισαν στο ίδιο τραπέζι». Αντίθετη ήταν η εκτίμηση του Παλαιστινίου υπουργού Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, που τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόοδος όσο ο ισραηλινός στρατός στοχεύει το λαό μας».

Από τη σύνοδο στο Σαρμ ελ Σέικ

Associated Press

Από τη σύνοδο στο Σαρμ ελ Σέικ
Την απαισιοδοξία και την οργή τους δεν προσπάθησαν να κρύψουν ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Σλόμο Μπεν Αμί και ο Παλαιστίνιος υπουργός Υποδομής Ναμπίλ Σάαθ. Για τον Μπεν Αμί «μια γεφύρωση των διαφορών είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς πια κυριαρχεί η έλλειψη κατανόησης και εμπιστοσύνης, η εχθρότητα», ενώ για τον Σάαθ «η ισραηλινή ηγεσία συνεχίζει να μιλά τη γλώσσα του κατακτητή και όχι του εταίρου». Ενδεικτικό, ίσως, της διάθεσης με την οποία οι δύο πλευρές έφθασαν στο Σαρμ ελ Σέικ είναι οι δηλώσεις των Μπάρακ και Αραφάτ λίγο πριν την άφιξή τους. Ο Μπάρακ δήλωνε ότι «ίσως πρέπει να αναμένεται ο διάδοχος του Αραφάτ στην παλαιστινιακή ηγεσία για να γίνουν συνομιλίες», ενώ ο Αραφάτ επαναλάμβανε ότι «ο παλαιστινιακός λαός θα προχωρήσει στην ανεξαρτησία του και θα αγωνιστεί μέχρι την ημέρα που η παλαιστινιακή σημαία θα κυματίσει στην ανατολική Ιερουσαλήμ».

Εκ μέρους των υπολοίπων συμμετεχόντων στη σύνοδο, δηλώσεις έκανε, μόνο, ο οικοδεσπότης Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κάλεσε όλους τους παρευρισκομένους να «προσπαθήσουν να σώσουν ό,τι απέμεινε από την αξιοπιστία της ειρηνευτικής διαδικασίας». Ταυτόχρονα, όμως, άφησε σαφείς αιχμές κατά του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι για να υπάρξει ειρήνη «πρέπει να εγκαταλειφθεί η αλαζονεία της ισχύος» συμπληρώνοντας ότι «τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες σειράς προκλητικών επιθέσεων κατά της βούλησης, της αξιοπρέπειας ενός αμάχου λαού, οι οποίες και έκαναν αναγκαστική αυτή τη σύνοδο».

Αποτυχία στο παρασκήνιο και στις εκτιμήσεις

Για την πρόθεση του Αμερικανού Προέδρου να παρατείνει τη διαμονή του στο αιγυπτιακό θέρετρο για 12 ώρες παραπάνω, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, διαβεβαίωνε, χθες, τα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Π. Τζ. Κρόουλι, παραδεχόμενος, όμως, ότι είναι «ελάχιστες οι πιθανότητες απεμπλοκής από το αδιέξοδο». Η απαισιοδοξία χαρακτήριζε τις δηλώσεις και των περισσότερων αξιωματούχων, τόσο Παλαιστινίων όσο και Ισραηλινών, που, τηρώντας την ανωνυμία τους, εκτιμούσαν ότι στην καλύτερη περίπτωση η Σύνοδος θα πετύχει να εκδώσει ένα κοινό Δελτίο Τύπου. Στόχος πολύ μικρότερος από τις αρχικές ελπίδες για επίτευξη, έστω, μιας προσωρινής συμφωνίας εκεχειρίας. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η απόπειρα σύνταξης κοινού ανακοινωθέντος μετά τη λήξη του πρώτου γύρου συνομιλιών, χθες το πρωί, απέτυχε παταγωδώς.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν έχανε ευκαιρία να επαναλαμβάνει, μέσω των συνεργατών του, ότι βρίσκεται στο Σαρμ ελ Σέικ «παρά τη θέληση του λαού του». Από τις δηλώσεις, επίσης, των Παλαιστινίων αξιωματούχων, δε φαινόταν, σύμφωνα και με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδιδαν αργά το βράδυ τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, να υπάρχει περίπτωση η Παλαιστινιακή Αρχή να δεχτεί να προχωρήσει στην οποιαδήποτε συναίνεση χωρίς να πληρωθούν οι όροι: της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα όρια των Αυτόνομων περιοχών, της άρσης του αποκλεισμού των συνόρων και της σύστασης διεθνούς ερευνητικής επιτροπής, στης οποίας την ηγεσία πρότεινε τον Νέλσον Μαντέλα. Τους ίδιους αυτούς όρους φέρεται να επανέλαβε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Ο Εχούντ Μπάρακ, από την άλλη, κατέστησε σαφές, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Μουμπάρακ, ότι δεν υποχωρεί από τις αρχικές του θέσεις. Επιμένει στη σύσταση ισραηλινής επιτροπής που θα ερευνήσει τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, στην άμεση ανάληψη δράσης από την Παλαιστινιακή Αρχή για τον τερματισμό της βίας και στην άμεση σύλληψη όλων των ισλαμιστών μαχητών που αφέθηκαν ελεύθεροι τις τελευταίες εβδομάδες.

Αντανακλώντας με το γλαφυρότερο τρόπο την οργή του παλαιστινιακού λαού, ο Παλαιστίνιος βουλευτής και αναλυτής Ζιάντ Αμπού Αμρ, τόνισε ότι «κανένας Παλαιστίνιος δεν επιθυμεί πια λύσεις ανάλογες με αυτές των προηγούμενων συνόδων. Οι αλλεπάλληλες συνομιλίες δεν έφεραν αποτέλεσμα και απέδειξαν ότι η ειρηνευτική διαδικασία δεν είχε, εξαρχής, τις προϋποθέσεις, να ικανοποιήσει τα παλαιστινιακά αιτήματα, αντίθετα οδήγησε τον παλαιστινιακό λαό σε έναν μάταιο εγκλωβισμό σε πόλεις - φυλακές, χωρίς να έχει ανεξαρτησία και ελευθερία, χωρίς να έχει καν τροφή και δικαίωμα πρόσβασης στη δουλιά του. Κανένας Παλαιστίνιος δεν επιθυμεί μια τέτοια ειρήνη».

Οι εκτιμήσεις αυτές που συνάδουν με τις ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων από τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη οδηγούσαν πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ασχέτως των προθέσεών του, έχει ελάχιστα περιθώρια κινήσεων εξαιτίας της παλαιστινιακής λαϊκής οργής. Την ίδια στιγμή, πάντως, υπογράμμιζαν ότι καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις σε όλη την περιοχή θα διαδραματίσει η στάση που θα επιλέξουν οι ηγεσίες της Συρίας και της Αιγύπτου, τονίζοντας ότι το μέλλον είναι ιδιαίτερα θολό, καθώς είναι εντελώς άστοχο, σήμερα, να κάνει ο οποιοσδήποτε παραλληλισμούς με παρελθοντικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή και να θεωρεί ότι πρόκειται για «θρησκευτικές διαμάχες».

Ανεβαίνει η ένταση «στα μέτωπα»

Καζάνι που βράζει ήταν και χτες οι αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές, καθώς σε όλες τις πόλεις πραγματοποιήθηκαν, με πρωτοβουλία της «Φατάχ», που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, διαδηλώσεις όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα υπέρ της συνέχισης της Ιντιφάντα και κατά της συνόδου στο Σαρμ ελ Σέικ. Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους ενόπλους και άοπλους διαδηλωτές και τον ισραηλινό στρατό σημειώθηκαν στη Νάμπλους, στη Ραμάλα, στη Χεβρώνα, στη Βηθλεέμ, στον οικισμό Κχαν Γιουνίς, στη Γάζα, στη Ράφα, αλλά και κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Ο συνολικός απολογισμός, μέχρι χτες το βράδυ, ήταν 2 νεκροί Παλαιστίνιοι, ένας 13χρονος Παλαιστίνιος κλινικά νεκρός, 50 τραυματίες διαδηλωτές και 2 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίες.

Την ίδια στιγμή, σταθερά τεταμένη παρέμενε η κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο μετά από τη σύλληψη από τη «Χεζμπολάχ» άλλου ενός Ισραηλινού στρατιωτικού. Σύμφωνα με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης, Σέικ Χασάν Νασραλάχ, ο ταγματάρχης Ελάναν Τάνενμπαουμ, των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, παρασύρθηκε από μέλη της οργάνωσης στο Λίβανο, όπου και συνελήφθη, μετά από προσπάθειες που κατέβαλλε στο έδαφος κάποιας μη κατονομαζόμενης ευρωπαϊκής χώρας, να εισχωρήσει στις γραμμές της οργάνωσης προσηλυτίζοντας στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες Λιβανέζους μαχητές.

Ο Νασραλάχ τόνισε ότι «με δεδομένη αυτή την κατάσταση, η οργάνωση έκρινε ότι έχει το νομικό δικαίωμα να συλλάβει έναν άνθρωπο που είχε στόχο να διαβρώσει τις γραμμές της». Αντίθετη, φυσικά, είναι η άποψη του Ισραηλινού αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος επανέλαβε ότι πρόκειται για απαγωγή Ισραηλινού επιχειρηματία στην Ελβετία (πληροφορία που δεν επιβεβαιώνουν οι ελβετικές αρχές) και χαρακτήρισε «φαντασιόπληκτες» τις δηλώσεις του Νασραλάχ.

Συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό

Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό και καταδίκης της πολιτικής καταστολής που εφαρμόζουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, από ελληνικούς φορείς και οργανώσεις. Ορισμένες από αυτές:

Με ψήφισμά του το Γενικό Συμβούλιο της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) καταδικάζει και καταγγέλλει την εγκληματική στρατιωτική επίθεση «που πραγματοποίησε ο υποθαλπόμενος από τις ΗΠΑ Ισραηλινός Ιμπεριαλισμός». Η ΑΔΕΔΥ, στο ψήφισμά της, σημειώνει την «αναγκαιότητα και τη σημασία της πάλης ενάντια στη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων που επιφέρει όχι μόνο οικονομικά - κοινωνικά δεινά σε βάρος της εργατικής τάξης αλλά σκοτώνει ξεδιάντροπα και προκλητικά».

Με ψήφισμα του Συνεδρίου της, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αναφέρει ότι «το κράτος του Ισραήλ αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής της ναζιστικής παράδοσης του ολοκαυτώματος των Εβραίων», και τονίζει ότι «η ελευθερία και το δικαίωμα του να ζεις σε μια ανεξάρτητη πατρίδα δεν είναι ζήτημα ειρηνευτικής διαδικασίας». Και καταλήγει: «Ζήτω η Παλαιστινιακή επανάσταση».

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας με ανακοίνωσή της που τιτλοφορεί «κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη», αναφέρει ότι «καταδικάζουμε τη συνειδητή βάρβαρη ισραηλίτικη πολιτική, όσο και την αμερικανική και ευρωπαϊκή πολιτική, που τους στηρίζουν», ενώ παράλληλα καταδικάζονται «τα όποια ΜΜΕ που εξισώνουν τους θύτες με τα θύματα».

Η Επιτροπή Ειρήνης Υμηττού εκφράζει «την αγωνία της για τα σύννεφα πολέμου που μαζεύονται στη Μέση Ανατολή και καταγγέλλει τη βάρβαρη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ εναντίον άμαχων Παλαιστινίων (...), το Ισραήλ με τη στήριξη Αμερικανών και ΕΕ αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Και ο Σύλλογος Γυναικών Υμηττού με ανακοίνωσή του «καταδικάζει τη βάρβαρη επίθεση εναντίον άμαχων Παλαιστινίων», ενώ «καλεί τον ελληνικό λαό να συμπαρασταθεί στον παλαιστινιακό λαό, εμπράκτως όπως και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας».

Η Γραμματεία Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου καταγγέλλει την προετοιμασία «για πολεμική αναμέτρηση», καταδικάζει «τη βάρβαρη και εγκληματική επίθεση των Οργάνων των ΗΠΑ στο Ισραήλ σε βάρος αμάχων» και τονίζει: «αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αναγκαιότητα ο αγώνας ενάντια στη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη».

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου με ανακοίνωσή της εκφράζει «συμπαράσταση στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό, που διεξάγει δίκαιο και ηρωικό αγώνα, για να αποκτήσει το δικό του ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», και καλεί «τις μαζικές οργανώσεις να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους και να καταδικάσουν την πολιτική του Ισραήλ στην περιοχή».

Ανακοίνωση καταδίκης «της θηριωδίας και της ανείπωτης βίας που ξεσπά φονικά πάνω στον παλαιστινιακό λαό από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής» εκδόθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο Σπουδαστών της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, μετά από σχετική πρόταση της Πανσπουδαστικής ΣΚ.

Συγκεντρώνουν φάρμακα

Η ΕΕΔΥΕ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης και τα μέλη της, να συγκεντρώσουν φάρμακα, τα οποία έχουν άμεση ανάγκη οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες, θύματα της δολοφονικής επίθεσης του Ισραήλ.

Τα φάρμακα μπορούν να σταλούν στα γραφεία της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), οδός Θεμιστοκλέους 56 Αθήνα Τ.Κ. 10681. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα: 3827303 - 3843444.

Ακόμη, μπορούν να κατατεθούν χρήματα για τον ίδιο σκοπό, στον τραπεζικό λογαριασμό που υπάρχει στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό: 04067959868.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ