ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Απεργιακή απάντηση στο φορολογικό

Την Πέμπτη, 23 Γενάρη, θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στις 10 πμ στην Κάνιγγος

Η απαίτηση για δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση με βασική αρχή τη φορολόγηση ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα,είναι το κύριο αίτημα της ΓΣΕΕ,που θα πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Γενάρη,ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Η ημερομηνία της απεργίας ανακοινώθηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΕ, στην οποία παρατέθηκαν τα αιτήματα της απεργίας, ενώ το φορολογικό σύστημα χαρακτηρίστηκε το πιο άδικο στην Ευρώπη. Η ΓΣΕΕ έχει ήδη προχωρήσει στην προετοιμασία της απεργίας και προχθές είχε συγκαλέσει σύσκεψη ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων για την καλύτερη οργάνωση και μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση. Ηδη έχει εκδοθεί ενημερωτικό υλικό και ετοιμάζονται ενημερωτικές εκδηλώσεις, γύρω από τους στόχους της κινητοποίησης.

Ο Γ. Ορφανός,μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ, τόνισε ότι η κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα της ΓΣΕΕ, δεν έχει τιμαριθμοποιηθεί η φορολογική κλίμακα από το 1992, δε διευρύνεται το αφορολόγητο ποσό για τους μισθωτούς, διατηρείται μια άδικη σχέση έμμεσων - άμεσων φόρων, δε δημιουργείται σύστημα μηχανογράφησης. Αναφορά έγινε και στις φοροαπαλλαγές, όπου η κατάργηση ορισμένων από αυτών είναι και αίτημα της ΓΣΕΕ, όμως η κυβέρνηση δεν καταργεί τις φοροαπαλλαγές του πλούτου, αλλά των εργαζομένων.Αυτές οι φοροαπαλλαγές - όπως σημειώθηκε - αποτελούν τμήμα των αποδοχών των εργαζομένων, που αυξήθηκαν με τέτοιο τρόπο για να μη φανεί ότι η εκάστοτε κυβέρνηση αναιρεί την εισοδηματική πολιτική της. Η ΓΣΕΕ, επισημάνθηκε, είναι αντίθετη με οποιαδήποτε κατάργηση φοροαπαλλαγής που μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γ. Ορφανός,σημείωσε ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων δε σταματούν στο φορολογικό, αλλά θα συνεχιστούν μέχρι και το Μάη σε σχέση με άλλα καυτά προβλήματα των εργαζομένων, όπως η ανεργία και οι εργασιακές σχέσεις.

Η ΓΣΕΕ παρουσίασε και έναν πίνακα που δείχνει το φόρο που αναλογεί στις αποδοχές των εργαζομένων με τιμαριθμοποίηση και μη τιμαριθμοποίηση της κλίμακας. Είναι ενδεικτικό ότι ένας εργαζόμενος με 30 χρόνια υπηρεσίας και αποδοχές 3.450.409 δραχμές το 1996, θα πληρώσει 202.561 δραχμές φόρο, ενώ αν είχε γίνει η τιμαριθμοποίηση θα πλήρωνε μόνο 75.520 δραχμές! Ο πίνακας δείχνει τις κατώτερες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη με τα αντίστοιχα χρόνια υπηρεσίας (από 5 μέχρι 30) και τον αναλογούντα φόρο σε δραχμές.

"Η κυβέρνηση θα περάσει βαρύ χειμώνα", προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,και θύμισε τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται ή προετοιμάζονται από τους αγρότες, τους εργαζόμενους στη ΣΟΦΤΕΞ, στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ κ.ά. Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι "όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος" και επέκρινε την κυβέρνηση που υιοθετεί τη λογική Λάσκαρη "δε συζητώ με απεργούς", ενώ επισήμανε ότι "όταν η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το διάλογο για άλλοθι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον αγώνα". Στηλίτευσε επίσης τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά εμφανίζεται "νάνος" απέναντι στα μονοπωλιακά συμφέροντα. Εφερε μάλιστα σαν παράδειγμα το ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον του Λαμπράκη για κυριαρχία στο κύκλωμα του χαρτιού.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ακόμα ότι δεν μπορεί για κάποιους να υπάρχει φορολογική ασυδοσία και για κάποιους άλλους να ισχύουν προνόμια και να μη φορολογούνται. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση και επέμεινε στο ότι ο αγώνας θα πρέπει να έχει συνέχεια και προοπτική,αλλά και να προβληθεί μέσα από αυτόν η αλληλεγγύη των εργαζομένων σε εκείνους τους εργαζόμενους που κινητοποιούνται αυτή την περίοδο.

Αγρια επίθεση στο λιμάνι της Ραφήνας

Αγρια επίθεση εναντίον απεργών και συνδικαλιστών στο λιμάνι της Ραφήνας εξαπέλυσαν χτες άνδρες του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να επιτρέψουν να δέσει το φέρι μποτ ΒΑΣΙΛΗΣ και να σπάσουν την απεργία! Από "θαύμα" το φέρι μποτ με πλοιοκτήτρια εταιρία την Κοινοπραξία Αγία Μαρίνα Στύρα δεν πέρασε πάνω από δύο απεργούς που έπεσαν στη θάλασσα για να σταματήσουν την πρόσδεσή του!

Το χτύπημα των ναυτεργατών ήταν προαποφασισμένο, καθώς από νωρίς το πρωί το Λιμεναρχείο Ραφήνας είχε ενισχυθεί με άνδρες και από άλλα Λιμενικά Τμήματα! Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι πρωτεργάτες της άγριας επίθεσης ήταν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Π. Ουσατζόπουλος!

Συγκεκριμένα, από το μεσημέρι ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος είχαν παραταχτεί κατά μήκος του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας στη Ραφήνα, προκειμένου να βοηθήσουν την πρόσδεση του ΒΑΣΙΛΗΣ, απαγορεύοντας ταυτόχρονα στους απεργούς την είσοδο στο λιμάνι. Μόλις οι απεργοί έσπασαν τον κλοιό, οι λιμενικοί τους επιτέθηκαν ξυλοκοπώντας τους άγρια, με αποτέλεσμα κατά τη συμπλοκή να σπάσουν το χέρι του απεργού Νίκου Σαράντου!Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, δύο απεργοί έπεσαν στη θάλασσα για να μην επιτρέψουν την πρόσδεση του πλοίου. Ο καπετάνιος, που είναι και συνιδιοκτήτης, ενώ είδε τους δύο ναυτικούς στη θάλασσα κοντά στην πλώρη του πλοίου, πήγε να γυρίσει το πλοίο στο πλάι, κίνηση που εγκυμονούσε τον κίνδυνο να πνίξει τους απεργούς με τα απόνερα της προπέλας! Τελικά σε απόσταση αναπνοής από τους δύο απεργούς ο καπετάνιος έκανε "ανάποδα"! Να σημειωθεί, επίσης, ότι το σημείο που θέλησε να προσδέσει ο πλοίαρχος το φέρι μποτ ήταν επικίνδυνο και για τους επιβάτες, αφού υπήρχαν πολλά βράχια και θεωρείται ακατάλληλο για την πρόσδεση τέτοιου μεγέθους πλοίων!

Ο γραμματέας του ναυτεργατικού Σωματείου Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Κ. Ζούκας,ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους λιμενικούς, δήλωσε στο "Ρ": "Υπεύθυνος για την επίθεση που έγινε σε βάρος μας είναι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος. Καταδικάζουμε ακόμα τον πλοίαρχο του φέρι μποτ και τον χαρακτηρίζουμε επικίνδυνο, γιατί φάνηκε έτοιμος να πνίξει τους δύο ναυτεργάτες που έπεσαν στη θάλασσα. Να πνίξει δύο ανθρώπους που αγωνίζονταν για το μεροκάματό τους. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές ότι τέτοιες ενέργειες, όχι μόνο δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν και να μας κάμψουν, αλλά αντίθετα μας δυναμώνουν. Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Εμείς συνεχίζουμε".

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αποφασιστική κλιμάκωση της απεργίας

Συνέχιση μέχρι την Τρίτη αποφάσισε η ΠΝΟ. Συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, στον Πειραιά. Συλλαλητήριο τη Δευτέρα στη Βουλή. Αποκρούονται μαχητικά οι τρομοκρατικοί και απεργοσπαστικοί μηχανισμοί, καθώς και η προσπάθεια ποινικοποίησης

Παρατείνεται ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών για άλλες 96 ώρες, δηλαδή μέχρι και τα ξημερώματα της ερχόμενης Τρίτης.Την απόφαση αυτή πήρε ομόφωνα χτες το βράδυ η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Η απόφαση για κλιμάκωση αποτελεί απάντηση στην αδιαλλαξία κυβέρνησης - εφοπλιστών απέναντι στα αιτήματα του κλάδου, στους τρομοκρατικούς, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που χτύπησαν χτες στα λιμάνια της Ραφήνας και του Ρεθύμνου και στην εκ νέου προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας, που εκδηλώθηκε χτες στις 12 το μεσημέρι όταν δύο εφοπλιστικές Ενώσεις κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Πειραιά αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική!

Στα πλαίσια της κλιμάκωσης του απεργιακού αγώνα, η Ομοσπονδία διοργανώνει επίσης πανναυτεργατικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή. Ταυτόχρονα ενισχύεται καθημερινά και το κίνημα αλληλεγγύης στον αγώνα των ναυτεργατών. Ετσι σήμερα στις 6.30 το απόγευμα 14 Σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά διοργανώνουν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο.

Τα σωματεία με χτεσινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν "τη βία και την τρομοκρατία που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και εφοπλιστές για να "σπάσουν" τον ηρωικό αγώνα των ναυτεργατών" και καλούν τους εργαζόμενους όλων των κλάδων να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες.

Η χτεσινή μέρα

Με την καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία που ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα, 13 του μήνα, σφραγίστηκε και η χτεσινή μέρα. Παράλληλα με τη μεγάλη επιτυχία του ναυτεργατικού αγώνα εντείνονται και οι αντιδράσεις των εφοπλιστών, οι οποίοι βλέποντας να "πατώνουν" οι εκβιασμοί τους απέναντι στα πληρώματα, επιχείρησαν την ποινικοποίηση της απεργίας, με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Πρόκειται για την Ενωση Εφοπλιστών Μεσογειακών Τουριστικών Πλοίων και την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας,οι οποίες πέρα από το να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, απαιτούν επίσης να απαγορευτεί και "οιαδήποτε άλλη απεργία, κηρυχθησόμενη ως συνέχιση ή κλιμάκωση αυτής"!Ζητούν ακόμα "να απειληθεί σε βάρος κάθε ενός από τα μέλη της διοίκησης της αιτησίβλητης (σ. σ. Ομοσπονδίας) χρηματική ποινή εκατό χιλιάδων δραχμών και προσωπική κράτηση ενός έτους για κάθε παράβαση της απόφασης που θα εκδοθεί"! Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα το πρωί.

Στο λιμάνι του Πειραιά χτες δεν "κινήθηκε φύλλο", ενώ η άμεση κινητοποίηση των ναυτεργατών απέκρουσε και τους εκβιασμούς του εφοπλιστή Βεντούρη προς το πλήρωμα του οχηματαγωγού του ΠΟΛΑΡΙΣ να ξεκινήσει το πλοίο που βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι του Νέου Μώλου Δραπετσώνας. Από νωρίς το πρωί απεργοί και συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το πλοίο εμψυχώνοντας και το πλήρωμα να αποκρούσει τους εφοπλιστικούς εκβιασμούς. Τελικά το πλήρωμα δήλωσε ότι συμμετέχει στην απεργία και ότι δεν πρόκειται να φύγει το πλοίο. Ακίνητα παρέμειναν τα πλοία στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας,της Πάτρας,του Βόλου κλπ.

"Μάχη" στο λιμάνι του Ρεθύμνου

Και με τα κορμιά τους περιφρούρησαν την απεργία ναυτεργάτες, πέφτοντας στη θάλασσα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας)

Στα παγωμένα νερά του ρεθυμνιώτικου λιμανιού έπεσαν χτες το πρωί απεργοί ναυτεργάτες, για να εμποδίσουν τον κατάπλου του πλοίου "ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α".Το πλοίο απέπλευσε το προηγούμενο βράδυ από το λιμάνι του Πειραιά, μετά από τις απειλές που δέχτηκε το πλήρωμα από τον πλοιοκτήτη Γ. Αγούδημο.

Οι σκηνές που ξετυλίχτηκαν, όπως μας κατάγγειλε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού, Γ. Μανουσογιαννάκης (έπεσε κι αυτός στη θάλασσα), θυμίζουν άλλες εποχές. "Ενώ- τόνισε - ειδοποιήθηκε ότι υπάρχουν άνθρωποι στη θάλασσα, ο πλοίαρχος του "Νικόλαος Α" δε σταμάτησε τις μηχανές, αλλά συνέχισε να κάνει ανάποδα στο πλοίο, με κίνδυνο να τους σκοτώσει. Δεν υπολόγισε, δηλαδή, ούτε τις ανθρώπινες ζωές!".

Στη συνέχεια, ενώ "έδεσε" το πλοίο, έγινε ψηφοφορία μέσα, για να διαπιστωθεί αν απεργεί το πλήρωμα ή όχι. Από τα 15 μέλη του πληρώματος, οι 12 ψήφισαν υπέρ της απεργίας και οι 3 κατά.Μετά απ' αυτό το αποτέλεσμα, οι συνδικαλιστές ζήτησαν από τον λιμενάρχη, τον νομάρχη και τον εισαγγελέα να απομακρυνθούν τα φορτηγά απ' το λιμάνι του Ρεθύμνου, για να μην προκληθούν νέα επεισόδια. Ομως, όχι μόνο δεν απομακρύνθηκαν, αλλά σε συνεργασία οι τρεις αρμόδιοι έδωσαν το "πράσινο φως" στους φορτηγατζήδες, και ενώ το πλήρωμα απεργούσε, να φορτώσουν από μόνοι τους!

Αμεση ήταν η επέμβαση των απεργών ναυτεργατών, που απέτρεψαν τη φόρτωση και ανάγκασαν τον λιμενάρχη να παρέμβει και να σταματήσει τους φορτηγατζήδες. Σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία, κάποιοι επιχείρησαν να χτυπήσουν όσους ήταν εκεί προστατεύοντας το δικαίωμα της απεργίας. "Εμείς - τονίζει ο Γ. Μανουσογιαννάκης - ζητήσαμε να ληφθούν μέτρα εναντίον αυτών των ανθρώπων, αλλά δεν έγινε τίποτα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο εισαγγελέας Ρεθύμνου ουσιαστικά αρνήθηκε να μας προστατεύσει και δεν έδωσε καμιά βοήθεια".

Το πλοίο παρέμεινε μέχρι αργά χτες "δεμένο" στο λιμάνι του Ρεθύμνου, ενώ οι ναυτεργάτες παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

- Διάβημα έντονης διαμαρτυρίας έκανε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται το Λιμενικό σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός ενάντια στους ναυτεργάτες.

- Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ,με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει το μηχανισμό τρομοκρατίας και καταστολής στο λιμάνι του Ρεθύμνου.

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία

"Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε"!Το σύνθημα αυτό βροντοφώναξαν χτες στους δρόμους του Πειραιά οι απεργοί ναυτεργάτες κατά τη διάρκεια μαζικής πορείας προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,δίνοντας μαχητική απάντηση στην προκλητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματά τους, αλλά και στους τρομοκρατικούς απεργοσπαστικούς μηχανισμούς των εφοπλιστών.Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.Στο πλευρό τους βρέθηκαν και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους. Μιλώντας ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της Ομοσπονδίας με την κυβέρνηση προέκυψαν στοιχεία που φανερώνουν ότι "η κυβέρνηση με την πολιτική της θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό αφελληνισμό της ναυτιλίας, στον εξοστρακισμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία.Δηλώνουμε - τόνισε - ότι είμαστε αποφασισμένοι να αποκρούσουμε κάθε απόπειρα που στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας".

Οταν η πορεία έφτασε έξω από το υπουργείο οι απεργοί τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τους αδικοχαμένους συναδέλφους τους που πνίγηκαν στο ναυάγιο του "ΔΥΣΤΟΣ".

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συναντήθηκε με τον γραμματέα του υπουργείου, Διαμαντή Μανό.Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,Θανάσης Σταματόπουλος,δήλωσε στο τέλος της κινητοποίησης: "Μπροστά στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα. Ρωτάμε τον πρωθυπουργό ποιο όφελος θα έχει ο ελληνικός λαός, αν πετάξει τους Ελληνες ναυτεργάτες στο δρόμο; Να βγει και να απαντήσει ευθέως".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ,του ΕΚΠ, των σωματείων των συνταξιούχων Πειραιά, ο Σπύρος Χαλβατζής και ο Κώστας Παρασκευάς,μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος.Ο δήμαρχος δήλωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ναυτεργατών. Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των ναυτεργατών εξέδωσε χτες και το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά,με το οποίο καλεί τη ΓΣΕΕ και το ΕΚ Πειραιά να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

ΠΑΤΡΑ
Πλατιά στήριξη του αγώνα

Πρωτοβουλίες και συγκέντρωση από την Επιτροπή Αλληλεγγύης

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Καθολική ήταν και χτες η συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία και κανένα πλοίο δεν απέπλευσε από το λιμάνι της Πάτρας, παρά τις απειλές και την τρομοκρατία.

Χτες επισκέφθηκε το λιμάνι της Πάτρας ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας,ο οποίος συναντήθηκε με την απεργιακή επιτροπή των ναυτεργατών και στη συνέχεια επισκέφθηκε τα πληρώματα πολλών πλοίων στο λιμάνι της Πάτρας.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης, που αποτελείται από εκλεγμένους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς της Πάτρας και της Αχαϊας, σε ανακοίνωσή της εκφράζει την αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών, στα αιτήματα και τη μορφή πάλης που επέλεξαν. Στην ανακοίνωση καυτηριάζεται η στάση της κυβέρνησης, η οποία αρνείται να ικανοποιήσει βασικά αιτήματα ενός κλάδου που έχει τεράστια προσφορά στην ελληνική οικονομία και επιχειρεί "να επιβάλλει καθεστώς Μεσαιωνικής γαλέρας στην ελληνική ναυτιλία". Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση - συνεχίζει η ανακοίνωση - "η συμπαράσταση των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των κοινωνικών φορέων της πόλης μας στον αγώνα των ναυτεργατών είναι απαραίτητη και αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μια και είναι ολοφάνερο ότι η ακολουθούμενη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης πλήττει με τον ίδιο τρόπο όλες τις κοινωνικές ομάδες, εκτός του φίλου και συμπαραστάτη της, του μεγάλου κεφαλαίου". Τέλος, η Επιτροπή σημειώνει πως ο λαός της Πάτρας δε θα ανεχθεί καμιά προσπάθεια τρομοκράτησης και χρήσης βίας από τις δυνάμεις καταστολής και πως γι' αυτό το σκοπό η Επιτροπή θα επισκεφθεί τον λιμενάρχη Πάτρας, ενώ σήμερα στις 12.30 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει νέες πρωτοβουλίες υποστήριξης του αγώνα των ναυτεργατών.

Χτες το απόγευμα η Επιτροπή Αλληλεγγύης πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι της πόλης, νεολαία και συνταξιούχοι, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα των ναυτεργατών.

Στην Ολομέλεια την Τετάρτη

Την ερχόμενη Τετάρτη αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με τον τίτλο "Κατάργηση των φοροαπαλλαγών". Με το νομοσχέδιο έχουν διαφωνήσει οι εργαζόμενοι, αφού αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση είναι, από τη μία να καταργήσει εισοδήματα που κατά καιρούς έχουν κατακτηθεί με αγώνες, ενώ από την άλλη διατηρούνται στο ακέραιο όλες οι φορολογικές απαλλαγές που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή - παρά τη για προφανείς λόγους επιθυμία της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί σε όσο γίνεται λιγότερες συνεδριάσεις - δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τη μεθεπόμενη βδομάδα.

Αλληλεγγύη

Την έντονη ανησυχία του για την κυβερνητική στάση και τακτική απέναντι στα τεράστια προβλήματα των ναυτικών, αλλά και για την οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση, στην οποία οδηγείται ο Πειραιάς, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

"Η ναυτική και ναυτιλιακή οικογένεια - τονίζεται - ιδιαίτερης οικονομικής και κοινωνικής σημασίας για την πόλη μας, οδηγείται στη συρρίκνωση και τον αφανισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Πειραιά και τη χώρα". Γι' αυτό το λόγο, ο Εμπορικός Σύλλογος καλεί "όλες τις οικονομικές και κοινωνικές τάξεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους ναυτικούς και να πιέσουν την κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων".

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης εκφράζει τη στήριξη και τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ναυτεργατών, ενώ καταγγέλλει την κυβέρνηση που τους οδηγεί στον αφανισμό και καλεί τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Την έντονη διαμαρτυρία του για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ναυτεργάτες εκφράζει σε ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά."Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματά τους - σημειώνεται στην ανακοίνωση - και καλούμε την κυβέρνηση να τα δεχτεί και να τα λύσει".

Χαιρετίζει το ΚΚΕ

Τον ηρωικό και δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών, που συνεχίζεται με αμείωτη αντοχή, χαιρετίζει - με ανακοίνωση του γραφείου τύπου - το ΚΚΕ.

"Η κλιμάκωση - τονίζεται - της πάλης, η παραπέρα έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης από τους άλλους εργαζόμενους και η προώθηση της γενικότερης λαϊκής ενότητας μπορούν να κάμψουν το μέτωπο κυβέρνησης - εφοπλιστών".

Από τη χτεσινή πορεία των απεργών στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Στη στεριά οι ναυτεργάτες, δεμένα στα λιμάνια τα πλοία



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ