«Ιστορικό ρεκόρ» βλέπει η διοίκηση της «Ανεξάρτητης Αρχής» ενώ, λόγω υποστελέχωσης, για να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις απαιτούνται τουλάχιστον 9 χρόνια!
Αυτό που δεν αλλάζει βέβαια είναι το γεγονός ότι οι έλεγχοι, παρά τα πανηγύρια της «Ανεξάρτητης Αρχής», αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», κάτι που οφείλεται στη συστηματική αποδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας από προσωπικό και μέσα.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του συστήματος «Εργάνη» (2022), οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, μαζί με τα παραρτήματά τους, σε διαφορετικές περιοχές από την έδρα τους, ανέρχονται σε 345.576. Με βάση τη σχετική ανακοίνωση η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων έκανε 40.000 ελέγχους και η Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας έκανε 27.759 ελέγχους. Μιλάμε δηλαδή για ρυθμούς «χελώνας», αφού κάθε επιχείρηση μπορεί να ελεγχθεί 1 φορά κάθε 9 χρόνια για τις εργασιακές σχέσεις και 1 φορά κάθε 12 χρόνια για την υγεία και ασφάλεια! Δηλαδή πρακτικά ποτέ, που σημαίνει «πράσινο φως» στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, η οποία μεταφράζεται κάθε χρόνο σε χιλιάδες εργατικά «ατυχήματα» και συνεχείς καταπατήσεις των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.
Σε κάθε περίπτωση, από τους ελέγχους για τις εργασιακές σχέσεις οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν την αδήλωτη εργασία (1.218) και πίνακες προσωπικού (743) σε σύνολο 11.640 παραβάσεων. Για την υγεία και ασφάλεια διαπιστώθηκαν 887 παραβάσεις που επιφέρουν μήνυση και 585 παραβάσεις που επιφέρουν διακοπή. Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν ανύψωση - μεταφορά φορτίου - μηχανήματα έργου (223), ηλεκτρικούς κινδύνους (207) και θεσμικό πλαίσιο (671) σε σύνολο 3.347 παραβάσεων.
Ακόμα, έγιναν 5.820 έλεγχοι από τους ειδικούς επιθεωρητές, που επέβαλαν 1.062 κυρώσεις. Και εδώ οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν αδήλωτη εργασία (110) και πίνακες προσωπικού (493).
Στο φόντο των παραπάνω, παρέμβαση στη συζήτηση για την «αναθεώρηση της εντολής της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος σημείωσε:
«Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (ΕΑΕ) είναι άλλος ένας αντεργατικός μηχανισμός της ΕΕ που υπερασπίζεται την "ευελιξία", την "κινητικότητα", την "εφαρμογή ευρωενωσιακών κανόνων προς όφελος ιδιωτών και επιχειρήσεων". Ηταν το "πρότυπο" για τη μετατροπή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε δήθεν "ανεξάρτητη αρχή" από τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη. Ετσι, το ΣΕΠΕ αποψιλώθηκε από τους ήδη ελάχιστους επιθεωρητές που υπήρχαν το 2017 και οι έλεγχοι πλέον είναι λιγότεροι από σταγόνα στον ωκεανό, ενισχύοντας την ασυδοσία του κεφαλαίου.
Το 2023, μόνο με τα επίσημα στοιχεία, 135 εργαζόμενοι δεν γύρισαν σπίτι από το μεροκάματο του τρόμου. Το 2024 έκανε ποδαρικό με "ατύχημα" στις προβλήτες της COSCO. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ευρωενωσιακής στρατηγικής που υλοποίησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και υπερασπίζεται η ΕΑΕ: Εντατικοποίηση της εργασίας, έως και 13 ώρες ημερησίως, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της μείωσης του "κόστους εργασίας".
Στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση αντιπαρατίθεται το εργατικό κίνημα με την πάλη του, απαιτώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να περιλαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, την πλήρη κάλυψη των εργαζομένων από επαγγελματικούς κινδύνους με ευθύνη του κράτους και με επιβάρυνση του κεφαλαίου, στελεχωμένα κρατικά Σώματα Επιθεώρησης Εργασίας».
Νέες σοβαρές καταγγελίες από την Ομοσπονδία Φαρμάκου και το κλαδικό Συνδικάτο, μετά την απόλυση του προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου
Τη διοίκηση του ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ καταγγέλλουν για άλλη μια φορά η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής, αναφέροντας ότι έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει την περιοδεία του γραμματέα της Ομοσπονδίας και προέδρου του κλαδικού Συνδικάτου, καθώς και του προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου και μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας.
«Εφτασαν στο σημείο να κλειδώσουν τους εργαζόμενους στο ένα κτίριο όπου στεγάζονται, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα είχε αυτή η ενέργεια. Μάλιστα δεν έφτανε μόνο αυτό, προχώρησαν σε απαράδεκτη εξώδικη καταγγελία προς την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο, με την κατηγορία ότι παράνομα βρεθήκαμε στον χώρο και ασκήσαμε τρομοκρατία στους εργαζόμενους».
Οπως τονίζουν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο, αποκαλύπτονται «τα όσα υποκριτικά επικαλείται η διοίκηση του ΠΕΙΦΑΣΥΝ, ότι δήθεν σέβεται το δικαίωμα του συνδικαλισμού, ότι δήθεν δεν έχει πρόβλημα με τους συνδικαλιστές και μπορούν αυτοί να παρευρίσκονται όποτε θέλουν στον χώρο εργασίας». Είναι ξεκάθαρο ότι η διοίκηση ενοχλείται από τη δράση και τη λειτουργία του επιχειρησιακού σωματείου, από την παρουσία του κλαδικού Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας, που μπαίνουν μπροστά στη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, τη διεκδίκηση επιχειρησιακής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις, για να ανακληθεί η παράνομη απόλυση του προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου. Ακόμα, ενοχλεί τη διοίκηση η τεράστια αλληλεγγύη που έδειξαν δεκάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.
Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο ξεκαθαρίζουν ότι «το δικαίωμα να συζητάμε με τους εργαζόμενους της εταιρείας δεν είναι διαπραγματεύσιμο, έχει κατακτηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να συζητάμε με τους συναδέλφους μας, δίνουμε τη μάχη να ανακληθεί η παράνομη απόλυση, να υπογραφεί επιχειρησιακή Σύμβαση στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ με αυξήσεις, δικαιώματα και καλύτερους όρους δουλειάς».
Οι μισές συμβάσεις είναι μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας
Τουλάχιστον 8.486 εργαζόμενοι έχαναν τη δουλειά τους κάθε ημερολογιακή μέρα του 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», που καταγράφει τις ροές απασχόλησης. Το στοιχείο προκύπτει από το γεγονός ότι μέσα στο περασμένο έτος έγιναν πάνω από 3 εκατομμύρια απολύσεις, συγκεκριμένα 3.097.556, έναντι 3.214.205 προσλήψεων το ίδιο χρονικό διάστημα, με βάση τα αποτελέσματα του Δεκέμβρη.
Αν και το συνολικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων του 2023 είναι θετικό κατά 115.768 θέσεις εργασίας, ο τεράστιος αριθμός απολύσεων ακόμα και σε σύγκριση με τον αριθμό των μισθωτών (περίπου 2,3 εκατομμύρια) δείχνει ότι οι θέσεις εργασίας είναι «φτερό στον άνεμο» και οι επιχειρήσεις απολύουν ελεύθερα και κατά το δοκούν, χωρίς τον παραμικρό περιορισμό, με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη τους. Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι είναι εντελώς απροστάτευτοι, πληρώνοντας ακριβά το τίμημα των διακυμάνσεων της αγοράς και του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από τα 3 και πλέον εκατομμύρια απολύσεις, σύμφωνα με την «Εργάνη» οι 1.979.873 ήταν καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Επιπλέον, 1.117.683 απολύσεις που έγιναν χαρακτηρίζονται «οικειοθελείς αποχωρήσεις», αν και με το ποσοστό ανεργίας να κυμαίνεται πάνω από το 10% κατά το 2023 γίνεται φανερό ότι αυτές οι αποχωρήσεις το μόνο που μαρτυρούν είναι οι απαράδεκτες συνθήκες αμοιβής και εργασίας που έχουν επιβληθεί στην αγορά εργασίας από τις επιχειρήσεις, με όπλο το σκληρό αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει.
Πέραν του ρεκόρ των απολύσεων, όσον αφορά τις προσλήψεις μόνο μία στις δύο συμβάσεις που έγιναν ήταν πλήρους απασχόλησης, και μάλιστα ένα σημαντικό μέρος αυτών είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου με ημερομηνία λήξης. Συγκεκριμένα, το 51,37% των νέων συμβάσεων ήταν πλήρους απασχόλησης, το 39,2% μερικής απασχόλησης και το 9,43% εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή συμβάσεις υποαπασχόλησης.
Τέλος, όσον αφορά τον μήνα Δεκέμβριο παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο κατά 18.496 νέες θέσεις εργασίας, καθώς τον τελευταίο μήνα του 2023 έγιναν 224.104 προσλήψεις και 205.608 απολύσεις. Από τις νέες συμβάσεις τον ίδιο μήνα μόνο το 50,71% ήταν πλήρους απασχόλησης, το 38,55% μερικής και το 10,74% εκ περιτροπής εργασίας.
Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή 21 Γενάρη, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στην αίθουσα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Οπως αναφέρει στο κάλεσμά του, «η μη ύπαρξη αποθεμάτων αίματος στο ΕΚΕΑ, η έξαρση των ιώσεων, τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για την υγεία και περίθαλψη, η θλιβερή εικόνα του συστήματος Υγείας, οι αυξημένες ανάγκες για αίμα ιδιαίτερα των ατόμων με μεσογειακή αναιμία, κάνουν αναγκαία τη μαζική συμμετοχή».
Με αφορμή το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μεταγγιζόμενοι πάσχοντες με Μεσογειακή Αναιμία, λόγω σημαντικών ελλείψεων σε αίμα, ο Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφου (μέλος της ΟΓΕ) απευθύνει κάλεσμα σε εθελοντική αιμοδοσία. Η αιμοδοσία θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, αύριο, Πέμπτη, και την Παρασκευή 19 Γενάρη, από τις 8.30 π.μ. μέχρι τη 1.30 μ.μ. στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».