ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ
Οργάνωση της πάλης ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα

Από τη σύσκεψη Ομοσπονδιών και Σωματείων που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ
Από τη σύσκεψη Ομοσπονδιών και Σωματείων που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ
«Εχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στη νέα επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ στην Κοινωνική Ασφάλιση, σε συνέχεια εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ, να μην υπάρξει σωματείο που δεν θα συζητήσει τις επόμενες μέρες τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, τη νέα επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας (...) Δεν χωρά καμιά αναμονή, κανείς εφησυχασμός».

Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης Σωματείων και Ομοσπονδιών αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/1, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), για την καλύτερη και αποφασιστικότερη οργάνωση της πάλης ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν 2 Ομοσπονδίες, 11 τοπικές Ενώσεις και 9 κλαδικά Σωματεία, ενώ όπως επισημάνθηκε εισηγητικά ήδη 6 Ομοσπονδίες και δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την Ελλάδα έχουν απαντήσει θετικά στο κάλεσμα κοινής δράσης της ΟΒΣΑ.

Οπως τόνισε κατά την παρουσίαση της εισήγησης ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Θανάσης Καλαμπαλίκης, η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να συνεχιστεί ακόμα πιο αποφασιστικά, αφού είναι εκατοντάδες τα σωματεία σε όλη την Ελλάδα που - ανεξάρτητα από τη μέχρι τώρα δράση τους - μπορούν να τη στηρίξουν, καθώς το ζήτημα της Ασφάλισης «καίει» όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Απέναντι στην κυβερνητική κοροϊδία και τη γραμμή της απραξίας και της συναίνεσης

Αναφερόμενος στην επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης και στο σύνθημα περί «ανάπτυξης για όλους», σε συνέχεια του εξίσου κάλπικου συνθήματος της προηγούμενης κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης», ο Θ. Καλαμπαλίκης επισήμανε: «Η πείρα μας δείχνει ότι ανάπτυξη και για μικρές και για μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων είναι όρος λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας και δεν αλλάζει, και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι ο πιο αδυσώπητος, γιατί η κυρίαρχη τάση στην οικονομία είναι η συγκέντρωση, η μονοπώληση και όχι η "ειρηνική συνύπαρξη". Στην αγορά το μόνο δίκαιο που ισχύει είναι το "δίκαιο του ισχυρότερου" και κυριαρχεί ο "νόμος της ζούγκλας"».

Αναφορικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί μείωσης του φορολογικού συντελεστή στο 9% από 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ από το 2021, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μέτρο - κοροϊδία, αφού αν και εφόσον εφαρμοστεί θα συνοδευτεί από ανάλογη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σχετικά με το «νέο Ασφαλιστικό» που ετοιμάζεται, επανέλαβε ότι όλος ο σχεδιασμός πατάει πάνω στην αντιλαϊκή κληρονομιά που άφησε ο προηγούμενος νόμος, ο νόμος Κατρούγκαλου: Στοχεύει στην ακόμα πιο αποτελεσματική εφαρμογή του, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το ακόμα μεγαλύτερο μπάσιμο του ιδιωτικού κεφαλαίου στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Παράλληλα, ο Θ. Καλαμπαλίκης ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας του χώρου των ΕΒΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η γραμμή "ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας", που προβάλλει η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, αντικειμενικά διευκολύνει τη νομιμοποίηση και προώθηση αντιλαϊκών μέτρων».

«Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της συναίνεσης και της απραξίας», υπογράμμισε.

Να πολλαπλασιαστούν οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης και αγωνιστικής κινητοποίησης

Σε ό,τι αφορά τη δράση του επόμενου διαστήματος, τονίστηκε ότι άμεσα θα πρέπει να συνεδριάσουν όλα τα ΔΣ των σωματείων, να φτάσουν οι θέσεις του αγωνιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων όσο το δυνατόν πιο πλατιά σε μαγαζιά και γειτονιές, με τρόπο συγκροτημένο, που θα αποκαλύπτει τις κυβερνητικές επιδιώξεις, θα συσπειρώνει και θα βάζει σε κίνηση τα σωματεία και τα μέλη τους πάνω στο κάλεσμα κοινής δράσης της ΟΒΣΑ.

Παράλληλα με το παραπάνω, να υπάρξει επεξεργασία του πλαισίου πάλης ανά κλάδο, με έμφαση στην πάλη για δημόσια και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους, αξιοποιώντας ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα πάλης του προηγούμενου διαστήματος με τις παρεμβάσεις σε δημοτικές αρχές για το ύψος των δημοτικών τελών, τις δράσεις αλληλεγγύης ενάντια σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενόψει και του νέου σχεδίου «Ηρακλής», αλλά και το μέτωπο ενάντια στον νέο ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική.

«Η στήριξη και η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους, σε κάθε χώρο δουλειάς, η στήριξη στους αγώνες της αγωνιζόμενης φτωχής αγροτιάς, που έχει εξαγγείλει νέα μπλόκα και κινητοποιήσεις, δυναμώνουν το μέτωπο για την Κοινωνική Ασφάλιση και πολλαπλασιάζουν και τη δική μας δύναμη», αναφέρθηκε εισηγητικά.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Οπως επισημάνθηκε, «τα σωματεία μας όχι μόνο θα πρέπει να επαγρυπνούν, αλλά άμεσα να οργανώσουν τη συζήτηση και την ενημέρωση για τις εξελίξεις, αλλά και τις αιτίες που οξύνουν την επίθεση της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών γερακιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενάντια στους λαούς».


«ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΒΕ
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ σταθερά μακριά από τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων

«Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ δεν χάνει την ευκαιρία να πιστοποιεί κάθε φορά τη στρατηγική της εκπροσώπησης μιας μικρής μερίδας κυρίως μεσαίων επιχειρήσεων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» ΕΒΕ με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ.

Οπως σημειώνει η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση», η πλειοψηφία της διοίκησης δεν μπήκε στην ουσία των προβλημάτων των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, αφού για ακόμη μια φορά η «κριτική» της στον νέο «αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης κινήθηκε «στην πεπατημένη της "επιχειρηματικότητας"», ενώ «χαιρέτισε ως θετικές τις μειώσεις των συντελεστών για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, παραγνωρίζοντας τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης που βρίσκει τρόπους να μαζεύει φόρους και με άλλους τρόπους». Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι δεν έκανε «καμιά αναφορά στον νέο ασφαλιστικό νόμο που έρχεται το επόμενο διάστημα».

Η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» με την τοποθέτησή της ανέδειξε την κατάσταση που βιώνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, που είναι σήμερα καταχρεωμένοι και «πνιγμένοι» από τη βαριά αντιλαϊκή φορολογία, το «ξήλωμα» των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και το «πετσόκομμα» των συντάξεων, «την παράδοση των εισφορών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αυτοαπασχολούμενων "πεσκέσι" στις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες».

Τέλος, η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, να συσπειρωθούν στα σωματεία και τις Ομοσπονδίες τους και να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα ενάντια στον επερχόμενο αντιασφαλιστικό οδοστρωτήρα.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ενισχύουν το απεργιακό μέτωπο για την Κοινωνική Ασφάλιση

Σε ρότα απεργιακής απάντησης στο «νέο Ασφαλιστικό» της κυβέρνησης, που θωρακίζει τον νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου και παγιώνει όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές, μπαίνουν τα συνδικάτα, ενώ σήμερα ο υπουργός Εργασίας συναντάται στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τις επόμενες μέρες το σχέδιο νόμου αναμένεται να δοθεί για «δημόσια διαβούλευση» και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή.

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα σε όλη τη χώρα με συσκέψεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες και συνεδριάσεις των οργάνων τους εντείνουν τη δράση τους για την πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων, για την ενίσχυση του απεργιακού μετώπου ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα.

Ηδη, αποφάσεις για απεργία ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αρτας, Αγρινίου, Θεσπρωτίας, Λαμίας, Λάρισας και Ζακύνθου.

Οι Ομοσπονδίες: Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Τα Σωματεία: Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, Ηλεκτρολόγων Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πετρούπολης, Τύπου και Χάρτου, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ΟΤΑ Αττικής, Ξύλου Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων Αττικής, Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής.

Επίσης σε απεργιακή απάντηση έχουν καλέσει οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ - OAEE - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ).

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις και συνελεύσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία Υγείας - Πρόνοιας της Κρήτης, σήμερα στις 2.30 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση το Σάββατο 18/1, στις 6.30 μ.μ., στον 1ο όροφο του ΕΚΘ.

-- Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Χαλανδρίου - Αγ. Παρασκευής - Χολαργού - Ψυχικού - Βριλησσίων καλεί σε συζήτηση - σύσκεψη το Σάββατο 18/1, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Χαλανδρίου (Παπάγου 7, 2ος όροφος).

-- Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση την Κυριακή 19/1, στις 6.30 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στην Αμφισσα.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας οργανώνει συνέλευση για το Ασφαλιστικό και κοπή πίτας, την Κυριακή 19/1, στις 11.30 π.μ., στο Στέκι των Σωματείων (Αρ. Στάνη 1).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org