ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η διάσκεψη του Βερολίνου στο πλαίσιο των ευρύτερων παζαριών στην περιοχή

Ο Λίβυος στρατηγός Χ. Χάφταρ στην Αθήνα για συναντήσεις με την κυβέρνηση

Από την άφιξη χτες του Χάφταρ στην Αθήνα και την υποδοχή από τον Ελληνα ΥΠΕΞ

INTIME NEWS

Από την άφιξη χτες του Χάφταρ στην Αθήνα και την υποδοχή από τον Ελληνα ΥΠΕΞ
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ - ΤΥΝΙΔΑ.--

Μέχρι την ύστατη ώρα εντείνονται τα παζάρια και οι διπλωματικές ζυμώσεις, με στόχο την υποτιθέμενη «αποκλιμάκωση» των συγκρούσεων και την εκεχειρία στη Λιβύη, που στην πραγματικότητα είναι μέρος στο «παζλ» της συνολικής μοιρασιάς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, μετέβη χτες αιφνιδίως στη Βεγγάζη και συνάντησε τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του τελευταίου στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη την ερχόμενη Κυριακή στο Βερολίνο.

Ο στρατηγός Χ. Χάφταρ ανακοίνωσε πως θα μεταβεί στο Βερολίνο (εκτός απροόπτου), με τον ταξίαρχο Χάλιντ αλ Μαχτζούμπ, που είναι εκπρόσωπος Τύπου του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», να επισημαίνει ότι «το βασικό πρόβλημα στη Λιβύη είναι η ύπαρξη ένοπλων οργανώσεων». Εξέφρασε δε την ελπίδα του στρατηγού Χ. Χάφταρ πως η σύνοδος στο Βερολίνο θα οδηγήσει στον καθορισμό ενός «σαφούς χρονοδιαγράμματος» για τη διάλυση των ένοπλων οργανώσεων που υπακούουν στις εντολές της κυβέρνησης του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ στην Τρίπολη. Ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, αναρτώντας μήνυμα στο «Τουίτερ» μετά τη συνάντησή του με τον Λίβυο στρατηγό, υποστήριξε πως ο τελευταίος «δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν τη βδομάδα».

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, χαιρέτισε την πρόθεση που επέδειξε ο Χάφταρ να δεσμευτεί στην εκεχειρία στη Λιβύη και είπε ότι στη διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή πρέπει να επιχειρηθεί να επιβληθεί εκ νέου το εμπάργκο όπλων που συμφωνήθηκε από τον ΟΗΕ αλλά δεν τηρείται.

Στην Αθήνα ο Χάφταρ

Χτες το βράδυ έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές ότι ο στρατηγός Χάφταρ ήρθε στην Αθήνα, είχε «ιδιωτική συνάντηση» με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, και σήμερα το πρωί στις 9.20 π.μ. έχει προγραμματιστεί η επίσημη συνάντηση μαζί του στο υπουργείο και στη 1.00 μ.μ. θα συναντήσει τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, στο γραφείο του στη Βουλή. Η συνάντηση αυτή γίνεται δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη διάσκεψη στο Βερολίνο και από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προβάλλεται ως η δήθεν παρέμβαση της Ελλάδας, σε αντιστάθμισμα της μη πρόσκλησής της στο Βερολίνο.

Πάντως, πριν από την εμφάνιση του Γερμανού υπουργού στη Βεγγάζη, Λίβυοι φύλαρχοι που στηρίζουν τον στρατηγό Χάφταρ είχαν ενημερωθεί για τους σχεδιασμούς που προωθούνται στη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου και φέρεται πως αποδοκίμασαν έντονα τον ρόλο της Τουρκίας στη χώρα τους, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν να γίνει η Λιβύη «οθωμανική επαρχία».

Στο περιθώριο αυτών των αντιδράσεων, οι μάχες στην Τρίπολη εντείνονται, καθώς οι δύο εμπόλεμες πλευρές (δοτός πρωθυπουργός Φ. Σάρατζ και στρατηγός Χάφταρ) προσπαθούν να πετύχουν νίκες στα πεδία συγκρούσεων, ώστε να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος στη σύνοδο της Κυριακής στη Γερμανία.

Παρέμβαση του γγ του ΟΗΕ

Το ίδιο 24ωρο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενημερώνοντας με έκθεσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε οι εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να ξεκινήσουν «εποικοδομητικό διάλογο στο πλαίσιο του ΟΗΕ». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «οι εξωτερικές παρεμβάσεις στη Λιβύη εμβαθύνουν και εντείνουν τις συγκρούσεις περιπλέκοντας τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης».

Παράλληλα, στην Τύνιδα, θυελλώδης ήταν προχτές η συνεδρίαση της Βουλής, με αφορμή την επίσκεψη που έκανε το περασμένο Σάββατο στην Αγκυρα ο πρόεδρος του Σώματος και αρχηγός του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα, Ραχίντ Γκανούσι. Ο Γκανούσι επικρίθηκε σφόδρα από δεκάδες βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης με κατηγορίες για «προδοσία» προς την Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη της συμμετοχής της Τυνησίας στη διάσκεψη του Βερολίνου. Δεκάδες βουλευτές κατήγγειλαν ως αποσταθεροποιητική την πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη, στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Ο Γκανούσι δήλωσε ότι μετέβη στην Τουρκία με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος και δεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη για τη στήριξη του Σάρατζ

Το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης είναι «η δύναμή μας στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε χτες ότι «στέλνουμε τα στρατεύματά μας στη Λιβύη για τη διατήρηση της νόμιμης κυβέρνησης (σ.σ. εννοεί τον δοτό πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ) και τη διασφάλιση της σταθερότητας», ξεκαθαρίζοντας ότι η Αγκυρα ιεραρχεί ψηλά την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην περιοχή, προς υπεράσπιση των δικών της επιδιώξεων και φυσικά της διαπραγματευτικής της θέσης στο παζάρι με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, ιδίως με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Μια βδομάδα πριν, ο Ερντογάν είχε αναγνωρίσει ότι ήδη μερικές δεκάδες στελέχη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονταν στην αφρικανική χώρα, κυρίως για την εκπαίδευση των ένοπλων ομάδων που στηρίζουν τον Σάρατζ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρώτη γραμμή θα είναι Σύροι μισθοφόροι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που στηρίζει η Τουρκία.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος ηγέτης τόνισε ότι «η Τουρκία φέτος θα ξεκινήσει έρευνα για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά από την υπογραφή των συμφωνιών με τη Λιβύη και την έκδοση των αντίστοιχων αδειών». Είπε ότι σύντομα θα φτάσει στην περιοχή το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», ενώ επισήμανε ότι «πλέον είναι νομικά αδύνατο να γίνουν έρευνες ή εξορύξεις στην περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ή να γίνει αγωγός, χωρίς την έγκριση των δύο πλευρών».

Σημειωτέον, αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά για τη Λιβύη με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας ότι οι δύο πλευρές παραμένουν σε στενό συντονισμό, παρά τις σημαντικές διαφωνίες τους.

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα διαμηνύει και την ετοιμότητά της να παζαρέψει με όλες τις πλευρές και σε όλα τα επίπεδα. Ετσι, ο Ερντογάν έσπευσε να σημειώσει ότι «δραστηριοποιούμαστε και διπλωματικά ώστε να επέλθουν η ειρήνη και η ευημερία», αναφερόμενος ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο και την έρευνα υδρογονανθράκων, ενώ υπενθύμισε με νόημα ότι «δεν επιτρέψαμε πρωτοβουλίες που στόχο είχαν να αποκλειστούν η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» - δηλαδή το ψευδοκράτος - και κατέληξε: «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας αλλά και εκείνα των ομογενών μας στη Βόρεια Κύπρο».

Αντίστοιχα μηνύματα έστειλε και ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας την Τετάρτη στην Αγκυρα σε εκδήλωση της τουρκικής «δεξαμενής σκέψης» «Ιδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών» (SETA) με θέμα «Τουρκική εξωτερική πολιτική στο κλίμα της παγκόσμιας αβεβαιότητας». Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «το μνημόνιο που υπογράψαμε στη Λιβύη είναι η δύναμη της Τουρκίας στο τραπέζι» αλλά και ότι «είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μνημόνιο συμφωνίας ή συμφωνία στη Μεσόγειο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αρκεί να μην αποκλειστεί η Τουρκία». Ανέφερε επίσης ότι ο αγωγός «East Med» περνάει από την τουρκική υφαλοκρηπίδα και κατέληξε ότι «χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ απηύθυνε πρόσκληση σε «διεθνείς παίκτες» και «όσους ήδη κάνουν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία και την ΤΡΑΟ» ότι «μπορούμε να συζητήσουμε... Εμείς θα κάνουμε τότε δίκαια τη μοιρασιά».

ΦΟΡΟΥΜ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Αναβαθμίζεται σε διεθνή οργανισμό με φόντο τους οξυμένους ανταγωνισμούς

ΚΑΪΡΟ.--

Νέα ώθηση στις προσπάθειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από διεθνή μονοπώλια στην Ανατολική Μεσόγειο δίνει η μονογραφή του καταστατικού θεσμοθέτησης του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) από τους υπουργούς Ενέργειας επτά χωρών της περιοχής, χτες, στο Κάιρο στη διάρκεια της τρίτης υπουργικής συνόδου.

Το Φόρουμ EMGF, που θα έχει την έδρα του στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, επιδιώκει την αναβάθμισή του σε διεθνή οργανισμό (με πρότυπο εκείνων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ΟΠΕΚ) και απαρτίζεται επί του παρόντος από τις επτά χώρες της Α. Μεσογείου (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη) δίχως να αποκλείεται στο μέλλον να προστεθούν και άλλες. Στη διάρκεια του Φόρουμ στο Κάιρο η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδίαζε να παρουσιάσει μελέτη αναφορικά με τις προοπτικές εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή» που αφορά όλη την περιοχή της Μεσογείου. Στη γνωστή λογική του εφησυχασμού, όταν η περιοχή λόγω του πλούτου της έχει γίνει πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού με επεμβάσεις, φτώχεια, δυστυχία και ξεριζωμό για τους λαούς, ο Ελληνας υπουργός ισχυρίστηκε ότι «το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ειρήνη και όχι για τη δημιουργία συγκρούσεων». Σε μια έμμεση αναφορά στην Τουρκία, ο Χατζηδάκης πρόσθεσε με νόημα πως «όλα θα πρέπει να αποφασίζονται βάσει του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο θα πρέπει να αποδέχονται όλες οι χώρες της περιοχής».

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επικείμενη γεώτρηση από την κοινοπραξία «Eni» - «Total» στα τέλη Φλεβάρη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πλωτό γεωτρύπανο, απάντησε ότι λόγω και των τεχνικών δυσκολιών που υπάρχουν στην Αίγυπτο, όπου και επιχειρεί τώρα το γεωτρύπανο, θα προτιμούσε να μην αναφερθεί σε ημερομηνίες, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει η ακριβής αναχώρησή του από την Αίγυπτο. Πρόσθεσε ότι μετά την Αίγυπτο θα ακολουθήσει ο Λίβανος και μετά η κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας, Τάρεκ Μόλα, που έπαιξε το ρόλο οικοδεσπότη της υπουργικής συνόδου του Φόρουμ ΕΜGF, παρουσίασε τις προσπάθειες για την αναβάθμισή του σε διεθνή οργανισμό Φυσικού Αερίου σαν «ένα παράδειγμα, για το πώς μπορούν οι διάφορες χώρες, ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες, να ακολουθήσουν συμμαχίες για το καλό των λαών της περιοχής».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, της χώρας - θύτη της περιοχής, και εκτιμώντας ότι το Φόρουμ ΕΜGF αποτελεί «παράδειγμα συνεργασιών για το καλό της περιοχής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ