ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η εργατική τάξη να κάνει κουρελόχαρτο τη «συμφωνία της ντροπής» που υπέγραψε η συνδικαλιστική μαφία

Με την άθλια ΕΓΣΣΕ που υπέγραψαν στα μουλωχτά, οι εργατοπατέρες κάνουν τη βρώμικη δουλειά για το πάγωμα μισθών και τα νέα αντιασφαλιστικά χτυπήματα

Το ρόλο της ως πλασιέ των αφεντικών επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ...
Το ρόλο της ως πλασιέ των αφεντικών επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ...
Κάλεσμα στην εργατική τάξη απευθύνει το ΠΑΜΕ, να κάνει κουρελόχαρτο τη «συμφωνία της ντροπής» της διορισμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, για τη χρονική παράταση και το 2020 της ισχύουσας άθλιας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Η εν λόγω συμφωνία επικυρώνει και διασφαλίζει το πάγωμα του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις επιταγές των εργοδοτών και της κυβέρνησης, ενώ τορπιλίζει τους αγώνες των εργαζομένων για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις μισθών.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ μετατρέπεται σε πολιορκητικό κριό για το παραπέρα χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την επαναβεβαίωση της συμφωνίας της με τον ΣΕΒ για τη δημιουργία εθνικού «Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης», που παραδίδει τις επικουρικές συντάξεις στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη συμφωνία, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απαλλαγούν από τους «πλασιέ των αφεντικών» και να ενισχύσουν τον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους, να δώσουν απεργιακή απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι η διορισμένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, χωρίς να συγκαλέσει κανένα όργανο, παραμονές Πρωτοχρονιάς υπέγραψε σαν τον κλέφτη την επέκταση της ΕΓΣΣΕ του 2018 για το 2020, τη στιγμή μάλιστα που ο ΣΕΒ έχει προσφύγει στα δικαστήρια αμφισβητώντας ευθέως τα επιδόματα πολυετίας (τριετίες) των εργαζομένων, νομιμοποιώντας και με αυτόν τον τρόπο τις αξιώσεις του κεφαλαίου.

Επιδιώκουν να βάλουν ταφόπλακα στους αγώνες των εργαζομένων

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«O διορισμένος πρόεδρος και γραμματέας της ΓΣΕΕ και όλη αυτή η ομάδα που οι εργαζόμενοι ονόμασαν "συνδικαλιστική μαφία", αυτοί που δεν είχαν την τσίπα να στηρίξουν τις απεργίες των συνδικάτων το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, υπέγραψαν σαν τον κλέφτη τη "συμφωνία της ντροπής", την επέκταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με πάγωμα μισθών, όπως επιθυμούσαν οι εργοδότες και η κυβέρνηση της ΝΔ. Χωρίς καμία αρμοδιότητα, συναίνεσαν να παγώσει ο υπουργός τους μισθούς και τα μεροκάματα, έκαναν τη βρώμικη δουλειά.

Την στιγμή που το ηλεκτρικό, το πετρέλαιο, τα νοίκια, το ίδιο το γάλα των παιδιών μας γίνεται κάθε μέρα πιο ακριβό, αυτή η συμφωνία με την υπογραφή των εργατοπατέρων παγώνει τους μισθούς των εργαζομένων. Μονιμοποιεί τη φτώχεια των εργαζομένων για να διασφαλίζει τα κέρδη των αφεντικών.

Για να κρύψουν τον βρώμικο ρόλο τους, λένε ψέματα ότι ο ίδιος ο υπουργός που πάγωσε τους μισθούς μπορεί το επόμενο διάστημα να επιτρέψει την αύξηση του βασικού μισθού! Δηλαδή, αναγορεύουν τον υπουργό Εργασίας σε δερβέναγα της τσέπης και του μισθού της εργατικής τάξης.

Και με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να βάλουν ταφόπλακα στους αγώνες των εργαζομένων, που ακόμη και σήμερα, σε αυτόν τον αρνητικό συσχετισμό, αγωνίζονται για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις.

Ταυτόχρονα, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ είναι η πρώτη που κάρφωσε βαθιά το μαχαίρι στο σώμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Προωθεί με φανατισμό τα επαγγελματικά ταμεία μαζί με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ο πολιορκητικός κριός της κυβέρνησης της ΝΔ στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση και την παράδοση στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ολοι στον αγώνα για αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις - κοινωνικές παροχές

Η "συμφωνία της ντροπής" δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί από τους εργαζόμενους!

Ολοι στον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές!

Σε καμία χώρα, ποτέ και πουθενά, τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν δεν χάρισαν αυξήσεις και δικαιώματα στους εργαζόμενους. Μόνο οι αγώνες των εργαζομένων είχαν αποτέλεσμα.

Σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε εργοστάσιο, γραφείο, κατάστημα, λιμάνι, να αναπτυχθεί δράση και να παρθούν πρωτοβουλίες για να ανατραπεί ο αντεργατικός σχεδιασμός. Με συζήτηση, ενημέρωση, συνελεύσεις, οργάνωση, απεργίες, αλληλεγγύη. Με σύγκρουση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.

Να μαζικοποιηθούν τα συνδικάτα με νέους εργαζόμενους, με απεργιακές επιτροπές παντού!

Να δυναμώσει ο αγώνας για να απαλλαγεί το εργατικό κίνημα από τους πλασιέ των αφεντικών! Απεργιακή απάντηση τώρα!».

ΔΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Απαράδεκτη μήνυση εργατοπατέρων σε βάρος μελών του ΔΣ του ΕΚΗ

Τη δίωξη των Δημόκριτου Σαλούστρου και Γιάννη Ξημεράκη, προέδρου και μέλους του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου αντίστοιχα, μελών και των δύο του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ), μετά από μήνυση που κατέθεσαν τα 13 από τα 19 μέλη του ΔΣ του ΕΚΗ - μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΕΚΗ, Βοργιά - καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Παράλληλα, καλεί σε συγκέντρωση στο ΕΚΗ τη Δευτέρα 20/1, στις 7 μ.μ., μέρα που θα συνεδριάζει, καθώς και σε συγκέντρωση στην πλατεία Κορνάρου, στις 9 π.μ., τη μέρα που οι δύο συνδικαλιστές έχουν κληθεί σε απολογία από τον εισαγγελέα.

Οπως επισημαίνει η ΔΑΣ, οι μηνυτές «κατηγορούν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση, στρέφονται ενάντια σε σωματεία και τη ΔΑΣ που πρωτοστατούν στην οργάνωση και την πάλη των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και που όλο το προηγούμενο διάστημα τόλμησαν να αναδείξουν τις πομπές τους και τον επιζήμιο ρόλο τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Θίχτηκε λέει "η τιμή και η υπόληψή τους"...

Αλήθεια, δεν θίχτηκε άραγε η τιμή και η υπόληψή τους στις 24/9/2019 που έγιναν απεργοσπάστες; (...) Δεν θίγεται η τιμή και η υπόληψή τους όταν κάνουν κουρελόχαρτο το καταστατικό του ΕΚΗ, που με το έτσι θέλω ακύρωσαν την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΚΗ πέρυσι και έκαναν 4 μήνες να καλέσουν σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΗ; (...) Δεν θίγεται η τιμή και η υπόληψή τους όταν (...) τρέχουν να εφαρμόσουν τη "συνδικαλιστική τρομοκρατία" με μηνύσεις! Να τους χαίρεται ο Χρυσοχοΐδης!

Δεν θίχτηκε η τιμή και η υπόληψή τους όταν το 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ απέκλεισε διαπαραταξιακά και ομόφωνα δυο αντιπροσώπους από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για πρώτη φορά στα χρονικά, που αντιστοιχούν σε 2.000 ψηφίσαντες, ήτοι το 1/6 της συνολικής δύναμης του ΕΚΗ, λόγω παρατυπιών στις αρχαιρεσίες των σωματείων της δύναμής του;

Δεν θίχτηκε η τιμή και η υπόληψή τους για την απόδειξη εξόδων από γνωστό νυχτερινό κέντρο της πόλης που βρέθηκε στα οικονομικά του ΕΚΗ, λεφτά που με κόπο συγκεντρώνουν τα σωματεία από το υστέρημα των εργαζομένων... Που κάνουν δηλαδή "oυίσκια" τα λεφτά των εργατών;».

Η ΔΑΣ τονίζει ότι η επίθεση στους συνδικαλιστές και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ επιβεβαιώνει ότι «κυβέρνηση - μεγαλοεργοδοσία και οι συνδικαλιστές τους στο συνδικαλιστικό κίνημα θέλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς για να περάσουν ανενόχλητοι το αντιασφαλιστικό τερατούργημα και όλη την αντεργατική τους λαίλαπα. (...) Η κυβέρνηση της ΝΔ τρίβει τα χέρια της με την κατάντια της παράταξης Βοργιά (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) που έχει γίνει βασιλικότερη του βασιλέως στην υπεράσπισή της».

«Στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία δεν πιάνουν ούτε μηνύσεις, ούτε εκφοβισμοί, ούτε απειλές», ξεκαθαρίζει η ΔΑΣ. «Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και με μεγαλύτερο πείσμα στο δρόμο του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και για ένα συνδικαλιστικό κίνημα απαλλαγμένο από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓ/ΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει απόκρυψη εργατικού «ατυχήματος» Ελληνα μεταλλεργάτη στην Ισπανία

Την απόκρυψη από τις αρμόδιες τοπικές αρχές σοβαρού εργατικού «ατυχήματος» με τραυματία Ελληνα εργαζόμενο στο επισκευαζόμενο πλοίο «HSL NIKE», στην πόλη Αλχεθίρας στην Ισπανία, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας με επιστολή προς τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Εξωτερικών. Την επιστολή κοινοποιεί στην ελληνική πρεσβεία στην Ισπανία, στο ελληνικό προξενείο στη Μάλαγα και στις ισπανικές λιμενικές αρχές της Αλχεθίρας.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι συνέβη σοβαρό ατύχημα για το οποίο εμείς ενημερωθήκαμε μόλις σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί, στο επισκευαζόμενο πλοίο "HSL NIKE", στο Ναυπηγείο "Cernaval Group Shipyard", στην πόλη Αλχεθίρας.

Στο επισκευαζόμενο πλοίο εργαζόταν ελληνικό συνεργείο, το οποίο είχε προσλάβει εργαζόμενους από το Πέραμα για εργασίες εκτός έδρας. Θύμα του ατυχήματος είναι ο συνάδελφος Τσαγκαράκης Αλέξανδρος, ο οποίος μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο με ταξί, με σοβαρά εγκαύματα, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, τον επέστρεψαν πίσω και τον εγκατέλειψαν στην καμπίνα του. Το ατύχημα αποκρύφτηκε από τις τοπικές αρχές και δεν δηλώθηκε ούτε στο νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια της βραχείας νοσηλείας του.

Οι κίνδυνοι για την υγεία του είναι τεράστιοι, αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάθει μόλυνση (με γνώμονα τις ανοιχτές πληγές που έχει και τις άθλιες συνθήκες στις οποίες έχει αφεθεί).

Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για την αρμόζουσα στην περίσταση νοσηλεία του συναδέλφου και τον άμεσο και ασφαλή επαναπατρισμό του, αφού κάθε λεπτό που περνάει μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του συναδέλφου».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σημαντικές μειώσεις σε πρόστιμα για την εργοδοτική ασυδοσία

Στα «μαλακά» ρίχνει τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις το νέο σύστημα προστίμων για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που καθόρισε με απόφασή του το υπουργείο Εργασίας.

Η απόφαση έρχεται ως συνέχεια της μείωσης προστίμων για την αδήλωτη εργασία από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και γενικότερα της πολιτικής τους, που αποτυπώνεται με δεκάδες εισφοροαπαλλαγές, ευνοϊκές ρυθμίσεις και οικονομικές ενισχύσεις προς τη μεγαλοεργοδοσία.

Αν και το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για «μια νέα αρχιτεκτονική στο σύστημα κυρώσεων που βασίζεται στην αντικειμενικότητα, στη διαφάνεια, στη σαφήνεια και την απλότητα», καθώς και «στη θωράκιση έναντι πιθανών συμπτωμάτων διαφθοράς», η νέα κλίμακα των προστίμων ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις για τις οποίες σε αρκετές περιπτώσεις το ύψος του προστίμου μειώνεται σημαντικά, όπως π.χ. στην περίπτωση της αδήλωτης υπερωρίας στα 1.000 ευρώ ανά άτομο, από 3.000 ευρώ για επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων που ίσχυε πριν, και από 15.000 ευρώ για κάθε θιγόμενο εργαζόμενο σε επιχειρήσεις άνω των 250 εργαζομένων. Αντίστοιχα, για την παράβαση της στέρησης άδειας μητρότητας, το πρόστιμο για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις μειώνεται στα 4.000 ευρώ από 7.500 έως 15.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα!

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η εργοδοτική ασυδοσία «ανθίζει» πάνω στη βάση όλου του αντεργατικού νομικού οπλοστασίου για τη γενίκευση της «ευελιξίας», που ενισχύεται συνεχώς, την ίδια ώρα που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί απαξιώνονται διαχρονικά, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και τις αναγκαίες υποδομές και με προσανατολισμό στην «εργασιακή ειρήνη» και στον σεβασμό της «επιχειρηματικότητας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ