ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζήτησε στήριξη για να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά για κεφάλαιο, ΝΑΤΟ και ΕΕ

INTIME NEWS

Τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του υπερασπίστηκε ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας με την ομιλία του τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χτες βράδυ, επαναφέροντας τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με το να ισχυρίζεται ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης θα δοθεί σε μια κυβέρνηση που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία (...) θα είναι ψήφος για να επιστρέψουμε στην Ελλάδα της προόδου και όχι της συντήρησης».

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης είναι προϋπόθεση για να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη βρώμικη δουλειά που διεκπεραιώνει για λογαριασμό του κεφαλαίου και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αναφέροντας ενδεικτικά τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, τη συνταγματική αναθεώρηση και μια σειρά ακόμα από παρεμβάσεις που αφορούν τα ζητούμενα του κεφαλαίου και έχει δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα.

Για τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών είπε ότι θα γίνει επαρκής συζήτηση στη Βουλή, ενώ ενημέρωσε το Σώμα ότι επιδόθηκε επισήμως η ρηματική διακοίνωση, με την οποία τα Σκόπια ενημερώνουν για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία, όπως ανέφερε, «διευκρινίζεται ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει εθνότητα ενώ η γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών». Κατόπιν αυτών και δεδομένης πάντα της ταύτισης της ΝΔ με τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που υπηρετεί και η συμφωνία, ο Αλ. Τσίπρας προκάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη σε συζήτηση για να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν στηρίζει τη συμφωνία. Πάντως, για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και τα εύσημα που έχει εισπράξει από ΗΠΑ και Γερμανία, ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην αναφερθεί.

Πάνω σε αυτό το μοτίβο, επιχείρησε να στήσει και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που κατηγόρησε ότι αδυνατούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και στην πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά.

Υποστήριξε ότι η ΝΔ αποφάσισε να μετατοπιστεί από το μεσαίο στον ακροδεξιό χώρο, την κατηγόρησε για υιοθέτηση ακροδεξιών πρακτικών, διχαστικού λόγου και εκβιασμών σε βάρος βουλευτών που προτίθενται να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ολα αυτά προκειμένου να στηρίξει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί προοδευτικής συμμαχίας ενάντια στην ακροδεξιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ, αν και έως πριν λίγα 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κυβερνητικό εταίρο ένα ακροδεξιό κόμμα, τους ΑΝΕΛ.

Αλλωστε, απαντώντας και στην κατηγορία περί σικέ διαζυγίου με τον Π. Καμμένο, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε λόγο να κάνει κάτι τέτοιο και ερμήνευσε τα όσα διαδραματίζονται ως έκφραση της αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, με καταλύτη τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά που προϋπήρχε, γύρω από δύο πόλους, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Για το ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι είναι σε «απόλυτη ταύτιση» με τη ΝΔ και το κατηγόρησε ότι αντιγράφει την επιχειρηματολογία Μητσοτάκη.

Στη βάση αυτή - που καθορίζουν τα σύγχρονα προτάγματα του εγχώριου κεφαλαίου - υποστήριξε πως «επανατοποθετούνται οι βουλευτές, παίρνοντας την ευθύνη τους απέναντι στο εθνικό και πατριωτικό καθήκον». Παραδεχόμενος ωστόσο τη στρατηγική σύμπλευση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, παραπονέθηκε ότι η κριτική τους είναι πολλές φορές άδικη, αφού αυτά τα ίδια ήταν που έδωσαν ψήφο σε κρίσιμα νομοσχέδια της κυβέρνησής του.

Απάντησε στα περί αποστατών και «κυβέρνησης κουρελού» θυμίζοντας στη ΝΔ ότι έχει επίσης επαυξήσει την κοινοβουλευτική της ομάδα με βουλευτές άλλων κομμάτων όσο και πρακτικές του «παλιού πολιτικού συστήματος», όπως αρέσκεται να καταγγέλλει, θυμίζοντας παλιότερες αντίστοιχες περιπτώσεις επί κυβερνήσεων ΝΔ.

Αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και κατά την αποχώρησή του απ' τη Βουλή, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Σήμερα, το Κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, σε μία κυβέρνηση που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού, τα συμφέροντα και τις ανάγκες της Ελλάδας των πολλών».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Εμφάνισε τη ΝΔ καταλληλότερη για την «πολιτική σταθερότητα»

INTIME NEWS

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ξανά για «θίασο», «ευτελισμό» και «αλληλοδανεισμό βουλευτών» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για να σχηματιστούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, με «γυρολόγους πολιτικούς» που «παζαρεύουν μια νέα στέγη».

Αποφεύγοντας και στη δευτερολογία του να μιλήσει για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, είπε ότι «όποιος ψηφίσει "Ναι" εγκρίνει συνολικά το τεράστιο ναυάγιο που ζει η χώρα» και «ανοίγει το δρόμο στη δήθεν μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών».

Ανέφερε ακόμα ότι δεν πρέπει με «διαδικασίες εξπρές» να περάσει «η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών» και κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να μην αλλάξει τη σύνθεση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, «παραποιώντας τις δυνάμεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων». Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τυχοδιωκτισμό, διότι με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών έκανε την εξωτερική πολιτική «εργαλείο υπονόμευσης της εθνικής ενότητας» και έπαιξε με αυτά τα θέματα για «μικροπολιτικούς λόγους».

Επέμεινε ακόμα ότι πλέον η κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τη σύνθεσή της, είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και αυτό πρέπει να αντανακλάται στις συνθέσεις των κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι πήρε τη διακυβέρνηση με ψέματα και ότι κυβέρνησε με ψέματα, και του χρέωσε ως «αχρείαστο» το 3ο μνημόνιο, όταν και η ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, το ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2015. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για επιβράδυνση της οικονομίας, φοροεπιδρομή, δημιουργία «ακριβής γραφειοκρατίας» και πελατειακό κράτος, αποεπένδυση, εγκληματικότητα στις γειτονιές, ανομία στα πανεπιστήμια, «ράβε - ξήλωνε» στην Παιδεία, τραμπουκισμούς κατά δικαστών κ.ά.

Την ίδια ώρα, επιχείρησε να δικαιολογήσει τις «μεταγραφές» βουλευτών από άλλα κόμματα στη ΝΔ επί προεδρίας του, επιμένοντας ότι στις δικές τους περιπτώσεις δεν υπήρχαν αξιώματα και υπουργεία να τους αποδοθούν, όπως γίνεται - κατά το σκεπτικό του - με όσους βουλευτές πάνε στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επέμεινε επίσης σε όσα είπε προχτές εναντίον του νέου υπουργού Αμυνας και τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη, συγκρίνοντας την υπουργοποίησή του με αυτή του χουνταίου Σπαντιδάκη. Απέδωσε ευθύνες γι' αυτό στον Αλ. Τσίπρα και παρέπεμψε στη θεωρία περί διάκρισης εξουσιών στο αστικό κράτος.

Λέγοντας ότι η παράταση αυτής της κατάστασης με μια «κυβέρνηση - κουρελού» εγκυμονεί κινδύνους, και ότι χρειάζεται «σταθερότητα» για να έρθουν «ανάπτυξη», «επενδύσεις», «ανάκτηση εμπιστοσύνης», με μια «ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή», ζήτησε ξανά εκλογές «το συντομότερο δυνατό».

Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, παρακάμπτοντας τα αντιλαϊκά πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα δικά του μέτρα, όπως και για «συγκάλυψη ευθυνών της κυβέρνησης Καραμανλή» για τα ζόρια που προέκυψαν στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία. Επέμεινε στο αίτημά της για εκλογές, με υπερψήφιση πρώτα αναθεωρήσεων στο Σύνταγμα όπου συμφωνούν, και μετά τις εκλογές διακομματική ψήφιση νόμου με κάποια μεμονωμένα μέτρα ως φερετζέ «φιλολαϊκής» πολιτικής. Επιτέθηκε και στη ΝΔ, κατηγορώντας την για πόλωση και μικροκομματικά συμφέροντα, ενώ έδειξε ξανά το «άγχος» της να εμφανιστεί ως ο μόνος εκφραστής της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Παράλληλα μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη χτεσινή ψηφοφορία σημείωσε ότι δε σκοπεύει να βάλει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και μέχρι προ ολίγων ημερών κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος δήλωσε ότι ψηφίζει «όχι» στην πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, συνδέοντάς την με τη συμφωνία για τις Πρέσπες, για την οποία - όπως αναμενόταν - επικέντρωσε στο ονοματολογικό ώστε να κρύψει τη συμφωνία του με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που αυτή προωθεί και τους οποίους ο ίδιος υπηρέτησε με ζήλο από τη θέση του υπουργού Αμυνας επί τέσσερα χρόνια. Είπε ότι είχε διαβεβαιώσεις από τον Αλ. Τσίπρα και τον τότε ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές, αλλά ο κυβερνητικός του εταίρος άλλαξε θέση, αναγκάζοντας και τον ίδιο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Καταφέρθηκε εναντίον πρώην στελεχών των ΑΝΕΛ που παραμένουν στην κυβέρνηση, ζητώντας εκ νέου από τον πρωθυπουργό να τους βγάλει εκτός κυβερνητικού σχήματος. Ζήτησε, ακόμα, δημοψήφισμα για τη συμφωνία. Υπερασπίστηκε, πάντως, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης σε άλλα πεδία. Από την ομιλία του δεν έλειψε ο αντικομμουνισμός και συναγωνίστηκε σε βρωμιές τα όσα ακούστηκαν από τους χρυσαυγίτες.

Ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Μιχαλολιάκος, επιδόθηκε εκ νέου σε εθνικιστικό παραλήρημα και αντικομμουνισμό, ενώ ούτε στη δευτερολογία του βρήκε να πει έστω μια λέξη για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Ο Στ. Θεοδωράκης, δίνοντας μια εικόνα για το τι προτίθενται να κάνουν ο ίδιος και όσοι ακόμα ελέγχει στο Ποτάμι, είπε πως «ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Μπροστά στις διαρροές στελεχών από το κόμμα του, ξανάβαλε θέμα να μην δέχονται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες βουλευτές που φεύγουν από τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν. Κατά τα λοιπά, επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν διασφαλίζει «ηρεμία και σταθερότητα» για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία και ότι χρειάζεται «πολιτική αλλαγή».

Λάβρος «μακεδονομάχος» εμφανίστηκε ο Β. Λεβέντης, χωρίς να θίγει ούτε αυτός το ελάχιστο τους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ