ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Εντείνονται οι διεργασίες στη βάση ευρύτερων ευρωατλαντικών «διευθετήσεων»

Στα Σκόπια θα βρεθεί σήμερα ο γγ του ΝΑΤΟ, κι ενώ στη Νέα Υόρκη θα ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ
Στα Σκόπια θα βρεθεί σήμερα ο γγ του ΝΑΤΟ, κι ενώ στη Νέα Υόρκη θα ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ
Οπως επιβεβαιώθηκε χτες και από το ΝΑΤΟ, ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ βρίσκεται από σήμερα στα Σκόπια για επίσημη επίσκεψη και μια σειρά επαφών, στο πλαίσιο εντατικοποίησης των διεργασιών για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ώστε να διευκολυνθούν ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ξεκινούν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους πρέσβεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Α. Βασιλάκη και Β. Ναουμόφσκι αντίστοιχα, και με τη μεσολάβηση του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το θέμα, Μ. Νίμιτς, με τις «προσδοκίες» να δείχνουν προς συνάντηση που θα θέσει το πλαίσιο για τα περαιτέρω.

«Διευθετήσεις» εντός κι εκτός

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας Γ. Ιβανόφ, τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ, τον ΥΠΕΞ Ν. Ντιμιτρόφ, την αν. πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας Ρ. Σεκέρινσκα, τον πρόεδρο της Βουλής Τ. Τζαφέρι και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Μάλιστα, αύριο Πέμπτη θα απευθύνει ομιλία και στη Βουλή, σε ειδική συνεδρίαση.

ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, όπως η εφημερίδα «Nezavisen Vesnik», μετέφεραν χτες εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών ότι κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια ο γγ του ΝΑΤΟ «θα στηρίξει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης Ζάεφ, θα επαναλάβει ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτές και θα χαιρετίσει τις προσπάθειες για επίλυση του θέματος του ονόματος».

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, τόνισε από την πλευρά της πως η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ «αποτελεί ευκαιρία για την ΠΓΔΜ να παρουσιαστεί ως χώρα που λύνει τα προβλήματά της». Είπε ακόμη ότι «η επίσκεψη του γγ δεν αποτελεί δώρο, αλλά κάτι που το αξίζουμε. Δεν αρκεί για την ένταξη, αλλά δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Ο Στόλτενμπεργκ δεν θα λύσει το πρόβλημα του ονόματος, αλλά θα στείλει το μήνυμα πως όταν μία χώρα θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες - εγγυάται το κράτος δικαίου και όσα αποτελούν τις θεμελιώδεις αξίες της Συμμαχίας - τότε αποκτά τη δυνατότητα ένταξης».

Να σημειωθεί ότι το πώς το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ λειτουργεί και ως «μοχλός» για τη διευθέτηση σειράς ζητημάτων εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ προβάλλει ως «μεταρρυθμίσεις» για την ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές την ψήφιση, προ ημερών, του νομοσχεδίου για τη χρήση της αλβανικής ως 2ης επίσημης γλώσσας της χώρας, ψήφιση που έσπευσε να χαιρετίσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας (χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ) Ε. Ράμα, λέγοντας ότι βοηθά στον εκδημοκρατισμό της ΠΓΔΜ. Βέβαια, ο νόμος πρέπει να κυρωθεί από τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ιβανόφ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα έλεγε ότι δεν θα υπογράψει το νόμο διότι έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας.

Στο ίδιο μοτίβο, το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ κύρωσε προχτές τη Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Ζόραν Ζάεφ και Μπ. Μπορίσοφ, την 1η Αυγούστου 2017. Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, παραδέχτηκε ότι «είναι πολύ δύσκολο να συμφωνηθούν δύσκολα και ευαίσθητα ζητήματα μεταξύ δύο γειτονικών χωρών» και πρόσθεσε πως «ούτε εμείς, ούτε στη Βουλγαρία είναι πλήρως ευτυχείς με το κείμενο (σ.σ. της Συμφωνίας)». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «η Συμφωνία καλύπτει τα δικά μας συμφέροντα, όπως και εκείνα της βουλγαρικής πλευράς. (...) Είναι πολύ σημαντικό που πριν από την κύρωση της Συμφωνίας, στην πράξη έχουμε ουσιαστική αλλαγή στις διμερείς σχέσεις μας», συνέχισε.

Παράλληλα, ενδεικτικές των διεργασιών και των «ξεκαθαρισμάτων» που δρομολογούνται και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, «ακουμπώντας» και στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, είναι και οι δηλώσεις του λεγόμενου Εθνικού Συντονιστή για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Στ. Πεντάροφσκι, ο οποίος σημειώνει ότι το πρόβλημα του ονόματος είναι μεν το μεγαλύτερο εμπόδιο αλλά όχι το μοναδικό, δεδομένης της σειράς κριτηρίων που θέτει το ΝΑΤΟ για την ένταξη. Συγκεκριμένα, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι το πρόσφατο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών έριξε βαριά σκιά στην υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας με νόημα πως «αν οι τηλεφωνικές υποκλοπές γίνονταν από τις κρατικές υπηρεσίες, τότε δείχνουν ότι δεν υπάρχει δημοκρατία, ενώ αν γίνονταν από κάποιον άλλο, τότε σημαίνει ότι το σύστημα ασφαλείας της χώρας είναι διάτρητο και δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ».

«Λύση πακέτο» με το βλέμμα στα Βαλκάνια

Ενδεικτική δε των ευρύτερων ΝΑΤΟικών «διευθετήσεων» αλλά και της προσπάθειας της κυβέρνησης να παρουσιάσει τα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια ως τάχα «εγγύηση σταθερότητας», είναι και η δήλωση του αν. υπουργού Αμυνας Δ. Βίτσα, στον ρ/σ «Real», ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας να λυθεί αυτό το ζήτημα που τυραννάει τα Βαλκάνια και τη χώρα αλλά και διεθνώς, κάτω από τη λογική, πηγαίνουμε σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλους και μέσα σε μια λύση πακέτο που αποκλείει αλυτρωτισμούς, και προσέξτε με, όχι μόνο προς τα Σκόπια αλλά και τα Βαλκάνια ολόκληρα, γιατί μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν αλυτρωτικά και προς τα Σκόπια, για παράδειγμα, από την Αλβανία».

Συνέχισε λέγοντας ότι «για να γίνει αυτή η διαδικασία πραγματικότητα, θα πρέπει να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Μην ξεχνάμε ότι οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος ο Π. Καμμένος έχει δηλώσει την πλήρη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών και τη μεγαλύτερη ακόμα εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό», προσθέτοντας πως «θα πάρουμε υπόψη μας τι λένε και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά τι λένε και οι διάφοροι άλλοι κοινωνικοί θεσμοί».

Να σημειωθεί εξάλλου ότι και χτες συντηρήθηκε ο «κουρνιαχτός» γύρω από την ονομασία του κράτους, για να ξεστρατίσει η συζήτηση από τους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και την απόφαση της κυβέρνησης να παίξει εκεί «στα γεμάτα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αφορμή αυτή τη φορά η ανάρτηση του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «επίσημου» χάρτη της Γιουγκοσλαβίας του 1937, όπου τα Σκόπια ονοματίζονται «Βαρντάσκα».

Αρχική πρόταση, σκαλοπάτι για τα περαιτέρω

Προηγουμένως, στα Σκόπια, ο ΥΠΕΞ Ν. Ντιμιτρόφ, σε τηλεοπτική συνέντευξη, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη με τον Ελληνα ομόλογό του, είπε ότι σχεδίαζαν εδώ και καιρό να συναντηθούν.

Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια πρόταση από ελληνικής πλευράς, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει πρόταση στο τραπέζι, αλλά αμφότεροι ενθαρρύνουν τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς να παρουσιάσει στη συνάντηση σήμερα στη Ν. Υόρκη με τους διαπραγματευτές των 2 χωρών για το όνομα, πρέσβεις Αδ. Βασιλάκη και Β. Ναουμόφσκι, ένα αρχικό πλαίσιο «που θα δώσει προοπτική για ουσιαστική πρόοδο».

Είπε επίσης ότι αναμένει από το Νίμιτς την παρουσίαση ενός αρχικού πλαισίου, «στη βάση των θέσεων των δύο πλευρών και της δικής του εκτίμησης για τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, δηλαδή πώς αυτός βλέπει τα πράγματα». Εκτίμησε ότι αυτό που θα παρουσιάσει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ δεν θα έχει τον χαρακτήρα «take it or leave it», αλλά θα αποτελέσει αντικείμενο αναλύσεων και διαβουλεύσεων.

Ο Ντιμιτρόφ μίλησε ακόμα για πρόθεση των δύο ΥΠΕΞ να συμμετάσχουν ενεργά στις συζητήσεις για την υπέρβαση της διαφοράς στο θέμα του ονόματος, «κάτι που δεν συνέβη ποτέ στο παρελθόν». Πρόσθεσε ότι για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σαφής διαχωρισμός «μεταξύ του κράτους "Μακεδονία" και της περιοχής της Μακεδονίας στην Ελλάδα», ενώ για την ΠΓΔΜ είναι σημαντικό «να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σε θέματα ταυτότητας» και η λύση να είναι αξιοπρεπής.

Επιμένοντας στο θέμα της ταυτότητας, είπε ότι η ίδια η φύση του θέματος του ονόματος είναι τέτοια, που δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας: «Τι θα είμαστε εμείς από αύριο; Μέχρι σήμερα ήμασταν "Μακεδόνες"», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αν τεθεί τέτοιο ζήτημα, «τότε δεν θα μπορέσουμε να υπερβούμε τη διαφορά».

Κάνοντας τα πράγματα πιο σαφή, είπε ότι ελπίδες που καλλιεργούνται στο εσωτερικό της χώρας του για εξεύρεση λύσης, υπαγορεύονται από το χρονοδιάγραμμα κρίσιμων συναντήσεων για την ευρωενωσιακή και ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνη, Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη), καθώς και από το γεγονός ότι το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά και για τις δύο χώρες (προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, βουλευτικές στην Ελλάδα). «Θα δούμε αν ο χρόνος είναι αρκετός», σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα του αλυτρωτισμού, ο Ντιμιτρόφ είπε ότι «η Μακεδονία δεν μπορεί να είναι μόνο ελληνική, γιατί δεν είναι, όπως και δεν μπορεί να είναι μόνο δική μας, γιατί δεν είναι». Σημείωσε ότι η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας είναι μεγάλη και εκτείνεται σε τρία κράτη, ενώ πρόσθεσε πως η σωστή απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας και της μη μονοπώλησης, δηλαδή και οι δύο πλευρές να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το όνομα και τον όρο «Μακεδονία», καθώς και τα παράγωγά του...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ