ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την άμεση απελευθέρωση της Παλαιστίνιας έφηβης

Την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό και το αίτημα για άμεση απελευθέρωση της 16χρονης Αχέντ Ταμίμι διαδήλωσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ, με μαχητική κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στο Αμερικανικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε με αποφάσεις εννέα Φοιτητικών Συλλόγων: Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Αρχιτεκτονικής, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικού, Παιδαγωγικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικό, Φιλολογικού, Χημικού.

Με το πανό και τα συνθήματά τους, κατήγγειλαν την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, που έδωσε «αέρα στα πανιά» της καταστολής του ισραηλινού κράτους. Ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με τη στάση της εμπλέκει το λαό μας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή. Και κάλεσαν το λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν το συνεχιζόμενο έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού και να καταγγείλει τη νέα ένταση της βαρβαρότητας, να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση της Αχέντ Ταμίμι και όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

Στο ψήφισμα των Φοιτητικών Συλλόγων σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Οι δίκαιες αντιδράσεις του Παλαιστινιακού λαού αντιμετωπίζονται για ακόμη μια φορά με βαρβαρότητα, δολοφονίες διαδηλωτών, συλλήψεις και διωγμούς.

Οι δυνάμεις καταστολής του Ισραήλ δεν διστάζουν να τα βάλουν ακόμα και με παιδιά και έφηβους, όπως η 16χρονη Αχέντ Ταμίμι, που συνέλαβαν με την κατηγορία της αντίστασης κατά των αρχών, ενώ στη συνέχεια της απήγγειλαν 12 κατηγορίες για τη δράση της ενάντια στην κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών από τον ισραηλινό στρατό. Η Αχέντ Ταμίμι είναι μία από τους χιλιάδες νέους της Παλαιστίνης που παλικαρίσια παλεύουν ενάντια στη βαρβαρότητα του ισραηλινού κράτους για το αυτονόητο, δηλαδή για το δικαίωμά τους να ζουν στη δική τους πατρίδα χωρίς ξένους δυνάστες».

ΗΠΑ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Οξύνεται η αντιπαράθεση
  • Η αμερικανική κυβέρνηση μειώνει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
  • Δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, όσο δεν αναγνωρίζεται Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967

ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε χτες βράδυ πράξη την απειλή της για δραστική μείωση της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), κόβοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, σε μία προσπάθεια να «πείσει» με τη βία την Παλαιστινιακή Αρχή να δεχτεί το «μεσολαβητικό» ρόλο και το λεγόμενο «ειρηνευτικό σχέδιό» της.

Οπως ανακοινώθηκε, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κόψουν 65.000.000 δολάρια από τα 125.000.000 που έδιναν ετησίως για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης που στηρίζει στοιχειωδώς εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες που έχουν ξεριζωθεί, εδώ και δεκαετίες, σε χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Η εξέλιξη, που σημειώνεται ενάμιση μήνα μετά την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυξάνει εκ νέου την ένταση στις σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Χτες ξημερώματα, το Κεντρικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, με 74 ψήφους «υπέρ», 2 «κατά» και 12 αποχές, για αναστολή της αναγνώρισης του Ισραήλ μετά την ανακοίνωση του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς ότι οι «ειρηνευτικές» συμφωνίες με τους Ισραηλινούς το 1993 στο Οσλο είναι πλέον «νεκρές». Με το ψήφισμα, το Κεντρικό Συμβούλιο «εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης να αναστείλει την αναγνώριση του Ισραήλ, ωσότου αυτό το τελευταίο αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, ακυρώσει την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και αναστείλει τις εποικιστικές δραστηριότητές του στα κατεχόμενα».

Το βαρύ κλίμα αυτών των εξελίξεων βάρυνε χτες ακόμη περισσότερο, όταν έγινε στο χωριό Τζαγιούς κοντά στην Καλκίγια της Δυτικής Οχθης η κηδεία του 24χρονου Παλαιστίνιου Αχμαντ Σαλέιμ, που δολοφονήθηκε από τις σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών προχτές το μεσημέρι στη διάρκεια συγκρούσεων. Η κηδεία του νεαρού μετατράπηκε σε λαϊκό συλλαλητήριο κατά των κατοχικών αρχών.

ΣΥΡΙΑ
Φουντώνει η κόντρα Τουρκίας - ΗΠΑ

Την παρέμβαση του ΝΑΤΟ ζήτησε ο Ερντογάν για το αμερικανικό σχέδιο για «μεθοριακό» στρατό Κούρδων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Αγριεύει η κόντρα της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις της λεγόμενης «διεθνούς συμμαχίας» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», με αφορμή το αμερικανικό σχέδιο για τη συγκρότηση και εκπαίδευση μίας «συνοριακής στρατιάς» 30.000 ατόμων στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και το Ιράκ, τάχα για την αποτροπή νέων επιθέσεων από τζιχαντιστές στην περιοχή.

Ενα 24ωρο αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν απείλησε με νέα χερσαία επέμβαση στη βόρεια Συρία με αφορμή το σχέδιο των ΗΠΑ για κουρδικό στρατό στα σύνορα, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του (ΑΚΡ), κάλεσε το ΝΑΤΟ ...να παρέμβει για να εμποδίσει το σχέδιο των ΗΠΑ να δημιουργήσουν «τρομοκρατικό στρατό» στα νότια τουρκικά σύνορα. «NATO! είσαι υποχρεωμένο να πάρεις θέση εναντίον αυτών που προκαλούν προβλήματα στα σύνορα ενός εκ των εταίρων σου», είπε χαρακτηριστικά. Αργότερα πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις για την εξολόθρευση «της φωλιάς τρομοκρατών» θα γίνουν «σύντομα», σε συνεργασία του τουρκικού στρατού με αντικαθεστωτικούς του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που στηρίζεται από την Αγκυρα. «Θα βοηθήσουμε τα αδέλφια μας για να μπορέσουν να προστατεύσουν τα δικά τους εδάφη», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ας σημειωθεί πάντως πως απεσταλμένοι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» μετέβησαν στις ΗΠΑ και ζήτησαν από Αμερικανούς αξιωματούχους να ξαναρχίσει πρόγραμμα χρηματοδότησης και εκπαίδευσής τους από τη CIA, που ανεστάλη πέρυσι με απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ, με το «επιχείρημα» ότι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστεί ...η αύξηση της ιρανικής επιρροής στη Συρία.

Αργότερα πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας στο τηλέφωνο με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα λάβει «όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα» για να «θωρακίσει την εθνική της ασφάλεια». Κάλεσε ξανά το ΝΑΤΟ να παρέμβει ώστε να εμποδίσει το σχέδιο των ΗΠΑ να δημιουργήσουν έναν «τρομοκρατικό στρατό». Ο Στόλτενμπεργκ του απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν διαβουλεύτηκαν με το ΝΑΤΟ για τη συγκρότηση της νέας συνοριακής δύναμης στη Συρία.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ κατήγγειλε το σχέδιο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση των συριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αποκάλεσε «προδότες» όσους Κούρδους και Αραβες συμμετάσχουν στη λεγόμενη «Συνοριακή Δύναμη Ασφαλείας» (BSF) που στήνουν οι ΗΠΑ, προωθώντας γνωστά σχέδια διαμελισμού της Συρίας προς όφελος των δικών τους γεωπολιτικών και μονοπωλιακών συμφερόντων.

Επιπλέον, το Ιράν επέκρινε τις μεθοδεύσεις των ΗΠΑ στη Συρία, προειδοποιώντας ότι θα προκαλέσουν «περισσότερη αστάθεια, θα ανάψουν νέες φλόγες στην περιοχή και θα περιπλέξουν κι άλλο τη σύρραξη στη Συρία». Το σχέδιο των ΗΠΑ, που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις και της Ρωσίας, συζητήθηκε χτες από τους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, και Ιράν, Μ. Ζαρίφ.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ανεβάζει τους τόνους για τη διαχείριση του Νείλου

ΚΑΪΡΟ.--

Στο επίκεντρο της κόντρας χωρών της βόρειας και ανατολικής Αφρικής έχει μπει η μελλοντική διαχείριση των νερών του ποταμού Νείλου μετά τις προσπάθειες της Αιθιοπίας να ολοκληρώσει μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια το γιγαντιαίο Φράγμα της «Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης» (GERD) και να γίνει ο «μεγάλος ρυθμιστής» της υδροδότησης χωρών της ευρύτερης περιφέρειας. Προχτές βράδυ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σήκωσε τη σημαία της «ειρήνης» σε Αιθιοπία και Σουδάν λέγοντας αφενός ότι η Αίγυπτος «δεν θα πάει σε πόλεμο με τα αδέλφια της», αφετέρου όμως προειδοποίησε με νόημα ότι η Αίγυπτος κάνει μεγάλες επενδύσεις στο στρατό και στην «προστασία της εθνικής ασφάλειας».

«Εδώ πρόκειται για μία ανάγκη εθνικής ασφάλειας (...) Εχεις τη στρατιωτική ισχύ να σε προστατεύει, να προστατεύσει την ειρήνη για την οποία μιλώ», είπε ο Σίσι, προσθέτοντας: «Πάντα εξασφαλίζουμε ότι μένουμε εντός των συνόρων μας, ότι δεν συνωμοτούμε σε βάρος άλλων ούτε αναμειγνυόμαστε στις υποθέσεις τους». Πρόσθεσε ότι στέλνει το μήνυμα αυτό άμεσα «στα αδέλφια μας σε Σουδάν και Αιθιοπία» για να γίνει ξεκάθαρος.

Ωστόσο, το μήνυμα Σίσι έρχεται περίπου δύο βδομάδες αφότου η κυβέρνηση του Σουδάν ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Κάιρο λόγω των συνεχιζόμενων διμερών εντάσεων με αφορμή ανεπίλυτες μακροχρόνιες μεθοριακές διαφορές, αλλά και τις κατηγορίες των σουδανικών αρχών προς την Αίγυπτο ότι εξοπλίζει και στηρίζει ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης που δρουν σε περιοχές όπως το Νταρφούρ, το Βόρειο Κορντοφάν, κ.ά.

Επίσης, το διάγγελμα του Προέδρου Σίσι έγινε ενάμιση μήνα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ Αιγύπτου - Αιθιοπίας - Σουδάν για τη διαχείριση των νερών του Νείλου, τα οποία κατά 85% ξεδιψούν και αρδεύουν τις αγροτικές περιοχές της Αιγύπτου με βάση τη συμφωνία του 1959. Ωστόσο, το τεράστιο φράγμα GERD που φτιάχνει η Αιθιοπία με τη βοήθεια ιταλικού μονοπωλίου και τη χρηματοδότηση κινεζικών και άλλων κοινοπραξιών, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία του μεγαλύτερου αφρικανικού υδροηλεκτρικού έργου παραγωγής Ενέργειας (πάνω από 6.000 MW), προκαλεί έντονη ανησυχία στην Αίγυπτο και το Σουδάν, που θεωρούν ότι θα περιοριστεί η πρόσβασή τους στα νερά του Νείλου, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια μέχρι να γεμίσουν οι τεράστιοι ταμιευτήρες του αιθιοπικού φράγματος.

Επιπλέον, μικρότερο φράγμα έφτιαξε πριν από πέντε χρόνια και το Σουδάν στη βόρεια περιοχή Μερόου (Merowe Dam) και θεωρείται έως σήμερα το μεγαλύτερο σύγχρονο υδροηλεκτρικό έργο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ