ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Παρουσίασε νέες ρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Με μία πολυσέλιδη πρόταση στην οποία αποτυπώνονται μια σειρά ρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση προσήλθε στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε το Σάββατο ο υπουργός Παιδείας, δηλώνοντας πως πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσει η υλοποίησή τους άμεσα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διοίκησης των Ιδρυμάτων, έκανε λόγο για αντικατάσταση των Συμβουλίων Ιδρύματος με «Περιφερειακά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης», ένα σε κάθε Περιφέρεια, στο πλαίσιο του λεγόμενου Ενιαίου Χώρου Ερευνας και Εκπαίδευσης. Τα μέλη τους θα εκπροσωπούν τα πανεπιστήμια, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα ανά Περιφέρεια, ενώ θα συμμετέχει σε κάθε ένα από αυτά και εκπρόσωπος της αντίστοιχης Περιφέρειας, του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Ανάπτυξης και του Περιφερειακού Συμβουλίου Ερευνας και Καινοτομίας. Ειδικότερα για το ρόλο των συμβουλίων αυτών, ο Κ. Γαβρόγλου είπε πως θα «συμβάλλουν στην ένταξη των ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», «θα διεκδικούν χρηματοδοτήσεις και από πηγές διαφορετικές του κρατικού προϋπολογισμού (ΠΕΠ), αλλά και διεθνές φορείς, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» κ.ά. Με άλλα λόγια, θα επιφορτιστούν με το «έργο» - στο οποίο κρίθηκε ότι δεν λειτούργησαν τα Συμβούλια Ιδρύματος - της μεγαλύτερης διασύνδεσης των Ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι θα διαμορφωθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για την παιδαγωγική επάρκεια, ενώ μέχρι τότε θα παραμείνουν ως έχουν, τόσο τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων που παρέχουν εντός πτυχίου την επάρκεια, όσο και τα μονοετή ή διετή προγράμματα που έχουν φτιάξει διάφορα ιδρύματα και πουλούν πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.

Τέλος, από πλευράς υπουργείου ανακοινώθηκε το σχέδιο για τα Μεταπτυχιακά, που προβλέπει τέλη εγγραφής (δηλαδή δίδακτρα) το ύψος των οποίων θα αποφασίζει κάθε Ιδρυμα, χωρίς να γίνεται λόγος για ανώτατο όριο διδάκτρων, όπως σε προηγούμενα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας. Το υπουργείο Παιδείας θεσπίζει κάποιες δωρεάν θέσεις στα Μεταπτυχιακά, με κοινωνικά κριτήρια, που όσοι τις καταλαμβάνουν θα «ξεπληρώνουν» τις σπουδές τους δουλεύοντας στα Ιδρύματα! Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως «στα ΠΜΣ με τέλη εγγραφής, αποτελεί υποχρέωση των Ιδρυμάτων να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτά όσοι έχουν οικογενειακό και προσωπικό εισόδημα που να εμπίπτει στο 50% των φορολογικών δηλώσεων του συνολικού πληθυσμού» και «τα άτομα αυτά θα προσφέρουν ολιγόωρη εβδομαδιαία εργασία (8 ωρών) στο Ιδρυμα, ή στο Τμήμα φοίτησης»!

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των Ιδρυμάτων που, μαζί με ένα πλέγμα αντιλαϊκών μέτρων, δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση για τους νέους που σπουδάζουν και τους εργαζόμενους, το υπουργείο απάντησε με δημιουργία επιτροπών και περιγραφή των σημερινών δεδομένων, τα οποία ουσιαστικά συγκροτούν και την πραγματικότητα της υποχρηματοδότησης.

Ο υπουργός Παιδείας, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως στόχος είναι η ενίσχυση της «αυτονομίας» των Ιδρυμάτων με μεταφορά από το υπουργείο σε αυτά μιας σειράς αρμοδιοτήτων, όπως προκήρυξης και διορισμού μελών ΔΕΠ, μετατάξεων, σύστασης Τομέων - Εργαστηρίων, απόφασης απονομής επιδόματος στέγασης και δικαιώματος σίτισης. Ειδικά για τη σίτιση, για την οποία το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εξαγγείλει μείωση των δικαιούχων, σημείωσε πως θα μεταφερθεί στα Ιδρύματα, με αντίστοιχη μεταφορά κονδυλίων, θα γίνεται σε Πανεπιστημιακές Φοιτητικές Λέσχες που θα εντάσσονται σε Οργανόγραμμα Ιδρύματος, ενώ μέχρι τον Ιούνη θα παρουσιαστεί σχέδιο 5ετίας για το ζήτημα των εστιών.

Από την πλευρά της Συνόδου των Πρυτάνεων, εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η συνάντηση με τον υπουργό έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα συνεργασίας και κατανόησης των προβλημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων. Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια στάθηκαν όρθια μέσα στην παρατεταμένη κρίση και ζήτησε συνεχή συνεργασία και συναίνεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πανεπιστημίων», αναφέρουν οι πρυτάνεις δηλώνοντας πως θα επεξεργαστούν τις προτάσεις στη Σύνοδό τους στις 26 - 28 Γενάρη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Την Πέμπτη η πρώτη συζήτηση για το Λύκειο και την πρόσβαση

Για την Πέμπτη ορίστηκε τελικά η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που θα εξετάσει το κυβερνητικό σχέδιο για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με δημοσιεύματα στον Τύπο και στο διαδίκτυο να έχουν ήδη εμφανίσει διαρροές αυτού του σχεδίου. Αν και μένει πιστή στη φιλοσοφία του πορίσματος του κυβερνητικού διαλόγου, για υποταγή των τελευταίων τάξεων του Λυκείου στην υπόθεση της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προχωράει σε ένα αναγκαίο «στρογγύλεμα» πλευρών του πορίσματος προκειμένου να είναι εφικτή και πιο αποτελεσματική η εφαρμογή του.

Ετσι, η βασική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης παραμένει ότι ένα μεγάλο μέρος των μαθημάτων του Λυκείου σήμερα είναι απαξιωμένο και, στο όνομα αυτού, προτείνεται η δραστική μείωση μαθημάτων στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου (έτσι, αντικειμενικά, αυτές προσανατολίζονται αποκλειστικά στην πρόσβαση), με τη Β' Λυκείου να διατηρεί έναν κορμό υποχρεωτικών μαθημάτων και τη Γ' Λυκείου να περιλαμβάνει λίγα μαθήματα επιλογής επιστημονικής κατεύθυνσης.

Αναφορικά με την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν κανονικότατα στο τέλος της Γ' Λυκείου και να μετρούν στο βαθμό του απολυτηρίου (πιθανότατα με διαφοροποιήσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα), όμως πέρα από τις εξετάσεις θα μετρά στο βαθμό του απολυτηρίου (άρα και στην πρόσβαση, που θα γίνεται με βάση το απολυτήριο) και η επίδοση των μαθητών στα δύο τετράμηνα της Γ' Λυκείου και, πιθανόν, οι βαθμοί των μαθητών σε εργασίες που θα εκπονούν. Μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι εξετάσεις θα συναποτελούν το 20% του βαθμού του απολυτηρίου, ενώ οι βαθμοί των τετραμήνων το 80%.

Το «κλειδί» ωστόσο στο κυβερνητικό σχέδιο φαίνεται πως είναι η Α' Λυκείου. Θυμίζουμε ότι το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου έκανε λόγο για τετραετές Γυμνάσιο και έδινε στη Δ' Γυμνασίου έναν χαρακτήρα αποφασιστικού «ξεδιαλέγματος» για το ποιοι μαθητές θα προχωρήσουν στο Γενικό, ποιοι στο Επαγγελματικό Λύκειο και ποιοι θα βρεθούν εκτός Εκπαίδευσης. Το 4ετές Γυμνάσιο δεν ήταν εύκολο, όμως, πρακτικά και χωροταξικά, να εφαρμοστεί πανελλαδικά, οπότε με τη νέα πρόταση η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει αυτό το χαρακτήρα του «ξεδιαλέγματος» στην Α' Λυκείου, η οποία θα είναι όμοια τάξη και για τα ΓΕΛ και για τα ΕΠΑΛ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, λοιπόν, στην Α' Λυκείου «στόχος είναι οι μαθητές να εξοικειωθούν με τα γνωστικά αντικείμενα και των δύο υφιστάμενων σήμερα τύπων εκπαίδευσης και να επιλέξουν αυτόν που ταιριάζει καλύτερα σε αυτούς». Αυτά, με δεδομένο το διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης για μαζικοποίηση της πρόωρης Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης, αλλά και με την ταυτόχρονη απομάκρυνση και του ΓΕΛ από τη Γενική Εκπαίδευση και τη μετατροπή του περισσότερο σε προγυμναστήριο για την πρόσβαση.

Σινεμά, θέατρο, βιβλιοπαρουσιάσεις

Με αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνουν «ραντεβού» τις επόμενες μέρες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Στην Αθήνα, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36) αύριο, Τετάρτη, στις 20.00, θα προβληθεί η ταινία «Κούλε Βάμπε» (1932) του Ζλάταν Ντούντοφ, σε σενάριο Μπέρτολτ Μπρεχτ και μουσική του Χανς Αϊσλερ. Με τους: Χέρτα Τίλε, Ερνστ Μπους, Μάρτα Βόλτερ. Βερολίνο, 1931, στα πρόθυρα του μεγάλου οικονομικού κραχ. Μια οικογένεια βιοπαλαιστών παλεύει να επιβιώσει, παρότι η ανεργία χτυπά «κόκκινο» και αναγκάζεται να εγκατασταθεί στο Κούλε Βάμπε, έναν οικισμό που λειτουργεί ως στέγη για τους ολοένα αυξανόμενους άπορους.

Ακόμα, το Σάββατο 21 Γενάρη, στις 18.30, θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Η Μάνα» του Μαξίμ Γκόρκι. Με τη μοναδική γραφή του Γκόρκι δίνεται ο αγώνας των κομμουνιστών στην προεπαναστατική Ρωσία, σε όλες του τις πτυχές: Στη δράση στις προλεταριακές μάζες των εργοστασίων, το συνεχή αγώνα για τη μαρξιστική μόρφωση, τη σύγκρουση με τους μηχανισμούς του τσαρικού κράτους.

Την Κυριακή 22 Γενάρη σειρά έχει η βιβλιοπαρουσίαση του «Ανθρωπος αυτός ο γίγας» των Μάρσακ Ιλίν και Ελενας Σεγκάλ. Το βιβλίο αναδεικνύει ότι η ανθρώπινη κοινωνία εξελίσσεται και με καταπληκτικό τρόπο περιγράφει το πώς ο άνθρωπος επιδρούσε πάντα στη φύση με την εργασία του και ταυτόχρονα εξελισσόταν ο ίδιος απ' αυτή τη διαδικασία.

Σε Καλαμάτα και Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα, στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καλαμάτα, το «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας», το Σάββατο 28 Γενάρη θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Το σχολείο» του Α. Γκαϊντάρ. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Μ. Κουτίβας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ καλεί στην παράσταση «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή;», σε σκηνοθεσία Ενκε Φεζολλάρι, αύριο Τετάρτη 18 Γενάρη και την Πέμπτη 19 Γενάρη. Το έργο παίζεται στο θέατρο «Αυλαία» (στη ΧΑΝΘ), στις 9 το βράδυ. Για πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 6977809880 και στις Οργανώσεις της ΚΝΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org