ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Ξεκλειδώνουν» την «αξιολόγηση» με φόντο ανταγωνισμούς και «ανησυχίες»

Σε ένα σύνθετο πλέγμα αντιλαϊκών διεργασιών, ανταγωνισμών και διαιρέσεων ανάμεσα σε καπιταλιστικά κέντρα αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης, εξελίσσονται τα παζάρια γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου. Σε αυτήν τη φάση, ως κυρίαρχα ζητήματα εμφανίζονται ο ρόλος και η παρουσία του ΔΝΤ, το ενδεχόμενο αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) καθώς και οι συνεχείς παρεμβάσεις από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα «σκαριά» βρίσκεται και η ανάληψη «πρωτοβουλίας», από άλλα κέντρα εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης, όπως η κυβέρνηση της Γαλλίας, ενδεχομένως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία, σε συνεννόηση και συνεργασία με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα αναλάβουν ρόλο «διαμεσολαβητή», ώστε να «ξεκλειδώσουν» τα ζητήματα της τρέχουσας «αξιολόγησης».

Σε αυτό το φόντο, καθένας από αυτούς, για λογαριασμό των ειδικών συμφερόντων και βλέψεων, και όλοι μαζί απέναντι στο λαό, δρομολογούν το επόμενο κύμα με τα αντιλαϊκά μέτρα, «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης», και μάλιστα πέρα από τα χρονικά ορόσημα του τρέχοντος μνημονίου.

Θωρακίζουν το αντιλαϊκό οπλοστάσιο στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, οι αβεβαιότητες γύρω από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο μνημόνιο έρχονται να αναθερμάνουν τις διεργασίες σχετικά με την αναβάθμιση του ρόλου που έχει ο ESM, μέσω του οποίου διοχετεύονται και τα δάνεια της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος.

Στο ζήτημα επανήλθε εκ νέου χτες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο «το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα συμμετείχε», και αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση «το τρέχον πρόγραμμα θα ήταν παρωχημένο», κάτι που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση». Σε αυτό το έδαφος, τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα και το εύρος τους είναι δεδομένα, είτε με το ΔΝΤ είτε χωρίς αυτό, και ανεξάρτητα από τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και την όποια διαχείριση του κρατικού χρέους.

Ο Β. Σόιμπλε, μιλώντας στην εφημερίδα «Wall Street Journal», επανέλαβε πως στο ενδεχόμενο «απουσίας» του ΔΝΤ, «η γερμανική Βουλή θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει, αν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι χτεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του ΕSM, Kλ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με τον οποίο η μη συμμετοχή του ΔΝΤ «θα αποτελούσε μία θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος». Σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για τη διαχείριση - «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ορισμένες από αυτές «μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα, γρήγορα», ενώ η εφαρμογή άλλων θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Οπως είπε, μιλώντας στο «Bloomberg», «χρειαζόμαστε κάποια νομικά σημαντική απόφαση από το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM», αναφέροντας ότι αυτό θα συμβεί στο προσεχές διάστημα.

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι «θα θέλαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ», γιατί αυτό προβλεπόταν στη διαμόρφωση του προγράμματος, προσθέτοντας ότι «έχουμε συνεργασθεί με το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης» με επιτυχία σε άλλα προγράμματα, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση, στο παρασκήνιο εξετάζονται σενάρια αναβάθμισης του ESM, τύπου «νομισματικού ταμείου» της Ευρωζώνης και, βέβαια, με ειδικό ρόλο στη διαμόρφωση και την εποπτεία των αντιλαϊκών «προγραμμάτων» στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Αντιλαϊκά παζάρια γύρω από την «πολιτική σταθερότητα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, εντοπίζει ως «μεγάλο ερώτημα, το κατά πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα» στην Ελλάδα.

Αν και δεν ομολογείται με καθαρό τρόπο, το εν λόγω ζήτημα συνδέεται με την επίτευξη ευρύτερων κοινοβουλευτικών συναινέσεων, σε ό,τι αφορά την υπερψήφιση των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, η υπό διαμόρφωση αντιλαϊκή συμφωνία, ανεξάρτητα από το μανδύα και το «αμπαλάζ», θα επεκτείνεται σε βάθος χρόνου, εξ ου και οι ανησυχίες.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στη βελγική εφημερίδα «L' Echo», υποστήριξε ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για τη διάσωση του ευρώ και ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης, αποφασίστηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η «τραπεζική ένωση».

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει στη θέση του προέδρου του Γιούρογκρουπ, ακόμη και σε περίπτωση αποτυχίας του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναθερμανθεί και η συζήτηση γύρω από την καθιέρωση «μόνιμου προέδρου» στο Γιούρογκρουπ.

«Σύννεφα» στην παγκόσμια οικονομία

Αμετάβλητες, σε γενικές γραμμές, παραμένουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ γύρω από τους ρυθμούς μεγέθυνσης του παραγόμενου ΑΕΠ στην παγκόσμια οικονομία, ενώ, την ίδια ώρα, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός εντοπίζει σειρά από αβεβαιότητες και κινδύνους με επίκεντρο την «πολιτική προστατευτισμού» από κυβερνήσεις, όπως των ΗΠΑ, τους «γεωπολιτικούς κινδύνους», τις εξελίξεις σε οικονομίες που ταξινομούνται στις «αναδυόμενες αγορές», τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών κ.ά.

Οι κίνδυνοι που εντοπίζει το ΔΝΤ, μεταξύ άλλων, αφορούν:

-- Τη διεύρυνση των παγκόσμιων ανισορροπιών σε συνδυασμό με απότομες κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να εντείνουν περαιτέρω πιέσεις προστατευτισμού.

-- Στις προηγμένες οικονομίες, το «έλλειμμα» της ζήτησης από τον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή πρόοδο στις «μεταρρυθμίσεις», θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη χαμηλότερη ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, με αρνητικές συνέπειες για τη δυναμική του χρέους.

-- Σε «αναδυόμενες οικονομίες» διαφαίνονται κίνδυνοι από το υψηλό χρέος των επιχειρήσεων, τη μείωση της κερδοφορίας, τους «αδύναμους» ισολογισμούς των τραπεζών κ.ά.

-- Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, όπως εμφύλιοι πόλεμοι και εγχώριες συγκρούσεις, σε Μέση Ανατολή και Αφρική, η κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη και σε γειτονικές περιοχές, οι «πράξεις τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο» κ.ά., θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το κλίμα «οικονομικής εμπιστοσύνης», σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ, για το 2017 και το 2018 αντίστοιχα, διαμορφώνονται ως εξής:Παγκόσμια οικονομία: 3,4% και 3,6%. ΗΠΑ: 2,3% και 2,5%. Εν προκειμένω, καταγράφεται άνοδος της αναμενόμενης μεγέθυνσης σε σχέση με τις προβλέψεις του Οκτώβρη (1,6% για το 2017). Ευρωζώνη: 1,6% και 1,6%. Βρετανία: 1,5% και 1,4%. Κίνα: 6,5% και 6%. Ρωσία: 1,1% και 1,2%. Ινδία: 7,2% και 7,7%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην αποδεχτεί ο λαός τους μόνιμους κόφτες στη ζωή και τα δικαιώματά του

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει, για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αν και δηλώνει ότι δε θα νομοθετήσει νέα μέτρα για μετά το 2018, ήδη παζαρεύει με την ΕΕ και το ΔΝΤ το αφορολόγητο, τις συντάξεις, τις νέες συμφωνίες και δεσμεύσεις, μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου, χώρια όλα τα αντεργατικά που ετοιμάζει στο πλαίσιο της δεύτερης "αξιολόγησης". Ο λαός δεν πρέπει να αποδεχτεί τους μόνιμους κόφτες στη ζωή και τα δικαιώματά του για χάρη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας. Χρειάζεται να αντιπαλέψει την πολιτική της κυβέρνησης που είναι επί της ουσίας πολιτική και της ΝΔ, αλλά και των άλλων κομμάτων - συνεταίρων του μνημονίου, που σήμερα μεταμφιέζονται για να ξεγελάσουν το λαό».

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μπροστά στο 20ό Συνέδριο του Κόμματος, διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση προς τιμήν των 99 χρόνων από την ίδρυσή του, την Τετάρτη 25 Γενάρη, στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, ο οποίος θα διευθύνει έργα του: Α΄ Μέρος: «Χρονικό». Β΄ Μέρος: Αποσπάσματα από μουσικά του έργα.

Ερμηνεύουν: Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, Δάφνη Ζουρνατζή, Μαρία Λυμπεράκου, Κώστας Μακεδόνας, Μίλτος Πασχαλίδης, Λάκης Χαλκιάς.

Συμμετέχουν: Το φωνητικό σύνολο «LibroCoro» σε διδασκαλία της Ανθής Γουρουντή και η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ