ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δηλώνει ικανοποίηση για τις συνθήκες στους καταυλισμούς προσφύγων

Συζητήθηκε χτες σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Γι' αυτές τις εικόνες η κυβέρνηση δηλώνει «ικανοποιημένη»
Γι' αυτές τις εικόνες η κυβέρνηση δηλώνει «ικανοποιημένη»
Την έλλειψη κάθε συγκεκριμένου σχεδιασμού από την κυβέρνηση, για την προστασία 6.000 προσφύγων και μεταναστών που δίνουν μάχη επιβίωσης με το χειμώνα, μέσα σε σκηνές που κάθε τόσο χώνονται στο χιόνι και τη λάσπη, χωρίς θέρμανση και άλλα απαραίτητα είδη προστασίας από το κρύο, επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας χτες το απόγευμα σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρώτησε συγκεκριμένα: «Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε κανένας πρόσφυγας και μετανάστης να μη μένει σε σκηνή, κανένας χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό, χωρίς κατάλληλη για το χειμώνα σίτιση, χωρίς δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Για να δοθούν άμεσα χειμωνιάτικα ρούχα και ειδικά κλινοσκεπάσματα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών. Για να μετακινηθούν επειγόντως από τα νησιά οι διπλοεγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες και να σταματήσουν οι σχεδιασμοί για δημιουργία κέντρων κράτησης». Ενώ επισήμανε ότι σήμερα οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει περίπου τους 63.000.

Ο υπουργός προκαλώντας ανοιχτά δήλωσε ...«ικανοποιημένος» γιατί «ανταποκριθήκαμε με πολύ μεγάλη ευθύνη στην προσπάθεια του ξεχειμωνιάσματος και καταφέραμε περίπου 57.000 άνθρωποι» να «είναι στεγασμένοι και υπό θέρμανση. Κανείς σε σκηνή». Πρόσθεσε ότι «ποτέ δεν είπα ότι όλα βαίνουν καλώς», «είπα στην ενδοχώρα τα καταφέραμε» και ότι «στα νησιά οι συνθήκες είναι πάρα πολύ κακές και προσπαθούμε να τις βελτιώσουμε». Και για να «βγάλει λάδι» την κυβέρνηση, επιτέθηκε και πάλι στους νησιώτες, λέγοντας ότι «βρεθήκαμε μπροστά σε μία αντίδραση να βελτιώσουμε συνθήκες»! Οσο για τους υπόλοιπους 6.000 που παραμένουν χωρίς στέγαση και θέρμανση, δήλωσε ...«συντετριμμένος», χωρίς ωστόσο να αναφέρει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για την προστασία τους. Εκανε σαφές για πολλοστή φορά ότι «αυτή η δύσκολη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί» και πρόσθεσε: «Εχουμε μεταφέρει σε τρεις μήνες περίπου 4.000 ανθρώπους από τα νησιά. Τις τελευταίες 25 μέρες μεταφέραμε 800 από Μυτιλήνη. Η μεταφορά δεν μπορεί παρά να γίνει με βάση τη συμφωνία Ευρώπης -Τουρκίας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι «η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το ότι χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, ξεπαγιάζουν μέσα σε σκηνές ή ακόμη και σε κοντέινερς και στεγασμένους χώρους, που είτε δεν διαθέτουν είτε δε λειτουργεί η θέρμανση. Η κυβέρνηση, και όλοι όσοι υπερασπίζονται τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, φέρει ακέραια την ευθύνη για το διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, κάτω από άθλιες συνθήκες, με σχεδιασμούς για χειροτέρευσή τους με τη δημιουργία και κέντρων κράτησης. Ευθύνεται για το ότι οι ΜΚΟ, που λυμαίνονται τα κοινοτικά κονδύλια και κάνουν "κουμάντο" στα hot spots και τους καταυλισμούς, αποφασίζουν αν και πότε θα δοθούν στους πρόσφυγες τα χειμωνιάτικα ρούχα και κλινοσκεπάσματα που προσέφερε ο λαός μας, από το υστέρημά του, σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης».

Επισήμανε ότι «οριστική λύση για τους πρόσφυγες και μετανάστες σημαίνει σεβασμός στα δικαιώματά τους», όπως «το να πάνε σε όποια χώρα θέλουν», όμως η ΕΕ έχει χτίσει τείχη και ...υπενθύμισε ότι ανάμεσα στους 57.000 που κομπάζει η κυβέρνηση ότι «βόλεψε», είναι κι αυτοί που βρίσκονται στο γήπεδο του Ελληνικού, το οποίο είναι χωρίς θέρμανση και ξεπαγιάζουν. Η απάντηση του υπουργού ήταν: «Στο Ελληνικό οι σκηνές που υπάρχουν είναι πολικού τύπου με θέρμανση. Οι μετρήσεις είναι ότι όταν έξω έχει μείον 6 έως 1 βαθμό πάνω από το μηδέν, μέσα έχει 16 μέχρι 19 και όταν έξω έχει μείον 2 έως 4, μέσα έχει 20 βαθμούς», με άλλα λόγια εκεί οι πρόσφυγες θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι!

Ενας νεκρός πρόσφυγας και ένας με υποθερμία στον Εβρο

Ο «φράχτης», το πέρασμα από τα παγωμένα νερά του ποταμού, η πολύωρη παραμονή στο ύπαιθρο και ειδικότερα σε δύσβατες περιοχές, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τη σωματική εξάντληση, από τη διαδρομή χιλιομέτρων που πραγματοποιούν οι ξεριζωμένοι, σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν το θάνατό τους. Την Κυριακή, ανασύρθηκε νεκρός άνδρας ηλικίας περίπου 30 χρόνων, η σορός του οποίου ανιχνεύτηκε από συνοριοφύλακες μέσω θερμικής κάμερας. Πρόκειται για μετανάστη ή πρόσφυγα ο οποίος έχασε τη ζωή του πιθανότατα από υποθερμία, με το άψυχο σώμα του καλυμμένο με ένα μέτρο χιόνι κοντά στο ποτάμι, στην ευρύτερη περιοχή των Φερών. Ο εντοπισμός της σορού του άνδρα οδήγησε στη διάσωση ενός άλλου ξεριζωμένου, ο οποίος εμφάνιζε έντονα συμπτώματα υποθερμίας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ανάσυρσης της σορού, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή και της Πυροσβεστικής, εντοπίστηκαν από τους συνοριοφύλακες δύο διακινητές και εφτά αλλοδαποί, ένας από τους οποίους μετά βίας μπορούσε να κινηθεί καθώς τα βρεγμένα του ρούχα είχαν παγώσει πάνω του. Χάρη στην άμεση διακομιδή του στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος, διέφυγε το θάνατο. Σημειώνεται πως από την αρχή του 2017 έχουν καταγραφεί ήδη δύο περιστατικά θανάτου και δύο υποθερμίας μεταναστών ή προσφύγων, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί δεδομένου ότι το χιόνι εξακολουθεί να καλύπτει τις περιοχές - περάσματα κοντά στο ποτάμι, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο τον εντοπισμό τυχόν θυμάτων από την κακοκαιρία.

Την ίδια ώρα, σύσκεψη για τους παγωμένους ξεριζωμένους πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας και ο δήμαρχος Λέσβου, Σ. Γαληνός. Μια σύσκεψη συνυπεύθυνων και για τον εγκλωβισμό αλλά και για την άθλια κατάσταση που ζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο νησί, που επιχειρούν να ρίξουν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο, αποπροσανατολίζοντας από την ουσία.

Ξεπέρασαν τους 10.000 οι αιτούντες άσυλο που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω του σχετικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Το διετές πρόγραμμα που προβλέπει 160.000 μετεγκαταστάσεις εγκρίθηκε στην ΕΕ το 2015 (σ.σ. με έναρξη τον Οκτώβρη του 2015) και υλοποιείται με το σταγονόμετρο.

Εξάλλου, συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Δευτέρα 23 Γενάρη, ζητάνε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δήμαρχοι πέντε νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, με επιστολή που απηύθυνε εκ μέρους όλων ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ζητείται συνάντηση με τον πρωθυπουργό από τους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου προκειμένου «να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για τα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι πέντε δήμαρχοι μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό προγραμματίζουν κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της ίδιας μέρας στα γραφεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας.

Μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, αναγνώρισε ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν απροετοίμαστος για τα προβλήματα με τον καιρό, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει λόγος για παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Χωρίς μέσα προστασίας δούλεψαν εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων

Χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας δουλεύουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, γεγονός που έκανε εξαιρετικά δύσκολο το έργο τους τις μέρες της σφοδρής κακοκαιρίας. Οπως καταγγέλλει η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων (ΕΕΔΑ), οι εργαζόμενοι δούλεψαν κάτω από ακραίες συνθήκες χωρίς να έχουν καν γάντια, αδιάβροχα, μπουφάν, παπούτσια και γενικά τα βασικά μέσα προστασίας. Επίσης, δεν εφαρμόστηκαν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

«Η δημοτική αρχή έχει επιλέξει να απέχει από τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων και πολλές φορές η επιχειρησιακή ικανότητα της υπηρεσίας αφήνεται στην ευσυνειδησία των εργαζομένων», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση - καταγγελία της ΕΕΔΑ. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «παντελή έλλειψη σεβασμού και προστασίας των εργαζομένων στη διάρκεια των ιδιαίτερα δύσκολων καιρικών φαινομένων που βιώσαμε όλοι τις προηγούμενες μέρες».

Συζήτηση της ΕΕΔΔΑ για Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει ενημέρωση - συζήτηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, με θέμα «Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και οι επιπτώσεις στους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους», την Πέμπτη 19 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της (Ηπείρου 5, 5ος όροφος, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο).

Θα μιλήσει η Λίνα Κροκίδη, μέλος της Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ