ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κανένας συμβασιούχος απλήρωτος, μόνιμη δουλειά για όλους
  • Καλεί στην αυριανή στάση εργασίας με προσυγκέντρωση στις 11.30 μ.μ., Ομόνοια
  • Συγκέντρωση στο ΥΜΑΘ από το κλαδικό του νομού Θεσσαλονίκης

Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής
Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. έως λήξη του ωραρίου) του κλάδου και στην προσυγκέντρωση που οργανώνει στις 11.30 π.μ., στην Ομόνοια, απευθύνει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής με ανακοίνωσή του. Το Συνδικάτο αναδεικνύει την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα «για το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότεροι συμβασιούχοι μένουν απλήρωτοι».

Οπως σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για μια ακόμα φορά, επιχειρεί να ξεγελάσει τους συναδέλφους συμβασιούχους. Χρησιμοποιώντας διαφόρους τρόπους, επιχειρεί να πάρει πίσω την τροπολογία που ψήφισε το προηγούμενο διάστημα κάτω από την πίεση των συναδέλφων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πλειοψηφία των δημάρχων. Ολοι θυμόμαστε την αρχική τους στάση. Κυβέρνηση και δήμαρχοι είναι από την ίδια πλευρά.

Σκοπός τους να υλοποιήσουν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και τις απαιτήσεις του ΣΕΒ δηλαδή να μειώσουν ακόμα περισσότερο το λεγόμενο μισθολογικό κόστος, να καταργήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και να την ανταλλάξουν με εργασία μέσα από τα προγράμματα της φτώχειας και της μιζέριας. Στόχος τους να αποδυναμώσουν τις υπηρεσίες από προσωπικό, προκειμένου στο άμεσο μέλλον να τις δώσουν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Ακόμα, το Συνδικάτο σημειώνει πως ο αγώνας των συμβασιούχων «για το δικαίωμά τους στη δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα μας αφορά όλους. Σήμερα, απειλούν με απόλυση τους συμβασιούχους, αύριο θα μπει στο στόχαστρο και το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό μέσα από την αξιολόγηση. Ταυτόχρονα, χτυπούν και άλλα εργασιακά μας δικαιώματα όπως τα ΒΑΕ».

Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλει τα αιτήματα: Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος συμβασιούχος. Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι. Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις μέχρι τις 31-12-2017 και μετά να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Καμιά υπηρεσία σε ιδιώτες. Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ.

Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή στάση εργασίας και στη συγκέντρωση που προγραμματίζει στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, καλεί τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης. Σε συμμετοχή καλεί και η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αποκαλυπτική η στάση της πλειοψηφίας στην ΠΟΕ - ΟΤΑ

Τις παρατάξεις Συνδικαλιστική Ανατροπή (πρώην ΠΑΣΚ), ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ (ΛΑΕ), που συγκροτούν την πλειοψηφία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ), καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ - ΟΤΑ για την άρνησή τους να υιοθετήσουν το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ στις 12 Γενάρη, η ΔΑΣ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Είμαστε μπροστά σε σοβαρές αρνητικές εξελίξεις για τους συμβασιούχους, με μία κυβέρνηση που στην ουσία τους εμπαίζει (...)».

Ετσι, δεν μπορεί το πλαίσιο πάλης για τους συμβασιούχους να είναι λίγοι ακόμα μήνες στη δουλειά και γι' αυτό «έχουν τεράστιες ευθύνες οι παρατάξεις της πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ (Συνδικαλιστική Ανατροπή - ΔΑΚΕ) και παρέα και οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ (ΛΑΕ) απέναντι στους συναδέλφους συμβασιούχους. Δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να ψηφίσουν μία πρόταση που να έχει μέσα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Είναι ανάγκη σε αυτές τις συνθήκες οι συμβασιούχοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, για αυτούς που τάχα έρχονται σαν "σωτήρες". Καμία εμπιστοσύνη σε όλες αυτές τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που ούτε θέλουν αλλά ούτε μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα. Διαπραγματεύονται, παζαρεύοντας παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης για την ημερομηνία λήξης στη δουλειά και μετά στην ανεργία, αυτή είναι η προοπτική του αγώνα που δίνουν για τους εργαζόμενους».

Απεναντίας η ΔΑΣ - ΟΤΑ μπροστά και στην αυριανή πανελλαδική στάση εργασίας καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν «διεκδικώντας να μην μείνει κανείς απλήρωτος, να υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να πάμε αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος με αυτό το σύνθημα, αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος πάλης το επόμενο διάστημα».

Κινητοποιήσεις για την ανάκληση απολύσεων

Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της «ΕΥ club», εταιρείας τηλεφωνικών πωλήσεων καρτών υγείας, πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην απόλυση τριών εργαζομένων, όταν αυτές ζήτησαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Το Σωματείο απαίτησε ανάκληση των απολύσεων και άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη επιχείρηση έχει επιβληθεί να πληρώνονται με ένα, δύο και τρεις μήνες καθυστέρηση. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελίες, υπάρχει η απαίτηση από την εργοδοσία να εργάζονται και πέρα από τη σύμβαση, κάποια σαββατοκύριακα, όταν η εταιρεία διαφημίζεται σε γνωστή εκπομπή της τηλεόρασης. Τη δουλειά αυτή δεν την πληρώνονται (ίσως να δοθούν οι ώρες σε ρεπό), όπως δεν πληρώνονται και τη βδομάδα της «εκπαίδευσης». Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τις απολυμένες συναδέλφισσές τους.

Στο μεταξύ, δυναμική κινητοποίηση έξω από το εστιατόριο «Βελιγράδι» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε την Κυριακή το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, απαντώντας στην προκλητική μεθόδευση της εργοδοσίας να διώξει δύο εργαζόμενες. Μετά την έγκαιρη παρέμβαση του Συνδικάτου, η εργοδοσία υποχώρησε και οι δυο εργαζόμενες γύρισαν πίσω στη δουλειά.

Οπως καταγγέλλει το ΣΕΤΕΠΕ, «η επιχείρηση με πρόσχημα κάποια δοκιμαστικά τα οποία ήθελε να κάνει, έδινε συνεχόμενα ρεπό στην εργαζόμενη, η οποία ήταν μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου. Δεν επικοινωνούσε μαζί της για το πρόγραμμα εργασίας, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της. Λίγες μέρες αργότερα, απομάκρυνε τη συναδέλφισσα με "οικειοθελή αποχώρηση", χωρίς την συγκατάθεσή της. Συν τοις άλλοις, την είχαν μερικώς απασχολούμενη παρά τα κανονικά ωράρια που δούλευε, ενώ της χρωστούν ακόμα μέρος του δώρου Χριστουγέννων, των αδειών και προσαυξήσεις από Κυριακές και αργίες. Που βέβαια τα χρωστά η επιχείρηση σε όλους τους εργαζόμενους».

Με την ίδια τακτική επιχείρησε να απομακρύνει και την άλλη εργαζόμενη.

Το ΣΕΤΕΠΕ απαιτεί να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους της επιχείρησης και καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στη μέρα πανελλαδικής δράσης του κλάδου, την Τετάρτη 25/1.

Ο

ΕΑΣ: Τη συνεχιζόμενη απαξίωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, σε ανακοίνωση για την ανάθεση της διαδικασίας καταστροφής ναρκών σε εργολάβο, κάνοντας λόγο για «εκπτώσεις» σε ζητήματα ασφάλειας και μειωμένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους. «Οι θανατηφόρες εκρήξεις που είχαν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια, έχουν αφήσει το στίγμα τους στην κοινωνία. Δεν μπορεί στο όνομα της ανεργίας και της φτώχειας να γινόμαστε ανεκτοί στην ασυδοσία των εργολάβων», αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους που δεν το έχουν λάβει, διεκδικεί το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό Ν. Ζακύνθου. Οπως καταγγέλλει, σχεδόν ένα μήνα μετά την προθεσμία που θέτει ο νόμος για την καταβολή του δώρου, οι εργαζόμενοι σε μια σειρά επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα πληρωθεί τα ποσά που δικαιούνται.

ΛΑΡΚΟ: Πραγματοποιήθηκαν χτες οι στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, απαιτώντας να δοθούν γάλατα και μέσα ατομικής προστασίας. Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας συμμετείχε στην κινητοποίηση που κήρυξε το επιχειρησιακό σωματείο και πρόβαλλε επιπλέον τα αιτήματα για κατάργηση των εργολαβιών, σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης κ.ά.

ΕΚ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: Την Κυριακή 29 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί το 32ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου. Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι «το συνέδριο μπορεί να αποτελέσει σταθμό στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων - ανέργων - συνταξιούχων, νέων και γυναικών των λαϊκών νοικοκυριών. (...) Με σύνθημά μας "χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά", προχωράμε».

Διόρθωση

Στο ρεπορτάζ του Σαββάτου «Με ευέλικτες μορφές απασχόλησης το 60% των νέων προσλήψεων», αποτυπώνεται με ακρίβεια η μεγάλη και με αυξητική τάση ευελιξία που παγιώνεται πλέον στην αγορά εργασίας. Ομως, στη δημοσίευση των στοιχείων της «Εργάνης» εκ παραδρομής γράφτηκε ότι οι νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης είναι 40,11% αντί του σωστού 45,26%. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι στις νέες συμβάσεις η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία ολόκληρο το 2016 ήταν 55% και επειδή ένα σημαντικό μέρος από τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, η πραγματική εικόνα της ευελιξίας στις νέες συμβάσεις ξεπερνά ακόμα και το 60%.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org