ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Μέρα πανελλαδικής δράσης στις 25 Γενάρη

Το σχετικό κάλεσμα απευθύνουν 38 σωματεία του κλάδου, διεκδικώντας υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των εποχικών εργαζομένων

Από κινητοποίηση του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής για την υποχρεωτικότητα των Συμβάσεων
Από κινητοποίηση του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής για την υποχρεωτικότητα των Συμβάσεων
Αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία να κάνουν μέρα πανελλαδικής δράσης την Τετάρτη 25 Γενάρη απευθύνουν 38 σωματεία του κλάδου (18 κλαδικά και 20 επιχειρησιακά), διεκδικώντας από την κυβέρνηση: Να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των εποχικών συναδέλφων τους. Να κάνει υποχρεωτική την εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων σε ξενοδοχεία, επισιτισμό, ζαχαρώδη, για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 25/1, στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 3 μ.μ., ενώ την ίδια μέρα, το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», που έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στη μέρα δράσης, οργανώνει κινητοποίηση, στις 12 το μεσημέρι, με συμβολικό οδόφραγμα στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος που βρίσκεται το ξενοδοχείο.

«Σήμερα, μετά από άλλη μια χρονιά με πάνω από 25 εκατομμύρια τουρίστες, με πάνω από 17 δισ. ευρώ έσοδα, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου είναι ακόμη μεγαλύτερη», υπογραμμίζουν τα σωματεία του κλάδου στην κοινή τους ανακοίνωση.

Περιγράφουν την πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι σε έναν κλάδο όπου οι εισπράξεις και τα κέρδη των εργοδοτών αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια: «Η ανάπτυξη στον κλάδο όχι μόνο δε μείωσε την ανεργία, αλλά, αντίθετα, συνοδεύτηκε από συρρίκνωση των μηνών απασχόλησης για την πλειοψηφία των εποχικών συναδέλφων και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς τους. Η πλειοψηφία των ανέργων δεν παίρνει ούτε το επίδομα ανεργίας. Στις περιοχές που κυριαρχεί η εποχικότητα το επίδομα δίνεται μόνο για ένα τρίμηνο και με μεγάλη καθυστέρηση, ιδιαίτερα φέτος, ενώ μένουν εκτός όσοι τύχει να κάνουν μερικά μεροκάματα παραπάνω μέσα στη σεζόν.

Οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι στα χαρτιά. Οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν τίποτε από όσα προβλέπονται. Φεύγουν από τις εργοδοτικές ενώσεις για να πληρώνουν 420 ευρώ, με δουλειά χωρίς σταματημό, για ατέλειωτες ώρες.

Οι εργασιακές σχέσεις είναι διαλυμένες και όσοι ακόμη έχουν σταθερή δουλειά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αντικατασταθούν από άλλους με ελαστικές μορφές απασχόλησης».

Να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης στα χέρια μας

Τα σωματεία επισημαίνουν ακόμα ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν πρόκειται να τα υπερασπιστούν η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού και μια σειρά από κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που είναι στα χέρια των εργοδοτών και της κυβέρνησης. «Δεν περιμένουμε τίποτε από τις ηγεσίες που έχουν μπει μπροστά εδώ και χρόνια συμβάλλοντας στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων, πριν ακόμη ψηφιστούν. Είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαλλαγούν το συντομότερο από τέτοιες ηγεσίες», αναφέρουν, και συνεχίζουν: «Μένει λοιπόν σε μας, τις ταξικές εργατικές οργανώσεις, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή η ευθύνη να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης στα χέρια μας, να αναμετρηθούμε με τον ατομικό και συλλογικό εργοδότη, με την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, αλλά και με τις δικές μας αδυναμίες».

Καλούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα και σε ζαχαρώδη:

-- Να επιβάλουν με τον αγώνα τους να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις που υπάρχουν στον κλάδο, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που κοροϊδεύει με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, «που δεν είναι άλλο από αυτό που θέλουν οι εργοδότες: 400 ευρώ για όλους ...και πολλά είναι!».

-- Να διεκδικήσουν 700 ευρώ επίδομα ανεργίας για όλους, άνεργους και εποχικούς, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση του επιδόματος να γίνεται άμεσα, με την εγγραφή του εργαζόμενου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.

Τα σωματεία που υπογράφουν

Τα σωματεία που συνυπογράφουν το κάλεσμα είναι τα εξής:

Τα κλαδικά συνδικάτα Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Λασιθίου «ΤΑΛΩΣ», Λέσβου, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κω, Λευκάδας, Ικαρίας, Σάμου, Κάστρου Αμαλιάδας, Κεφαλονιάς, Αλεξανδρούπολης, Λήμνου, Χανίων.

Τα επιχειρησιακά σωματεία σε «Metropolitan», «Novotel», «Intercontinental», «Athens Ledra», «Caravel», «S.G. Lycabetus», «G.R. Lagonisi», «Crowne Plaza», «Stanley», «Royal Olympic», «Athens Melia», «Zafolia», «Newrest Catering», «Miramare Wonderland» Ρόδου, «Amilia Mare» και «Paradise Village» Ρόδου, «Sheraton» Ρόδου, «Miramare» Ρόδου, «Grand Mediterraneo» Κέρκυρας, «Sunshine» Κέρκυρας και «Aquis» Κέρκυρας.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ATHENS LEDRA»
Στήνουν «οδόφραγμα» σε κυβέρνηση και εργοδοσία

Στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης των εργαζομένων του κλάδου

Από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου την περασμένη Πέμπτη
Από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου την περασμένη Πέμπτη
«Οδόφραγμα» στην πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας ετοιμάζεται να στήσει το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», αποκλείοντας συμβολικά τη λεωφόρο Συγγρού στο ύψος του ξενοδοχείου, την Τετάρτη 25/1, στις 12 το μεσημέρι. Η κινητοποίηση εντάσσεται στη μέρα πανελλαδικής δράσης που οργανώνουν 38 σωματεία του κλάδου.

Κάλεσμα να σταθούν δίπλα τους στο οδόφραγμα αυτό απευθύνουν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου σε σωματεία, μαζικούς φορείς και Λαϊκές Επιτροπές, σε όσους στηρίζουν τον αγώνα που δίνουν εδώ και 230 μέρες, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους.

«Οι χιλιάδες απλήρωτοι, άνεργοι, όσοι πλήττονται από τα αντιλαϊκά μέτρα που δεν έχουν τελειωμό, έχουν συμφέρον να είναι μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το σωματείο. Ξεχωριστό κάλεσμα απευθύνει στους εργαζόμενους στην εταιρεία «J&P», συμφερόντων μεταξύ άλλων και της οικογένειας Παρασκευαΐδη, που έχει στην ιδιοκτησία της το ξενοδοχείο, «οι οποίοι είναι, όπως εμείς, απλήρωτοι».

Προετοιμάζοντας την κινητοποίηση, το σωματείο έχει αποφασίσει πρόγραμμα δράσης με εξορμήσεις και περιοδείες στις γειτονιές της περιοχής και σε χώρους δουλειάς του κλάδου, με παρεμβάσεις και διεκδικήσεις για την άμεση ανακούφιση των απλήρωτων εργαζομένων.

Την Πέμπτη 19/1, στις 7 μ.μ., στο χώρο του ξενοδοχείου, θα γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και φορέων, με θέμα την προετοιμασία και το περιεχόμενο της κινητοποίησης.

Στην ανακοίνωσή του το σωματείο τονίζει: «Οι υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχουμε περιέλθει, εργοδοσία, κυβέρνηση και οι μηχανισμοί τους μέσα στο κίνημα, οδηγούν τις εξελίξεις με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που κοντράρονται για το ποιος και με ποιους όρους θα αναλάβει την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου. Είναι φανερό ότι η απόφασή μας να μην εγκαταλείψουμε στιγμή αυτόν τον αγώνα έχει δυσκολέψει τα σχέδια όσων θέλουν να απαλλαγούν από μας και τα δικαιώματά μας. Είναι όμως επίσης καθαρό ότι όλοι, εκτός από μας τους εργαζόμενους, έχουν διαθέσιμο χρόνο και χρήμα για να περιμένουν όσο χρειαστεί μέχρι να μας κουράσουν, να μας απογοητεύσουν, να μας κάνουν να πάμε σπίτια μας». Κόντρα στα παραπάνω, οι εργαζόμενοι διαβεβαιώνουν ότι θα εξαντλήσουν «κάθε δυνατότητα που δίνουν το δίκιο μας, η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη της τάξης μας μέχρι να δικαιωθούν όλα μας τα αιτήματα».

Παρεμβάσεις σε ΔΕΗ και τράπεζες

Χτες, Δευτέρα, αντιπροσωπεία του επιχειρησιακού και του κλαδικού σωματείου απευθύνθηκε στη ΔΕΗ με αιτήματα που αφορούσαν την ανάγκη να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι απλήρωτου εργαζόμενου αλλά και η ηλεκτροδότηση του ξενοδοχείου. Ωστόσο, η αντιπροσωπεία έγινε «μπαλάκι» από τον έναν υπάλληλο στον άλλο, σε τρία διαφορετικά κτίρια, χωρίς να συναντηθεί με κανέναν εκπρόσωπο της εταιρείας. Εντέλει, οι εργαζόμενοι έθεσαν το ζήτημα, με τηλεφωνική τους παρέμβαση, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ζήτησαν να οριστεί συνάντηση με εκπρόσωπό του.

Το προηγούμενο διάστημα διακόπηκε η παροχή φυσικού αερίου στο ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν μείνει χωρίς θέρμανση. Τα πράγματα θα είναι πιο σοβαρά σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης, που μέχρι σήμερα γίνεται από την εταιρεία «Volterra», μεγαλομέτοχοι στην οποία είναι οι ιδιοκτήτες του «Athens Ledra». Η διακοπή της ηλεκτροδότησης δεν θα επιδεινώσει απλά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι εργαζόμενοι δίνουν τον έτσι κι αλλιώς δύσκολο αγώνα τους, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο τη συντήρηση και την ασφάλεια του ξενοδοχείου, που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις έχει ξεκινήσει το σωματείο σε τράπεζες, με αίτημα να «παγώσουν» τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org