ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κλιμακώνει την πόλωση

Κλιμακώνει η ΝΔ την πολωτική, δικομματική της αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ εστιάζοντας στο ποιος από τους δύο μπορεί να προωθήσει ταχύτερα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, όπως προβλέπονται στα μνημόνια διαρκείας που ισχύουν σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στελέχη της ΝΔ κινδυνολογούν σε όλους τους τόνους ότι αν εφαρμοστεί το μείγμα διαχείρισης που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός αναλαμβάνει μεγάλο «ρίσκο», προβάλλει ορατός ο κίνδυνος να πάνε χαμένες οι θυσίες του και η χώρα να χρειαστεί να μπει σε νέο μνημόνιο.

Παραπέρα, τα στελέχη της ΝΔ στοχεύοντας να βάλουν τα λαϊκά στρώματα να στοιχηθούν πίσω από τα συμφέροντα των μονοπωλίων, προπαγανδίζουν ότι φιλολαϊκά μέτρα μπορεί να παρθούν μόνο αν έχουμε «σταθερή και υψηλών ρυθμών ανάπτυξη» εντός ΕΕ και ευρώ. Ουσιαστικά μιλούν για διασφάλιση των κερδών των μονοπωλίων, της καπιταλιστικής ανάκαμψης, που έρχεται όμως μόνο από το παραπέρα τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, όπως ορίζουν όλα τα Σύμφωνα και οι Συνθήκες της ΕΕ.

Σε αυτή τη βάση, πάντως, προεκλογικών τοποθετήσεων και εξαγγελιών, αναμένεται να κινηθεί ο πρόεδρος του κόμματος, Αντ. Σαμαράς, στις συνεντεύξεις του που θα δημοσιοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, στην ομιλία του το βράδυ της Κυριακής στη γενέτειρά του Καλαμάτα και στις δύο κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις που προγραμματίζουν στη ΝΔ, την ερχόμενη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή στην Αθήνα.

Κατά τα λοιπά, με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις αυτές τις μέρες της Ντ. Μπακογιάννη και αν θα υπάρξει κάποια επίσημη δήλωση του αντιπροέδρου του κόμματος Δ. Αβραμόπουλου (έχει μετακομίσει στην Κομισιόν ως επίτροπος) σχετικά με τις εκλογές και την πορεία της ΝΔ. Αλλωστε, στην περίπτωση ήττας της ΝΔ στις 25 Γενάρη, πολλοί αναμένουν κινήσεις στο εσωτερικό της ακόμα και για αντικατάσταση Σαμαρά, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεργασιών αναμόρφωσης της εγχώριας κεντροδεξιάς και δεξιάς.

ΠΑΣΟΚ
Προαλείφεται να συγκυβερνήσει με ΣΥΡΙΖΑ

Τις προϋποθέσεις που βάζει το ΠΑΣΟΚ να μετάσχει σε συγκυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, διακήρυξε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος.

Σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ο Ευ. Βενιζέλος σε ΜΜΕ της Κρήτης, απάντησε σε σχετικό ερώτημα: «Να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ναι, αλλά όχι με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άλλο να συνεργαστούμε για να κάνουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ει δυνατόν με όλες τις δυνάμεις, πάντως σίγουρα με το πρώτο Κόμμα, όποιο είναι πρώτο κόμμα, γιατί αριθμητικά δεν γίνεται χωρίς το πρώτο κόμμα (...) Εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κυβέρνηση συνεργασίας και ευθύνης με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Αλλά όχι για να εφαρμόσει αυτά τα οποία λέει και τα οποία είναι ανεύθυνα. Δηλαδή, δεν μπορούμε να πούμε ότι "θα απορρίψουμε την καταβολή των δόσεων, δεν θέλουμε τα λεφτά του δανείου", που λένε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να πούμε ότι "θα καταγγείλουμε τις συμβάσεις", δεν μπορούμε να πούμε ότι "θα πάμε σε μονομερή διακοπή εξυπηρέτησης του χρέους". Τινάζεται η χώρα στον αέρα!».

Αυτοπροβάλλεται ως εγγύηση γιατί έχει πείρα

Παραπέρα, διαφημίζοντας στα ντόπια μονοπώλια την ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να παζαρέψει ικανοποιητικά για τα συμφέροντά τους, με τους «εταίρους» στο εξωτερικό, είπε: «Ας πάρουμε το δεδομένο ότι υπάρχει μια κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Θα πάει ο κ. Τσίπρας; Με ποιον; Με τον κ. Καμμένο με τον οποίο έλεγε ότι θα κάνει συνεταιρισμό πριν τις εκλογές; Τώρα αυτό άλλαξε και ο κ. Καμμένος βλέπω ότι στέλνει στον κ. Τσίπρα μήνυμα με παραλληλισμούς και παραβολές, με τρενάκια και παιδάκια. Θα πάει με ποιον; Θα πάει με τον κ. Θεοδωράκη; (...) Φαντάζεστε ποια θα μπορούσε να είναι η διαπραγματευτική ομάδα η οποία θα μας θυμίσει τις χειρότερες μέρες των πρώτων προσπαθειών. Γι' αυτό σας λέω, καλώς ή κακώς, χωρίς την εμπειρία, την ευθύνη, τη γνώση του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει πλαίσιο εθνικής στρατηγικής», πρόσθεσε ζητώντας να στηριχτεί το ΠΑΣΟΚ ώστε βγαίνοντας τρίτο κόμμα να πάρει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Φανατικά με τους επιχειρηματίες

«Λάδι» έβγαλε το εφοπλιστικό και ναυπηγοεπισκευαστικό κεφάλαιο ο Στ. Θεοδωράκης σε προεκλογική του συγκέντρωση στον Πειραιά.

«Ενας από τους λόγους που χάσαμε τους πελάτες στα ναυπηγεία είναι επειδή αυτά δούλεψαν με τη λογική του Δημοσίου, με διορισμούς από τον υπουργό και με την εμπλοκή των κομμάτων, τα οποία όλοι γνωρίζουμε τι ρόλο έπαιξαν στην υπόθεση της λειτουργίας των ναυπηγείων. Αυτό μας "πληγώνει" καθώς τα χρήματα που θα μπορούσαν να πηγαίνουν στα ελληνικά ναυπηγεία πάνε στην Ανατολή», υποστήριξε, παίζοντας με τον πόνο του εργάτη να βρει μια δουλειά και κρύβοντας ότι υπάρχει απόφαση της ΕΕ που επιτρέπει τη ναυπήγηση μόνο πολεμικών πλοίων. Εκανε γαργάρα (και) τις σχετικές επικερδείς συμφωνίες που κάνουν οι εφοπλιστές με ναυπηγεία της Απω Ανατολής για να ναυπηγούν εκεί τα βαπόρια τους. Βεβαίως, δεν τόλμησε να πει ούτε «κιχ» για τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις που επί δεκαετίες απολάμβαναν και απολαμβάνουν εφοπλιστές και κατασκευαστές, έχοντας τους εργαζομένους τους με μισθούς πείνας ή πολύμηνη απληρωσιά.

Για το ζήτημα εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους ενώ έγινε από δάνεια και επιδοτήσεις του κεφαλαίου, ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς κ.λπ., πρόκρινε σαν λύση «να επιμηκυνθεί», να το πληρώσει δηλαδή ο λαός, ώστε να απελευθερωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλια για επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «το Ποτάμι θα συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση μόνο όταν πειστεί ότι δεν διαπραγματευόμαστε με το ευρώ και την Ευρώπη», διαβεβαιώνοντας και σε αυτό το ζήτημα τα ντόπια μονοπώλια ότι δεν αμφισβητεί στο παραμικρό το δρόμο διασφάλισης των συμφερόντων τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ