ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει την εκλογική του δύναμη για να ενισχύσει την πάλη του λαού

Αποσπάσματα από συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ στον «ΣΚΑΪ»

Συνέντευξη στον «ΣΚΑΪ» και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη έδωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένες από τις ερωτοαπαντήσεις:

  • Γιατί το ΚΚΕ δε δίνει ανοχή στο ΣΥΡΙΖΑ αφού είναι η πρώτη φορά ιστορικά που ένα κόμμα της Αριστεράς φτάνει κοντά στην ανάληψη της εξουσίας;

-- Δεν είναι η πρώτη φορά. Είχαμε και το προηγούμενο του ΠΑΣΟΚ, που τότε ήταν κόμμα της Αριστεράς. Και μάλιστα με πολύ πιο προωθημένα συνθήματα απ' ό,τι έχει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Οι τηλεθεατές θυμούνται πολύ καλά ότι μιλούσε προεκλογικά «στις 18 θα έχουμε σοσιαλισμό», πήγαινε για «σοσιαλιστική αλλαγή». Μιλούσε για «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «έξω οι βάσεις του θανάτου», μιλούσε για «κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας». Βέβαια ως συνθήματα. Αλλά σήμερα αυτό το κόμμα, που ονομάζεται αριστερό και λέει ότι είναι αριστερό κόμμα, δεν έχει ούτε καν εκείνα τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ. Δε συζητώ το ζήτημα της σύνθεσης των ψηφοδελτίων του, γιατί πλέον είναι ένα ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Από το 3 - 4% που είχε ο Συνασπισμός, ο παλιός, που θα μπορούσε κανείς να τον προσδιορίσει στον αριστερό χώρο, όπως ήταν, σήμερα με το 27 - 30% - και δε λέω από τον απλό κόσμο που τον ακολουθεί, τον ψηφίζει, αλλά κυρίως από τα στελέχη που έχει ενσωματώσει, από γνωστά λαμόγια μέχρι άλλους οι οποίοι έπαιξαν ρόλο στις αντιλαϊκές πολιτικές και στο χάλι που βρίσκεται σήμερα η χώρα, οι οποίοι έχουν ψηφίσει όχι μόνο ένα, υπάρχουν στελέχη, υποψήφιοι σήμερα που έχουν ψηφίσει ένα και δύο και τρία μνημόνια - που έχουν στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

  • Τι εννοείτε γνωστά λαμόγια;

-- Δε θα 'θελα να μπω σε συζητήσεις προσώπων διότι ξέρουμε και συνδικαλιστές που έπαιξαν άσχημο ρόλο στην υπονόμευση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ξέρουμε άλλους που συμμετείχαν ουσιαστικά και στήριξαν κυβερνήσεις -δε σημαίνει ότι ήταν λαμόγια φυσικά- όμως οι πολιτικές τους οδηγούσαν σε βαρβαρότητα, σε ανέχεια τον ελληνικό λαό. Ηταν στελέχη που θήτευσαν στην κυβέρνηση του κ. Σημίτη που μας έβαλε στην ευρωζώνη, στην ΟΝΕ, με τεράστιες θυσίες που πλήρωσε τότε ο ελληνικός λαός. Ηταν άλλοι που θήτευσαν στην κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου με τα γνωστά αποτελέσματα. Πολιτικά εκτιμώ αυτό το ζήτημα. Απ' αυτή την άποψη δε θεωρούμε ότι αυτό το κόμμα, που αυτοπροσδιορίζεται ως Αριστερά, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε έναν άλλο δρόμο. Αλλωστε ξέρετε κα Κοσιώνη, η Αριστερά και παραδοσιακά και ως συνείδηση πάντα ήταν ενάντια σε οργανισμούς που έκαναν επεμβάσεις στους λαούς, ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην ΕΟΚ παλιότερα. Η προδικτατορική ΕΔΑ, για παράδειγμα, ήταν ενάντια στην ΕΕ, την αποκαλούσε μάλιστα «λάκκο των λεόντων». Ηταν υπέρ της κοινωνικοποίησης του πλούτου της χώρας και βεβαίως ήταν σε μια ανατρεπτική πολιτική. Αυτά έχουν διαγραφεί από το πρόγραμμα και τις διακηρύξεις.

  • Γιατί το ΚΚΕ δε συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ατζέντα, πάνω σε πέντε πραγματάκια τα οποία μπορούν να οδηγήσουν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού;

-- Μπορούν να συμφωνήσουν και να στηρίξουν μια κυβέρνηση ή να δώσουν ανοχή κόμματα που μπορούν να συμφωνήσουν όντως σε μια ατζέντα διότι έχουν μια κοινή κατεύθυνση σε βασικά τουλάχιστον ζητήματα. Για να το πω παραστατικά, είναι διαφορετικό πράγμα εσύ να θες να ταξιδέψεις -εμείς για παράδειγμα- στην Κρήτη με αεροπλάνο και ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα να θέλουν να πάνε Βρυξέλλες ή οπουδήποτε, στο Βόρειο Πόλο, και μάλιστα με λεωφορείο. Είναι διαφορετικά πράγματα εντελώς. Και το λέω αυτό γιατί όταν μπαίνεις στη λογική της διαπραγμάτευσης του μνημονίου, γιατί τέτοιο πράγμα είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος, συζητάς με αυτούς που θα σε δανείσουν τι μέτρα θα πάρεις εσύ και πόσα θα σε δανείσουν εκείνοι. Αρα, λοιπόν, είναι φυσιολογικό επόμενο -αυτό λέμε εμείς- να πάρεις μέτρα για τον ελληνικό λαό.

  • Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επιδιώξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Σ' αυτή την προσπάθεια δε θα τον συνδράμετε;

-- Δεν είναι λύση αυτή. Στο «κούρεμα» θα μπορούσαν να συμφωνήσουν -και συμφωνούν- και άλλα κόμματα και η ΝΔ. Δε νομίζω να είναι κανένα απ' τα κόμματα που βρίσκονται στη λογική της διαπραγμάτευσης και της αναγνώρισης του χρέους, ως χρέος της χώρας, του ελληνικού λαού, και συζητούν με τους εταίρους που δε θα ήθελε «κούρεμα» του χρέους. Αλλο ζήτημα βάζουν τα άλλα κόμματα. Εάν δε δεχτούν οι εταίροι το «κούρεμα», τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Και εκεί υπάρχουν οι εναλλακτικές που προτείνουν οι ίδιοι, για επιμήκυνση κλπ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει μονομερής και ολοσχερής διαγραφή του χρέους. Αυτή είναι η άποψή μας και άλλωστε έχουμε πει ότι σε τέτοια κυβέρνηση, σε τέτοια διακυβέρνηση, το ΚΚΕ θα έδινε το «παρών» του. Σε κυβέρνηση που θα προέβαινε σε μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους, που σημαίνει σύγκρουση με την Ευρωζώνη, με την ΕΕ, με τέτοιους οργανισμούς, με τους «εταίρους» δηλαδή, που σημαίνει αποδέσμευση, αυτό είναι στις προγραμματικές μας θέσεις και δεσμεύσεις. Αποδέσμευση απ' την Ενωση, βεβαίως όμως όχι έτσι στα ξαφνικά και χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα. Να υπάρχει μια τέτοια κυβέρνηση, μια λαϊκή εξουσία, όπου πρωταγωνιστής θα είναι ο λαός με σχέδιο, πρόγραμμα κεντρικό πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό για το πού θα κατανείμει τους πόρους, να έχει στα χέρια της τα εργαλεία. Γι' αυτό μιλούμε για κοινωνικοποίηση του πλούτου, κοινωνικοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων, έτσι ώστε να μπορείς να πάρεις σε στρατηγικούς τομείς τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, όπως είναι η Ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, ο ορυκτός πλούτος της χώρας. Την αγροτική οικονομία να μπορείς εσύ ως κράτος, ως εξουσία να την ελέγχεις, για να μπορεί και ο αγρότης να παράγει και να θρέφεις τον πληθυσμό της χώρας σου και να κάνεις και ισότιμες επωφελείς ανταλλαγές με άλλες χώρες. Αυτό συνιστά ένα συνολικό πρόγραμμα σύγκρουσης και ρήξης, βεβαίως και χάραξης ενός δρόμου που θα έχει ανάπτυξη, θα έχει κατανομή του εργατικού δυναμικού σε όλη τη χώρα, που σημαίνει εξάλειψη της ανεργίας και σταθερή δουλειά για όλους.

  • Για τη επιμονή του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, ενώ ο κόσμος δείχνει -στις δημοσκοπήσεις- να φοβάται το «Grexit».

-- Το κύριο ζήτημα είναι ότι υπάρχει η άποψη σε ισχυρούς κύκλους της αστικής τάξης, των μονοπωλίων, των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μιλάει για ΕΕ δύο ταχυτήτων, που μιλάει για έξοδο κάποιων χωρών. Παράλληλα, ένα 25 - 30% -λένε οι δημοσκοπήσεις- τάσσεται με την άποψη που προτείνει το ΚΚΕ, δηλαδή αποδέσμευση από την ΕΕ. Οτι η ΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες. Είναι το κομμάτι του λαού μας που έχει την πείρα αυτή και την έχει βιώσει όλα αυτά τα τριάντα χρόνια, διότι εντός της ΕΕ, εντός της ευρωζώνης, εντός του ευρώ βρεθήκαμε σ' αυτό το χάλι και σ' αυτή την κατάντια ως ελληνική οικονομία, ως λαός. Με αυτές τις πολιτικές, δεν ήμασταν εκτός ΕΕ. Κάναμε θυσίες, πληρώναμε, κατεβαίνανε και τότε τα μεροκάματα, όχι τόσο όσο στην κρίση, παίρνανε πίσω παλιές κατακτήσεις των εργαζομένων για να μπούμε στο ευρώ και το κάναμε ως θυσία διότι το ευρώ και η ΕΕ θα μας ανακούφιζε αλλά το αποτέλεσμα ήταν να έρθει μια τεράστια οικονομική κρίση, μια καταστροφική πορεία εντός του ευρώ. Αρα αυτός ο κόσμος που λέει ότι πρέπει να βγούμε από την ΕΕ και το ευρώ ακουμπά σ' αυτή την πείρα. Φυσικά, εδώ το ζήτημα είναι διαφορετικό, διότι αν απλώς βγεις και πεις «βγαίνω από το νόμισμα» ή κόβω κάποια ευρουλάκια, όπως είπε μια υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προχτές. Πρόκειται για αστείο πράγμα, για γελοιότητα αν δεν ήταν δραματικό και τραγωδία. Διότι αυτό το ζήτημα πέρα του ότι καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορεί με κόψιμο κάποιου νομίσματος ή με ένα άλλο νόμισμα να λύσεις ως διά μαγείας τα προβλήματα της οικονομίας, δημιουργεί και σοβαρά προβλήματα διότι είναι φανερό -και ένας φοιτητής ενός οικονομικού τμήματος και όχι ο λαός μας- καταλαβαίνει ότι αυτό θα σήμαινε πληθωρισμό, αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα, που σημαίνει ότι θα εξαφανίζονταν και αυτά τα λεφτά απ' αυτά τα ελάχιστα που έχει σήμερα ο εργαζόμενος, ο κόσμος. Αρα, λοιπόν, είναι άλλο αυτό και άλλο αυτό που λένε κάποιες δυνάμεις και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το plan B του κ. Αλαβάνου, ότι να φύγουμε μόνο από το ευρώ και να μείνουμε στην ΕΕ και να είναι εδώ ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, να είναι εδώ τα μονοπώλια. Αν δεν έχεις συνολικό σχέδιο αλλαγών και ανατροπών, τότε θα κάνεις -να το πω απλά λαϊκά- μια τρύπα στο νερό.

  • Για την εκλογική επιδίωξη του ΚΚΕ.

-- Το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να είναι στη θέση της ισχυρής, της δυνατής αντιπολίτευσης σήμερα, γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις συνολικής σύγκρουσης, ανατροπής, με βάση φιλολαϊκά προγράμματα, για να συμμετέχει ή να δείχνει ανοχή σε μία κυβέρνηση. Αυτό που φαίνεται και από δημοσκοπήσεις, αλλά το βλέπουμε και εμείς στον κόσμο, είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα το ΚΚΕ να βρεθεί στην 3η θέση και αυτήν τη θέση θα την αξιοποιήσει, γι' αυτό να είναι σίγουρος ο ελληνικός λαός, άλλωστε έχει και γνώση και πείρα αρκετή. Θα βρεθούμε δίπλα του, θα παλεύουμε μέσα στη Βουλή, θα ασκούμε την απαραίτητη πίεση, θα διεκδικούμε μαζί του, θα είμαστε στους αγώνες, θα οργανώνουμε τη Λαϊκή Συμμαχία, χωρίς να χωρίζουμε τον κόσμο σε «αριστερούς», «δεξιούς», «κεντρώους», ή δεν ξέρω τι, με βάση τι ψήφιζαν μέχρι χτες ή τι ψηφίζουν σήμερα, για να κάνουμε ακριβώς αυτή την πραγματική, τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός.

  • Για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών.

-- Δεν το βλέπω. Από τα προγράμματα των κομμάτων και τις θέσεις τους, αυτά που λένε προεκλογικά, μπορεί να μην ανησυχεί ο λαός μας, θα βγει κυβέρνηση την άλλη μέρα. Θα βγει κυβέρνηση, το πιο πιθανό συνεργασίας, με βάση τα δεδομένα είτε με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ. Υπάρχει η πρώτη, δεύτερη εντολή, εκεί θα τα βρούνε. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει και η δυνατότητα, αντικειμενικά λέω όχι υποκειμενικά, να γίνει και κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Τα μεγάλα ζητήματα και τα καθοριστικά για την ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι τι θέση έχεις για την ΕΕ και την ευρωζώνη, τι θέση έχεις για το ΝΑΤΟ, τι θέση έχεις για το χρέος, για τη διαπραγμάτευσή του, για τη δανειακή σύμβαση κλπ. Σ' αυτά συμφωνούν. Τώρα στα ψίχουλα ή κάποια που μπορεί να δώσουν πάλι μπορεί να τα βρει μια κυβέρνηση διότι έχουν ίδια προγράμματα. Το θέμα είναι τι θα προσφέρει μια τέτοια κυβέρνηση στο λαό. Γι' αυτό λέμε ΚΚΕ δυνατό, ισχυρό, όσο γίνεται πιο πάνω με βάση τις σημερινές συνθήκες, και στη Βουλή έτσι ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε πραγματικά στο πλάι του λαού για την επόμενη μέρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ