ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 2015 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΑΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Κατρακύλα του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο

Στο έδαφος του κεφαλαίου, συνεχίζεται η ανούσια αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους διάφορους μηχανισμούς χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και του δανεισμού του αστικού κράτους μέσω των ελληνικών τραπεζών. Η εν λόγω διαπάλη αβαντάρει συνολικά το δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δημιουργεί κλίμα και φόβους για έλλειψη ρευστότητας. Αυτό με τη σειρά του, όπως έδειξε και η πείρα των προηγούμενων χρόνων, αξιοποιείται στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης των αντιλαϊκών συμφωνιών με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ειδικότερα, πρόσθετες δυσκολίες διαχείρισης σε ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους έφερε η ραγδαία ανατίμηση του ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, καταγράφονται και σχετικά αυξημένες εκροές καταθέσεων, χωρίς, για την ώρα, να υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, το ελβετικό φράγκο θεωρείται ως «ασφαλέστερο καταφύγιο» για «επενδυτές», ενώ η υποχώρηση του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό νόμισμα στις διεθνείς χρηματαγορές αντανακλά και τις γενικότερες αβεβαιότητες για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, η συζήτηση και οι «προσδοκίες» για τα πρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από την πλευρά της ΕΚΤ έχουν ως παρενέργεια τη διολίσθηση του ευρώ σε σχέση με τα άλλα ανταγωνιστικά νομίσματα. Να σημειωθεί ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα, μέσω μαζικών παρεμβάσεών της στις χρηματαγορές, αγόραζε το ευρωνόμισμα προκειμένου να στηρίξει την ισοτιμία στα 1,2 ευρώ ανά ελβετικό φράγκο. Το όριο, που εφαρμόστηκε προ τριετίας, καταργήθηκε, με αποτέλεσμα την ελεύθερη διακύμανση του ευρώ, που οδήγησε στην κατρακύλα μέχρι και 20%.

Στην αξιοποίηση του «έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας» (Emergency Liquidity Assistance - ELA) ετοιμάζονται να προχωρήσουν δύο από τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους (Eurobank, Alpha), σε μια εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε συγκυριακή αύξηση του κόστους δανεισμού. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός διοχέτευσης ρευστότητας τελεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας (τοπικό παράρτημα της ΕΚΤ), ενώ η χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες (χωρίς την καταβολή εγγυήσεων) τοκίζεται με 1,55%, έναντι μόλις 0,05% με το οποίο τους χορηγεί ρευστότητα η ΕΚΤ (με την καταβολή εγγυήσεων). Με τη σειρά τους, οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν, μέχρι ενός ορίου, το ελληνικό δημόσιο (βραχυπρόθεσμα δάνεια) με τη μορφή εντόκων γραμματίων, ενώ ήδη έχουν εκδηλωθεί ανοδικές τάσεις στο κόστος δανεισμού.

Το όλο πλαίσιο θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια, προκειμένου οι ντόπιες τράπεζες να ανακτήσουν τις δυνατότητες πρόσβασης στα φτηνά κεφάλαια της ΕΚΤ και το αστικό κράτος στα δάνεια της τρόικα. Τόσο το ένα όσο και το άλλο, προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής συμφωνίας με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στο «τιμόνι» της κυβερνητικής διαχείρισης στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν προσφύγει στον έκτακτο μηχανισμό και τα προηγούμενα χρόνια, αντλώντας από αυτόν ποσά μέχρι και 120 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια ανέκτησαν την πρόσβασή τους στην ΕΚΤ.

Επίδραση στα στεγαστικά δάνεια

Να σημειωθεί ότι ελληνικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια (κυρίως στεγαστικά) σε ρήτρα ελβετικού φράγκου, η ανατίμηση του οποίου σχέση με το ευρώ επιφέρει αντίστοιχη επιβάρυνση των δόσεων αποπληρωμής. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι υπάρχουν περίπου 70.000 στεγαστικά δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου. Το ύψος των δόσεων σε ευρώ υπολογίζεται ανάλογα με τη διαμόρφωση της ισοτιμίας, επομένως επηρεάζεται από το γεγονός ότι, μετά και την αιφνιδιαστική απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας, το ελβετικό νόμισμα έφτασε να διακυμαίνεται μέχρι και 20% πάνω από τις προηγούμενες ισοτιμίες.

Αποκαλυπτική είναι η χτεσινή παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ. Με πρόσχημα την προστασία των νοικοκυριών που «ξεγελάστηκαν» από τους τραπεζίτες, σημειώνει πως «δεσμεύεται ότι θα εξετάσει την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης, σε ελβετικά φράγκα στα πλαίσια του ενδιάμεσου φορέα, εξετάζοντας χωριστά την κάθε περίπτωση και με την κατεύθυνση ότι οι τράπεζες πρέπει να συμμετέχουν στη νέα ζημιά των δανειοληπτών». Πέρα από τις γενικολογίες για την «κατά περίπτωση αντιμετώπιση», ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του «ενδιάμεσου φορέα», σχεδιάζει να πληρώσει στους τραπεζίτες τα ποσά που, έτσι και αλλιώς, δε θα μπορούσαν να αποπληρώσουν οι δανειολήπτες, ενώ μοναδικός όρος που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμμετοχή των τραπεζών σε ένα μέρος της χασούρας (που έτσι και αλλιώς θα είχαν)! Στην ίδια ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται : «Κινήσεις σαν αυτή της τράπεζας της Ελβετίας με έντονο μονομερή χαρακτήρα, έχουν εκτός των άλλων δυσμενών επιπτώσεων στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών, που πίστεψαν στη σταθερότητα και στη δυναμική της ΕΕ, καθώς και στις κερδοσκοπικές προτροπές των τραπεζών». Στην πραγματικότητα, αυτό που κόφτει την Κουμουνδούρου είναι «μονομερής» ενέργεια της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζες και η χασούρα που προέκυψε για τμήματα του κεφαλαίου.

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το ζήτημα των δανειοληπτών θα διευθετηθεί «αμέσως μετά τις εκλογές», χωρίς ωστόσο να παρέχονται περισσότερες διευκρινίσεις...

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Κλειδώνει» η αντιλαϊκή συμφωνία για την «επόμενη μέρα»

Διαβεβαιώσεις για τη διασφάλιση της θέση της Ελλάδας στη λυκοσυμμαχία της Ευρωζώνης παρέχουν τα επιτελεία της ΕΕ, διαμηνύοντας και την απόφασή τους να συνεργαστούν με την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, καθώς αυτή θα εφαρμόσει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, τόνισε πως «ισχύει η αρχή της αλληλεγγύης έναντι των προσπαθειών» (δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων), λέγοντας ότι «αυτή η αρχή θα συνεχίσει να ισχύει στη συνεργασία μας με κάθε ελληνική κυβέρνηση». Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, εμφανίστηκε βέβαιος για τις αναμενόμενες νέες αναδιπλώσεις της όποιας κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «οι πολιτικοί στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην υπόσχονται περισσότερα ενόψει των εκλογών από όσα μπορούν να υλοποιήσουν στη συνέχεια». Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με το χρέος της αυτή τη στιγμή και ότι «πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της μετά τις εκλογές».

«Μη λογική και μη ρεαλιστική» χαρακτήρισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ, την υπόθεση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Παράλληλα, «υπενθύμισε» τους κανονισμούς της ΕΚΤ, το γεγονός ότι «κάθε κρατικό ενέχυρο μπορεί να γίνει αποδεκτό, εφόσον υπάρχει αρκετά καλή πιστοληπτική αξιολόγηση». Σε διαφορετική περίπτωση (όπως δηλαδή ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας), σύμφωνα με τον ίδιο τραπεζίτη, προϋπόθεση είναι ότι «η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ». Το ζήτημα των ενεχύρων, που αποδέχεται η ΕΚΤ, συνδέεται με τη χρηματοδότηση προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, αποτελεί δηλαδή ένα ακόμη κρίκο διασφάλισης της αντιλαϊκής πολιτικής στο πλαίσιο της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, Ε. Νοβότνι, συνέδεσε την οποιαδήποτε έξοδο κράτους - μέλους από την Ευρωζώνη με την ταυτόχρονη έξοδο και από την ΕΕ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μετά το Παρίσι εντείνει την καταστολή και την ιμπεριαλιστική δράση

Για τα «θετικά στοιχεία που μπορούμε να αποκομίσουμε από την τραγωδία» μιλούν ήδη οι αξιωματούχοι της λυκοσυμμαχίας...

Πρόσχημα για όξυνση της καταστολής στο εσωτερικό και στα σύνορα των κρατών - μελών, αλλά και για παραπέρα ανάπτυξη της ιμπεριαλιστικής της δράσης, βρίσκει η ΕΕ στο πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα των τζιχαντιστών στο Παρίσι.

Σε συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τις «κύριες πτυχές και βασικές επιλογές της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Αμυνας» της ΕΕ, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), Φ. Μογκερίνι, εκτίμησε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που από μια τραγωδία μπορούμε να αποκομίσουμε θετικά στοιχεία, η ΕΕ γεννήθηκε από την τραγωδία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου»...

Ως «διδάγματα» που πήρε η ΕΕ από το χτύπημα ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη «διάδοση πληροφοριών» μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και το «συντονισμό» εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής ασφαλείας, αμυντικής πολιτικής, εσωτερικής ασφάλειας, αντιτρομοκρατίας, Δικαιοσύνης, και Ενέργειας.

Στην ίδια βάση υποστήριξε ότι «πρέπει να αναπτυχθεί ένα μείγμα άμεσων δράσεων και μακροπρόθεσμων στρατηγικών, μαζί με τους εταίρους μας, να συνεργαστούμε με χώρες με βαθύτερη γνώση και χωρίς τα μέσα που έχουμε εμείς, είτε προς ανατολάς είτε προς νότο, είτε προς τον Περσικό Κόλπο, να εκμεταλλευτούμε την βαθύτερη γνώση τους». Δράσεις και στρατηγικές που κατά βάση αποσκοπούν στην παραπέρα διείσδυση της ΕΕ στη λεγόμενη «νότια και ανατολική γειτονία» της, ζώνες που θεωρεί κρίσιμες για την προώθηση και προάσπιση συμφερόντων της.

Παραπέρα δεσμεύτηκε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη θα παρουσιάσει μια «αξιολόγηση» όσον αφορά την «παγκόσμια ασφάλεια». Επίσης, ότι σύντομα, ίσως και τη Δευτέρα, θα παρουσιάσει ένα «πρόγραμμα δράσης» για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη στο Παρίσι για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Αγωνία» από Χρυσή Αυγή και «Podemos» για την ΕΕ

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τοποθετήσεις στη συζήτηση που ακολούθησε μιας σειράς ευρωβουλευτών, εκπροσώπων υποτίθεται «αντισυστημικών» δυνάμεων. Χαρακτηριστικά, ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Ε. Συναδινός εμφανίστηκε να διαμαρτύρεται στην Φ. Μογκερίνι και τους υπόλοιπους παριστάμενους γιατί «δεν έχουμε ούτε κοινό ευρωπαϊκό όραμα αλλά ούτε κοινό προσανατολισμό, πολύ περισσότερο δεν έχουμε τη δυνατότητα επιβολής της όποιας απόφασης λαμβάνουμε σε πολιτικό επίπεδο»!

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ευρωβουλευτής του πολυδιαφημισμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ ισπανικού κόμματος «Podemos», είπε στην Φ. Μογκερίνι ότι είναι «μια από τις πιο λογικές φωνές εδώ στην Ευρώπη, είπατε λογικά πράγματα δεδομένων των συνθηκών και του φανατισμού»! Επιπλέον, ζήτησε η ΕΕ να είναι μια «ειρηνική υπερδύναμη», επιχειρώντας να αποσιωπήσει τον ιμπεριαλιστικό, επικίνδυνο για τους λαούς χαρακτήρα που έχει ως διακρατική ένωση του μεγάλου κεφαλαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ