ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Δυναμική" πρεμιέρα Ράλλη

Την πρώτη άτυπη συνεδρίασή της με αντικείμενο την κατανομή ρόλων των μελών της, πραγματοποίησε χτες η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου της ΝΔ, υπό την προεδρία του Γ. Ράλλη, ενώ τα πρώτα "σύννεφα" άρχισαν να φαίνονται στον "ουρανό" της Ρηγίλλης, σκιάζοντας έτσι τη νηνεμία που υπήρξε τις τελευταίες μέρες.

Αφορμή για το διαφαινόμενο νέο γύρο αντιπαράθεσης αποτελεί η σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής και συγκεκριμένα η επιλογή του Γ. Ράλλη να στελεχώσει το μισό της επιτροπής με στελέχη που κατά το παρελθόν δεν έκρυψαν τα φιλικά τους αισθήματα για τον Κ. Μητσοτάκη. Παρόλο που επίσημα η Ρηγίλλης δε σχολίασε την επιλογή του Γ. Ράλλη, εντούτοις στελέχη του μηχανισμού δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για την πράξη αυτή, αποφεύγοντας όμως να τοποθετηθούν, μη θέλοντας να πάρουν την ευθύνη για νέα αναζωπύρωση της εσωκομματικής κρίσης.

Στην επιτροπή συμμετέχουν οι έξι βουλευτές μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, δηλαδή οι Α. Παπαδόγκονας, Α. Καραμανλής, Γ. Σούρλας, Α. Μπρατάκος, Γ. Παναγιωτόπουλος και Ν. Κατσαρός, που θεωρείται ότι ανήκουν στην πλευρά του Μ. Εβερτ. Δε συμμετέχουν ο Γ. Βαρβιτσιώτης (ενισχύοντας τις φήμες για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του) και ο Στ. Δήμας που θέλει να έχει την ευχέρεια πολιτικών παρεμβάσεων κατά την προσυνεδριακή περίοδο, κάτι που δε θα μπορούσε να κάνει από τη θέση του μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ο Γ. Ράλλης ως πρόεδρος της επιτροπής όρισε με δική του επιλογή τα υπόλοιπα έξι μέλη που ανήκουν στην αντίθετη πλευρά. Είναι οι Β. Μεϊμαράκης, Κ. Σημαιοφορίδης, Σ. Σπηλιωτόπουλος και οι πρώην βουλευτές Α. Γκόνης, Γ. Παπαστάμκος και Ν. Τζαβέλλα. Ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε χτες επιστολή σε όλους τους βουλευτές του κόμματος, ζητώντας από αυτούς να διατηρήσουν ήπιο κλίμα καθ' όλη τη διάρκεια της προσυνεδριακής περιόδου, ενώ τη Δευτέρα η Οργανωτική Επιτροπή θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη συνεδρίασή της στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ
Αναζήτηση δύναμης κρούσης του "εκσυγχρονισμού"

Την ιδεολογική και πολιτική υπεροχή του "εκσυγχρονισμού" στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος επιδιώκει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ως μόνη λύση για το ξεπέρασμα της εσωκομματικής κρίσης.

Ταυτόχρονα στρέφεται σε εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις, δηλαδή τις οικονομικά ισχυρότερες, που θα στηρίξουν τη νεοσυντηρητική πολιτική της και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος είναι να ξεκαθαριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα ποιοι είναι διατεθειμένοι να τον στηρίξουν αποφασιστικά και να αποτελέσουν τη δύναμη κρούσης του "εκσυγχρονισμού".

Οι προσανατολισμοί αυτοί προκύπτουν τόσο από τις δηλώσεις του Κ. Σημίτη όσο και άλλων επίλεκτων στελεχών του "εκσυγχρονισμού". Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου,σε δήλωσή του χτες στην "Ελευθεροτυπία", καλεί τις εκσυγχρονιστικές δυνάμεις σε μαζική αντεπίθεση, ενώ θεωρεί, από αυτή τη σκοπιά, ως μεγάλο ιδεολογικό πλήγμα την παραίτηση Ροζάκη. "Η παραίτηση Ροζάκη, είπε, δε θα έχει συνέπειες στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, όμως αποτελεί ένα τεράστιο συμβολικό πλήγμα κατά των δυνάμεων του εκσυγχρονισμού".

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, μιλώντας μετά την τελευταία συνεδρίαση του ΕΓ, τόνισε ότι ο "διάλογος" που ξεκινά αποσκοπεί στον επαναπροσδιορισμό των αξιών και των κατευθύνσεων που διέπουν τον "σοσιαλισμό και την κεντροαριστερά", ενώ τόνισε ότι κινείται στην κατεύθυνση του προσδιορισμού των κοινωνικών δυνάμεων που θα στηρίξουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του.

Στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζεται το θέμα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη,οι οποίες ερμηνεύονται ως απόψεις που υπάρχουν σε μεγάλο τμήμα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μένει εκτός "παιχνιδιού και νομής εξουσίας". Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο πρόσωπο του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εξάλλου έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει μετά πάθους τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όσο στα στελέχη που τις υιοθετούν και τα οποία επιχειρεί να εκφράσει ο Κ. Σκανδαλίδης. Γι' αυτό ο Κ. Σημίτης, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, θέλοντας να προκαταλάβει νέο θόρυβο με αφορμή την προαναγγελθείσα συνέντευξη του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ σε μηνιαίο περιοδικό, είπε, ότι οι πολιτικοί άνδρες δεν αλλάζουν απόψεις από τη μια μέρα στην άλλη και επεσήμανε ότι η συνέντευξη έχει δοθεί πριν από αυτή που δόθηκε στα "Νέα".

Την ίδια στιγμή, παρόλο που το θέμα επίσημα έχει κλείσει, συνεχίζονται οι δηλώσεις για τη συνέντευξη Σκανδαλίδη. Ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Τ. Μαντέλης,μιλώντας στον "9,84", είπε, διαφοροποιούμενος από την επίσημη γραμμή, ότι "πρέπει να εξεταστούν τα όσα είπε ο γραμματέας του κόμματος και δεν μπορεί να περάσει στο ντούκου". Επίσης, ο προσκείμενος στον Γερ. Αρσένη, βουλευτής Δ. Πιπεργιάς εκτιμά ότι παραμένουν οι διαχωριστικές γραμμές του συνεδρίου και "το θέμα είναι πώς ο πρωθυπουργός θα κινηθεί ως πρόεδρος του Κινήματος και όχι ως διεκδικητής της προεδρίας".

Π. Κ.

"Βιοηθικοί" διάλογοι και γλωσσοδέτες

Ο περίφημος "κοινωνικός διάλογος" που όλα τα κόμματα του αστερισμού της"συναίνεσης" επιδεικνύουν ως το... λαμπρότερο δείγμα της κοινωνικής τους ευαισθησίας και δημοκρατικότητας, φαίνεται πλέον πολύ ατυχές τρικ. Οι τελευταίοι δε μήνες έχουν αποκαλύψει σε όλο της το εύρος την "παραμυθία" που περικλείει η κυβερνητική ροπή προς το... "παιδιά να το συζητήσουμε". Πρόκληση η οποία απευθύνεται προς τους πάντες, όταν οι κυβερνώντες αντιλαμβάνονται ότι τους οδηγούν σε αγωνιστική έκρηξη. Οχι βέβαια γιατί ενδιαφέρονται να λύσουν τα προβλήματα, πριν κατέβουν στους δρόμους όσοι τα υφίστανται. Αλλά, γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει, και οι πληττόμενοι "να κάτσουν στα αυγά τους" και η πολιτική ξεκληρίσματός τους να μείνει ανέπαφη. Στόχος, λοιπόν, αφ' ενός το κέρδισμα χρόνου, αφ' ετέρου η δημιουργία προσκομμάτων στην οργάνωση του αγώνα των λαϊκών στρωμάτων.

Ομως, επειδή "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" έχουν μικρότερη επίδραση από άλλοτε, και επειδή δεν είναι ικανά να αποτρέψουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις, αναπόφευκτα ακολουθεί η απογύμνωση και της εφεύρεσης του "κοινωνικού διαλόγου". Τότε, στις περιπτώσεις που τα θύματα των κυβερνητικών αυθαιρεσιών αντιμάχονται και αντιστέκονται στην περιθωριοποίησή τους, η κυβέρνηση παθαίνει... "γλωσσοδέτη". Αιφνιδίως χάνει κάθε ενδιαφέρον για διάλογο.

***

Φαινόμενο που συναντάται και στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στον αγώνα των ναυτεργατών και φυσικά έπεται συνέχεια. Βέβαια, η επαναφορά της πάλαι ποτέ "αρχής" της Δεξιάς που διατεινόταν ότι "δεν κουβεντιάζουμε με απεργούς" (!) - πλαισιωμένη από τα εξόχως "κοινοβουλευτικά" και "εκσυγχρονιστικά" περί "αναρχίας" (!) και "ανομίας" (!) που εκτόξευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενάντια στις αγροτικές κινητοποιήσεις - δεν οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση έχει... αισθητικό πρόβλημα με τα μπλόκα. Το πρόβλημά της είναι πολιτικό και οφείλεται στο ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει φιλολαϊκές λύσεις, ενώ, αντίθετα, θέλει και μπορεί να προωθεί φιλομονοπωλιακά μέτρα. Επομένως, η επίκληση του διαλόγου από μέρους της, γίνεται πάντα, όταν αυτός είναι ανώδυνος και ακίνδυνος, είτε όταν είναι ήδη προκαθορισμένος και "σικέ".

* * *

Δεν είναι δε άνευ σημασίας να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που κυβερνά απευθύνοντας κατηγορητήρια στα λαϊκά στρώματα περί "αναρχίας" και "ανομίας" επειδή δε σκύβουν το κεφάλι, την ίδια ώρα πολυδιαφημίζει έναν ακόμα... αξιοπρόσεχτο "διάλογο". Τον περί της "Κεντροαριστεράς διάλογο"... Εκεί όπου, μεταξύ άλλων, θα αναζητήσει απαντήσεις στα μέγιστα σύγχρονα "διλήμματα της βιοηθικής"... Ποιος ξέρει. Ισως αυτοί οι διαλογισμοί τους φανούν χρησιμότεροι, όταν σε ένα ακόμη κρεσέντο "κοινωνικού διαλόγου" και... "βιοηθικής αριστεροσύνης", θα εγκαλούν τους αγρότες ως "βαρυποινίτες" και "μαφιόζους".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πιο πέρα και από το Μάαστριχτ!

Την κρισιμότητα του πρώτου εξαμήνου του 1997 για την επιτυχία της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στην εισήγησή του στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Κ. Σημίτης παρουσίασε τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, όπως αυτές είχαν αποφασιστεί στην τελευταία συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, και ζήτησε ένταση των προσπαθειών για την υλοποίηση των κυβερνητικών επιλογών.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική τόνισε ότι εκείνο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, πέρα από την επιτυχία των δεικτών του Μάαστριχτ, είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η επιτάχυνση των μεγάλων έργων. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί αποφασιστικότερα στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους εργασίας, σύμφωνα με τις προτάσεις των βιομηχάνων.

Ο Κ. Σημίτης τόνισε ότι θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί συνεδριάσεων των κυβερνητικών οργάνων, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερος έλεγχος της υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων, ενώ ζήτησε "λιγότερη δημοσιότητα" από τα μέλη της κυβέρνησης.

Καταδικάστηκαν στελέχη του ΚΚΕ

Αναβίωση του αστυνομικού κράτους και προσπάθεια φίμωσης της φωνής του ΚΚΕ επιχειρείται από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές στις Σέρρες. Δύο στελέχη του Κόμματος σύρθηκαν στα δικαστήρια και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, επειδή προσπάθησαν να προβάλλουν τις θέσεις της εργατικής τάξης σε προεκλογική περίοδο.

Συγκεκριμένα, τα δικαστήρια των Σερρών καταδίκασαν σε 10 μέρες φυλάκιση με αναστολή τον Γιάννη Καρακάση,μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σερρών, καθώς και ένα μέλος της ΚΝΕ, επειδή κατά την προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών του '94 "τόλμησαν" να χρησιμοποιήσουν μικροφωνική εγκατάσταση στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης των Σερρών, όπου γίνονται όλες οι εκδηλώσεις των πολιτικών δυνάμεων και άλλων μαζικών φορέων. Και αυτό προκειμένου να εκλαϊκεύσουν τις πολιτικές θέσεις του Κόμματος. Κάτι, όμως, που δεν "άρεσε" στην Αστυνομία, η οποία έσπευσε να καταθέσει μήνυση εναντίον των προαναφερομένων. Μήνυση που τους οδήγησε στα δικαστήρια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ