ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ως πότε;

Τη λαϊκή παροιμία, που λέει "μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε", θυμίζει η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Σημίτη με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Ζηλεύοντας τη ...δόξα της πρώην πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας Μ. Θάτσερ (η οποία προχώρησε μαζί με το ξήλωμα του κράτους πρόνοιας και σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις), η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ δίνει τώρα εξετάσεις στα διάφορα κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας. Στην προσπάθειά της να αποδείξει στους εκπροσώπους του μεγάλου ξένου και ντόπιου κεφαλαίου ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ ξέρει να εφαρμόζει καλύτερα από τη ΝΔ τη νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση Σημίτη πασχίζει να αναδείξει το 1997 σαν έτος ιδιωτικοποιήσεων.

Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι προχτεσινές αποφάσεις του διευρυμένου διυπουργικού οργάνου (μετείχαν 8 υπουργοί και υφυπουργοί και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης) για το ξεπούλημα γνωστών επιχειρήσεων που ελέγχονται από το δημόσιο, όπως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η "Πειραϊκή - Πατραϊκή", η ΣΟΦΤΕΞ, η ΑΕΒΑΛ, η ΜΕΛ, η ΚΕΡΑΦΙΝΑ και οι "Βωξίτες Ελευσίνας". Δεν πρόκειται για απλό ξεπούλημα. Πρόκειται για σκάνδαλο ολκής, για τους εξής λόγους:

Πρώτον, γιατί παραδίδει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στον κ. Ταβουλάρη (στον οποίο, επίσης, το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε και τα ναυπηγεία στο Νεώριο Σύρου), με την είσπραξη προκαταβολής 1 δισ. δραχμών και τα υπόλοιπα με ...δόσεις. Ταυτόχρονα, όμως, με την πώληση των ναυπηγείων, εξασφαλίζει στον κ. Ταβουλάρη κρατικές δουλιές πολλών δισ. και για αρκετά χρόνια (αρματαγωγά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και βαγόνια του ΟΣΕ).

Δεύτερον, γιατί έδωσε το "πράσινο φως" για ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων του ΟΑΕ ("Πειραϊκή - Πατραϊκή", ΣΟΦΤΕΞ, "Κεραφίνα", ΜΕΛ, "Βωξίτες Ελευσίνας" και ΑΕΒΑΛ), χωρίς να αναλάβει καμιά απολύτως δέσμευση για την πώλησή τους εν λειτουργία (!), γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να πουληθούν ακόμη και σαν ...οικόπεδα και, άρα, να χάσουν τη θέση τους οι εργαζόμενοι.

Τρίτον, και πιο σημαντικό: Ολες οι παραπάνω επιχειρήσεις ήταν ιδιωτικές. Ανήκαν σε μεγαλοσχήμονες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (όπως οι Ανδρεάδηδες, οι Στρατο-Κατσαμπαίοι, ο Λαδόπουλος, ο Κεφάλας κ.ά.), οι οποίοι τις καταλήστευσαν και τις παρέδωσαν σαν στυμμένες λεμονόκουπες - με χρέη πολλών δισ. στο κράτος. Χρέη, τα οποία "κοινωνικοποίησαν" οι κυβερνήσεις της ΝΔ (Ναυπηγεία Ελευσίνας) και του ΠΑΣΟΚ (όλες οι άλλες), που εφάρμοσαν στο ακέραιο την καπιταλιστική συνταγή, η οποία θέλει το δημόσιο να αγοράζει πανάκριβα τα εμπορεύματα και υπηρεσίες από τους μεγαλοϊδιώτες και να πουλάει φτηνά ή ακόμη και να χαρίζει στους ιδιώτες τις κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις του δημοσίου.

Η περίπτωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να επιστρέψει στην αγκαλιά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, είναι χαρακτηριστική. Ο Ανδρεάδης φέσωσε τα ναυπηγεία και ήρθε η κυβέρνηση Καραμανλή να τον ξελασπώσει από τα υπέρογκα χρέη του στο δημόσιο, με την "κρατικοποίηση" των επιχειρήσεων (δηλαδή των χρεών) του ομίλου. Τα ναυπηγεία παρέμειναν υπό δημόσιο έλεγχο, μέχρι και το 1993, που τα ξαναπούλησε (στην ουσία, τα χάρισε) η κυβέρνηση της ΝΔ στον εφοπλιστή Περατικό. Και εκείνος, αφού τα ξαναλεηλάτησε για ενάμιση χρόνο, τα επέστρεψε στο δημόσιο το 1994, με χρέη ύψους πάνω από 1,5 δισ. δραχμές, τα οποία χρέη "κοινωνικοποίησε" η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ως πότε, άραγε, οι εργαζόμενοι θα ανέχονται αυτή την εγκληματική πολιτική, που κινείται στον αστερισμό, το κράτος "κοινωνικοποιεί" τα χρέη των μεγαλοεπιχειρηματιών και ιδιωτικοποιεί τα κέρδη των επιχειρήσεων του δημοσίου;

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Γλ. Κληρίδης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας) Ο πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος από χτες το απόγευμα βρίσκεται στην Αθήνα, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τους συνεργάτες του θα συζητήσει βασικά τρία θέματα:

Πρώτο: Την αντιμετώπιση των αντιδράσεων της Τουρκίας και άλλων χωρών για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300.

Δεύτερο: Το στρατιωτικό διάλογο μεταξύ της στρατιωτικής ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς και της στρατιωτικής ηγεσίας των κατοχικών δυνάμεων. Λεπτομέρειες του θέματος αυτού δε θα συζητηθούν, επειδή το θέμα αυτό ο Πρόεδρος Κληρίδης θα το συζητήσει στις επαφές του με τη στρατιωτική ηγεσία στην Κύπρο μόλις επιστρέψει από την Αθήνα.

Το τρίτο θέμα που θα απασχολήσει τις ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου είναι η πρόταση των ΗΠΑ να επαναρχίσει ο διάλογος με την Ουάσιγκτον, σχετικά με την αναστολή των πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών, πάνω από την Κύπρο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της αμερικανικής πρωτοβουλίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε χτες σε τοπικό ραδιοσταθμό πως η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η πρωτοβουλία της θα ενισχυθεί αν υπάρξουν τέτοια μέτρα στην Κύπρο, που θα δίνουν το μήνυμα ότι και οι δυο πλευρές εργάζονται για τη μείωση της έντασης και για λύση του Κυπριακού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, επίσης, ότι το κυριότερο θέμα της συνάντησης Σημίτη - Κληρίδη είναι το έγγραφο Ροζάκη - Κρανιδιώτη, το οποίο ετοιμάστηκε με βάση μνημόνιο που είχε στείλει νωρίτερα ο Κύπριος Πρόεδρος, το οποίο ετοίμασε με βάση τις επαφές που είχε πρόσφατα και την πείρα του σε σχέση με τις τουρκικές αντιδράσεις.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν έχει καταρτιστεί ημερήσια διάταξη, αλλά θα συζητηθούν οι χειρισμοί στο Κυπριακό, θα γίνει εξέταση της πορείας του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου και του στρατιωτικού διαλόγου και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων πάνω σε τρέχοντα θέματα. Ο Πρόεδρος Κληρίδης διευκρίνισε ότι το έγγραφο Ροζάκη δε θα συζητηθεί στην Αθήνα, γιατί "πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης".

Σχολιάζοντας τις αμερικανικές θέσεις, όσον αφορά στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300 είπε ότι υπάρχει βασική διαφορά στις απόψεις των Αμερικανών με τις απόψεις της Λευκωσίας, γιατί εκείνοι πιστεύουν ότι ήταν λανθασμένη η αγορά, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει πως ορθά έπραξε. Επίσης επανέλαβε ότι από την αρχή είχε καθοριστεί πως οι πύραυλοι θα έρθουν στην Κύπρο 16 μήνες μετά την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην Αθήνα, πρόσθεσε, θα ληφθούν αποφάσεις για τους χειρισμούς και ότι το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Χαν Σιουγκ Γιουγκ

Ο αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Γκ. Φεϊζέλ ανακοίνωσε χθες ότι στις 29 Ιανουαρίου θα έρθει στην Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Χαν Σιουγκ Γιουγκ. Θα παραμείνει στο νησί μια βδομάδα και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα.

Εξάλλου, ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Γεόργκι Μουράτοφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι όροι του συμβολαίου για την αγορά των πυραύλων S-300 θα τηρηθούν στο ακέραιο.

Προετοιμασίες για διάλογο

Ξεκινά σήμερα το απόγευμα, στις 6.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτηση Αθηνών και Λευκωσίας για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, καθώς η Ουάσιγκτον έχει προγραμματίσει την έναρξη εκ του σύνεγγυς διακοινοτικών συνομιλιών στις αρχές Μάρτη.

Οι αμερικανικές πιέσεις, όπως αυτές εκφράστηκαν κατά την περιοδεία του Κ. Κάβανο, υπεύθυνου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υποχρεώνουν Αθήνα και Λευκωσία να αναζητήσουν τον απαραίτητο συντονισμό στις ενέργειές τους και να απορροφήσουν τους κραδασμούς που δημιουργούν στο εσωτερικό οι όποιες διαφωνίες.

Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης, φτάνοντας χτες στην Αθήνα, απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε πως για τη Λευκωσία δεν τίθεται θέμα μορατόριουμ πτήσεων και πως οι ρωσικοί πύραυλοι θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, όπως προβλέπεται από τους όρους του συμβολαίου.

Ωστόσο, τα θέματα αυτά, μαζί με το στρατιωτικό διάλογο εθνοφρουράς και κατοχικών δυνάμεων, αποτελούν το βασικό αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης στου Μαξίμου. Τα θέματα αυτά εντάσσονται στα προτεινόμενα από την Ουάσιγκτον Μέτρα Αποκλιμάκωσης της Εντασης και αποτελούν την απαραίτητη (για την Ουάσιγκτον) προϋπόθεση για την εκδήλωση της πρωτοβουλίας και την έναρξη των συνομιλιών.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στη σημερινή ελληνοκυπριακή σύσκεψη, λέγοντας πως "αντικείμενό της είναι η αντιμετώπιση όλων των ενδεχομένων σεναρίων, ενόψει της πιθανότητας να αναληφθούν και να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες για τη λύση του Κυπριακού".

Ο Δ. Ρέππας, μετά τη σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε την κάλυψη της θέσης του υφυπουργού Εξωτερικών από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Κρανιδιώτη, ο οποίος θα λάβει μέρος στη σημερινή σύσκεψη.

Η Αλ. Παπαρήγα αύριο στη Θεσσαλονίκη

Τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί αύριο Σάββατο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,προκειμένου να παρευρεθεί στην Ημερίδα που διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα με θέμα το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" της Δυτικής Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης" και θα ξεκινήσει στις 10 π.μ.

Ημερίδα για τη συμφωνία "Σένγκεν"

Ημερίδα για τη συμφωνία "Σένγκεν" διοργανώνει τη Δευτέρα 20 Γενάρη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα ΜΑΧ του Πολυτεχνείου η "Επιτροπή για τη μη επικύρωση της συμφωνίας",με αφορμή την προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου με το οποίο νομιμοποιείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα.Η ημερίδα γίνεται με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση του λαού γύρω από το ηλεκτρονικό φακέλωμα και τη συμφωνία "Σένγκεν", αλλά και για την ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους αντίδρασής μας σε όλα αυτά.

"Η κυβέρνηση, τονίζεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, έχει φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα νομιμοποιείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σύντομα θα φέρει για κύρωση και τη συμφωνία "Σένγκεν". Ασχετα από τα προσχήματα, η όλη διαδικασία γίνεται με έξωθεν εντολές και έχει σαν σκοπό, βασικά, την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων και όχι την αντιμετώπιση του κοινού και του οργανωμένου εγκλήματος. Εκτιμάμε ότι η όλη προσπάθεια εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών".

Προσκεκλημένοι είναι εκπρόσωποι κομμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων και γνωστές προσωπικότητες που κατά καιρούς έχουν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

Εισηγητές μεταξύ άλλων είναι ο πανεπιστημιακός Αγάπιος Παπανεοφύτου,εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο οικονομολόγος Κράτης Κυριαζής και η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου.Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και διάλογος από τους παρευρισκόμενους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ