ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Καλλιεργεί κλίμα αναμονής

Σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής στο χώρο του εκπαιδευτικού κινήματος επιδόθηκε χτες ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης ο οποίος λίγο πριν την έναρξη της απεργίας των καθηγητών προέβη σε μια γενικόλογη και ασαφή δήλωση για βαθμιαίο άνοιγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους όσοι μπορούν να παρακολουθήσουν τα προγράμματά της.Μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο ο Γερ. Αρσένης έκανε εισήγηση για θέματα παιδείας, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους τόνισε ότι στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο θέμα της αναβάθμισης της λειτουργίας του Λυκείου, στη σύνδεση των σπουδών του Λυκείου με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που, όπως τόνισε, "πρέπει βαθμιαία να είναι ανοιχτή σε όλους όσοι μπορούν να ακολουθήσουν τα προγράμματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

Πάντως χτες, ο υπουργός Παιδείας δεν ήταν σε θέση να δηλώσει αν έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για κατάργηση του κλειστού αριθμού εισακτέων, πότε και πώς θα γίνεται η εισαγωγή στα πανεπιστήμια παραπέμποντας σε ανακοινώσεις που θα κάνει σε δυο βδομάδες. Μέχρι τότε, όπως είπε, θα γίνει διάλογος και θα διαμορφωθούν οι τελικές απόψεις της κυβέρνησης, που θα κατατεθούν στη Βουλή. Το υπουργείο Παιδείας πάντως προτιμά να κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς τα σχέδια της κυβέρνησης για την παιδεία και να σπέρνει την εντύπωση πως κάτι καλό κυοφορείται, σε μία προσπάθεια να μην ανοίξει κι άλλο μέτωπο τη στιγμή που οι εργαζόμενοι εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Χαρακτηριστική ωστόσο ως προς τα σχέδια αυτά ήταν η παρέμβαση του Θ. Πάγκαλου στο Υπουργικό Συμβούλιο ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήθηκε την κατάργηση της επετηρίδας.

"Συνεχίζουμε αγωνιστικά"

Κάλεσμα της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για αγωνιστική συσπείρωση των μαθητών

Σε "ανυπακοή" στις αντιεκπαιδευτικές εντολές που οδηγούν τη νεολαία και τον ελληνικό λαό "σε ένα μορφωτικό κατήφορο χωρίς τέλος", καλεί τους μαθητές με ανακοίνωσή της η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζοντας την ανάγκη συσπείρωσής τους γύρω από πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και του συντονισμού της δράσης τους με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Το 1997 ξεκίνησε. Τα προβλήματα όμως στην παιδεία του ελληνικού λαού συνεχίζονται. Η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά την αδιαλλαξία της απέναντι στους μαθητές και όλο τον ελληνικό λαό. Ψήφισε το νέο προϋπολογισμό της λιτότητας και του Μάαστριχτ. Στην απαίτηση των μαθητών και του λαϊκού κινήματος για 15% για την παιδεία, ο νέος προϋπολογισμός δίνει μόνο το 7,2%, ποσοστό από τα μικρότερα των τελευταίων δεκαετιών. Το 1997 είναι χρόνος σοβαρών εξελίξεων για την παιδεία. Μαζί με τη σκληρή λιτότητα μεθοδεύεται η εφαρμογή του Εθνικού και Διεθνούς Απολυτηρίου, η λεγόμενη νομαρχιακή αποκέντρωση, η ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, η διάλυση τελικά σε ό,τι έχει απομείνει απ' τον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας.

Τα προβλήματα στα σχολεία οξύνονται, ενώ η παραπαιδεία κάνει χρυσές δουλιές. Η κυβέρνηση υλοποιώντας τις οδηγίες της ΕΕ, με τη συγκατάθεση όλων των κομμάτων που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, σπρώχνει τη νεολαία και τον ελληνικό λαό σε ένα μορφωτικό κατήφορο χωρίς τέλος.

Η συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης πάει χέρι χέρι με τον ωμό αυταρχισμό. Ενώ οι σχολάρχες των ΙΕΚ κερδοσκοπούν τάζοντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, αγωνιστές μαθητές - μέλη της ΚΝΕ στέλνονται στα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1992. Ο αυταρχισμός είναι σύμφυτος με τις αντιδραστικές επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αγρότες, ναυτεργάτες, εργαζόμενοι και μαθητές, όσο αμφισβητούν αυτήν την πολιτική, τόσο περισσότερο η κυβέρνηση προσπαθεί με την τρομοκρατία να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις τους που εντείνονται. Απέναντι σε αυτή την πολιτική, που στερεί απ' τη νεολαία το δικαίωμα στη μόρφωση και αύριο στη δουλιά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά η αντίσταση, ο συντονισμός και ο αγώνας.

Το 1997 μπορεί να αποτελέσει χρονιά που θα γίνουν σοβαρά βήματα στη συγκρότηση ενός πανίσχυρου μετώπου παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν τις πρώτες απεργιακές τους κινητοποιήσεις το 1997, σε πολλά σχολεία οι μαθητές συζητούν για τη συνέχεια των αγώνων τους.

Η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί όλους τους φίλους και τα μέλη της ΚΝΕ να πρωτοστατήσουν στην αγωνιστική συσπείρωση όλων των μαθητών, στο συντονισμό της δράσης με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και το μαζικό λαϊκό κίνημα, στην ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών πρωτοβουλιών στα σχολεία, στην παραπέρα πολιτικοποίηση των αγώνων. Ενάντια στις επιλογές της ΕΕ για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας".

4ωρη στάση στα αεροδρόμια

Σε 4ωρη στάση εργασίας 2-6 μ.μ. κατεβαίνουν σήμερα όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων, πλην των ηλεκτρολόγων, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Την κινητοποίηση κήρυξαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΟΣΥΠΑ, της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΥΠΑ, με κοινό αίτημα να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη διατήρηση των θεσμοθετημένων ειδικών αμοιβών του κλάδου, εκτός του νέου μισθολογίου, όπως αυτές ισχύουν σήμερα. Δηλαδή οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στην ΥΠΑ, δεν αντιδρούν επί της ουσίας του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ζητούν απλά από την κυβέρνηση κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις, που αφορούν τα επιδόματα του κλάδου. Εκτός από τη σημερινή 4ωρη στάση εργασίας, οι ηλεκτρονικοί έχουν εξαγγείλει τρεις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αύριο, μεθαύριο και τη Δευτέρα, ενώ οι διοικήσεις της ΟΣΥΠΑ και της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, έχουν εξαγγείλει άλλη μια 4ωρη στάση εργασίας μεθαύριο Κυριακή, τις ίδιες ώρες (2-6 μ.μ.).

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Ξεκινά τη Δευτέρα η απεργία διαρκείας

Πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα αναμένεται να πάρει το συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ την ερχόμενη Τρίτη

Την ίδια χρονική περίοδο, που η κυβέρνηση προετοιμάζει μια νέα σφοδρή επίθεση ενάντια στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, οι καθηγητές προετοιμάζονται να δώσουν από τις δικές τους θέσεις τον αγώνα τους, για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλουν έναν εκπαιδευτικό οικονομικά και κοινωνικά εξαθλιωμένο, υποταγμένο στην τρομοκρατία και στο ρουσφέτι.

Τρεις μέρες απομένουν μέχρι την έναρξη της απεργίας διαρκείας των καθηγητών, οι οποίοι εναντιώνονται στην καθιέρωση του νέου μισθολογίου, το οποίο προβλέπει παγίωση της λιτότητας για τους εκπαιδευτικούς.

Την Τρίτη, οι καθηγητές πραγματοποιούν συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Το συλλαλητήριο της Αθήνας προβλέπεται να πάρει διαστάσεις πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου κατακραυγής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, αφού ήδη από χτες είχαν πάρει αποφάσεις για συμμετοχή πολλά σχολεία της πρωτεύουσας, ενώ σε πολλά άλλα συνεχίζονται οι γενικές συνελεύσεις, με σκοπό να παρθούν σχετικές αποφάσεις.

Σύσκεψη μηχανικών

Αύριο Σάββατο 18 Γενάρη 1997 και ώρα 10 π.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Βερανζέρου και Μ. Κοτοπούλη) θα γίνει σύσκεψη όλων των συντρόφων διπλωματούχων μηχανικών του Νομού Αττικής (ΚΟΑ, ΚΟΠ, Υπόλοιπου Αττικής) με θέμα τις εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Μ' ένα παπούτσι ηρωίνη

Μ' ένα... παπούτσι γεμάτο ηρωίνη προσπάθησε να μπει την Τετάρτη το απόγευμα στις φυλακές Κορυδαλλού ο τοξικομανής κρατούμενος Θ. Χριστόπουλος.Η "δουλιά", που θεωρείται βέβαιο πως είχε στηθεί μέσα από τη φυλακή, αφού ο Χριστόπουλος εκτελούσε πιθανότατα παραγγελία άλλων έγκλειστων του Κορυδαλλού, "χάλασε" τελικά καθώς φαίνεται να ήξεραν πολλοί το... μυστικό.

Ετσι στον έλεγχο, που έκαναν οι φρουροί κατά την εισαγωγή του σεσημασμένου τοξικομανή στη φυλακή, ξεχώρισαν τα καλοφτιαγμένα δερμάτινα παπούτσια του, που όπως αποκαλύφτηκε διέθεταν μια δυσδιάκριτη θήκη στο ένα τακούνι. Οι φρουροί έσκισαν το δέρμα και βρήκαν από κάτω 110 γραμμάρια ηρωίνης, αρκετά για να μοιραστούν τουλάχιστον σε 300 δόσεις, που θα απέφεραν στον διακινητή τους περί τα 9.000.000 δραχμές, καθώς η τιμή κάθε δόσης ξεπερνάει στη φυλακή τις 30.000 δραχμές.

Αθώοι για την απόδραση

Αθώοι μετά πολλών... επαίνων (!) κρίθηκαν χτες ο πρώην αρχιφύλακας των Φυλακών Κορυδαλλού, Αντ. Αραβαντινός,ο τότε διευθυντής των φυλακών, Β. Κωστάρας και ο επικεφαλής διμοιρίας ΜΑΤ, Α. Βασιλάκης,οι οποίοι κατηγορούνταν ότι συντέλεσαν στην απόδραση 39 κρατουμένων από τις φυλακές το Δεκέμβρη του '92.

Το Τριμελές Εφετείο Πειραιά κήρυξε αθώους τους τρεις κατηγορούμενους, καθώς όχι μόνο δε στοιχειοθετήθηκαν οι πράξεις της απελευθέρωσης φυλακισμένων από αμέλεια και της ψευδούς καταμήνυσης, αλλά αντίθετα έκρινε ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν την απόδραση των 39.

Δικάζεται ξανά ο Γ. Μπαλάφας

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον Γιώργο Μπαλάφα διοργανώνει σήμερα στις 6 μ.μ. στο Πάρκο Ελευθερίας η Επιτροπή Αλληλεγγύης, ενόψει της νέας δίκης του, που αρχίζει τη Δευτέρα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας. Ο Γ. Μπαλάφας θα ξανακαθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για υποθέσεις που είχε απαλλαγεί από το πρωτοβάθμιο κακουργιοδικείο, το καλοκαίρι του 1994.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org