ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αλλη μια μαρτυρία για την άγρια δολοφονική επίθεση στο Πέραμα

Eurokinissi

Με την κατάθεση του μάρτυρα Γιώργου Σκλαβόλια, εργάτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και μέλους του Συνδικάτου Μετάλλου, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, για τη δολοφονική επίθεση από το τάγμα εφόδου σε κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι επιτιθέμενοι χρυσαυγίτες ήθελαν να τους σκοτώσουν, να βγάλουν τους κομμουνιστές και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τη Ζώνη: «Ηθελαν να ξεμπερδεύουν με το ΠΑΜΕ από τη Ζώνη. Ολη η Χρυσή Αυγή το ήθελε αυτό. Είμαστε οι μοναδικοί ταξικοί τους αντίπαλοι, που παλεύουμε και στη Ζώνη για τα δικαιώματα των εργατών. Εχω ακούσει από τα κανάλια, είδα πρόσφατα ένα ντοκιμαντέρ, αλλά και από συναδέλφους, ότι έχουν υπόγειες συναλλαγές με εργολάβους. Οτι με οποιοδήποτε τρόπο θα πρέπει οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να τελειώσουν, να εξαφανιστούν από το λιμάνι». Μάλιστα, αναφερόμενος σε σχετική Ερώτηση της εισαγγελέως, ο μάρτυρας κατέθεσε για το δουλεμπορικό γραφείο με «μανδύα» σωματείου που έχουν ιδρύσει οι χρυσαυγίτες στη Ζώνη, ότι «προωθεί στους εργολάβους, στο όνομα της κρίσης, εργαζόμενους με τιποτένια μεροκάματα...».

Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης στο δικαστήριο ότι κανένας δεν βγήκε από τη Χρυσή Αυγή, μετά τη δολοφονική επίθεση, να πει ότι δεν έχουν σχέση. Μάλιστα, όπως είπε, «άκουσα στην τηλεόραση ότι ο Μιχαλολιάκος, ο αρχηγός της, μας αποκάλεσε "οι νεκροθάφτες της Ζώνης"»!

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη συνομιλία μεταξύ Λαγού και άλλων χρυσαυγιτών την ίδια νύχτα, στην οποία γινόταν λόγος για... «τα κομμούνια», «ότι βγήκε ο Τάσος για να τους αναλάβει», «τους μακελέψαμε» κ.ά.

Ο μάρτυρας Γ. Σκλαβόλιας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα όπλα που είχε το βράδυ της δολοφονικής επίθεσης το τάγμα εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, που τους συστήθηκε «είμαστε της Χρυσής Αυγής». Χαρακτηριστική αναφορά έκανε σε ένα ξύλινο κοντάρι με μεταλλική λάμα στην άκρη που έμοιαζε με δρεπάνι: «Σκέφτηκα, με αυτό το πράγμα που κρατάνε αποκλείεται να ήρθαν να χτυπήσουν, ήρθαν να σκοτώσουν» και πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι κάποιος που κρατάει τέτοιο όργανο αποδέχεται στην ουσία ότι μπορεί να σκοτώσει. Χαρακτηριστική ήταν και η περιγραφή για το τέλος της επίθεσης του τάγματος εφόδου: «Μερικοί από αυτούς μας πετάγανε τα ξύλα, όπως πετάνε ένα στιλέτο (...) με ιδιαίτερη μανία επάνω μας (...) οι περισσότεροι από μας ήταν τραυματισμένοι»...

Ο μάρτυρας κατέθεσε για τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, ότι ήταν πλημμυρισμένος στα αίματα στο πεζοδρόμιο και βαριανάσαινε. Μάλιστα, έδειξε στο δικαστήριο και την μπλούζα που φορούσε εκείνη τη νύχτα, η οποία είχε πάνω της αίματα από τα τραύματα του Σ. Πουλικόγιαννη, στον οποίο πήγε να συμπαρασταθεί.

Αναφέρθηκε, τέλος, στα κοινά χαρακτηριστικά των επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Δηλαδή, στα κοινά χαρακτηριστικά της δολοφονικής επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, με τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου στον Παύλο Φύσσα και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες: Χτυπάνε και φεύγουν, συντεταγμένα και οργανωμένα, με στρατιωτική πειθαρχία και γρήγορες κινήσεις, τόνισε.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΕΡΟΙΑΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Ο λαός της Βέροιας να απομονώσει τους φασίστες της ΧΑ

Το Παράρτημα Βέροιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καταδικάζει το άνοιγμα των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην πόλη της Βέροιας και μάλιστα στο ίδιο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και καταγγέλλει την κυβέρνηση και τα κόμματα που έδειξαν ανοχή στην ύπαρξή της.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αγωνίστηκαν όχι μόνο απέναντι στον ξένο κατακτητή και το ναζιστικό μόρφωμα, αλλά και κόντρα στους ντόπιους υπηρέτες τους, όταν οι ιδεολογικοί πρόγονοι της Χρυσής Αυγής είχαν αναλάβει το ρόλο των δοσίλογων και προδοτών των αγωνιστών του λαού, τα γνωστά τάγματα ασφαλείας. Τα μέλη και οι φίλοι της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διαχρονικά πάλεψαν ενάντια σε πολιτικές και λογικές που έδωσαν ώθηση στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, όπου υπεύθυνοι είναι και η κυβέρνηση, αλλά και πολιτικά κόμματα που έδειξαν ανοχή στη δράση της στο παρελθόν. Μια δράση που έχει στόχο να χτυπήσει το εργατικό κίνημα και τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές όπως έκαναν και στο Πέραμα.

Καλούμε τον λαό της Βέροιας να απομονώσει τους φασίστες - εγκληματίες της Χρυσής Αυγής σε κάθε χώρο δουλειάς και σωματείο, σε κάθε γειτονιά και χωριό της Βέροιας, τοποθετώντας τους στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Παρουσίασε το σχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, με το ΔΣ της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αλλάξει το τοπίο στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής των κατευθύνσεων της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των μεταφορών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η δημιουργία δύο δημόσιων φορέων, ο ένας φορέας σχεδιασμού και ελέγχου και ο δεύτερος φορέας λειτουργίας που θα διαθέτει και δικό του στόλο οχημάτων, που θα έχουν στην ευθύνη τους το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών σε επίπεδο νομού (μετρό, αστικές οδικές μεταφορές, κ.ά.). Επιπλέον, επιδιώκεται η συμμετοχή της τοπικής διοίκησης στο μετοχικό σχήμα είτε με χρήματα είτε με περιουσιακά στοιχεία (οικόπεδα, υποδομές κ.λπ.), ενώ αν και ο Χρ. Σπίρτζης απέκλεισε τη συμμετοχή ιδιωτών απευθείας στο νέο φορέα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «ανάθεσης έργου» σε ιδιώτες.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί σύντομα. Αφησε να εννοηθεί ότι ίσως και πριν το 2019 ο ΟΑΣΘ θα μείνει εκτός αστικών συγκοινωνιών, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, ο υπουργός είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα είναι πολύ θετικοί στο να χρηματοδοτήσουν και να στηρίξουν δράσεις αστικών μεταφορών. Είναι κάτι που είναι απολύτως βιώσιμο».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ετοιμάζεται νέα παράταση για τη ρύθμιση αυθαιρέτων

Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος ανέφεραν χτες ότι ετοιμάζεται νέα παράταση για τη ρύθμιση αυθαιρέτων και πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 8 Μάη, οπότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νέου ρυθμιστικού πλαισίου δόμησης στη βάση των παρατηρήσεων που έγιναν κατά τη δημόσια διαβούλευση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παραμένει το ορόσημο του 2011, τελευταίο έτος κατά το οποίο κάποιο αυθαίρετο θα μπορεί να μπαίνει σε καθεστώς νομιμοποίησης.

Παράλληλα, το υπουργείο «τρέχει» και τη σύνταξη και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ζήτημα που αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σπουδή, καθώς σχετίζεται με τις «επενδύσεις» και την κεφαλαιακή κερδοφορία σε μια σειρά τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, η εξόρυξη μεταλλευμάτων κ.ά. Ενδεικτικό ότι υπάρχει συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, όπως είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κρίσιμης σημασίας είναι επίσης και η ολοκλήρωση των έντεκα περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων, τα οποία θα εξειδικεύουν σε τοπικό επίπεδο χρήσεις γης, και τέλος το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το θαλάσσιο χωρικό σχεδιασμό.

Αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις

Την αλλαγή των επικεφαλής και των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Νέος αρχηγός ΓΕΣ ορίστηκε ο αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής (μέχρι τώρα ήταν διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού), νέος αρχηγός ΓΕΝ ο αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και νέος αρχηγός ΓΕΑ ο αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου. Οι τρεις αρχηγοί αντικαθιστούν: Τον μέχρι πρότινος αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Βασίλη Τελίδη, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή στις 25/2/2016. Τον μέχρι σήμερα αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Γιώργο Γιακουμάκη, ο οποίος έγινε αρχηγός στις 15/9/2015. Τον μέχρι σήμερα αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση, ο οποίος είχε αναλάβει στις 27/2/2015. Στη θέση του διατηρήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

  • Στο μεταξύ, νέες υπερπτήσεις και παραβιάσεις σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σχηματισμός 4 τουρκικών αεροσκαφών (2 F-16 και 2 F-4), τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 31 παραβιάσεις στο Κεντρικό Αιγαίο. Παραπέρα, 3 από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησε το ζεύγος των F-16 στις 14.14 άνωθεν της νήσου Μακρονήσι, στις 14.15 άνωθεν της νήσου Ανθρωποφάγοι και στις 14.17 άνωθεν της νήσου Αγαθονήσι, σε ύψος 19.000 πόδια.
Στις ΗΠΑ ο Π. Καμμένος

Για τις ΗΠΑ ταξιδεύει αύριο Τετάρτη ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, προκειμένου κατά πληροφορίες να συναντηθεί με στελέχη του επιτελείου του νέου Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του τομέα Αμυνας της νέας κυβέρνησης. Οπως λέγεται, το ταξίδι έχει ως στόχο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, όντας και ένας από τους πρώτους που συνεχάρησαν (μέσω twitter) τον Τραμπ για την εκλογή του, να διευρύνει τους διαύλους επικοινωνίας με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σημειωτέον ως προς αυτό, με τον ίδιο σκοπό μετέβη στη Νέα Υόρκη, στις 6/1, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, όπου είχε επαφές με τον Μάικλ Φλιν, νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, την αναπληρώτριά του Κέιτλιν Μακφάρλαντ, τον νέο προσωπάρχη του Λευκού Οιίκου, Ράινς Πρίμπους, και τον Ελληνοαμερικάνο, στενό συνεργάτη του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Τζιτζίκο.

Η πίτα της ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, την Παρασκευή 20 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27 5ος όροφος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ