ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η 7η Πανελλαδική Συνάντηση

Στιγμιότυπο από την 7η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ
Στιγμιότυπο από την 7η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ
Με τη συμμετοχή εκατοντάδων αντιπροσώπων φοιτητών και σπουδαστών από όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο ΤΕΙ Πειραιά, η 7η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Αντιπρόσωποι, από 37 φοιτητικούς και σπουδαστικούς Συλλόγους, 64 Επιτροπές Αγώνα και 1 Συνέλευση Τμήματος, από όλη την Ελλάδα συζήτησαν για τη δράση το προηγούμενο διάστημα, έθεσαν τους στόχους του επόμενου διαστήματος, ενώ από το Σώμα της συνάντησης εκλέχθηκε η νέα Πανελλαδική Γραμματεία του ΜΑΣ, η οποία εξέλεξε στη συνέχεια την Εκτελεστική Γραμματεία.

«Από τη Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών βγαίνουμε πιο δυνατοί», τονίζει το ΜΑΣ σε δελτίο Τύπου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως στη συζήτηση μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από τους αγώνες και τονίστηκε η ανάγκη να δυναμώσουν:

  • «Η αποκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί στις κατευθύνσεις της ΕΕ, χτυπώντας το δικαίωμά μας στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή, ώστε να εξασφαλίσει τα κέρδη που θέλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • Η απάντηση στην προπαγάνδα και την κοροϊδία της κυβέρνησης, που θέλει ανενόχλητη να συνεχίσει το έργο που έχει αναλάβει, τσακίζοντας τα δικαιώματά μας. Με αφορμή την υποχρηματοδότηση των σχολών και τον εργασιακό μεσαίωνα που μας περιμένει επιδιώκει να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, οι φοιτητές των πανεπιστημίων με τους σπουδαστές των ΤΕΙ για το δικαίωμά μας στη δουλειά και όλοι μαζί για το δικαίωμά μας στη σίτιση και τη στέγαση.
  • Η γραμμή πάλης του ΜΑΣ μέσα στο φοιτητικό κίνημα και τους Συλλόγους, που ανοίγει δρόμο αντεπίθεσης, διεκδικώντας τους όρους, ώστε να σπουδάζουμε, να δουλεύουμε και να ζούμε με βάση τις δυνατότητες που γεννά η επιστήμη και η τεχνολογία τον 21ο αιώνα.

Για αυτό χρειάζεται να ισχυροποιηθεί ο αγώνας: Για επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας, για δωρεάν και όχι υποβαθμισμένες σπουδές, για επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου, για σταθερή δουλειά με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών λαϊκών αναγκών. Την ίδια στιγμή, χρειάζεται να δυναμώσει ο κοινός συντονισμός με το εργατικό κίνημα, με τα εργατικά ταξικά σωματεία και τα σωματεία μισθωτών επιστημόνων», σημειώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Με βάση τα παραπάνω συμπεράσματα, η Πανελλαδική Συνάντηση θέτει για το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων, τους εξής στόχους:

«Να συνεχίσουμε πιο μαχητικά, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον αγώνα μας ενάντια στην πολιτική που γεννά τα οξυμένα προβλήματα στις σπουδές μας. Να πάρει θέση ο κάθε φοιτητής και σπουδαστής στον αγώνα ενάντια σε οποιοδήποτε εμπόδιο μπαίνει στη μόρφωσή μας. Υιοθετώντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΜΑΣ που αποτυπώνει σήμερα τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Να παρακολουθούνται καλύτερα οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, να αποκαλύπτονται αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάζονται με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Διεκδικώντας πολύπλευρη επιστημονική γνώση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματός μας.

Να δυναμώσει η αποκάλυψη του εργασιακού μεσαίωνα στους χώρους δουλειάς. Να γίνει κριτήριο αυτή η κατάσταση για την ανάγκη συμπόρευσης του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα, με τα ταξικά εργατικά σωματεία, με το ΠΑΜΕ.

Κανένας συμβιβασμός με την επιχειρηματική λειτουργία μέσα στις σχολές και τις επιπτώσεις της στη μόρφωση, τη μέριμνα και την έρευνα. Καμία ανοχή στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και πρακτικάριοι φοιτητές και σπουδαστές. Να συμβάλουμε ώστε οι Σύλλογοι και τα σωματεία να αποτελούν αποκούμπι για τη στήριξή τους.

Να ισχυροποιήσουμε τον αγώνα μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Με καλύτερους όρους να αποκαλύπτουμε το χαρακτήρα και τις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή, τις ευθύνες της κυβέρνησης που μπλέκει το λαό μας σε επικίνδυνες εξελίξεις για τη "γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας", εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Το ΜΑΣ, οι Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα που αποτελούν τα βασικά του στηρίγματα μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα λειτουργίας, αναζωογόνησης και οργάνωσης των συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος», σημειώνει, μεταξύ άλλων, το ΜΑΣ.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ούτε δράμι αλήθειας...

«Φρένο στα μπλοκάκια» τιτλοφορεί η «Αυγή της Κυριακής» τη συνέντευξη που πήρε από την υπουργό Εργασίας, η οποία παρουσιάζει μια «εικόνα» που δεν περιέχει ούτε δράμι αλήθειας σε σχέση με την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας, αλλά και τις πραγματικές στοχεύσεις που υπηρετεί η κυβέρνηση με την πολιτική της. Δηλώνει, για παράδειγμα, η Εφη Αχτσιόγλου ότι «η μεταμφίεση της σχέσης εξαρτημένης εργασίας σε αυτοαπασχόληση συνιστά παράνομη πρακτική σε βάρος των εργαζομένων» και πως στόχος της κυβέρνησης είναι «ο περιορισμός αυτής της καταχρηστικής μορφής απασχόλησης και η εγγύηση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων»... Είναι, όμως, η ίδια η κυβέρνηση που όχι μόνο δίνει κάλυψη στους εργοδότες να συνεχίσουν να εμφανίζουν ως «αυτοαπασχολούμενους» εργαζόμενους που απασχολούνται στην πραγματικότητα ως μισθωτοί, διατηρώντας ανέπαφο το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και με την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου 4387, σε πολλές περιπτώσεις, υποχρεώνονται οι μισθωτοί να ασφαλίζονται ως «αυτοαπασχολούμενοι», διαιωνίζοντας το αίσχος με τα «μπλοκάκια»!

***

Αλλωστε, η ίδια η ομολογία της υπουργού ότι στόχος είναι ο «περιορισμός» και όχι η κατάργηση αυτής της καταχρηστικής μορφής απασχόλησης, αποδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο, που εκτός από τα «μπλοκάκια», τα οποία υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, η κυβέρνηση διατηρεί και ενισχύει όλο το «μπουκέτο» της ευελιξίας: Την απαράδεκτη ενοικίαση εργαζομένων, με την ενίσχυση των «δουλεμπορικών γραφείων», που ψήφισε τελευταία, την επέκταση της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, την εκτεταμένη ασυλία που απολαμβάνουν οι εργοδότες να μην πληρώνουν τους εργαζόμενους κ.λπ. Η παρατήρηση, εξάλλου, της υπουργού ότι «ένας στους τρεις εργαζόμενους είτε εργάζεται ανασφάλιστος, είτε αμείβεται για λιγότερες ώρες από όσες εργάζεται», επιβεβαιώνουν ακριβώς τη ζούγκλα στην αγορά εργασίας, που δεν περιορίζεται ασφαλώς στην «παραβίαση της νομιμότητας», καθώς οι λεγόμενες «νόμιμες μορφές» απασχόλησης που συντηρεί και επεκτείνει η κυβέρνηση, χάριν της κερδοφορίας του κεφαλαίου, έχουν καθοριστική ευθύνη για τις άθλιες σχέσεις εργασίας και τους μισθούς.

***

Στο έδαφος αυτής της κατάστασης και ποντάροντας στη μειωμένη απαιτητικότητα των εργαζομένων, η υπουργός δοκιμάζει την ικανότητα της κυβέρνησης να ανανεώνει τις προσδοκίες των εργαζομένων και να ενσωματώνει τις αντιδράσεις τους. Ετσι, λέει η Εφη Αχτσιόγλου: «... Η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν μπορεί να αντιστραφεί εν μια νυκτί»! Μια αυτονόητη απάντηση είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν κυβερνά ούτε μια νύχτα, ούτε έναν μήνα, αλλά δύο ολόκληρα χρόνια. Και σ' αυτό το διάστημα, όχι μόνο δεν κατάργησε ούτε έναν από τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων, αλλά τους επεκτείνει κιόλας, όπως έκανε με το Ασφαλιστικό και όπως ετοιμάζεται να κάνει τώρα με τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και άλλους. Επομένως, πραγματικός στόχος της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι να καλλιεργήσει κλίμα ανοχής στους εργαζόμενους και να δημιουργήσει φρούδες προσδοκίες για αντιστροφή της κατάστασης προς όφελός τους στα Εργασιακά, έστω και σταδιακά. Αυτή ακριβώς την επιδίωξη υπηρετεί και ο μύθος της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης» που επαναλαμβάνει η υπουργός στη συνέντευξη καθώς και οι ισχυρισμοί της ότι θα τεθούν «τώρα τα θεμέλια» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

***

Το ίδιο κλίμα εφησυχασμού και ψεύτικων ελπίδων προσπαθεί να καλλιεργήσει σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος. Η υπόσχεση ότι αν αυξηθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα «προσφέρει τη δυνατότητα για καλύτερες παροχές και ορθολογικότερη επιβολή εισφορών» στο απροσδιόριστο μέλλον, είναι ένα φτηνό προπαγανδιστικό τρικ, ανάλογο των ισχυρισμών του προηγούμενου υπουργού Εργασίας, όταν ψηφίστηκε ο νόμος - λαιμητόμος, πως οι συντάξεις δεν μειώνονται. Τώρα, που συντάξεις, το ΕΚΑΣ, τα εφάπαξ, τα μερίσματα κατακρεουργήθηκαν, τώρα που μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων υποχρεώνονται να πληρώνουν ακόμα πιο μεγάλες εισφορές στο νέο σύστημα, για να λαμβάνουν συντάξεις πτωχοκομείου, τώρα που ξανάνοιξε η συζήτηση για νέες μειώσεις στις συντάξεις με κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», τα κυβερνητικά στελέχη υπόσχονται κάποτε στο μέλλον «καλύτερες παροχές και ορθολογικότερη επιβολή εισφορών»! Μάλιστα, η αποθέωση είναι ότι καλεί τους εργαζόμενους σε «συμμαχία» με τους εργοδότες, για να αυξήσει ο ΕΦΚΑ τα έσοδά του, όταν οι επιχειρήσεις είναι αυτές που ευθύνονται για το 1/3 της ανασφάλιστης εργασίας, την οποία κατά τα άλλα καταγγέλλουν εν χορώ οι υπουργοί της κυβέρνησης!


Γ. ΖΑΧ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ