ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΟΤΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΞΕΜΑΣΚΑΡΕΥΕΤΑΙ...
Για τους πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα» δάνεια

«Οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα θέλανε να φορτωθούν χαρτοφυλάκιο των 100, των 50, των 70 χιλιάδων και κατά συνέπεια νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε αντιμετωπίζεται από τη δική μας πλευρά θέμα πλειστηριασμών, σε αυτή τη φάση», δήλωσε σχετικά πρόσφατα ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας.

Αφού έτσι έχουν τα πράγματα, τι μύγα τσίμπησε τον Τσίπρα για να δηλώσει την Πέμπτη από τη Ρόδο «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη»; Μια πρώτη απάντηση είναι πως αυτό ήταν μέρος του εκλογικού σχεδιασμού και καθώς από την προηγούμενη Τετάρτη σταμάτησαν προσωρινά λόγω προεκλογικής περιόδου τα ειρηνοδικεία να εκδικάζουν αιτήσεις πλειστηριασμών, αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το κομμάτι του. Υπάρχει, όμως, πράγματι αυτή η θέση στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

Κατηγορηματικά όχι! Η διατύπωση της θέσης «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» αρχίζει και σταματάει στο προεκλογικό μπαλκόνι.

Ομως, παρά την προσωρινή - λόγω εκλογών - αναστολή των πλειστηριασμών και παρά το γεγονός ότι για τους τραπεζίτες δεν είναι προτεραιότητα κάτι τέτοιο, το πρόβλημα είναι πραγματικό καθώς από την 1η Γενάρη 2015 επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί και το θέμα θα επανέλθει ως εφαρμογή του νόμου πλέον μετεκλογικά, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση.

Παρότι λαλίστατα σε γενικούρες, κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δηλώσει έως τώρα ότι θα καταργήσουν το νόμο που αφήνει το θέμα των πλειστηριασμών στην καλή διάθεση των τραπεζών, που με τη σειρά τους είναι εξοπλισμένες με τον περίφημο «Κώδικα Δεοντολογίας» που έχει διαμορφώσει η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης των «κόκκινων» και άλλων προβληματικών δανείων.

Ο «Κώδικας» μεταξύ άλλων θεσπίζει τις «γενικές αρχές συμπεριφοράς τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εξυπηρέτησης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε δανειολήπτη», σύμφωνα με την ΤτΕ. Στην πραγματικότητα, συμπληρώνεται το νομοθετικό οπλοστάσιο, ακόμη και με την παραχώρηση του ακινήτου στην τράπεζα και τη διαμονή σε αυτό με την πληρωμή ενοικίου! Τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με τα χαράτσια στη λαϊκή στέγη και σε κάθε σπιθαμή γης, συνθέτουν το πεδίο για τη συγκέντρωση γης και περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια.

Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα κι έχοντας δώσει ήδη τις εξετάσεις του στους τραπεζίτες, ο ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα με το ακροατήριο ανακατεύει το θέμα των πλειστηριασμών με το θέμα των «κόκκινων» δανείων και τα χρέη προς το Δημόσιο έτσι ώστε να μένει η εντύπωση πως μέλημά του είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ομως, σύμφωνα με πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το περασμένο φθινόπωρο ο ΣΥΡΙΖΑ, δε χαρίζεται ούτε 1 ευρώ από τις «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών σε Εφορίες, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Οπως, μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά στις 30/10/2014 ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μηλιός, διαγραφή χρεών εισηγούνται μόνο για τις περιπτώσεις που τα δάνεια είναι από χέρι χαμένα για τις τράπεζες: «...για ανθρώπους πάρα πολύ μεγάλης ηλικίας, χωρίς κανένα εισόδημα, ασθενείς κ.λπ.»!

Το μόνο που προβλέπεται στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η «παροχή» επιπλέον δόσεων (όπως κάνει, δηλαδή, και η κυβέρνηση), με στόχο να εισπραχθούν όσα γίνεται περισσότερα από εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις «οφειλές» τους. Ορίζουν ως ελάχιστη «ταρίφα» του ύψους των δόσεων το 20% του εισοδήματος του εργατικού - λαϊκού νοικοκυριού, ενώ σε ό,τι αφορά αυτοαπασχολούμενους που έχουν ταυτόχρονα και ασφαλιστικές οφειλές η ελάχιστη καταβολή προβλέπεται στο 30% του εισοδήματος! Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνουν, «παρέχεται η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν τα ληξιπρόθεσμα και τα τρέχοντα χρέη, να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και να συντηρηθεί στα απολύτως αναγκαία επίπεδα ο επαγγελματίας και η οικογένειά του»...

Στην πρόσφατη διαδικτυακή συνέντευξή του ο Τσίπρας όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει για τους πλειστηριασμούς, είπε γενικά ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση καμία κατοικία σε πλειστηριασμό», παρέπεμψε ως πειστήριο σε «δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες» αλλά στην αμέσως επόμενη ερώτηση «τι θα κάνει για τους πλειστηριασμούς που ήδη δρομολογήθηκαν», απάντησε «θα επανεξετάσουμε κάθε περίπτωση».

Ο ίδιος στις 13 Γενάρη απαντώντας σε ερώτηση του Ν. Χατζηνικολάου για την εκπομπή ΕΝΙΚΟΣ σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια έκανε λόγο για μια πιο σύνθετη περίπτωση. Οπως είπε, «η δυνατότητα να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για τα "κόκκινα" δάνεια, που είναι η ίδρυση ενός ενδιάμεσου φορέα που θα πάρει τα δάνεια για να ξεκινήσει τη διαδικασία της εξυγίανσης, συναρτάται και από το συνολικό θέμα που αφορά στο τι θα γίνει με το τραπεζικό σύστημα, με τα 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και με τα 11,4 δισ. που είναι το μαξιλαράκι του ΤΧΣ».

Είναι καθαρό ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποσκοπεί στην ελάφρυνση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων από την υπερχρέωση αλλά να εξασφαλίσει ότι τα δάνεια θα πληρωθούν στις τράπεζες. Ο ΣΥΡΙΖΑ «μπλέκει» χρέη στις τράπεζες και στο Δημόσιο και διαμορφώνει όρους και προϋποθέσεις που δένουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα προκειμένου να ενταχθούν στις όποιες ρυθμίσεις. Κάτι άλλωστε ανάλογο προβλέπουν και οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Ας μην περιμένουν λοιπόν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα ότι θα τους ελαφρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα πρέπει να οργανώσουν την πάλη και διεκδίκησή τους, να απαιτήσουν άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, για οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, διαγραφή των τόκων και όσων έχουν κεφαλαιοποιηθεί, διαγραφή του 50% του χρέους για δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια και μέχρι 30.000 για καταναλωτικά, πάγωμα πληρωμών για τους ανέργους για όσο διαρκεί η κρίση, διαγραφή των χρεών φτωχών ΕΒΕ και αγροτών 50% αν έχουν κλείσει την επιχείρηση και 30% αν τη συνεχίζουν για δάνεια μέχρι 300.000 ευρώ, παύση αναγκαστικών εκτελέσεων σε βάρος αυτών των δανειοληπτών.

ΣΥΡΙΖΑ
Αξιώνει το χρίσμα με περισσότερες διαπιστεύσεις στο κεφάλαιο

Επιβεβαιώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιάσει το «νήμα» της αντιλαϊκής πολιτικής από εκεί που το έχει αφήσει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Δραγασάκης, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84», υπονόησε παράταση του προγράμματος, σπεύδοντας να καλλιεργήσει το άλλοθι για τη μετεκλογική τους στάση με διαμαρτυρίες για τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που θα έχουν στη διάθεσή τους για να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις με την τρόικα.

Στην ερώτηση «αν σας ζητηθεί κάποια παράταση του προγράμματος, μέχρι να δούμε πού θα καταλήξει η δική σας διαπραγμάτευση, μπορεί να τη δεχτείτε;», ο Γ. Δραγασάκης απάντησε: «Χρόνος για διαπραγμάτευση θα χρειαστεί. Και πρέπει, μέχρι τον Ιούλιο το αργότερο, να έχουν κλείσει οι συμφωνίες, γιατί έχουμε ένα ομόλογο της ΕΚΤ και, αν δεν πληρωθεί, θα υπάρξει πρόβλημα. Εμείς δε θέλουμε να δημιουργήσουμε κρίση αλλά δεν πρέπει πίσω από αυτό το πρόβλημα να κρύψουμε άλλα προβλήματα. Διότι ορισμένοι, εκ του πονηρού, μας ρωτούν αν θα εφαρμόσουμε εμείς -είτε με τη μέθοδο της παράτασης- το πρόγραμμα... Ο ΣΥΡΙΖΑ στα διαδικαστικά θέματα, με τα αρμόδια όργανά του, θα τοποθετηθεί, εφόσον χρειαστεί...».

Μια «γεύση» του τι περιμένει το λαό δίνει και η απάντησή του σχετικά με τη φορολογική πολιτική που θα εφαρμόσουν, στην οποία επεσήμανε ότι άμεση επιδίωξή τους θα είναι η είσπραξη των ήδη θεσμοθετημένων φορολογικών συντελεστών προκειμένου να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι.

Επανέλαβε, φυσικά, πως βασικός στόχος τους παραμένει η διευθέτηση του χρέους για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα, στηριγμένης και απ' τον κρατικό κορβανά. Μάλιστα, δήλωσε ότι σημασία έχει ο στόχος. «Το κούρεμα είναι ένας τρόπος απομείωσης του χρέους. Να δούμε το στόχο, όχι το μέσο. Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο χρέος, το οποίο να μην εμποδίζει την ανάπτυξη... Δεν αποκλείουμε κανένα μέσο, τα βλέπουμε αθροιστικά. Δηλαδή, η επιμήκυνση έχει τη σημασία της βεβαίως...», ανέφερε.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός φέρεται να είναι σε συνέντευξή του στο κοινοτικό δελτίο Europolitics, αποσπάσματα της οποίας αναδημοσίευσαν χτες ελληνικά ΜΜΕ. Ο Γ. Δραγασάκης δηλώνει ότι «αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, θα αναζητήσουμε μια λύση για το χρέος αποκλειστικά ελληνική». Σε ερώτηση αν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη λογική που βασίζεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, επισημαίνει: «Οχι, το πρόγραμμά μας προβλέπει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ένα ρεαλιστικό πρωτογενές πλεόνασμα. Οποιο και αν είναι το επίπεδο του πλεονάσματος, θέλουμε να το διοχετεύσουμε -σε βάθος χρόνου- στις δημόσιες επενδύσεις, παρά στους πιστωτές»!

Χαρακτηριστικό είναι και το σημείο όπου ο Γ. Δραγασάκης αναπαράγει την κινδυνολογία που ενδεχομένως χρειαστεί στον ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσει νέα αντιλαϊκά μέτρα, αν αυτός είναι που θα κληθεί να τα πάρει. Οπως λέει «αν δεν έχουμε συμφωνία ως τον Ιούλιο, θα έχουμε πρόβλημα... Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, δε θα είμαστε σε θέση να τους πληρώσουμε. Στη συνέχεια, θα έχουμε πιθανότατα κρίση».

Και το παλιό ως νέο

Στο μεταξύ, ο Αλ. Τσίπρας, σε άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα «EL PAIS», στο όνομα του νέου και άφθαρτου που τάχα έρχεται στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, αναπαράγει παλιές και φθαρμένες μεθόδους δημαγωγίας του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης, υποσχόμενος ...αλλαγή στην ΕΕ, αξιοπρέπεια, δημοκρατία και άλλα τέτοια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως η αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ στην αστική διαχείριση θα αποτελέσει την «αφετηρία για τον αναπτυξιακό συντονισμό των πολιτικών μας».

Επικρότησε, δε, κινήσεις της ΕΚΤ, λέγοντας ότι «η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης είναι μία από τις προτάσεις για τη συλλογική και βιώσιμη έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση. Εάν υιοθετηθεί θα είναι ευπρόσδεκτη, έστω και με μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Για να είναι, όμως, αποτελεσματική θα πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στην αποστροφή του Μάριο Ντράγκι: "ό,τι κι αν χρειαστεί". Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ευρείας κλίμακας, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις. Δηλαδή, να περιλαμβάνει όλες τις χώρες που την έχουν ανάγκη».

Εσπευσε, ωστόσο, να συμπληρώσει, διαμηνύοντας στο κεφάλαιο την προθυμία του να διεκδικήσει μέτρα στήριξης των κερδών του αλλά και στην ΕΕ την υπακοή του στους κανόνες της: «Αλλά η νομισματική πολιτική δεν μπορεί από μόνη της να αναλάβει το βάρος της ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε επειγόντως: Επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, σε όποιες χώρες της Ευρωζώνης είναι εφικτό σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Ευρωπαϊκό "New Deal", δηλαδή, ισχυρή, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων ευρείας κλίμακας και με υψηλή προστιθέμενη αξία και ένα πλάνο τόνωσης της βιομηχανίας με έμφαση στις ευρωπαϊκές οικονομίες με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία. Ελάφρυνση του βάρους του χρέους».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μόνιμα τα χαράτσια για το λαό είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση για την αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ: «Και οι δύο και η ΝΔ με τα μόνιμα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα τα καταργήσει, αλλά θα τους αλλάξει απλά όνομα, διαβεβαιώνουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ότι δε θα αυξήσουν τους φορολογικούς συντελεστές. Γι' αυτό, την επόμενη μέρα πρέπει να βγει δυνατό το ΚΚΕ για να διεκδικήσει: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αφορολόγητο 40.000 ευρώ για κάθε λαϊκή οικογένεια και 45% φόρο μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ