ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Σικέ «διάλογος» με προαποφασισμένα μέτρα

Αύριο συναντιούνται εργοδότες - εργατοπατέρες. Νομοθετική παρέμβαση - αν χρειαστεί - για τσάκισμα μισθών και Συμβάσεων

Οι «κοινωνικοί διάλογοι» είναι θεσμοθετημένοι από την ΕΕ και οδήγησαν διαχρονικά στο τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων. Να μην αφήσουν οι εργαζόμενοι να περάσει το νέο προαποφασισμένο έγκλημα
Οι «κοινωνικοί διάλογοι» είναι θεσμοθετημένοι από την ΕΕ και οδήγησαν διαχρονικά στο τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων. Να μην αφήσουν οι εργαζόμενοι να περάσει το νέο προαποφασισμένο έγκλημα
Τη νέα επίθεση σε μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις, με την επιβολή των προαποφασισμένων μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του ελληνικού κεφαλαίου, δρομολογούν χέρι - χέρι κυβέρνηση, τρόικα, πλουτοκρατία και εργατοπατέρες. Με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο», που ξεκινά αύριο, και σύμμαχο την τρόικα, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. προετοιμάζει το νέο πετσόκομμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και με νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου το κεφάλαιο να διασφαλίσει ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια.

Στο στόχαστρο μπαίνει ο κατώτατος μισθός, ο 13ος και 14ος μισθός, οι μισθολογικές ωριμάνσεις (τριετίες), το «πάγωμα» των μισθών για τέσσερα χρόνια, ενώ προωθείται η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (εκ περιτροπής και 4ήμερη εργασία κ.ά.). Σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, η κυρίαρχη αστική προπαγάνδα επιχειρεί να παρουσιάσει τις αντεργατικές επιλογές σαν «απαιτήσεις» της τρόικας και «προαπαιτούμενα» για τη νέα δανειακή συνθήκη, για να συγκαλύψει ότι αποτελούν στρατηγικές επιλογές των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, άρα και της ελληνικής πλουτοκρατίας, για ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης.

«Το θέμα είναι η ανταγωνιστικότητα και λέει (σ.σ. η τρόικα), στα θέματα που πρέπει να συζητήσετε περιλαμβάνονται: Μη μισθολογικό κόστος, 13ος-14ος, κατώτατος μισθός, ειδικά μισθολόγια. Αυτά είναι να μπουν στο τραπέζι, λέει η τρόικα. Οι εταίροι μπορεί να βάλουν άλλα 15. Το κρίσιμο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να προωθήσει τέτοιες αλλαγές που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αυτό είναι το μέγιστο». Αυτό τόνισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, δίνοντας το εύρος της αντεργατικής επέλασης.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Λ. Παπαδήμος είπε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι «βρισκόμαστε παράλληλα σε δύο διαδικασίες, εσωτερικής υποτίμησης και δημοσιονομικής εξυγίανσης (...) Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα, η οποία εν μέρει εξαρτάται από τη συγκράτηση των μισθών και από μια εσωτερική υποτίμηση, μείωση των τιμών και των μισθών. (...) Είναι φανερό ότι η διαδικασία αυτή εμπεριέχει πόνο (...) Αυτά έχουν αναπόφευκτα ως βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας».

Στημένος πέρα για πέρα ο «διάλογος»

Με στόχο την ισοπέδωση των μισθών, κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία και εργατοπατέρες ρίχνουν στο τραπέζι του «διαλόγου» και ετοιμάζονται να προωθήσουν:

  • Την κατάργηση του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Την κατάργηση ή τη δραστική μείωση του 13ου και 14ου μισθού. Ενα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να επιβληθεί μισθολογικό «πλαφόν» πάνω από το οποίο τα δώρα και το επίδομα αδείας ή θα καταργηθούν οριστικά ή θα δίνονται πετσοκομμένα.
  • Δραστικές μειώσεις στους μισθούς που προβλέπονται από κλαδικές συμβάσεις και υπερβαίνουν τις κατώτερες αποδοχές που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις που υπερβαίνουν κατά 30%-40% τις κατώτερες αποδοχές. Στόχος κυβέρνησης - εργοδοσίας είναι να υποστούν μεγάλες μειώσεις.
  • Το «πάγωμα» για τέσσερα χρόνια ή ακόμα και την κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες). Οι εργοδότες απαιτούν και «πάγωμα» της αύξησης του 2,5% που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση για τον Ιούλιο.
  • Την επέκταση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης. Πρώτες στη λίστα κεφαλαιοκρατών - κυβέρνησης είναι η επιβολή της τετραήμερης εργασίας ή της εκ περιτροπής εργασίας, που μπορούν να εξασφαλίσουν στους εργοδότες άμεση μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» από 15% μέχρι 20%.

Ο Π. Καψής ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τον «κοινωνικό διάλογο», για να προωθήσει τα προαποφασισμένα μέτρα. «Η κυβέρνηση θα αφήσει τους εταίρους να καταλήξουν στις δικές τους προτάσεις και μετά ασφαλώς θα υπάρξει και τοποθέτηση της κυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι η όποια συμφωνία για μείωση στους μισθούς, θα σερβιριστεί με την κοροϊδία ότι υπάρχει δήθεν «συμφωνία» για αποτροπή των απολύσεων και πως οι ανατροπές θα είναι τάχα προσωρινές. Οπως είπε, «αν πάτε και δείτε τα προβλήματα που έχουν στην πράξη οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις, θα δείτε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια για συμφωνίες τέτοιες που να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα. 'Η ακόμη και για συμφωνίες, οι οποίες να έχουν μία ανταποδοτικότητα, το λέω έτσι. Δηλαδή, διασφαλίζεις θέσεις εργασίας, με ένα κόστος συγκεκριμένο, για ένα συγκεκριμένο διάστημα».

Σπεύδουν για βοήθεια οι «εταίροι»

Μερτικό στον αποπροσανατολισμό του λαού διεκδίκησε την Κυριακή και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Ελλάδα Π. Καρβούνης, ο οποίος δήλωσε στο «Μέγκα» ότι «η τρόικα δεν έχει θέσει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού». Οι αντεργατικοί εταίροι πετάνε ο ένας το μπαλάκι στον άλλο, για να συσκοτίσουν ότι σε ενιαίο μέτωπο χτυπάνε τους εργαζόμενους για λογαριασμό των μονοπωλίων. Τις δηλώσεις Καρβούνη απέφυγε να τις σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «τα θέματα αναφέρθηκαν από την τρόικα ως παραδείγματα, όχι ως κλειστός κατάλογος. Μπήκαν από την τρόικα. Να συζητηθούν και αυτά».

Ο Π. Καρβούνης, πάντως, στηρίζοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σημείωσε ότι η τρόικα «έχει παροτρύνει να υπάρξει συζήτηση για το μισθολογικό κόστος» και πρόσθεσε ότι «η απόφαση για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ανήκει στους κοινωνικούς εταίρους και την κυβέρνηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της «Ομάδας Εργασίας» της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχνεμπαχ, με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» υποστήριξε πως «η συγκράτηση των μισθών και η αύξηση της παραγωγικότητας» θα βοηθήσουν στην κάλυψη της «υστέρησης» της ελληνικής ανταγωνιστικότητας σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο ίδιος εκτίμησε πως μέχρι τα τέλη του 2013 η Ελλάδα μπορεί να έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του «χάσματος ανταγωνιστικότητας», τονίζοντας παράλληλα πως «από το 2010 το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα περιορίζεται ταχύτερα από ό,τι στην Ευρωζώνη».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο Τετάρτη

  • Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις σε Υγεία - Πρόνοια και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ξανθίππειον». Θα μιλήσει ο Νίκος Φακιρίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 17/1

  • Εκδήλωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα μέτρα και οι επιπτώσεις τους στη ζωή των εργαζόμενων. Οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στην Εκπαίδευση. Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΚΟΒ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο «Οικονόμου» της ΣΕΥΠ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Ζιώγας, βουλευτής του ΚΚΕ.
Β' ΤΟΜΟΣ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσιάσεις στην Κεντρική Μακεδονία

Εκδηλώσεις για την παρουσίαση του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (1949-1968) διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

  • Στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 19 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του πρώην κινηματογράφου «Αλέξανδρος». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στον Καταχά Πιερίας, το Σάββατο 21 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Νίκος Σαλπιστής, μέλος της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ.
  • Στις Σέρρες, την Κυριακή 22 Γενάρη, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα της ΔΕΠΚΑ. Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να απορρίψει ο λαός απειλές και κοροϊδία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε την Κυριακή, σχετικά με τα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας για μισθούς και εργασιακό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η εργατική τάξη πρέπει να απορρίψει τα διλήμματα και τις απειλές κυβέρνησης - τρόικας - μεγαλοεπιχειρηματιών καθώς και την κοροϊδία των βουλευτών και των συνδικαλιστών των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Μόνο αν στηριχθεί στην ταξική της ενότητα και το δικό της αγώνα, μπορεί να αποκρούσει τη νέα επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματά της, να κατακτήσει το δίκιο της. Ολοι στον αγώνα, όλοι στα σωματεία, συσπείρωση με το ΠΑΜΕ, συστράτευση με το ΚΚΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ