ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΓΕΣΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Πάλεψε» για... μηδενικές αυξήσεις!

Ενώ δεν ψελλίζει λέξη για την ανάγκη να υπάρχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία ώστε να πάψουν τα μονοπώλια να πλουτίζουν ξεζουμίζοντας εργαζόμενους και ασθενείς

Οποιος δεν αντιπαλεύει την πολιτική που θέλει την Υγεία εμπόρευμα, δεν αντιπαλεύει και τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου (φωτ. από περσινή κινητοποίηση)
Οποιος δεν αντιπαλεύει την πολιτική που θέλει την Υγεία εμπόρευμα, δεν αντιπαλεύει και τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου (φωτ. από περσινή κινητοποίηση)
Ανακοίνωση με αφορμή τη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση που αποφάσισε ο ΟΜΕΔ εξέδωσαν οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ στην Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), με την οποία καλούν τους εργαζόμενους να οργανωθούν ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα που εντείνεται και απειλεί να παρασύρει όλη τη ζωή τους.

«Με τη νέα Συλλογική Σύμβαση που αποφάσισε ο ΟΜΕΔ, οι μισθοί παραμένουν στο ύψος που είχαν το 2009!!! Αυτό πρακτικά σημαίνει παραπέρα μείωση των μισθών την ώρα που τα εισοδήματά μας μειώνονται ακόμα περισσότερο γιατί έχουνε αυξηθεί οι κρατήσεις για το φόρο μισθωτών υπηρεσιών, μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε χαράτσια, να πληρώνουμε για φάρμακα και εξετάσεις, να πληρώνουμε για τη μόρφωση των παιδιών μας κ.ά.», τονίζουν οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ.

Τονίζοντας ότι η ολομέτωπη αντεργατική επίθεση κλιμακώνεται, οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ σημειώνουν: «Πληρώσαμε τα κέρδη τους, δε θα πληρώσουμε και την κρίση τους. Οι εργοδότες κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους. Ποτέ δε σταμάτησαν να παίρνουν μέτρα σε βάρος μας, ακόμα και όταν είχαν μεγαλύτερη κερδοφορία. Τώρα μας καλούν να δεχτούμε να μειωθούν οι μισθοί μας και να αφαιρεθούν δικαιώματα, για να ετοιμάσουν ένα νέο κύκλο κερδοφορίας. Σε καμιά περίπτωση οι εργαζόμενοι να μην πληρώσουν ούτε τους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων, ούτε τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων. Τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα του κεφαλαίου». Η ΔΑΣ με τη δράση και τις θέσεις της αναδεικνύει συνεχώς πως η παράδοση της Υγείας στα μονοπώλια μόνο να μεγαλώσει τα αδιέξοδα εργαζομένων και ασθενών μπορεί. Γι' αυτό και η υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου απαιτεί καταρχήν πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. Κάτι που αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι η ηγεσία του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας και γι' αυτό στέκεται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων. «Σοβαρές ευθύνες έχει ο πρόεδρος και η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που υποστήριξαν, όπως αναφέρει η διαιτητική απόφαση, ότι "η εργατική πλευρά επέμεινε στην αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης περί μηδενικών αυξήσεων"».

Η ΣΣΕ είναι ζήτημα συσχετισμού δύναμης

«Είναι οι ίδιοι που πανηγύριζαν με την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ της ΓΣΕΕ που έβαλε ταφόπλακα σε όλα μας τα δικαιώματα. Αυτή η ηγεσία παίρνοντας την ΟΣΝΙΕ στα χέρια της, παρά το γεγονός ότι πρώτη δύναμη ήταν η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) στο τελευταίο συνέδριο, ανακάλεσε το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το πόσο θα μειωθούν οι μισθοί μας. Από την αρχή είχαν στα σχέδιά τους να ενσωματώσουν την ΟΣΝΙΕ σε ακίνδυνα για τους εργοδότες αιτήματα και να βάλουν πλάτη ώστε πιο γρήγορα να υλοποιηθεί η αντιλαϊκή πολιτική του μαύρου μετώπου. Οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΣΝΙΕ γίνονται μεγαλύτερες από το γεγονός ότι η μηδενική αύξηση ή αλλιώς η μείωση των μισθών δεν προήλθε ως υποχρεωτική εξέλιξη, αλλά ως πρόταση της ΟΣΝΙΕ!!! Η ΣΣΕ είναι ζήτημα συσχετισμών δύναμης, έχει να κάνει με την πίεση που ασκούν οι εργαζόμενοι στην εργοδοσία, μέσα από τις οργανωμένες κινητοποιήσεις τους, τις απεργίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλες τις μέρες της διαπραγμάτευσης στον ΟΜΕΔ (από 4 έως 10/11/11) δεν οργάνωσαν την απάντηση του κλάδου ώστε μαζικά να απαιτήσουμε καλύτερη ΣΣΕ.

Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΣΝΙΕ καλεί τους εργαζόμενους να σταματήσουν τους "αχόρταγους και αδίσταχτους εργοδότες". Η εργοδοσία, όμως, δεν πρόκειται να σταματήσει με γενικές επικλήσεις. Είναι και αχόρταγοι και αδίσταχτοι! Χρειάζεται οργανωμένη δράση και απάντηση των εργαζομένων. Δε θα σταματήσει μέχρι να μας φτάσει στον πάτο! Εμείς δουλεύουμε στα νοσοκομεία, στις κλινικές και στα εργαστήριά τους και αυτοί καρπώνονται το μόχθο μας. Οι εργαζόμενοι λειτουργούν μια χαρά χωρίς τους καπιταλιστές. Με τους αγώνες μας, με αλλαγή στους συσχετισμούς δύναμης, με τη δύναμη της οργάνωσης και της συμμαχίας με όλους τους εργαζόμενους να τους πετάξουμε έξω!

Κανείς εργαζόμενος να μη φοβηθεί! Κανένας μόνος του! Καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΣΝΙΕ και στις παρατάξεις που τη στηρίζουν!

Με τη μαζική και οργανωμένη δράση μας, με τη αλληλεγγύη μας μπορούμε να τους σταματήσουμε. Με τη συσπείρωσή μας στα σωματεία, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στα επιχειρησιακά, δυναμώνοντας τα κλαδικά και τις ταξικές δυνάμεις σε αυτά, παραμερίζουμε τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές και αυτούς που καλλιεργούν το συμβιβασμό και την υποταγή στο συνδικαλιστικό κίνημα. Συγκροτούμε επιτροπές του ΠΑΜΕ σε όλους τους εργασιακούς χώρους και σωματειακές επιτροπές των κλαδικών σωματείων.

Υπάρχει θετική πείρα, εκεί που οι εργαζόμενοι πήραν την υπόθεση στα χέρια τους, όπως στη "Euromedica", στον "Κυανού Σταυρό", όπου αποτρέψαμε τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και στον "Τίμιο Σταυρό". Επαναπροσλήφθηκαν τέσσερις απολυμένοι από τον "Κυανού Σταυρό" στη Θεσσαλονίκη. Βάζουμε εμπόδια και καθυστερούμε τις αντεργατικές μεθοδεύσεις του εργοδότη. Μπορούμε να τους σταματήσουμε παντού!!».

«ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ»
Απόλυση εργαζόμενου στην Κρήτη

Καταγγελία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Στην παράνομη και άδικη απόλυση εργαζόμενου, μέλους του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, προχώρησε η επιχείρηση ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η εταιρεία με πρόσχημα ότι δεν ήταν καλός στη δουλειά του και δήθεν επειδή το ζήτησαν οι ίδιοι οι συνάδελφοι του προχώρησε στην απόλυση. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε γιατί απεργούσε, διεκδικούσε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπή συμπεριφορά.

Αυτό αποδεικνύει η ίδια η πραγματικότητα, καθώς ο εργαζόμενος που εντελώς ξαφνικά έγινε «τεμπέλης» εργαζόταν στην εταιρία «Praktiker» 9 χρόνια!!!, όπως επίσης χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι περίπου 100 συνάδελφοί του, από τα δύο καταστήματα που έχει εργαστεί, δήλωσαν και υπέγραψαν ότι ο εν λόγω συνάδελφος ήταν υπόδειγμα συναδέλφου.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαία τα όσα διαλαλούσαν διευθυντές και αρκετοί προϊστάμενοί προς τους εργαζόμενους μέσα στην εταιρεία ότι δεν πρόκειται να δεχθούν συνδικαλιστική δράση μέσα στην εταιρεία, όταν οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν σωματειακή επιτροπή του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου τονίζει ότι η συγκεκριμένη απόλυση αποτελεί επίθεση σε ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα και θα απαντηθεί αναλόγως.

«Αποδεικνύει καθημερινά ότι η κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου βασίζονται στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην όξυνση της ανεργίας και την καταδίκη των εργαζομένων στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».

Στην ανακοίνωση απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους της επιχείρησης, να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και τα εκβιαστικά διλήμματα, να δώσουν δυναμικά τον αγώνα για ακύρωση της απόλυσης, για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Επίσης, καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, τις σωματειακές επιτροπές, τα σωματεία του νομού, να καταδικάσουν τη στάση της επιχείρησης, να δείξουν την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους γιατί ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης.

Συγκρότηση Πανελλαδικής Γραμματείας ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ

Σύσκεψη για τη συγκρότηση της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση (ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού) οργανώνουν συνδικάτα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στον κλάδο σήμερα Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στο ξενοδοχείο «Στάνλεϊ».

Για τέσσερις, συνεχόμενες μέρες, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι της ΒΕΚ στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου, διεκδικώντας να τους καταβληθούν δεδουλευμένα, η διατακτική του Πάσχα οδοιπορικά που τους οφείλονται.

Απλήρωτοι για κοντά δυο μήνες είναι και οι 82 εργαζόμενοι της ΜΕΚ, ενώ τους οφείλεται και το επίδομα άδειας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org