ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τάσσονται απροκάλυπτα απέναντι στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στον ΟΤΕ

Προκλητικές και αποκαλυπτικές οι απαντήσεις του Γ. Βρούτση στη Βουλή στη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

Από την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων του ΟΤΕ
Από την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων του ΟΤΕ
Την απροκάλυπτη στήριξη της κυβέρνησης στην εργοδοσία απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ επιβεβαίωσαν τα όσα είπε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, παραλίγο να ζητήσει και τα «ρέστα» από τους εργαζόμενους, που με τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα τους για την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ «ενοχλούν» τον πολυεθνικό όμιλο και διαταράσσουν την «εργασιακή ειρήνη» που έχει ανάγκη η απρόσκοπτη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων...

Τεράστια κέρδη για την εργοδοσία, ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους

Οπως υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, εργαζόμενος στον ΟΤΕ και εκλεγμένος συνδικαλιστής στην Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, η εργοδοσία παρά τα τεράστια κέρδη που καταγράφει, τα οποία μόνο το 2018 έφτασαν τα 1,3 δισ. ευρώ, δίνοντας μερίσματα στους μετόχους 300 εκατ. ευρώ, εντείνει παραπέρα την ολομέτωπη επίθεση στους εργαζόμενους, με διόγκωση της δανεικής εργασίας, εργολαβοποίηση, εντατικοποίηση άνευ προηγουμένου, μισθούς πείνας σχεδόν για το μισό δυναμικό, μείωση προσωπικού με «εθελούσιες» ή μη απολύσεις, ενώ έχει προαναγγείλει «αποσχίσεις έργου και δημιουργία θυγατρικών». Αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για υπογραφή ΣΣΕ στις θυγατρικές, προχώρησε εν μέσω απεργίας σε απολύσεις εργαζομένων που δεν δέχθηκαν την... «εθελούσια αποχώρηση», ενώ στις 12 Δεκέμβρη απροειδοποίητα έκλεισε τη θυγατρική ΟΤΕ - ACADEMY στη Θεσσαλονίκη, απολύοντας τρεις εργαζόμενες.

Ο Λ. Στολτίδης πρόσθεσε ακόμα ότι, πέρα από τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς του ομίλου, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και την κρατική καταστολή, καθώς η κυβέρνηση έθεσε στη διάθεση της εργοδοσίας αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προέβησαν σε συλλήψεις απεργών.

Κάλεσε τον υπουργό να πει συγκεκριμένα σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο «ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος απεργός, όπως ορίζει και η εργατική νομοθεσία και να παρέμβει η Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να ακυρώσει τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας, οι οποίοι είναι και παράνομοι», και ρώτησε: «Πώς θα συμβάλετε για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων;».

Απέναντι στους αγώνες που διαταράσσουν την «εργασιακή ειρήνη» του κεφαλαίου

Ο υπουργός Γ. Βρούτσης απαντώντας είπε ότι «αυτό που περιγράψατε ως ένα Εργατικό Δίκαιο, δεν υπάρχει στη χώρα μας». Το υπουργείο δεν παίρνει θέση για τις απολύσεις, γιατί αυτό «που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση» είναι «η νομιμότητα στην αγορά εργασίας» και «η εργασιακή ειρήνη».

Προχωρώντας παραπέρα την πρόκληση, ο υπουργός προέτρεψε τους εργαζόμενους που απολύθηκαν να αποδεχτούν τις... «εθελούσιες» απολύσεις που απέρριψαν, λέγοντας μάλιστα ότι το υπουργείο έχει ζητήσει από τον ΟΤΕ «να επανεξετάσει αν υπάρχει η δυνατότητα διατήρησης του προγράμματος».

«Αυτή είναι η ιδεολογία μας», ξεκαθάρισε ο Γ. Βρούτσης, επιβεβαιώνοντας απροκάλυπτα την πλήρη στήριξη σε όλες τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, προκαλώντας μάλιστα τον βουλευτή του ΚΚΕ «να μου δείξετε ένα κράτος το οποίο να απεικονίζει τα δικά σας πιστεύω στον κόσμο». Αυτά που θέτει βέβαια η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ και τα θεωρεί τόσο... ανήκουστα ο υπουργός, είναι η υπογραφή μιας ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου, η ακύρωση των απεργοσπαστικών μηχανισμών και το να μην προχωρήσουν οι απολύσεις απεργών!

Αντίστοιχα προκλητικός, ο υπουργός Εργασίας δεν είδε πουθενά κρατική καταστολή σε βάρος των εργαζομένων του ΟΤΕ, λέγοντας ότι αυτά ανήκουν στη «σφαίρα της φαντασίας» του βουλευτή (!), ο οποίος, σημειωτέον, ως εργαζόμενος και εκλεγμένος συνδικαλιστής του ΟΤΕ συμμετείχε ενεργά στους αγώνες των συναδέλφων του και έχει βιώσει από πρώτο χέρι όλα τα παραπάνω...

Ο αγώνας των εργαζομένων του ΟΤΕ σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον

«Ο αγώνας των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι τα λαλίστατα "παπαγαλάκια" των ΜΜΕ αυτόματα έθεσαν σε εφαρμογή σιγή ασυρμάτου, γκρέμισε το αφήγημά σας περί "ανάπτυξης για όλους", με "πίτες" που μεγαλώνουν και όλοι τρώνε καλύτερα», σημείωσε ο Λ. Στολτίδης.

Χαιρέτισε «τον δίκαιο και θαρραλέο αγώνα αντοχής των εργαζομένων του ΟΤΕ, παρακαταθήκη για το μέλλον τους, διδακτικό για το σύνολο της εργατικής τάξης συνολικά». Τους κάλεσε δε να «γυρίσουν την πλάτη και στα καλέσματα συμβιβασμού και υποταγής, του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού», ενώ επισήμανε ότι «ο αγώνας για ΣΣΕ είναι αγώνας πνοής για το σύνολο της εργατικής τάξης».

  • Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη μετά την πολυήμερη απεργία συνάντηση μεταξύ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ και της διοίκησης του ομίλου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη Συλλογική Σύμβαση. Η διαπραγμάτευση δεν προχώρησε σε βάθος, ωστόσο έδειξε ότι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους και την αποφασιστικότητά τους μπορούν να σπάσουν την εργοδοτική αδιαλλαξία. Η επόμενη συνάντηση αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Καμιά απάντηση από την κυβέρνηση για την προστασία τους από την εργοδοτική ασυδοσία

Η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου οπλίζει τα χέρια της εργοδοσίας, τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής

Η ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας στην κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων των Λιπασμάτων Καβάλας (πρώην ΒΦΛ) αναδείχθηκε χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Με την Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας με όλους τους εργαζόμενους και με προστασία των δικαιωμάτων τους. Επίσης, έθεσε το ερώτημα αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δοθούν «διευκολύνσεις» στην εργοδοσία μέσω χαριστικών ρυθμίσεων χρεών, όπως και αν είναι στις προθέσεις της να βάλει οριστικά ταφόπλακα με αλλαγή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου, αφού εκτός από την παραγωγή λιπάσματος έχει αδειοδότηση και δυνατότητα για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και για άλλα αντικείμενα της χημικής βιομηχανίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής θύμισε ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία μετά την αποκρατικοποίησή της δόθηκε στον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη. Στο όνομα της «εξυγίανσης» του εργοστασίου, ο νέος ιδιοκτήτης μείωσε τους μισθούς και χτύπησε τα δικαιώματα των εργαζομένων, προχωρώντας σε προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε εργολαβικές εταιρείες, με δημιουργία παρένθετων εταιρειών και δανεισμό εργαζομένων, κ.ά. Οταν ο εργοδότης προσπάθησε να καταργήσει πλήρως τη σύμβαση και να τους εξαναγκάσει να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, η πλειοψηφία τους προχώρησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Μετά την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη, οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν και ο επιχειρηματίας αναγκάστηκε να εφαρμόσει τους όρους της προηγούμενης σύμβασης. Ωστόσο, φέτος, μετά την Πρωτοχρονιά, η εργοδοσία προσπάθησε να «ξεμπερδέψει» με την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της ίδρυσης «νέας» εταιρείας και του εκβιασμού των 135 εργαζομένων να υπογράψουν συμφωνητικό δανεισμού τους στη «νέα» εταιρεία.

«Πόντιος Πιλάτος» ο Γ. Βρούτσης... και η μπάλα στην εξέδρα

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, εμφανίσθηκε στα λόγια ως... θεματοφύλακας των εργατικών δικαιωμάτων, χωρίς όμως να δώσει καμία απάντηση στα συγκεκριμένα ζητήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι και το ΚΚΕ απέναντι στη νέα εργοδοτική επίθεση. Αντίθετα, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, επικαλέστηκε ότι αρμόδια να κρίνει «τυχόν παραβάσεις» της δικαστικής απόφασης που δικαίωσε τους εργαζόμενους είναι η Δικαιοσύνη, ενώ ανακοίνωσε ότι στις 21/1 έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο.

Επιχειρώντας μάταια να κρύψει την εγκληματική αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, τόσο με τη σημερινή όσο και με την προηγούμενη κυβέρνηση, αναζήτησε καταφύγιο στον αντικομμουνισμό και στο βιασμό της ίδιας της ιστορίας και της σημερινής πραγματικότητας, ισχυριζόμενος ότι η κοσμοθεωρία του ΚΚΕ «είναι συρρίκνωση της οικονομίας, αύξηση των απολύσεων, μείωση της απασχόλησης» (!) και ότι «αν κυβερνούσατε για μια ημέρα θα είχαμε εκατομμύρια ανέργους ή φτωχοποιημένους ανέργους»!

Ολα αυτά την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι και στην πρώην ΒΦΛ, συνολικά η εργατική τάξη και ο λαός, βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες της «κοσμοθεωρίας» του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, με «απογείωση» της εργοδοτικής ασυδοσίας, τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων, απολύσεις, «ευελιξία», εργολαβοποίηση κ.ο.κ.

Ο Γ. Δελής κατήγγειλε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ότι είναι συνεργοί στις επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι η πολιτική τους είναι αυτή που οπλίζει τα χέρια της εργοδοσίας για να παρακάμπτει και αυτές ακόμα τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Με αφορμή, εξάλλου, τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας και την υποκριτική αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ που στήθηκε, ο Γ. Δελής θύμισε ότι μαζί ψήφιζαν τα αντεργατικά μέτρα και για την απελευθέρωση των απολύσεων και το χτύπημα της απεργίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org