ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Αύριο η αγωνιστική «υποδοχή» στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ στις 7 μ.μ. στο Πάρκο Ελευθερίας. Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

«Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις - Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!». Με αυτό το σύνθημα η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις καλεί τον λαό και τη νεολαία σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνει αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στο Πάρκο Ελευθερίας (στάση Μετρό «Μέγαρο Μουσικής»), για να «υποδεχτεί» τη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ που συνεδριάζει στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Σημειώνεται ότι ο χώρος της συγκέντρωσης άλλαξε, αφού όπως καταγγέλλει η ΕΕΔΥΕ με χτεσινό δελτίο Τύπου της: «Με ευθύνη της κυβέρνησης και στο όνομα της πραγματοποίησης της συνάντησης των μεσογειακών κρατών, η αστυνομία κλείνει το κέντρο της Αθήνας».

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα καλέσματα για συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Στο συλλαλητήριο καλούν μέχρι στιγμής με ανακοινώσεις τους το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων ν. Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Επίσης η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η ΑΣΓΜΕ, αλλά και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ακόμα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, ΑΣΚΤ, ΝΦΕΕΜΠ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, ΠΤΔΕ, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ.

Η Επιτροπή καλεί τον λαό και τη νεολαία σε μαζική συμμετοχή, σε οργάνωση του αγώνα και αποφασιστική ενίσχυση της λαϊκής πάλης «ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που ρίχνει τον λαό μας και τους άλλους λαούς στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε μεγάλους κινδύνους».

Τονίζει ότι η Σύνοδος «αποτελεί μέρος της υλοποίησης της εγκληματικής στρατηγικής "ΝΑΤΟ 2030" για να ενισχυθούν η ΝΑΤΟική παρουσία και η επιχειρησιακή ικανότητα στο Αιγαίο, στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο, να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, να δημιουργηθούν νέες υποδομές πολέμου, να προετοιμαστεί το "πρώτο πυρηνικό πλήγμα", στο πλαίσιο του οξύτατου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα. (...)

Συνδέεται με την προώθηση του "στρατηγικού διαλόγου" ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, με την πενταετή ανανέωση της "Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ" και την άμεση εγκατάσταση νέων βάσεων δίπλα στη Σούδα, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη».

Προσθέτει δε πως «η ελληνική αστική τάξη ενισχύει την επιθετικότητά της για λογαριασμό των μεγάλων οικονομικών ομίλων, για να διεκδικήσει μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Αυτό υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας στα βήματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, απογειώνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, βάζοντας τον λαό και τη νεολαία σε θανάσιμους κινδύνους.

Καταδικάζουμε την αποστολή πυραύλων "Πάτριοτ" στη Σαουδική Αραβία ενάντια στο Ιράν, την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία θέση στις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις όπως η "Defender Europe", που χρησιμοποιούνται για την περικύκλωση της Ρωσίας.

Με τις αμερικανικές βάσεις η χώρα μας μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο και την ίδια στιγμή σε στόχο αντιποίνων, όπως έχουν δηλώσει η Ρωσία και το Ιράν, σε περίπτωση που εκτιμήσουν ότι κινδυνεύει η ασφάλεια αυτών των κρατών.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και η εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς τους είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού μας και των άλλων λαών. Βάζουν "δυναμίτη" στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η ΕΕ κινείται μαζί με το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα ετοιμάζει τον δικό της στρατό, τον "ευρωστρατό".

Ο λαός να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα ευρωατλαντικά κόμματα, που έχουν ματώσει και ματώνουν τη λαϊκή οικογένεια με τα αντιλαϊκά μέτρα και ετοιμάζουν νέα πολεμικά σφαγεία!».

Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους και ιδιαίτερα τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 17/9, να δυναμώσουν τον αγώνα για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
  • Οχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς.
  • Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • ΟΧΙ στον «ευρωστρατό» που ετοιμάζει η ΕΕ.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συγκέντρωση ενάντια στη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. στο Πάρκο Ελευθερίας (Στάση Μετρό, «Μέγαρο Μουσικής»), με αφορμή τη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, που έχει ως θέμα τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ έως το 2030.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ