ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
Απαίτησαν μέτρα προστασίας στα σχολεία και την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων

Συγκεντρώσεις και πορείες εκπαιδευτικών, γονιών και φοιτητών έγιναν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας έκαναν χτες εκπαιδευτικά σωματεία, ομοσπονδίες και φορείς των γονιών, με τη συμμετοχή και φοιτητών, με κύρια αιτήματα να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία στα σχολεία και γενικότερα στις εκπαιδευτικές δομές, να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων, να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί και αντεργατικοί νόμοι.

Με συνθήματα, όπως «Οχι Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, σύγχρονες υποδομές σε όλα τα σχολεία», «Η αξιολόγηση θα μείνει στα χαρτιά», «Εργάτη, κάνε υπόθεση δική σου τη γνώση και τη μόρφωση που θα 'χει το παιδί σου», έστειλαν μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα για Υγεία και μόρφωση.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση το απόγευμα στα Προπύλαια, όπου μιλώντας εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σωματείων αναφέρθηκαν στην κατάσταση που αντικρίζουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς στα σχολεία, όπου - διανύοντας ήδη την πρώτη βδομάδα λειτουργίας τους - ξεδιπλώνεται η αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Για μια ακόμη φορά τόνισαν τις ευθύνες της κυβέρνησης, που επιμένει να μην ικανοποιεί τα συγκεκριμένα αιτήματα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια απέναντι στην πανδημία ούτε παίρνει μέτρα για την κάλυψη των μορφωτικών κενών που έχουν συσσωρευτεί.


Αντί γι' αυτά τα ζητήματα, που αποτελούν άμεση προτεραιότητα και προκύπτουν από τις ίδιες τις ανάγκες (αραίωση των μαθητών στις τάξεις, αύξηση εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, μαζικά δωρεάν τεστ για όλους, μέτρα στήριξης του εμβολιαστικού προγράμματος, μέτρα στα ΜΜΜ κ.ά.), οι εκπαιδευτικοί τόνισαν πως η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει νέα μέτρα, όπως η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), που κάνουν το σχολείο ακόμη πιο ταξικά διαφοροποιημένο, το υποβαθμίζουν για τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και επιπλέον φέρνει την «αξιολόγηση» για να επιβάλει την πολιτική της.

Οπως τονίστηκε, οι εκπαιδευτικοί, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους και σε συμπόρευση με τους μαθητές και τους γονείς, θα μπουν φραγμός σε αυτά τα σχέδια, διεκδικώντας: Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Ούτε μία διδακτική ώρα χαμένη. Εδώ και τώρα δεύτερη φάση προσλήψεων και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Να καταργηθούν η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θεμάτων. Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι και ο νόμος - έκτρωμα για τα Εργασιακά.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι από εκπαιδευτικά σωματεία και ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ), εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων και ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, Παναγιώτης Κατηφές, ο οποίος κάλεσε τους γονείς με τη δράση τους μέσα από τους Συλλόγους Γονέων να κάνουν δική τους υπόθεση τη μόρφωση που έχουν ανάγκη σήμερα όλα τα παιδιά, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Τα παιδιά μας δεν είναι πειραματόζωα. Τα παιδιά μας μετά από δύο χρόνια με κλειστά σχολεία και με το βάσανο της τηλεκπαίδευσης έχουν ανάγκη από ένα σχολείο που θα τα προστατεύει και θα τα μορφώνει ολόπλευρα και όχι αποσπασματικά. Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από ένα σύγχρονο σχολείο και όχι ένα σχολείο με αίθουσες κλουβιά και κοντέινερ. Φτάνει πια το παραμύθι της "ατομικής ευθύνης". Εμείς οι γονείς και τα παιδιά μας την έχουμε πάρει εδώ και δύο χρόνια την ευθύνη μας, μια ευθύνη για την οποία έχουμε βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη (για test, για μάσκες, για ηλεκτρονικούς υπολογιστές). Τη συγκροτημένη κρατική ευθύνη δεν βλέπουμε μέσα στην πανδημία, παρά μόνο μέτρα ημίμετρα και πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του ιού».


Οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν ήδη τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα και καλούν σε πανελλαδική σύσκεψη το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, στο θεατράκι της Γκράβας, με το πλαίσιο δράσης και αποφάσεις του κάθε Συλλόγου και ΕΛΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και τη στήριξη των μαθητών απαίτησαν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, με τη μαχητική διαδήλωση που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη.

Στη συγκέντρωση, στο Αγαλμα Βενιζέλου, η Δήμητρα Τραγάκη, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις συνθήκες με τις οποίες ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, δηλαδή με περισσότερους μαθητές στην τάξη, με πετσοκομμένη καθαριότητα στα σχολεία, χωρίς να έχει ανεγερθεί ούτε μία νέα αίθουσα, με μαθητές να κάνουν μάθημα στα υπόγεια με παράθυρο μικρότερο από κόλλα Α4, με τις καγκελόπορτες να πέφτουν και να προκαλούν τραυματισμούς, με τεράστια κενά σε καθηγητές, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες είναι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Επιπλέον κατήγγειλε ότι το υπουργείο καταργεί τμήματα και ολόκληρες τάξεις ή και το μισό σχολείο, μη εγκρίνοντας τμήματα προσανατολισμού (π.χ. ΓΕΛ Καλοχωρίου, Αδένδρου, 17ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης). Και τόνισε: «Είναι βαθιά γελασμένοι αν θεωρούν ότι θα ανακόψουν το μέλλον που μας αξίζει (...) Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές κάνουμε την αγανάκτηση δύναμη. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της εδώ και τώρα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στις δεκάδες προκάτ αίθουσες σε αυλές σχολείων για την Προσχολική Αγωγή (δήμοι Θεσσαλονίκης, Κορδελιού - Ευόσμου, Παύλου Μελά κ.ά.) και στα προβλήματα που εμφανίστηκαν σε μια σειρά από αυτές, όπως π.χ. το 34ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου όπου ξεκίνησαν τα μαθήματα χωρίς να διαθέτει εξωτερική πόρτα, με τα καλώδια να κρέμονται από τσιμεντοκατασκευές, τα αιχμηρά συρματοπλέγματα που δεν έχουν κλείσει περιμετρικά του προαυλίου και εξέχουν με κίνδυνο τραυματισμού, τα χαλίκια στην είσοδο και τις ανολοκλήρωτες υδραυλικές εγκαταστάσεις που πετιούνται ξαφνικά από το υπέδαφος μέσα από λακκούβες. Αλλά και σε περιπτώσεις όπως το 3ο Δημοτικό Ευκαρπίας όπου οι μαθητές δεν ξέρουν σε ποιο σχολείο θα πάνε, ή στην περίπτωση του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά που οι μαθητές μεταφέρονται σε σχολεία γειτονικών χωριών ή στοιβάζονται σε προκάτ.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως: «Σχολείο επιχείρηση και ο γονιός πελάτης, το νέο σας σχολείο είναι εφιάλτης», «Δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, δεν θα γίνει σκλάβος η νέα η γενιά» και «Πάρτε μέτρα για την πανδημία, δάσκαλοι - καθηγητές σε όλα τα σχολεία». Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα και στην Ξάνθη, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, ενώ στην Κομοτηνή το μεσημέρι έγινε κινητοποίηση στα γραφεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ