ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι ετοιμάζονται για απεργία πείνας

Καταγγελίες για βασανισμό κρατουμένων μετά την πρόσφατη απόδραση από τις φυλακές Γκιλμπόα

Αγρια βασανιστήρια καταγγέλλουν οι κρατούμενοι που δραπέτευσαν και συνελήφθησαν ξανά από τις κατοχικές δυνάμεις (στη φωτ. ο Ζ. Ζουμπέιντι)

Copyright 2021 The Associated

Αγρια βασανιστήρια καταγγέλλουν οι κρατούμενοι που δραπέτευσαν και συνελήφθησαν ξανά από τις κατοχικές δυνάμεις (στη φωτ. ο Ζ. Ζουμπέιντι)
Αποφασισμένοι να ξεκινήσουν μαζική απεργία πείνας είναι περίπου 1.400 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι εξαιτίας της δραματικής επιδείνωσης των συνθηκών κράτησής τους στις ισραηλινές φυλακές, ιδιαίτερα μετά από την απόδραση 6 συγκρατούμενών τους στις 6 Σεπτέμβρη από τις φυλακές ασφαλείας Γκιλμπόα.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής της Παλαιστινιακής Αρχής για τους Κρατούμενους, μιλώντας χτες στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι 1.380 φυλακισμένοι θα ξεκινήσουν αύριο Παρασκευή απεργία πείνας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι από την επόμενη βδομάδα, καθώς υφίστανται στέρηση βασικών δικαιωμάτων και ανακριτικές μεθόδους που ελάχιστα απέχουν από βασανιστήρια.

Παλαιστινιακές οργανώσεις καταγγέλλουν άγριο βασανισμό των 4 εκ των 6 δραπετών που συνελήφθησαν την Παρασκευή και το Σάββατο (της σύλληψης διέφευγαν μέχρι χτες οι Ιχάμ Καμαμτζί και Μουνάντιλ Ναφιγιάτ, μέλη της «Ισλαμικής Τζιχάντ»).

Ειδικά για τον πρώην επικεφαλής της «Ταξιαρχίας των Μαρτύρων αλ Ακσα» της «Φατάχ», Ζακάρια Ζουμπέιντι, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως έχει υποστεί στη διάρκεια ανάκρισης μετά τη σύλληψή του ηλεκτροσόκ, άγριο ξυλοδαρμό που είχε ως συνέπεια να υποστεί σπάσιμο ποδιού και το μαρτύριο της αϋπνίας, προκειμένου να μαρτυρήσει εάν η ομάδα των 6 είχε και ποια βοήθεια προκειμένου να καταφέρουν να αποδράσουν από τις φυλακές Γκιλμπόα.

Αγρια βασανιστήρια και «συλλογική τιμωρία»

Την Τρίτη ο δικηγόρος Ρασλάν Μαχάζνα, από την Παλαιστινιακή Επιτροπή Κρατουμένων, κατάφερε να συναντηθεί με τον κρατούμενο Μαχμούντ αλ Αρντα, έναν από τους έξι Παλαιστίνιους δραπέτες. Ο Αρντα τον ενημέρωσε για τρομερά βασανιστήρια και άγρια κακοποίηση από τις ισραηλινές αρχές των φυλακών όπου έχει οδηγηθεί, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά τη συνεχή ανάκριση και τη στέρηση ύπνου και τροφής. Επισήμανε ότι από τη μέρα της σύλληψής του, πριν από 5 μέρες, μετά βίας μπόρεσε να κοιμηθεί έστω μερικές ώρες, λόγω της συνεχούς ανάκρισης, των βασανιστηρίων και των κακών συνθηκών στο κελί. Ο Αρντα δήλωσε υπεύθυνος για το σχέδιο και την εκτέλεση της απόδρασης, αναφέροντας πως δεν πήραν καμία βοήθεια από κανέναν στη φυλακή ή έξω από αυτήν.

Την περασμένη βδομάδα η Παλαιστινιακή Αρχή είχε καταγγείλει τη συμπεριφορά των ισραηλινών κατοχικών αρχών απέναντι στους Παλαιστίνιους κρατουμένους της φυλακής Γκιλμπόα, καθώς μετά την απόδραση των 6 υπέστησαν όλοι «συλλογική τιμωρία», κατασχέθηκαν τα προσωπικά τους πράγματα και μεταφέρθηκαν βιαίως σε άλλες φυλακές, όπου υποβλήθηκαν σε εξαντλητικές ανακρίσεις.

ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Αστήριχτες οι κατηγορίες περί «συνδρόμου της Αβάνας»

Η Κουβανική Ακαδημία Επιστημών σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Δευτέρα αρνήθηκε τις κατηγορίες που απευθύνουν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ, σύμμαχοί τους και διάφορα αστικά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, για το περιβόητο «σύνδρομο της Αβάνας», τις φερόμενες «ηχητικές επιθέσεις που προκαλούν προβλήματα υγείας σε διπλωμάτες των ΗΠΑ, του Καναδά και άλλων χωρών» οι οποίοι βρίσκονταν στην Κούβα και είχαν αναφερθεί το 2017. Αντίστοιχες κατηγορίες για «ηχητικές επιθέσεις» σε διπλωμάτες λένε ότι συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Ο γενικός διευθυντής του Κουβανικού Κέντρου Νευροεπιστημών, Μισέλ Βαλντές Σόσα, κατήγγειλε τα περί «συνδρόμου της Αβάνας» ως συκοφαντίες και «ένα αφήγημα που έχει κατασκευαστεί χωρίς πραγματικές επιστημονικές βάσεις».

Ο Σόσα, ως επικεφαλής 20 ερευνητών που ετοίμαζαν μια τεχνική έκθεση με διάφορες υποθέσεις, σημείωσε ότι «τα επιχειρήματα που προσπαθούν να υποστηρίξουν την υπόθεση των φερόμενων επιθέσεων με ενεργειακά ή υπερηχητικά όπλα απορρίπτονται». Και πρόσθεσε ότι «μετά από σχεδόν 5 χρόνια ερευνών, τα άγνωστα περιστατικά υγείας σε διπλωμάτες των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα αποδεκτή εξήγηση, οπότε και ο όρος "σύνδρομο της Αβάνας" δεν είναι κατάλληλος. Δεν μπορεί να ονομαστεί κάτι που δεν υπάρχει. Μια τέτοια ετερογενής ποικιλία συμπτωμάτων δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια κοινή αιτία. Καμία γνωστή μορφή Ενέργειας δεν μπορεί να προκαλέσει επιλεκτικά εγκεφαλική βλάβη (με χωρική ακρίβεια παρόμοια με ακτίνα λέιζερ) υπό τις συνθήκες που περιγράφονται για τα υποτιθέμενα περιστατικά στην Αβάνα».

Οι ειδικοί επιμένουν στην έκθεση ότι «εάν αυτές οι μορφές Ενέργειας είχαν βλάψει τον εγκέφαλο, θα έπρεπε να είχαν ακουστεί ή να γίνουν αισθητές βλάβες και σε άλλους ανθρώπους. Επίσης θα είχαν προκαλέσει ζημιές και σε ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ στην περίπτωση των μικροκυμάτων θα προκαλούνταν και άλλοι τραυματισμοί (όπως ρήξη τυμπάνου ή εγκαύματα δέρματος), τα οποία δεν αναφέρθηκαν οποιαδήποτε στιγμή».

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι «παρόλο που υπάρχουν όπλα που χρησιμοποιούν ήχο ή μικροκύματα, αυτά είναι μεγάλα και δεν υπάρχει πιθανότητα αυτός ο τύπος όπλων να περνούσε απαρατήρητος (ή να μην αφήσει ίχνος) εάν είχε αναπτυχθεί στην Αβάνα. Ούτε η κουβανική αστυνομία ούτε το αμερικανικό FBI ούτε η βασιλική καναδική αστυνομία έχουν ανακαλύψει στοιχεία "επιθέσεων" σε διπλωμάτες στην Αβάνα, παρά τις εντατικές έρευνες».

Αναφέρεται επίσης ότι «κάποιοι άνθρωποι εμφανίζεται να έχουν ανιχνεύσιμη δυσλειτουργία του εγκεφάλου, η πλειοψηφία λόγω εμπειριών πριν από την παραμονή τους στην Αβάνα ή λόγω άλλων ιατρικών καταστάσεων».

Οι Κουβανοί επιστήμονες δηλώνουν έτοιμοι και διαθέσιμοι για συνεργασία με επιστήμονες από άλλες χώρες για να εξεταστούν τα όποια ευρήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα των ερευνών για συμπτώματα υγείας που αναφέρθηκαν από διπλωμάτες «δείχνουν πόσο άδικα ήταν τα μέτρα των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας που δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί» και πρόσθεσε ότι «είναι ένα ζήτημα που πρόωρα, και για λόγους πολιτικής χειραγώγησης, έπαψε να διερευνάται στους τομείς της Επιστήμης και της Υγείας, όπου μπορεί να διευκρινιστεί μόνο με διαφάνεια και συνεργασία και στους δύο τομείς».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο πρέσβης της Συρίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Χουσάμ αλ Ντιν Αλα, κάλεσε χτες το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να βάλει τέλος στις πρακτικές των τουρκικών αρχών που χρησιμοποιούν το νερό σαν «όπλο» και μέσο συλλογικής τιμωρίας στη Συρία. Χαρακτήρισε τις κινήσεις της Τουρκίας σχετικά με τα νερά του Ευφράτη «ενέργειες που τείνουν να είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», καθώς υποβάλλουν εκατομμύρια Σύρους αμάχους σε καταστροφικές συνθήκες και απειλούν τα βασικά τους δικαιώματα στην υγεία, στη σίτιση, στην ύδρευση, στην ηλεκτροδότηση και την ανάπτυξή τους.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Ο Αλγερινός Πρόεδρος, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, συζήτησαν τον συντονισμό των ενεργειών τους εντός του ΟΠΕΚ, όπως επίσης και σε διάφορα άλλα διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα. Ο Σαουδάραβας υπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του μεταξύ άλλων για την ανάληψη «κοινής αραβικής δράσης».

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Ο Αϊτινός πρωθυπουργός, Αριέλ Ανρί, απέπεμψε χτες τον επικεφαλής εισαγγελέα, Μπεντ Φορντ Κλοντ, αφότου ο τελευταίος τον κατονόμασε ως ύποπτο για τη δολοφονία του πρώην Προέδρου της χώρας, Ζοβενέλ Μοΐζ, στις 7 Ιούλη, καθώς εντόπισε τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές κλήσεις του πρωθυπουργού σε άνθρωπο που θεωρείται κύριος ύποπτος για τον σχεδιασμό της δολοφονίας.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Τα 2/3 των ψηφοφόρων που συμμετείχαν την Τρίτη σε σχετικό δημοψήφισμα απέρριψαν την αντικατάσταση του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν στη Βόρεια Ιρλανδία, στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Λάιρα Μακί, που σκοτώθηκε από σφαίρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην περιοχή Κρέγκαν τον Απρίλη του 2019. Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας από 19 έως 33 ετών και πιάστηκαν στο Ντέρι. Την ευθύνη για τον θάνατο της Μακί είχε αναλάβει ο «νέος IRA», λέγοντας ότι ο ένοπλός του που πυροβόλησε είχε στόχο την αστυνομία.

ΙΡΑΝ
Αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών

Αποπέμφθηκε χτες από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών του Ιράν ο Αμπάς Αραγκτσί, ο οποίος ήταν και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, στο πλαίσιο ευρύτερων ανακατατάξεων στην κυβέρνηση που συγκρότησε ο Πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί.

Ο Αραγκτσί, που υποβιβάζεται σε σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών, αντικαθίσταται από τον έτερο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Αλί Μπαγκέρι, ενόψει της επανέναρξης έμμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ στη Βιέννη σχετικά με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν διευκρίνισε άμεσα αν ο Μπαγκέρι θα είναι επίσης επικεφαλής διαπραγματευτής στις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα. Οι συζητήσεις στη Βιέννη έχουν σταματήσει από τον περασμένο Ιούνη με αφορμή τις ιρανικές προεδρικές εκλογές.

Η διεθνής συμφωνία του 2015 προσφέρει στην Τεχεράνη μια χαλάρωση των κυρώσεων της Δύσης και του ΟΗΕ, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή της να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα και να μειώσει δραστικά το πυρηνικό πρόγραμμά της, το οποίο έχει τεθεί υπό τον αυστηρό έλεγχο του ΟΗΕ. Η Τεχεράνη εγκατέλειψε ωστόσο σταδιακά την πλειονότητα των δεσμεύσεών της μετά τη μονομερή αποχώρηση των Αμερικανών από τη συμφωνία το 2018.

Οι αλλαγές στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνονται μερικές μέρες μετά τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την επιτήρηση των ιρανικών εγκαταστάσεων.

Ο 53χρονος Μπαγκέρι, που θεωρείται προσκείμενος στον Ιρανό ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, Αλί Χαμενεΐ, είχε οριστεί το 2019 αναπληρωτής διεθνών υποθέσεων της δικαστικής Αρχής από τον Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος έγινε Πρόεδρος της χώρας τον Αύγουστο. Ο Μπαγκέρι είχε αποδοκιμάσει ανοιχτά πολλές φορές τον πρώην Πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί, θεωρώντας πως είχε αποδεχθεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και ότι είχε επιτρέψει σε «ξένους» να έχουν πρόσβαση σε ιρανικές εγκαταστάσεις.

ΗΠΑ
Αποδέσμευση 170 εκατ. δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο

Σε άμεση αποδέσμευση 170 εκατ. δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο προχωρούν οι ΗΠΑ, με τις γνωστές προσχηματικές επικλήσεις της Ουάσιγκτον για τα «ανθρώπινα δικαιώματα», που γίνονται για άλλη μια φορά «λάστιχο», με βάση τα αμερικανικά «εθνικά συμφέροντα».

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι τα 170 εκατ. δολάρια προορίζονται για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων της Αιγύπτου, χώρας που χαρακτηρίζεται «κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αναφέρεται επίσης πως τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν και για «αντιτρομοκρατικά» προγράμματα.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα υπόλοιπα 130 εκατ. δολάρια από το συνολικό πακέτο των 300 εκατ. δολαρίων που προορίζονται για την Αίγυπτο θα δοθούν σε αυτήν όταν υπάρξουν «θετικές ενδείξεις» πως η κυβέρνησή της αντιμετωπίζει καλύτερα τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφέρεται επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις με την Αίγυπτο «θα γίνουν ισχυρότερες και τα συμφέροντα της Αμερικής θα εξυπηρετηθούν καλύτερα μέσω συνεχιζόμενης αμερικανικής εμπλοκής για την προώθηση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των ανησυχιών μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ