ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοίγει παράθυρο για ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι στα πανεπιστήμια!

Με πρόσχημα τα μέτρα για την πανδημία... που αρνείται να πάρει

Παράθυρο για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών σεκιούριτι και άλλων, για τον έλεγχο της πρόσβασης φοιτητών και προσωπικού στα πανεπιστήμια ανοίγει διάπλατα η κυβέρνηση, με fast track τροπολογία που κατέθεσε χτες σε άσχετο νομοσχέδιο, για τα ζώα συντροφιάς.

Μετά τη θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που κάτω από τις αντιδράσεις σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει καθυστερήσει η εγκαθίδρυσή της, η κυβέρνηση καταφέρνει νέο πλήγμα στην κατακρεουργημένη έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου, δίνοντας στις πρυτανικές αρχές τη δυνατότητα «να προβαίνουν στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για σύναψη δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τον έλεγχο της τήρησης των έκτακτων μέτρων» για τη συμμετοχή φοιτητών και προσωπικού στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με την τοποθέτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέρριψε αυτό το κατάπτυστο σχέδιο, δηλώνοντας ότι ψηφίζει «παρών» στην τροπολογία.

Οι συμβάσεις που θα συνάπτουν τα ΑΕΙ θα είναι εξάμηνες, θα τις κάνουν τα Πρυτανικά Συμβούλια και σε αυτά θα υπάγονται και οι «ελεγκτές» της πρόσβασης στα ΑΕΙ. Σύμφωνα δε με τον υφυπουργό Παιδείας, Α. Συρίγο, που εισηγήθηκε την τροπολογία, «δεν έχουμε βάλει τη Σύγκλητο, για να μπορεί να είναι γρήγορη διαδικασία, ούτως ώστε να προλάβουμε την 1η Οκτωβρίου, που θα ξεκινήσουν τα πανεπιστήμια, το χειμερινό εξάμηνο, ενώ υπάρχει δυνατότητα να παρασχεθεί έκτακτη επιχορήγηση προς κάθε ΑΕΙ για την κάλυψη της συγκεκριμένης δαπάνης».

Με άλλα λόγια, την ώρα που τα πανεπιστήμια στενάζουν από τις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, που ο πολλαπλασιασμός τους είναι βασική προϋπόθεση για την προστασία της διά ζώσης διδασκαλίας, για τον σχολαστικό καθαρισμό των χώρων και τις αποστάσεις στα μαθήματα, χρηματοδοτεί για άλλη μια φορά ομάδες καταστολής στα ιδρύματα, σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης και της παρουσίας αργότερα της ίδιας της πανεπιστημιακής αστυνομίας που έχει νομοθετήσει. Αντί για υγειονομικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, για συχνά δωρεάν τεστ σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα (εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους), για εμβολιαστικά κέντρα στα ιδρύματα, η κυβέρνηση φέρνει σεκιουριτάδες ελεγκτές εισόδου!

Με πρόσχημα δε την πανδημία, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει την αντιδραστική ρύθμιση για δημιουργία ζωνών ελεγχόμενης πρόσβασης στα ιδρύματα, που θεσμοθέτησε με τον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Ετσι, με τη συγκεκριμένη τροπολογία καθόλου δεν καθησυχάζει, αντίθετα εντείνει την αγωνία και τα ερωτήματα φοιτητών σε σχέση με την πρόσβασή τους και την ασφάλειά τους στα ΑΕΙ, αφού αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε σχέση με το πού και πώς θα γίνονται οι έλεγχοι.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, edupass.gov.gr, που θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ). Εκεί τα μέλη της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας όλων των βαθμίδων και των δομών θα δηλώνουν «την προϋπόθεση που πληρούται για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test ή self test)». Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα αποστέλλονται στη θυρίδα κάθε εκπαιδευτικής δομής όπου συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία τα συγκεκριμένα άτομα με φυσική παρουσία, θα διατηρούνται για 7 μέρες και εν συνεχεία θα διαγράφονται αυτόματα, ενώ προβλέπεται ρητώς ότι τα συγκεκριμένα δεδομένα δεν λειτουργούν ως παρουσιολόγιο ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό πέραν του ελέγχου τήρησης των προϋποθέσεων για διά ζώσης διδασκαλία.

Ακόμα, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα ποσοστά εμβολιασμού γι' αυτούς τους χώρους, που για τους φοιτητές φτάνουν το 75% και για το προσωπικό των ΑΕΙ στο 90%.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κανένα μέτρο για την ανακούφιση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Ως εκπαιδευτικούς δεύτερης κατηγορίας, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο για τη μονιμοποίησή τους, ακόμα και για την εξίσωση των δικαιωμάτων τους με τους μόνιμους, θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, χωρίς καμία μέριμνα για κάποιο μέτρο ανακούφισής τους. Αυτό προκύπτει από όσα είπε χτες στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας, Ζ. Μακρή, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Ο Γ. Δελής ανέδειξε τον Γολγοθά που βιώνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που είναι κακοπληρωμένοι και μάλιστα αρκετές φορές οι μισθοί τους δεν καταβάλλονται έγκαιρα, δεν έχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και δεν δικαιούνται ούτε να αρρωστήσουν στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς. Περιπλανώνται κάθε χρόνο, με ό,τι σημαίνει αυτό για όσους κατάφεραν να κάνουν οικογένεια, πληρώνοντας από πάνω δυσβάσταχτα ποσά για τη μετακίνησή τους, ενώ όλοι θυμούνται αναπληρωτές να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, καθώς είτε δεν είχαν τη δυνατότητα είτε δεν κατάφεραν να βρουν ένα σπίτι.

«Είναι εκπαιδευτικοί που με λίγα λόγια όλες οι κυβερνήσεις τούς αντιμετωπίζουν ως εκπαιδευτικούς δεύτερης κατηγορίας» και σήμερα έχουν φτάσει να είναι περίπου το 30% του συνόλου των εκπαιδευτικών, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Απαίτησε από την υφυπουργό να απαντήσει με σαφήνεια τι θα κάνουν η κυβέρνηση και το υπουργείο ώστε να εξασφαλιστούν στους αναπληρωτές δωρεάν πρώτη μετακίνηση, επίδομα ενοικίου και θέρμανσης, δωρεάν σίτιση σε φοιτητικές λέσχες όπου υπάρχουν ή λέσχες αξιωματικών αν υπάρχουν. Τι θα κάνει επίσης για να εξισωθούν τα δικαιώματα των αναπληρωτών και των μόνιμων. «Δεν μπορεί στα σχολεία, κυρία υπουργέ, να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Και βεβαίως πρέπει να καλυφθούν όλα τα κενά στους εκπαιδευτικούς με τη μονιμοποίηση, γιατί αυτό είναι σήμερα το ρεαλιστικό αίτημα και το πραγματικό», σημείωσε.

Απαντώντας, η υφυπουργός εμφάνισε ως «επίτευγμα» την πρόσληψη περίπου 12.000 εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά και 4.700 αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, στο διά ταύτα όμως αρκέστηκε να αναφέρει αυτό που ήδη ισχύει, δηλαδή την έκπτωση κατά 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Από κει και πέρα, όσον αφορά τα άλλα αιτήματα των εκπαιδευτικών, όπως η εξασφάλιση κατοικίας ή η επιδότηση ενοικίου, παρέπεμψε στους δήμους.

Δεν είπε κουβέντα για δωρεάν σίτιση, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μονιμοποίησής τους, γιατί αυτό το απαγορεύει το άρθρο 103 του Συντάγματος όπως είπε, αλλά και εξίσωσης των δικαιωμάτων τους με αυτά των μονίμων, επειδή «οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εξυπηρετούν προσωρινές και έκτακτες ανάγκες» όπως ανέφερε!

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις της υφυπουργού, ο Γ. Δελής ανέφερε ότι το άρθρο 103 του Συντάγματος, που τώρα το επικαλείται, το ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, απορρίπτοντας την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση αυτών των διατάξεων. Πρόσθεσε δε, δείχνοντας ότι οι προσλήψεις που ανέφερε η υφυπουργός είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, ότι για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία όπως πέρυσι χρειάζεται να προσληφθούν άλλοι 23.000 εκπαιδευτικοί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε ακόμα σε στοιχεία που δείχνουν ότι για τον διορισμό 50.000 εκπαιδευτικών απαιτούνται λιγότερα από 1 δισ. ευρώ. «Εσείς δεν τα δίνετε. Προτιμάτε να δίνετε πάνω από 4 δισ. - φέτος μάλιστα δώσατε πάνω από 6 δισ. - για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες. Είναι επιλογές αυτά και σας χαρακτηρίζουν».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Με χειρότερους όρους το άνοιγμα των σχολείων

Μετ' εμποδίων ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονιούς και στην Αλεξανδρούπολη, όπου, με τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ και του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία παραμένουν χωρίς ουσιαστικά μέτρα θωράκισης απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας.

Ανάμεσα στα εκατοντάδες ολιγομελή τμήματα όλης της χώρας που έχουν καταργηθεί, είναι τα αντίστοιχα του 1ου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης και του ΓΕΛ Φερών. Από την άλλη, απέναντι στα αιτήματα για μείωση του αριθμού μαθητών ανά αίθουσα, με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις συμβαίνει το αντίθετο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα νέα σχολεία της πόλης, το 4ο Γυμνάσιο και το 2ο ΓΕΛ, τα οποία έχουν μικρότερες αίθουσες με μεγάλο αριθμό μαθητών. Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν φτιαχτεί νέα σχολικά κτίρια, κυρίως για Γυμνάσια, ο ορισμός του 6ου Γυμνασίου ως Πειραματικού έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα με αύξηση των τμημάτων στα υπόλοιπα, την ίδια ώρα που στο κτίριο του Πειραματικού υπάρχουν 7 κενές αίθουσες.

Οσον αφορά την καθαριότητα, ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών που έχει προσλάβει ο δήμος είναι σχεδόν ίδιος με τον περυσινό, δηλαδή 70 πλήρους ωραρίου και 8 μειωμένου. Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 75 ενώ φέτος λειτουργούν 4 νέα σχολικά κτίρια που απαιτούν τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό καθαριστριών εφόσον λόγω COVID η καθαριότητα ξεκινάει από την έναρξη των μαθημάτων.

Τα παραπάνω ζητήματα, μεταξύ άλλων, ανέδειξε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τη δημοτική αρχή, απαιτώντας μέτρα για την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί επίσης από τον δήμο να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το υπουργείο, προκειμένου να μετατραπούν οι συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών σε πλήρους ωραρίου και να καλυφθούν τα κενά προκειμένου να μη μοιράζεται το προσωπικό στις σχολικές μονάδες.

Η παράταξη σημειώνει πως «οι κυβερνητικές ευθύνες δεν μπορούν να κρυφτούν από επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τη μόνιμη επίκληση της "ατομικής ευθύνης", τον εκφοβισμό και τις απειλές προς γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, ούτε ρίχνοντας τις δικές της ευθύνες στους δήμους».

Ταυτόχρονα, τονίζει πως τα κρούσματα COVID από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων επιβάλλουν εγρήγορση και απαιτεί την άμεση απολύμανση των σχολικών αιθουσών την ίδια μέρα του κρούσματος, παρουσία του ΕΟΔΥ έξω από τις σχολικές μονάδες και ιδιαίτερα σε κείνες όπου εμφανίζονται κρούσματα, λειτουργία κλιμακίου του ΕΟΔΥ και το απόγευμα γιατί διαφορετικά οι γονείς των μαθητών δεν μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τα υποχρεωτικά τεστ και θα αναγκάζονται να πληρώνουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ