ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Κίνητρα» στο κεφάλαιο οι νέες αντεργατικές ανατροπές και αναδιαρθρώσεις στις πλάτες του λαού

Από το συνέδριο του «Economist»

Eurokinissi

Από το συνέδριο του «Economist»
Το μπαράζ των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που κυοφορούνται με φόντο τις εκταμιεύσεις προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους καθώς και το ζήτημα της δημοσιονομικής πολιτικής στα επόμενα χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο πλαίσιο του συνεδρίου του «Economist», που διοργανώνεται στην Αθήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε πως το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης θα παρουσιαστεί στα μέσα Οκτώβρη και ανέφερε πως «έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας για να συντονίσουμε τις σχετικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί και υποβάλλονται από το κάθε υπουργείο». Οπως είπε, μέσω του «Ταμείου Ανάκαμψης» θα εισρεύσουν περίπου 19 δισ. ευρώ με τη μορφή επιδοτήσεων και επιπλέον 12,7 δισ. σε δάνεια, λέγοντας ότι το πακέτο θα αποτελέσει τεράστια ευκαιρία, έτσι ώστε να στηριχτεί η παραγωγικότητα στην ελληνική οικονομία με την προσέλκυση επενδύσεων και βέβαια με μεταρρυθμίσεις που θα έχουν μακροπρόθεσμο αντίτυπο.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ. «Πρέπει να δοθούν κίνητρα για εγχώριες και ξένες επενδύσεις, αλλά και να γίνουν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM και σε αυτό το πλαίσιο επιβράβευσε την κυβερνητική πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι «αναγνωρίζουμε τα βήματα της κυβέρνησης για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την άρση των διαρθρωτικών εμποδίων για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων». Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισε την «αναπτυξιακή στρατηγική» της έκθεσης Πισσαρίδη, η οποία, όπως είπε, προτείνει παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ότι η θωράκιση του αντεργατικού οπλοστασίου αποτελεί το «λίπασμα» για την καπιταλιστική κερδοφορία και την προσέλκυση κεφαλαίων στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.

Την ίδια ώρα, τα διαδοχικά πακέτα στήριξης του κεφαλαίου απογειώνουν τα ελλείμματα και τα κρατικά χρέη, που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι το έλλειμμα σε επίπεδο Ευρωζώνης θα απογειωθεί φέτος στο 10% του ΑΕΠ (με όριο 3% που προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας) και στο 5% του ΑΕΠ το 2021.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ανέφερε ότι επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κρίση λόγω του διογκωμένου τομέα των υπηρεσιών, ιδίως του τουρισμού, αλλά και του μεγάλου αριθμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δείχνοντας στην κατεύθυνση «αλλαγής του παραγωγικού προτύπου», για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο σε τομείς όπως η «πράσινη» και «ψηφιακή» οικονομία και βέβαια στη μεγέθυνση των επιχειρήσεων και στην ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας, όπως προτείνει και η έκθεση Πισσαρίδη.

Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες ο επικεφαλής του ESM με τον πρωθυπουργό για τις «αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με σκοπό (...) την τόνωση των επενδύσεων».

Από την πλευρά του, ο Φ. Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», σημείωσε ότι ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένος με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, γεγονός που περιορίζει την ικανότητά του να στηρίξει την ανάκαμψη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ εστίασε στην κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων, που αφορούν μεταξύ άλλων στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για «κόκκινα» δάνεια, στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και στη μείωση των υποθέσεων αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, ζήτημα για τα οποία η κυβέρνηση ΝΔ έχει δρομολογήσει νέους νόμους, σφίγγοντας τη θηλιά των πλειστηριασμών και γύρω από την πρώτη κατοικία.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού

«Η έκθεση (Πισσαρίδη) περιέχει πολλές ουσιαστικές διαπιστώσεις και προτάσεις για την ελληνική οικονομία», αναφέρει η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, τονίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η έκθεση αφορούν τα διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και η υλοποίησή του αναμένεται να έχει πολιτικό και οικονομικό κόστος».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού, συμφωνώντας επί της ουσίας με την έκθεση Πισσαρίδη, επισημαίνει πως «η επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας (ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας) είναι πράγματι υψηλή στη χώρα μας, ωστόσο άλλα προβλήματα, όπως το μεγάλο κενό στις εισπράξεις ΦΠΑ ή η διαχρονική υστέρηση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται ως εξίσου σοβαρά προβλήματα».

Ουσιαστικά το Γραφείο Προϋπολογισμού, στην προσπάθεια να λειάνει την αντιλαϊκή πολιτική, ιεραρχεί ως πρώτο ζήτημα τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που επίσης σηματοδοτεί την ένταση της φοροληστείας απέναντι στο λαό.

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι δεν περιέχει τα στοιχεία εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την εκτιμώμενη δαπάνη τους, καθώς, όπως λένε, «μετά τα επανειλημμένα αιτήματά μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συνέχεια τον διοικητή του ΕΦΚΑ, δεν λάβαμε τα συγκεκριμένα στοιχεία όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου 2020».

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum θα μιλήσει αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα 2 του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ