ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΘ
Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν μπορεί και δεν θα είναι φιλολαϊκή

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Κανένα προπαγανδιστικό περιτύλιγμα περί «δίκαιης ανάπτυξης» δεν μπορεί να κρύψει ότι το περιβόητο «Grinvest» θα γίνει με τη σφαγή του λαού, τις σημερινές απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις και τη συνεχή φοροαφαίμαξή του, ότι η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι πολιτική καθαρής στήριξης του κεφαλαίου, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Παράλληλα, ο Δ. Κουτσούμπας, στην εισηγητική ομιλία του που θα δημοσιευτεί ολόκληρη στον αυριανό «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», απηύθυνε στους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, για να χτιστεί ένα μαχητικό, ταξικό, εργατικό - λαϊκό τείχος αντίστασης, για να εμποδιστούν οι νέες απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων, για τη διεκδίκηση της ανάκτησης των απωλειών της κρίσης, την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Κανένα περιθώριο για άλλες αυταπάτες

«Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης από το βήμα της ΔΕΘ τη βδομάδα που πέρασε, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για άλλες αυταπάτες», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως «κανένα προπαγανδιστικό περιτύλιγμα περί "δίκαιης ανάπτυξης" και περί εισόδου της Ελλάδας στη "μεταμνημονιακή εποχή" δεν μπορεί να κρύψει ότι τα χειρότερα για τα λαϊκά στρώματα έρχονται, είναι μπροστά μας.

Το μέλλον που επιφυλάσσει ο Αλ. Τσίπρας για το λαό είναι η διαιώνιση της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων.

Γιατί η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα δεν είναι μια προσωρινή πολιτική που επιβάλλεται μόνο από τους δανειστές, το γνωστό κουαρτέτο, λόγω της υπερχρέωσης του κράτους.

Είναι πολιτική καθαρής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό και ζητούν να επιταχυνθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, η ελληνική άρχουσα τάξη.

Η προσέλκυση επενδύσεων, το περίφημο "Grinvest", με το οποίο μάλιστα εκστασιάστηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός όταν του το ανέφερε ένας Γάλλος κεφαλαιοκράτης, θα γίνει με τη σφαγή του λαού, με φθηνή εργατική δύναμη, δηλαδή με χαμηλούς μισθούς πείνας, με απαράδεκτες ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με συνεχή φοροαφαίμαξη του λαού για να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Παράλληλα, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως η κυβέρνηση «αξιοποιεί την ανεργία, που γεννά και διογκώνει η λειτουργία της οικονομίας με γνώμονα το κέρδος των καπιταλιστών, για να κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης, του λαού μας.

Καλεί τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τα αντιλαϊκά μέτρα ως τετελεσμένα, τελικά να αποδεχτούν ακόμα και τη γνωστή αποστροφή του κ. Σόιμπλε περί έγερσης αγάλματος...

Τι λέει με απλά λόγια το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ;

Τα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί, όμως θα έρθει ανάπτυξη και η ανάπτυξη θα φέρει ευημερία για τους εργαζόμενους.

Αρκεί, λένε, να τη διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να είναι δίκαιη...

Με το μανδύα της περιβόητης "δίκαιης ανάπτυξης" ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να πείσει τον λαό πως τα χειρότερα πέρασαν, πως ο νέος γύρος καπιταλιστικής ανάπτυξης θα βελτιώσει τη ζωή των εργαζομένων, γιατί τα κέρδη τάχατες θα διανεμηθούν δίκαια σε όλους».

Η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί την πολιτική των μνημονίων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι περιλαμβάνουν για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα «τα καλύτερα που έρχονται», όπως λέει η κυβέρνηση.

«Αρκεί να δει κανείς τι έρχεται το επόμενο διάστημα, τι ακριβώς περιλαμβάνει η περιβόητη συμφωνία του Αλ. Τσίπρα, ποια είναι η πολιτική του», τόνισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο επιπλέον ξεζούμισμα 3,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο που θα προέλθει από νέα πρόσθετη αφαίμαξη των εργαζομένων και τη δραματική αύξηση της φορολογίας μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων, τις νέες περικοπές στις συντάξεις, την ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση μισθών και εργασιακών σχέσεων, τη δουλειά την Κυριακή και την ουσιαστική κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης με αλλαγές στα σωματεία και την απαγόρευση πρακτικά της απεργίας, τους χιλιάδες πλειστηριασμούς που σχεδιάζονται σπιτιών λαϊκών οικογενειών.

«Την ίδια στιγμή, η πιθανότητα να μη "βγουν οι στόχοι" κρέμεται απειλητικά πάνω απ' τους εργαζόμενους», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, συμπληρώνοντας πως «ο περιβόητος δημοσιονομικός κόφτης που οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφεραν το 2016, μεταφράζεται σε νέες αυτόματες πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αν το πλεόνασμα δεν βγαίνει. Το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν νέα μέτρα, ξεκινώντας απ' την τρίτη "αξιολόγηση", είναι ορθάνοιχτο. Τα λόγια περιττεύουν. Η πολιτική που εφαρμόζουν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μιλά από μόνη της».

«Η καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζονται και προωθούν, δεν θα σημάνει καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, συμπληρώνοντας πως «το παράδειγμα της σημαντικής ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου την τελευταία 3ετία το αποδεικνύει περίτρανα. (...) Μιας ανάπτυξης που μεταφράζεται σε κερδοφορία των επενδύσεων, που απαιτεί χαμηλούς μισθούς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χρήσεις γης που να βολεύουν τις επενδύσεις, ελάχιστη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, ισχυρή κρατική στήριξη των επενδύσεων, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και περιορισμό της δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Μιας ανάπτυξης τα κέρδη της οποίας καρπώνονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι μεγαλομέτοχοί τους.

Γι' αυτόν το λόγο, η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν μπορεί και δεν θα είναι φιλολαϊκή.

Με άλλα λόγια, η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί την πολιτική των μνημονίων, άσχετα με τη μορφή υλοποίησής της, άσχετα με το αν η Ελλάδα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα δανειακής στήριξης ή όχι.

Η μεταμνημονιακή περίοδος - βρήκαμε νέο ...σικάτο όρο βλέπετε - δεν θα συνοδευτεί με αλλαγή αυτής της κατάστασης υπέρ των εργαζομένων, με επαναφορά των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «η θετική αποτίμηση απ' τις αγορές αλλά και η όποια επιτάχυνση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα πρέπει να σημάνει καμπανάκι για τους εργαζόμενους, που θα αποτελέσουν την καύσιμη ύλη για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Με αυτό το κριτήριο καλούμε τους εργαζόμενους να κρίνουν και τις περιβόητες επενδύσεις».

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ μοιράζονται την ίδια στρατηγική

«Οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε όλη αυτήν τη δράση τους έχουν συμμάχους τα άλλα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης, με πρώτη και καλύτερη τη ΝΔ κι ας κάνει πως φωνάζει και διαφωνεί», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας πως «βέβαια, η ΝΔ απ' τη μεριά της προσπαθεί να εμφανιστεί ως καλύτερο πολιτικό προσωπικό για την άρχουσα τάξη. Δεν παραλείπει να της φωνάζει: "Εγώ μπορώ καλύτερα απ' αυτόν, διάλεξέ με επιτέλους"» και υποστηρίζοντας πως θα είχε προχωρήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ταχύτερα και νωρίτερα, πως η καπιταλιστική ανάπτυξη θα είχε έρθει γρηγορότερα, το πακέτο Γιούνκερ θα είχε τροφοδοτήσει αποτελεσματικότερα τους μονοπωλιακούς ομίλους, η χώρα θα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και οι τράπεζες θα είχαν ζεστό χρήμα κ.ο.κ.

«Ομως η άρχουσα αστική τάξη είναι πιο ύπουλη, πιο προσεκτική», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Θέλει να αξιοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δυνατότητά του να προωθήσει τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ευκολότερα, καλυμμένα με την "κόκκινη" προβιά.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μοιράζονται την ίδια στρατηγική, τη στρατηγική που θυσιάζει δικαιώματα εργαζομένων για την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης, ως ο φτωχός συγγενής προς το παρόν, εμφανίζεται και ο λεγόμενος χώρος της Κεντροαριστεράς, με τους 10 υποψήφιους αρχηγούς, που απεγνωσμένα προσπαθεί να κερδίσει ζωτικό χώρο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που του έχουν φάει το ψωμί από το στόμα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα, αφού οι πολιτικές όλων κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε όλοι μαζί ψήφισαν πρόπερσι το τρίτο μνημόνιο.

Προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως "αριστερή" δύναμη, που καταπολεμά τον αντικομμουνισμό της επάρατης δεξιάς και των υπολοίπων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ματαιοπονεί. Προσπαθεί να εμφανιστεί ως "αριστερή" δύναμη, καπηλευόμενος συνθήματα, ανθρώπους και εποχές τις οποίες και τους οποίους και ο ίδιος μισεί βαθιά.

Γιατί δουλειά του είναι να κρύβει τη σαπίλα της δικτατορίας του κεφαλαίου, τη φτώχεια, την πείνα, τη διαφθορά, τους πολέμους που γεννά το σύστημα του κεφαλαίου, το οποίο υπηρετεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα».

Πρόσθεσε ακόμη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να εμφανίσει πως έχει θεμελιώδεις διαφορές με τη ΝΔ. Μίλησε στους εργαζόμενους λέγοντας πως το ζήτημα είναι πώς θα διαχειριστεί κανείς την "κανονικότητα": Υπέρ των εργαζομένων ή υπέρ του κεφαλαίου; "Ξέχασε" όμως να τους πει ότι η λεγόμενη μεταμνημονιακή κανονικότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν είναι και δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή. Κανονικότητα γι' αυτούς σημαίνει διαιώνιση των αντιλαϊκών μέτρων, συνεχείς θυσίες μόνο των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου».

Δεν είναι μονόδρομος η μισή ζωή

«Οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να κρίνουν βασισμένοι στην πείρα τους. Βλέπουν πως αυτή η ανάπτυξη τους αφήνει στην απ' έξω», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως «εμείς ως ΚΚΕ απευθυνόμαστε ακριβώς σε όλους αυτούς. Τους λέμε ότι η μισή ζωή στην οποία μας καταδικάζει το σύστημα δεν είναι μονόδρομος».

«Απέναντι στη λογική που από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να επιβάλλουν ως κανονικότητα, στη λογική περιορισμού των διεκδικήσεών μας σε ό,τι μπορεί να δώσει η οποιαδήποτε επιχείρηση, ή ο εκάστοτε κρατικός προϋπολογισμός, τους απαντάμε πως οι ανάγκες μας δεν χωράνε στα κέρδη των επιχειρήσεών τους, στα κέρδη που έχει το μεγάλο κεφάλαιο. Τα κέρδη τους και οι ανάγκες μας χωρίζονται με ένα αγεφύρωτο χάσμα», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε σήμερα, τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, για να τους καλέσουμε να συμπορευτούν μαζί μας, να παλέψουμε μαζί, να χτίσουμε ένα μαχητικό, ταξικό, εργατικό - λαϊκό τείχος αντίστασης, για να εμποδίσουμε τις νέες απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων, να απαιτήσουμε την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης, να απαιτήσουμε να καλυφθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες», διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αύξηση του αφορολόγητου στις 15.000 και κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, κανένα πλειστηριασμό για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις και στην εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ρήξη με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για την αποδέσμευση απ' αυτούς.

«Αυτός ο δρόμος των ταξικών αγώνων για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, η μεγάλη άνοδος της δύναμης του ΚΚΕ παντού, είναι η μοναδική ελπιδοφόρα επιλογή για τους εργαζόμενους», κατέληξε ο Δ. Κουτσούμπας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ