ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά μέτρα δίχως τέλος στην υπηρεσία του εγχώριου κεφαλαίου

Για την «απόδοση» των αντεργατικών μέτρων που υλοποιεί καμαρώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

«Ιδιαίτερη βαρύτητα για τον σταθερό βηματισμό και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας έχει το γεγονός ότι η βελτίωση που προβλέπεται και το επόμενο έτος (σ.σ. για τα κρατικά έσοδα) είναι αποτέλεσμα της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων».

Το παραπάνω επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Ευ. Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γ. Χουλιαράκη με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα, με ατζέντα τα δημοσιονομικά και την έμφαση βέβαια να δίνεται στην επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων για τα φορολογικά έσοδα και τα «πρωτογενή πλεονάσματα».

Ουσιαστικά, ανεξάρτητα από την έκβαση των κρατικών προϋπολογισμών, η συγκυβέρνηση ομολογεί την «ιδιαίτερη βαρύτητα» των αντιλαϊκών μέτρων, είτε αυτών που ήδη εφαρμόζονται είτε αυτών που θα υλοποιηθούν στη συνέχεια και μάλιστα πέρα και από το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει, ενδεχομένως και τον επόμενο μήνα, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020, με τους στόχους για τα ματοβαμμένα «πλεονάσματα» των κρατικών προϋπολογισμών να παραμένουν στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018, δηλαδή και για την περίοδο μετά την τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου.

Γι' αυτήν τη φάση, τα αντιλαϊκά παζάρια με το κουαρτέτο ολοκληρώνονται σήμερα, με ατζέντα την επισκόπηση των διαβουλεύσεων, καθώς και τα ζητήματα της Παιδείας.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για αναδιαρθρώσεις - πτωχεύσεις

«Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν», επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην πτώχευση επιχειρήσεων. Το ζήτημα περιλαμβανόταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, και Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλου, με το κουαρτέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογούνται δραστικές αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα. Σε αυτό το πλαίσιο, το σύνολο σχεδόν της διαδικασίας θα γίνεται εξωδικαστικά, στη βάση συμφωνιών μεταξύ των πιστωτών και των πτωχευμένων επιχειρήσεων, ενώ τα δικαστήρια θα είναι αρμόδια για την επικύρωση των συμφωνιών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το κουαρτέτο δέχεται τη βασική αρχή, δηλαδή έναν μηχανισμό εκτός δικαστηρίων, ωστόσο «ενστάσεις» διατυπώνονται για το ποιος θα κάνει την αξιολόγηση βιωσιμότητας και ποιες επιχειρήσεις θα αφορά. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η αξιολόγηση για τις επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους θα γίνεται μόνο από ελεγκτικές εταιρείες.

Ταυτόχρονα, ερωτήματα ανακύπτουν γύρω από την προωθούμενη ρύθμιση διαγραφής οφειλών προς το Δημόσιο, που αφορούν σε ασφαλιστικές εισφορές και φόρους της εργοδοσίας. Κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Μεταξύ των βασικών αλλαγών που προγραμματίζονται, στην κατεύθυνση επιτάχυνσης της διαδικασίας, είναι και η δημιουργία ενός ειδικού σώματος. Κατά τις ίδιες πηγές, οι διαχειριστές αυτοί θα επεμβαίνουν γρήγορα και εξωδικαστικά στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση και επιδιώκουν την εξυγίανσή τους. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι έτοιμες, με τη μορφή νομοσχεδίου, έως το τέλος του μήνα.

Τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Ως καθοριστικής σημασίας ζήτημα κρίνεται η διαμόρφωση νομοθεσίας για την αποβολή από τις επιχειρήσεις των «μη συνεργαζόμενων μετόχων». Αυτό, με τη σειρά του, ανοίγει ζήτημα ανακατατάξεων και αλλαγής μετοχικών συνθέσεων, ακόμη και στο εσωτερικό επιχειρηματικών ομίλων με προβληματικά δάνεια.

Επιπλέον, στη νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών, για ενέργειές τους που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις (π.χ. «κουρέματα» δανείων κ.ά.).

Ενδοκαπιταλιστική διαπάλη για τις διοικήσεις των τραπεζών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), με χτεσινή απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων, απέρριψε την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank, σχετικά με την τοποθέτηση σε αυτό των Π. Ρουμελιώτη, Γ. Σαπουντζόγλου και των άλλων μελών.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η ΤτΕ αποφάσισε και το «πάγωμα», μέχρι νεωτέρας, των νέων δανειοδοτήσεων από την Attica Bank, σε μια εξέλιξη που συνδυάζεται με τη διενέργεια ειδικών εποπτικών ελέγχων στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της τράπεζας και του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Αλλες πηγές αναφέρουν ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο τοποθέτησης επιτρόπου στη διοίκηση της τράπεζας.

Για τα εν λόγω ζητήματα, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, είχε χτες διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.

«Παράλληλη αξιολόγηση» από το ΔΝΤ

Την επόμενη βδομάδα, ξεκινούν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα κλιμάκια του ΔΝΤ, αυτή τη φορά στο πλαίσιο των καθιερωμένων αξιολογήσεων που διενεργούνται από τον εν λόγω ιμπεριαλιστικό οργανισμό.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, σε χτεσινές δηλώσεις από την Ουάσιγκτον, σημείωσε πως «οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη», αλλά αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις γύρω από αυτές. Σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ αποτελεί «ακραίο παίχτη» στις διαπραγματεύσεις, απάντησε πως «το ΔΝΤ είναι πάντα ευέλικτο».

Να σημειωθεί ότι στις 7 - 9 Οκτώβρη συνέρχεται στην Ουάσιγκτον η Φθινοπωρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, που αναμένεται να αποτελέσει φόρουμ παρασκηνιακής συζήτησης για το ελληνικό μνημόνιο και τη διαχείριση του κρατικού χρέους. Αμέσως μετά (10/10) συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Η στήριξή τους βασικό τμήμα του «νέου παραγωγικού μοντέλου»

Το γεγονός ότι η ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας αποτελεί βασικό τμήμα του κυβερνητικού σχεδιασμού για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» της οικονομίας, τονίστηκε κατά τη διάρκεια χτεσινής ημερίδας την οποία διοργάνωσαν από κοινού τα υπουργεία Οικονομίας, Υγείας και Παιδείας, υπό την αιγίδα της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της στήριξης των εγχώριων μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο, παρουσιάστηκε σχετική μελέτη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Η μελέτη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του λεγόμενου «Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Σχεδίου Δράσης» σε κρίσιμους βιομηχανικούς κλάδους, που σαν στόχο έχει, όπως αναφέρθηκε, τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων κρατικών και ιδιωτικών φορέων για την «υποστήριξη και βιώσιμη ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας».

Παρουσιάστηκαν ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία για τον κλάδο, τα οποία δείχνουν ότι η φαρμακοβιομηχανία παρουσίασε αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 64% την περίοδο 2005-2013, σε αντίθεση με την πτωτική πορεία του αντίστοιχου δείκτη μεταποίησης (-28%), ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, αλλά και αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 3.681 εργαζόμενους. Επίσης, υπολογίζεται ότι γενικά ο φαρμακευτικός κλάδος σήμερα συμβάλλει στο ΑΕΠ με πάνω από 2,8 δισ. ευρώ ετησίως, με υψηλές εξαγωγές στο 21% του κύκλου εργασιών του σε περισσότερες από 85 χώρες.

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ο οποίος, εκτός από τις συνήθεις καταγγελίες σε βάρος του... «νεοφιλελευθερισμού», σημείωσε ότι το «νέο παραγωγικό μοντέλο» που σχεδιάζει η κυβέρνηση έχει στο επίκεντρο τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου, σημείωσε μεταξύ άλλων την ανάγκη αύξησης της διείσδυσης γενοσήμων στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, αλλά και της συγκράτησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Πρόσθεσε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες «επικοινωνιακής προβολής συνολικά των ποιοτικών ελληνικών γενοσήμων, που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία τους και θα αντιστρέψουν το σημερινό κλίμα αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητάς τους».

Για την ανάγκη σύνδεσης της ακαδημαϊκής έρευνας με την παραγωγή μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Φωτάκης, σημειώνοντας ότι χρειάζεται να διαμορφωθούν «θεσμοί μακράς πνοής που να δημιουργούν ευκαιρίες και θύλακες επιστημονικής και επιχειρηματικής ποιότητας για την έμπνευση και απελευθέρωση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας...».

«Αναπτυξιακό μοχλό» χαρακτήρισε τον κλάδο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, ενώ η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για τη βιομηχανία, Θεοδώρα Τζάκρη, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο τις Διυπουργικής Επιτροπής που έχει συσταθεί με απόφαση του πρωθυπουργού. Αναφέρθηκε, επίσης, σε μια σειρά χρηματοδοτικών προγραμμάτων που τίθενται στη διάθεση των βιομηχάνων του χώρου. Τέλος, έκανε λόγο για σημαντικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία στην περιστολή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, εάν αυξηθεί το μερίδιο των φθηνότερων γενοσήμων στην ελληνική αγορά έναντι των πρωτοτύπων, με δεδομένο ότι τα γενόσημα αποτελούν και τα βασικά προϊόντα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Στο πλαίσιο των «εκκρεμοτήτων» της πρώτης «αξιολόγησης», κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση του Ελληνικού στην κοινοπραξία «Global Investment Group».

Το νομοσχέδιο προωθείται με τη... γνωστή διαδικασία του «κατεπείγοντος», με συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή και συζήτηση και ψήφιση την Τετάρτη στην Ολομέλεια.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για μία έκταση που ξεπερνά τα 6.000 στρέμματα, ενώ η κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν ο όμιλος Λάτση, η κινεζική «Fosun» και η «Eagle Hills» με έδρα το Αμπου Ντάμπι, μπορεί να οικοδομήσει συνολική επιφάνεια 2.700.000 τ.μ.

Το τίμημα που προβλέπεται να καταβληθεί, σε τρεις δόσεις, για το σύνολο των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» ανέρχεται στα 915 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται επενδύσεις ελάχιστου ποσού 4,59 δισ. ευρώ.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογίας για το κεφάλαιο

«Χωρίς πραγματική αύξηση της απασχόλησης μέσω ιδιωτικών επενδύσεων και χωρίς μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας των επιχειρήσεων, τα προβλήματα ανεργίας θα ενταθούν».

Αυτό αναφέρει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του, επαναφέροντας το νευραλγικό για το εγχώριο κεφάλαιο ζήτημα της παραπέρα μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο την τόνωση των κερδοφόρων επενδύσεων.

Παράλληλα, διατυπώνοντας αμφιβολίες ως προς τη «βιωσιμότητα» της οικονομικής ανάκαμψης, ο ΣΕΒ βάζει μπροστά το ζήτημα της ανεργίας, τονίζοντας: «Η παρατηρούμενη μέχρι σήμερα μείωση της ανεργίας είναι συγκυριακή, καθώς αποτυπώνει την επίδραση της αύξησης του τουρισμού κυρίως λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων με δεδομένη τη βελτίωση του ανταγωνισμού, της δημιουργίας ευκαιριακών και χωρίς προοπτική θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, και τέλος της μείωσης του εργατικού δυναμικού λόγω μετανάστευσης και χρόνιας αποθάρρυνσης των ατόμων που ψάχνουν για δουλειά». Σε αυτό το πλαίσιο, συμπεραίνει πως η μείωση της επίσημης ανεργίας «δεν αρκεί για να ταυτοποιήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο ενός προτύπου ανταγωνιστικής ανάπτυξης και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπερεκτιμάται».

Παράλληλα, οι βιομήχανοι επαναφέρουν ζητήματα πρόσθετων φορολογικών ελαφρύνσεων για το κεφάλαιο, βάζοντας στο τραπέζι την πρόταση χρονικής επέκτασης, πάνω από 5 χρόνια, του συμψηφισμού των ζημιών με τα μελλοντικά κέρδη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Ενα επιπλέον και σημαντικό εμπόδιο στις αναδιαρθρώσεις προκύπτει από το γεγονός ότι χάνεται πολύ εύκολα η δυνατότητα μεταφοράς αυτών των ζημιών όταν μια εταιρεία πωλείται, μετασχηματίζεται ή τεμαχίζεται, κάτι που όμως συμβαίνει συνήθως στα πλαίσια ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ