ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το δράμα των προσφύγων δεν αγγίζει την ανύπαρκτη ευαισθησία της ιμπεριαλιστικής ΕΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για το έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο τραγικός θάνατος των 34 προσφύγων, μεταξύ των οποίων 15 βρέφη και παιδιά, ανοιχτά του Φαρμακονησίου, οι χιλιάδες πρόσφυγες που συνωστίζονται στα νησιά του Αιγαίου, που κινδυνεύουν τη ζωή τους στα σύνορα και τα τρένα της μεγάλης φυγής μέχρι να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους, οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, δεν ήταν και δε θα είναι ποτέ αρκετά για να αγγίξουν την ανύπαρκτη ευαισθησία της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εκπροσώπων της. Είναι αυτοί που έχουν τεράστιες ευθύνες για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, τις αντιδραστικές - δολοφονικές οργανώσεις, όπως ο ISIS, που η ΕΕ και οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν, χρηματοδότησαν κι εξόπλισαν αρχικά, προκαλώντας τεράστια προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα. Προκλητικά ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα του Δουβλίνου και της Σένγκεν, ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους. Ενώ μαζί αποφασίζουν το μακέλεμα των λαών, ανταγωνίζονται για το μοίρασμα της λείας, καθώς αυτό υπαγορεύει το συμφέρον της τάξης των καπιταλιστών που εκπροσωπούν.

Το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της ΕΕ πήρε πίσω ακόμα και τις εξαγγελίες για τη μετεγκατάσταση του μηδαμινού αριθμού των 120.000 προσφύγων, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Αλλά, ακόμη και η μετεγκατάσταση των μόλις 40.000 προσφύγων, που είχε αποφασιστεί σε προηγούμενο Συμβούλιο, δε θα είναι υποχρεωτική. Συμφώνησαν, όμως, για τη δημιουργία των λεγόμενων hotspots ("καυτών σημείων") σε Ελλάδα και Ιταλία, δηλαδή κέντρων διαλογής των χρήσιμων για τα μονοπώλια προσφύγων, που θα μπορέσουν να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη - μέλη. Συμφώνησαν για την ένταση της καταστολής στα σύνορα, με την ενίσχυση της Frontex, ενώ προωθούν την ανάπτυξη μονάδων άμεσης επέμβασης στα σύνορα. Συμφώνησαν ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου, που ευθύνεται για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, παραμένει.

Το Κόμμα μας καλεί το λαό να παλέψει για:

  • Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.
  • Δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, που θα παρέχουν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία και νομική βοήθεια.
  • Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή - ταυτοποίηση, στέγαση - σίτιση - περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά στα σημεία εξόδου από τη χώρα.
  • Αμεση χρηματοδότηση από ΟΗΕ και ΕΕ.
  • Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Σένγκεν.
  • Οχι σε νέες επεμβάσεις σε τρίτες χώρες, με πρόσχημα δήθεν το χτύπημα των διακινητών. Οχι στα νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα, που μόνο περιπλέκουν και οξύνουν το πρόβλημα, παρά οδηγούν στην επίλυσή του.
  • Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις των ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ σε τρίτες χώρες».
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Φαγωμάρα για την κατανομή των ξεσπιτωμένων

Την ενίσχυση της καταστολής κατά των προσφύγων - μεταναστών επιβεβαίωσε η Εκτακτη Σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ. Ετσι η ΕΕ που είναι συνυπεύθυνη για τα εκατομμύρια των ξεσπιτωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, αποφάσισε να προχωρήσει στην προετοιμασία της δεύτερης φάσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των διακινητών των μεταναστών.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή όσων θα πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα, εκεί οι αντιθέσεις των επιμέρους αστικών τάξεων οδήγησαν σε γενικόλογες διατυπώσεις περί ευθύνης και αλληλεγγύης, αλλά προς το παρόν υπάρχει διαφωνία για την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των χωρών στη φιλοξενία προσφύγων κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Αυτές που αντιδρούν εντονότερα είναι οι κυβερνήσεις των Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Τσεχίας, Ρουμανίας και Πολωνίας, που κλείνουν τα σύνορά τους όπως και η Γερμανία, που γκρινιάζει ότι και άλλοι πρέπει να πάρουν μέρος των προσφύγων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και στη Σερβία, όπου συσσωρεύονται πρόσφυγες που φτάνουν από την ΠΓΔΜ έχοντας ξεκινήσει από την Ελλάδα. Ετσι, αυξάνεται η πιθανότητα χιλιάδες ξεριζωμένοι να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, την πύλη εισόδου στην Ευρώπη μετά το ριψοκίνδυνο ταξίδι από την Τουρκία, ενώ τα καραβάνια εξακολουθούν να έρχονται, παρά τα εμπόδια και τους όποιους φράχτες.

Στη διπλωματικά διατυπωμένη, αλλά απόλυτα κυνική, δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσφυγική κρίση μετά την Εκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, σημειώνεται, μετά τα ευχολόγια περί αλληλεγγύης και ευθύνης:

«Τα κράτη - μέλη αποφάσισαν τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων βάσει της πρώτης πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 27ης Μαΐου για επείγουσα μετεγκατάσταση προσφύγων. Αυτήν τη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί επιχειρησιακή συνάντηση, προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή της απόφασης σχετικά με τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων το ταχύτερο δυνατόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την προθυμία της πλειονότητας των κρατών - μελών να προχωρήσουν το συντομότερο στην επίτευξη συμφωνίας για τη μετεγκατάσταση άλλων 120.000 ατόμων που σαφώς χρήζουν διεθνούς προστασίας, όπως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Σεπτεμβρίου.

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου να αυξηθεί σημαντικά και χωρίς καθυστέρηση η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ στη Συρία και στις γειτονικές προς τη Συρία χώρες. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην προσφυγική κρίση χωρίς την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της».

Βέβαια, η ΕΕ μιλάει για την επέμβαση στη Συρία, λες και αυτή είναι ...αθώα του αίματος, ενώ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο αιματοκύλισμα του λαού.

Χάος σε Ουγγαρία, Σερβία

Η εθνικιστική ουγγρική κυβέρνηση, σφραγίζοντας χτες τα σύνορα, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις δύο νότιες επαρχίες της χώρας στα σύνορα με τη Σερβία, προαναγγέλλει χτίσιμο και φράκτη στα σύνορα με τη Ρουμανία, ενώ χτες προχώρησε στη σύλληψη 174 ανθρώπων γιατί παραβίασαν το φράκτη. Ο Γκιόρντι Μπακόντι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εθνικών Καταστροφών, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η νεκρή ζώνη μεταξύ της Ουγγαρίας και της Σερβίας θα επεκταθεί στα 60 μέτρα από τα 10 που είναι τώρα και ότι θα δημιουργηθούν στην περιοχή δύο ζώνες τράνζιτ όπου θα γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων των προσφύγων. «(Αυτές οι ζώνες) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή εγκατάσταση προσώπων που ζητούν να λάβουν άσυλο, καθώς και για να γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου και οι διαδικασίες καταγραφής των αλλοδαπών», εξήγησε. Διευκρίνισε ότι η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στις δύο ζώνες τράνζιτ στα ουγγροσερβικά σύνορα θα μπορεί να γίνεται σε διάστημα μίας ή πολλών ωρών, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Οι πρόσφυγες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 6 το πρωί έως τις 10 το βράδυ καθημερινά, ενώ όσοι δεν καταθέτουν αίτηση για παροχή ασύλου θα στέλνονται αμέσως πίσω στη Σερβία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι καγκελάριοι της Γερμανίας και της Αυστρίας, Α. Μέρκελ και Β. Φάιμαν, αντίστοιχα, ζητούν να συγκληθεί την επόμενη βδομάδα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Επαφές

Την ώρα που μια σειρά από χώρες της ΕΕ κλείνουν τα σύνορά τους και αναστέλλουν την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, υλοποιώντας στο έπακρο το «όραμα» της Ευρώπης - φρουρίου που ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα υποδοχής μεταναστών αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα τις ανάγκες των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για φτηνό εργατικό δυναμικό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σπ. Φλογαΐτης, είχε χτες συναντήσεις στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τις εξελίξεις στο προσφυγικό, και τις λύσεις που τάχα μπορούν να δοθούν εντός λυκοσυμμαχίας.

Στη συνάντησή του με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, F. Mogherini, «συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή και στη Συρία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξωτερική διάσταση της τρέχουσας μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης».

Στη συνάντησή του, εξάλλου, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλο «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής - προσφυγικής κρίσης, ενώ εξετάστηκαν τρόποι με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να συνδράμει την Ελλάδα».

Θυμίζουμε ότι μια μέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο Φλογαΐτης συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της (ΣΓΥ) το οποίο εξέδωσε μια «θετική εκτίμηση» ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η περιλάλητη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ EUNAVFOR MED, μία από τις σε εξέλιξη 6 στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ που στα σχέδιά της περιλαμβάνει μέχρι και μια φάση «σούπερ επιθετική», εφόσον προβλέπει ακόμα και «αντιμετώπιση στο έδαφος», ανάπτυξη δυνάμεων δήθεν για αντιμετώπιση των διακινητών στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Δε φτάνουν καν στη στεριά

Στους 34 της προχτεσινής μέρας προστέθηκαν τουλάχιστον άλλοι 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, που έχασαν χτες τη ζωή τους ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας, σε ναυάγιο του πλοίου που τους μετέφερε στην Κω.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) εκτιμά πως τις τελευταίες μέρες έχουν πνιγεί 72 πρόσφυγες και μετανάστες, προσπαθώντας να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Μεταξύ τους είναι οι νεκροί από το Φαρμακονήσι, αλλά και δύο Σύροι που είχαν βρεθεί στην τουρκική πλευρά τη Δευτέρα, στην περιοχή της Σμύρνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOM, 464.876 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει από τις αρχές της χρονιάς τη Μεσόγειο, από 432.000 που έδειχναν τα στοιχεία μόλις της περασμένης Παρασκευής, αριθμός διπλάσιος ήδη του συνολικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών που έκαναν ολόκληρο το 2014 την ίδια θαλάσσια διαδρομή.

Χτες, εξάλλου, άρχισαν να στήνονται οι πρώτες σκηνές για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας, προκειμένου να βρίσκουν καταφύγιο από τις καιρικές συνθήκες όσοι βρίσκονται στην περιοχή περιμένοντας να μπουν στην ΠΓΔΜ. Θα εγκατασταθεί, επίσης, και κινητή μονάδα περίθαλψης από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org