ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το νέο υπάρχει στο δρόμο της ανατροπής αυτού του συστήματος

Ανακοίνωση για τους μαθητές, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων απευθύνεται η ΚΝΕ με ανακοίνωσή της με την οποία γίνονται εξορμήσεις στα σχολεία όλης της χώρας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Μπαίνουμε σφήνα στα σχέδιά τους! Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει!

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε.

Νέα χρονιά.

Να 'μαστε καλά και θα έχει απ' όλα, και καλά και κακά.

Οσο πιο αποφασιστικά προσπαθήσουμε και διεκδικήσουμε τη μόρφωση και τη ζωή που μας αξίζει, τόσο καλύτερα για μας!

Ολοι μαζί, με πείσμα και αισιοδοξία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα στο σχολείο, στο σπίτι, στη ζωή μας.

Πολλά θα κριθούν από τις απαντήσεις που θα δώσουμε!

Τίποτα δεν αλλάζει ή τα πάντα αλλάζουν;

Αξίζει να αγωνιζόμαστε ή να συμβιβαζόμαστε;

Αξίζει να είμαστε όλοι μαζί ή ο καθένας για την πάρτη του;

Πολλά θα κριθούν από τις επιλογές που θα κάνουμε!

Κρίνουμε ή τρώμε κουτόχορτο;

Αμφισβητούμε ή δεχόμαστε ό,τι μας πλασάρουν;

Δρούμε ή καθόμαστε στ' αυγά μας;

Μαθαίνουμε την αλήθεια.

Δημιουργούμε τους όρους για να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας.

Σκεφτόμαστε έξω από τα όρια που μας επιβάλλουν!

Το σύστημα μάς παρουσιάζει το "παλιό" για "νέο".

Ομως...

  • Η εκπαίδευση που αδειάζει τις τσέπες των γονιών μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ.
  • Το σχολείο που δεν μορφώνει αλλά παπαγαλίζει ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ.
  • Η ζωή γεμάτη ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ.
  • Το ότι δεν τα βγάζουν πέρα οι γονείς μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ.
  • Το να κοιτάμε κάθε μέρα τι παραπάνω θα κόψουμε για να επιβιώσουμε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ.
  • Ο πόλεμος για τα συμφέροντα των λίγων που ξεριζώνει οικογένειες από τις χώρες τους, που αναγκάζει παιδιά στην ηλικία μας να φεύγουν κυνηγημένα από τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από αυτήν τη βαρβαρότητα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ.
  • Η εικόνα του μικρού Αϊλάν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ.
  • Οι φασίστες που λένε πνίξτε τον κυνηγημένο γιατί είναι κόστος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ.
  • Το σύστημα που λειτουργεί για να μοιράζονται οι πολλοί τη φτώχεια και οι λίγοι τον πλούτο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ.

Ολα αυτά έχουν την ίδια αιτία: Το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και της ανεργίας.

Γι' αυτό να δώσουμε σωστές απαντήσεις, να κάνουμε εύστοχες επιλογές!

Το νέο υπάρχει στο δρόμο της ανατροπής αυτού του συστήματος!

Το νέο υπάρχει στο δυνάμωμα της συλλογικής δράσης και της αλληλεγγύης μεταξύ μας.

Μπορεί οι περισσότεροι από μας να μην ψηφίζουμε, όμως έχουμε λόγο για όλα αυτά που γίνονται για μας χωρίς εμάς.

Γιατί "ΝΕΟ και ΣΥΓΧΡΟΝΟ" είναι ό,τι μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες μας.

"Νέο" είναι το σχολείο να μορφώνει πραγματικά, να διδάσκει την αλήθεια, να βοηθάει τον κάθε μαθητή να διαμορφώνει ολόπλευρα την προσωπικότητά του, αναπτύσσοντας τις ιδιαίτερες κλίσεις του.

"Νέο" είναι να αξιοποιηθούν οι σημερινές τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγής, για να ζήσουμε καλύτερα.

"Νέο" είναι να καταμερίζεται ο καθένας μέσα στην κοινωνία και με τη δουλειά του να προσφέρει στο σύνολο.

"Νέο" είναι να ζουν οι λαοί όλου του κόσμου αδερφωμένοι και να μη χύνουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών.

Τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του συστήματος, των μνημονίων, "παλιοί" και "νέοι σωτήρες", παρακμιακοί τύποι, όσα ονόματα κι αν αλλάξουν, όσες συνεργασίες και να κάνουν στηρίζουν το "παλιό" και το ξεπερασμένο γιατί στηρίζουν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα.

Δημιουργούνται στον αγώνα για τη νέα κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων, της πραγματικής ελευθερίας, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Απαντάμε και επιλέγουμε σωστά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Διαλέγουμε το δρόμο της ανατροπής»!


Χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών δεν αναμένεται να καλυφθούν!

Το γνωστό σκηνικό με τα χιλιάδες κενά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς αποκάλυψε και φέτος το πρώτο κουδούνι. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, της προώθησης της ελαστικής δουλειάς αντί για μόνιμους διορισμούς οδήγησε δημοτικά και νηπιαγωγεία να μείνουν κλειστά.

Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, 272 σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν άνοιξαν στις 11 Σεπτέμβρη, επειδή δεν υπήρχαν εκπαιδευτικοί.

Από αυτά, 20 βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία, 52 στις Κυκλάδες, 37 στο Ηράκλειο, 35 στην Εύβοια κ.ο.κ. Παράλληλα, η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων έχει ουσιαστικά ανασταλεί, ενώ δε λειτουργούν σε πλήρες ωράριο και πολλά από τα σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). Επιπλέον, προνήπια έμειναν εκτός νηπιαγωγείου, παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν πάνε σχολείο, ενώ η οδηγία είναι να φτιάχνονται τμήματα με 27 και 30 μαθητές. Η ΔΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα προχτές ενδεικτικά κενά σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανά περιοχή, με την Α' Αθήνας να μετρά 918 λειτουργικά κενά, την περιοχή της Ανατολικής Αττικής 764, τον Πειραιά 642, την Αιτωλοακαρνανία 656, την Αχαΐα 395, τη Βοιωτία 288, τα Δωδεκάνησα 700, την Εύβοια 391, την Ηλεία 403, το Ηράκλειο 999, τις Κυκλάδες 444, τη Ροδόπη 169, τη Χαλκιδική 178, με τον κατάλογο να συνεχίζεται...

Με μηδενικούς ουσιαστικά τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για πέμπτη συνεχή χρονιά, σε 25.000 εκπαιδευτικούς υπολογίζονται σήμερα οι ανάγκες για τη λειτουργία των σχολείων, όπως προκύπτει και από την εικόνα που έδωσε το υπουργείο Παιδείας. Η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενημέρωσε πως έχουν εξασφαλιστεί 12.000 πιστώσεις από ΕΣΠΑ (που καλύπτει συγκεκριμένες περιοχές και αφορά ολοήμερα νηπιαγωγεία, ολοήμερα δημοτικά, μέρος της Ειδικής Αγωγής, πρόσθετα μαθήματα γλώσσας κ.λπ. και με αυστηρούς περιορισμούς), 3.000 πιστώσεις από τον προϋπολογισμό και 4.000 από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ωστόσο, δηλώνει πως τα κενά προς πλήρωση παραμένουν περίπου 6.000, για τα οποία δεν έχουν εξασφαλιστεί πόροι. Θυμίζει δε πως η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με 3.000 κενά ακάλυπτα και άλλα που καλύφθηκαν μετά τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος υπήρξε καθυστέρηση και στη διαδικασία επιλογής των αναπληρωτών, καθώς η σχετική πρόσκληση δημοσιεύτηκε από το υπουργείο το καλοκαίρι χωρίς ΦΕΚ. Χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να υποβάλουν για δεύτερη φορά αίτηση για να προσληφθούν ως αναπληρωτές, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 11η Σεπτέμβρη, μέρα που θα έπρεπε να βρίσκονται στα σχολεία. Οι αναπληρωτές, πάντως, θα αρχίσουν να φτάνουν στα σχολεία όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων και τμηματικά.

Η υποστελέχωση των σχολείων και το σκηνικό των κενών που καλύπτονται - όσα καλύπτονται - καθώς προχωρά η σχολική χρονιά, είναι κάτι που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται, όσο δε γίνονται μόνιμοι διορισμοί στην Εκπαίδευση. Ερχεται να συμπληρώσει το σκηνικό της υποβάθμισης, κοντά στα προβλήματα υποδομών και ασφάλειας των μαθητών, στον υποσιτισμό των παιδιών, στα προβλήματα με τις μεταφορές, στο γνωστό φτωχό και πίσω από τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες περιεχόμενο του σχολείου, στα βάρη που καλούνται να σηκώσουν όσες οικογένειες αντέχουν ακόμα να στέλνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια και οι οποίες είναι αντιμέτωπες και με την αύξηση των διδάκτρων κατά 23% από τον Οκτώβρη.


41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Η Ρ. Αντωνοπούλου
Η Ρ. Αντωνοπούλου
Με ένα όμορφο γλέντι που απλώθηκε σε κάθε γωνιά του, ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Στη Σκηνή Α, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης παρουσίασαν ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα ειδικά για το Φεστιβάλ, που περιελάμβανε τραγούδια - «σταθμούς» στην ιστορία του έντεχνου και πολιτικού τραγουδιού, τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο γιατί τ' αγάπησε ο λαός μας. Η Ρίτα Αντωνοπούλου, επί σκηνής, είπε ότι συμμετέχει με πολύ χαρά στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ενώ ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης ευχήθηκε «το Κόμμα μας ψηλά».

Τη σκυτάλη πήρε ο Δημήτρης Μπάσης, που παρουσίασε γνωστά τραγούδια από τη δισκογραφική του δουλειά, ένα όμορφο αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, καθώς και λαϊκά τραγούδια άλλων καλλιτεχνών, σε ένα πρόγραμμα που κράτησε περίπου 3 ώρες και ξεσήκωσε τους χιλιάδες επισκέπτες. Και ο Δ. Μπάσης θεώρησε ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι κλήθηκε να συμμετέχει στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και ευχήθηκε καλούς αγώνες.

Στη Σκηνή Β, το πρόγραμμα ξεκίνησε με συναυλία από μαθητικό συγκρότημα. Ακολούθησαν οι Imam Baildi, που παρουσίασαν κομμάτια από τη δισκογραφική τους δουλειά, αλλά και διασκευές έντεχνων λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιών. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι με τον Βασίλη Κασσούρα και το συγκρότημά του.

Ο Δ. Μπάσης
Ο Δ. Μπάσης
Σημαντική στιγμή των εκδηλώσεων, το Σάββατο, ήταν το αφιέρωμα στους αλύγιστους του στρατοπέδου «Παύλου Μελά», μέσα από το οποίο οι νέοι κομμουνιστές τίμησαν τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, αγωνιστές και αγωνίστριες που φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν από το αστικό κράτος, γιατί πάλεψαν για τη λευτεριά του λαού και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. (Περισσότερα για το αφιέρωμα θα παρουσιάσει ο «Ρ» τις επόμενες μέρες).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ