ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ «ΤΑΦΡΟΣ 66»
Μολύνεται από την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών

Συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει η αυθαιρεσία τους ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση της «Τάφρου 66» που διασχίζει τις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας από την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών της περιοχής ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου και απευθύνεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας, Μακεδονίας - Θράκης και Εσωτερικών. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Για μια ακόμη χρονιά σοβαρό πρόβλημα προκύπτει για το περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους και την υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα από την ανεξέλεγκτη ρίψη των ανεπεξέργαστων αποβλήτων των εργοστασίων μεταποίησης ροδάκινου στην Tάφρο 66 των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας, παρότι διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς.

Η αυθαιρεσία αυτή συνιστά χρόνιο περιβαλλοντικό έγκλημα καθώς τα νεκρά ψάρια ανέρχονται σε χιλιάδες, το νερό της τάφρου μολύνεται και η δυσοσμία είναι αφόρητη. Τα νερά της Τάφρου 66 χύνονται στον Αλιάκμονα, πηγή υδροδότησης της πόλης της Θεσσαλονίκης και καταλήγουν στο Δέλτα Αλιάκμονα - Αξιού (περιοχή προστατευόμενη από τη Συνθήκη Ραμσάρ) επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη μόλυνση του Θερμαϊκού Κόλπου. Επιπλέον, από τα νερά αυτά γίνεται η άρδευση των χωραφιών της ευρύτερης περιοχής με αρνητικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και μέσω της διατροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία.

Να σημειωθεί ότι η ρύπανση του καναλιού από τις βιομηχανίες της περιοχής εκδηλώνεται με τα ίδια αποτελέσματα κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, χωρίς οι αρμόδιες αρχές (κυβερνήσεις, περιφέρεια, δήμοι) να παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος παρά τις συνεχείς υποσχέσεις που δίνουν.

Θεωρώντας ότι το νερό αποτελεί φυσικό πόρο που ανήκει στο λαό, είναι απαραίτητα τα μέτρα προστασίας του με βάση τις λαϊκές ανάγκες,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι Υπουργοί:

  • Τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει η αυθαιρεσία των βιομηχάνων και να υποχρεωθούν όσες βιομηχανίες δεν έχουν, να φτιάξουν μονάδες επεξεργασίας των λυμάτων τους και να ελέγχονται για τη λειτουργία αυτών των μονάδων.
  • Τι μέτρα θα λάβει για τον καθαρισμό της κοίτης της Τάφρου 66.
  • Τι μέτρα θα λάβει για την προστασία της υγείας κατοίκων της Θεσσαλονίκης που πρόκειται να υδροδοτηθούν από τον Αλιάκμονα».
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΟΥΣ
Κάλεσμα της «Πανεπιστημονικής»

Η «Πανεπιστημονική» καλεί τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και άνεργους χημικούς μηχανικούς να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών (ΠΣΧΜ), την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη, 11.00 π.μ., στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα) και να στηρίξουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιό της στις επερχόμενες εκλογές του συλλόγου.

Οι εκλογές προγραμματίζονται για όλη την Ελλάδα στις 4 Νοέμβρη και καταληκτική ημερομηνία για εγγραφή στο Σύλλογο είναι η ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης 23 Σεπτέμβρη. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση www.dpk.tee.gr και στα τηλέφωνα 6946799833, 6977806266.

Ενωση Ελλήνων Χημικών

Η «Πανεπιστημονική» καλεί τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και άνεργους χημικούς να στηρίξουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιό της στις επερχόμενες εκλογές της ένωσης, που προγραμματίζονται για την Κυριακή 4 Νοέμβρη. Καταληκτική ημερομηνία εγγραφής και οικονομικής τακτοποίησης για τους υποψήφιους είναι η 25η Σεπτέμβρη. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2105238779.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Γενική Συνέλευση στις 30 Σεπτέμβρη

Στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη, στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). «Συζητάμε με ποιο τρόπο θα υπερασπιστούμε τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας», σημειώνεται στο σχετικό κάλεσμα. Για να επισημάνει: «Θυμηθείτε οι παλιότεροι και μάθετε οι νεότεροι: Τους αγώνες που δώσαμε και τις κατακτήσεις που είχαμε. Ποτέ κανένας αγώνας δεν ήταν εύκολος, ποτέ η νίκη και η βελτίωση της ζωής μας δεν ήταν εξασφαλισμένη από τα πριν. Τέτοιοι αγώνες με σίγουρο αποτέλεσμα δεν υπάρχουν παρά μόνο στα μυαλά όσων δεν αγωνίστηκαν ποτέ. Κανένας όμως αγώνας δεν ήταν χαμένος. Ολοι έβαλαν ένα λιθαράκι. Τώρα μας χρειάζονται νέοι αγώνες. Πιο δυναμικοί. Με το Συνδικάτο μπροστάρη. Τώρα κανείς δεν πρέπει να λείψει. Εχουμε όλοι ανάγκη τον αγώνα και ο αγώνας μας έχει όλους ανάγκη. Ελα να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τρόπους και μορφές για την ανακούφιση, τη στήριξη και την υπεράσπιση των άνεργων συναδέλφων. Μαζί όλοι με το Συνδικάτο και μέσα από το Συνδικάτο μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια, να δώσουμε και να πάρουμε αλληλεγγύη, κουράγιο, να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και τις οικογένειές μας. Να κάνουμε πράξη το σύνθημα "ένας για όλους και όλοι για έναν"».


ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
φωτ.

Σήμερα Κυριακή 16/9/2012, πραγματοποιείται στα Νένητα της Χίου το 40ήμερο μνημόσυνο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ. Ο σύντροφος Γιώργης γεννήθηκε στις 31 Μαΐου του 1940, έζησε τα μαύρα χρόνια του πολέμου και έμεινε ορφανός από μικρή ηλικία. Βίωσε την ταξική εκμετάλλευση και πάλεψε για την κατάργησή της. Δραστηριοποιήθηκε στον Αγροτικό Σύλλογο και στον Συνεταιρισμό Μαστιχοπαραγωγών Νενήτων για το δίκιο του αγρότη, για την αξία του «άσπρου διαμαντιού» - όπως έλεγε το μαστίχι - και για τη στήριξη των παραγωγών από το κράτος. Συμπαραστάθηκε με όλα τα μέσα που διέθετε σε όποιον το είχε ανάγκη, ενώ η ταξική του συνείδηση αποτέλεσε οδηγό στη δράση του για τα καθημερινά. Υπήρξε πρωτοπόρος οργανωτής της πάλης των συγχωριανών του - μέσα και έξω από τον συνεταιρισμό - τους οποίους καλούσε σε επαγρύπνηση και σε σύγκρουση με το κλίμα αδράνειας που καλλιεργούσαν οι κυβερνητικοί εργατοπατέρες. Παρέμεινε σταθερός και ακλόνητος στα κομμουνιστικά ιδανικά και η φωνή του ΚΚΕ στον αγροτικό κόσμο.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του, οι σύντροφοι και οι φίλοι του προσφέρουν στο Κόμμα μας 400 ευρώ, μέσω της ΝΕ Χίου.

Πωλητήριο στο «Ντυνάν»

Τη συγκρότηση επιτροπής που θα έρθει σε επαφή με συμβουλευτικές εταιρείες αναγνωρισμένες και διεθνούς κύρους, προκειμένου να ανατεθεί η έρευνα εξεύρεσης επενδυτή ή αγοραστή για το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης.

Η χρεοκοπία του «Ερρίκος Ντυνάν» είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των ηγεσιών του υπουργείου Υγείας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία οχτώ χρόνια. Η θέση του ΚΚΕ, όπως εκφράστηκε και στη Βουλή, είναι να αναλάβει το κράτος τα χρέη και το νοσοκομείο να τεθεί υπό άμεσο δημόσιο έλεγχο με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, ώστε να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στους αρρώστους.

Απεργία στις συγκοινωνίες

Σε απεργία προχωρούν τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) την επόμενη βδομάδα ενάντια στην αύξηση των εισιτηρίων και γενικότερα στο νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Πιθανότερη ημερομηνία πραγματοποίησης της απεργίας είναι η Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη. Παράλληλα, υπάρχει το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε αυτή οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Η οριστικοποίηση της ημερομηνίας θα γίνει το αργότερο, αύριο, Δευτέρα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org