ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Η κυβέρνηση λεηλατεί και προκαλεί

«Ασφάλιστρο κινδύνου της περιουσίας», χαρακτήρισε το χαράτσι ο αντιπρόεδρος Βενιζέλος

Οργή και αγανάκτηση έχει κυριεύσει εκατομμύρια νοικοκυριά εργαζομένων που τώρα διαπιστώνουν ότι το κουστούμι του «τέλους για τα ακίνητα» σημαίνει μια νέα οικονομική αφαίμαξη αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διά του αντιπροέδρου της Βενιζέλου, με προκλητικά επιχειρήματα του τύπου το χαράτσι στα ακίνητα είναι ένα «ελάχιστο, μηδαμινό ασφάλιστρο κινδύνου για τις περιουσίες», προσπάθησε χτες να υπερασπιστεί, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, τα νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης. Αυτός ο ίδιος που πριν από ενάμιση μήνα χαρακτήριζε απαράδεκτο το ενδεχόμενο να επιβληθούν τέλη στα ακίνητα και μάλιστα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προσπαθεί τώρα όχι μόνο να ξεζουμίσει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, αλλά και με τον κυνισμό που τον διακρίνει να μας πείσει ότι το τέλος είναι για το καλό μας.

Ο Ευαγ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι εάν η κυβέρνηση αύξανε οποιονδήποτε άλλο φόρο «η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη», ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι «αν θέλουμε να προστατευθεί η αξία των ακινήτων και να υπάρξει ξανά αγορά στα ακίνητα και ο καθένας να έχει την αίσθηση ότι κατέχει μια περιουσία, πρέπει η χώρα να βγει από την κρίση».

Η χώρα, ισχυρίστηκε, δεν αξίζει τον κόπο να τεθεί σε διακινδύνευση για ποσά της τάξης των 2 δισ. ευρώ (τόσα, λέει, θα μαζέψουν από το φόρο στα ακίνητα για φέτος), ενώ είπε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ούτε στο ΦΠΑ 23% στην εστίαση, ούτε να μαζεύονται οι φόροι από τη ΔΕΗ, αλλά «στη φάση που είμαστε πρέπει να έχουμε αποτελέσματα».

Το μέτρο, κατά τον υπουργό, επιβαρύνει 1,8 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η αθλιότητά τους, όμως, είναι τέτοια, που χτες έκανε λόγο για μέση επιβάρυνση 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ προχτές στην πρώτη ανακοίνωση υποστήριζε ότι θα είναι 4 ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι ούτε 3, ούτε 4 ευρώ δεν θα είναι ακόμα και η μέση επιβάρυνση, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών της χώρας βρίσκονται σε ζώνες που το χαράτσι είναι πάνω από 5 ευρώ το τετραγωνικό. Ο υπουργός, πάντως, αν και οι υπολογισμοί του έχουν μικρή αξία, υποστήριξε ότι η μέση επιβάρυνση θα είναι 490 ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει το αίσχος της να επιμένει να πληρώσουν το χαράτσι ακόμα και οι θεωρούμενες «ευπαθείς ομάδες», οι άνεργοι, οι ανάπηροι και όσοι θα επιβαρυνθούν με 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό, εκτός εάν μένουν σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης είναι πάνω από 3.000 ευρώ. Οι «ευπαθείς ομάδες» θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι τέτοιες, μέσα από βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, την οποία θα επισυνάψουν στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Με αφορμή το θόρυβο που ξεσήκωσε η επιλογή της κυβέρνησης να απαλλάξει την εκκλησιαστική περιουσία από το τέλος, ο Ευαγ. Βενιζέλος προχώρησε χτες σε ελιγμό, δηλώνοντας ότι από το τέλος «εξαιρούνται μόνο οι ναοί», ενώ σημείωσε ότι απαλλάσσονται επίσης τα ξενοδοχεία, η αγροτική και βιομηχανική δραστηριότητα και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Ζητούν ξεχωριστή τιμολόγηση

Στην ξεχωριστή τιμολόγηση του ειδικού τέλους στα ακίνητα προσανατολίζονται οι ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να αποφύγουν το «σκόπελο» της αναγκαστικής και εκβιαστικής διακοπής της ηλεκτροδότησης, εφόσον δεν εξοφληθεί το σύνολο του λογαριασμού.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, μία από αυτές, η εταιρεία «HELLAS POWER», πρώην «AEGEAN», δηλώνει - ως η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία προμήθειας - ότι συμφωνεί και επαυξάνει με το χαράτσι, αλλά προσανατολίζεται «στην έκτακτη και ξεχωριστή τιμολόγηση του ειδικού τέλους».

Η εταιρεία επικαλείται «λόγους διαφάνειας υπέρ των καταναλωτών, προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα της οφειλής τους», αλλά και την «απρογραμμάτιστη περιοδικότητα της διαδικασίας τιμολόγησης των ενεργειακών υπηρεσιών, αλλά και την υψηλότατη φοροδοτική αποδοτικότητα του ειδικού τέλους στα ακίνητα, γεγονός που δημιουργεί σημαντικότατο κίνδυνο "έκρηξης" των επισφαλειών των υπηρεσιών ηλεκτροδότησης».

Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους μέτρα ακυρώνουν στην πράξη τον εκβιασμό της κυβέρνησης για διακοπή της ηλεκτροδότησης, ενώ διευκολύνουν τις εταιρείες να μη χάσουν το τίμημα για το ηλεκτρικό ρεύμα που πάει στις τσέπες τους. Το αν θα το αποδεχτεί η κυβέρνηση, είναι άλλο θέμα.

Αντιδράσεις

Να μην επιβληθεί το χαράτσι στα ακίνητα ζητάνε - για τους δικούς τους, βεβαίως, λόγους - οι εμποροβιομήχανοι, κάνοντας λόγο για νέα ληστρική επιδρομή «εναντίον επιχειρήσεων και πολιτών». Με χτεσινή του δήλωση ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος πρόβλεψε ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε κατάρρευση τα δημόσια έσοδα λόγω της αδυναμίας της πλειοψηφίας των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων και γενικότερα των φορολογουμένων να πληρώσουν τους πολλαπλούς δυσβάσταχτους φόρους που τους έχουν επιβληθεί.

«Προχειρότητα» διέκρινε στη φορολογική επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, που προτίμησε να επικεντρώσει την αντίδραση της Συνομοσπονδίας στην εκτίμηση ότι με το νέο χαράτσι «απαξιώνουν τα ακίνητα» και συντελείται μια «κλιμακωτή δήμευση της περιουσίας όλων των Ελλήνων». Επιπλέον, το ...θέμα του προέδρου της ΕΣΕΕ φαίνεται να είναι «το ύψος της επιβάρυνσης του συγκεκριμένου μέτρου». Αυτό, υποστηρίζει, είναι που προεξοφλεί χιλιάδες νέα λουκέτα στην αγορά τόσο από ιδιοκτήτες όσο και από ενοικιαστές επαγγελματικών χώρων. Η αντίδραση της ΕΣΕΕ εξαντλείται στο να εξετάσει τα νομικά κενά της απόφασης, καθώς, όπως λέει ο πρόεδρός της, δεν νομιμοποιείται να συμπεριλαμβάνει στους λογαριασμούς της μη ανταποδοτικά τέλη.

«ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ»
Στόχος η διάσωση του κεφαλαίου

Τη στήριξή του σε όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο της κυβέρνησης με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τη δημιουργία «φιλικού περιβάλλοντος για τους επενδυτές» (με τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων) για την «ανάπτυξη», υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» («Task Force») της ΕΕ για την Ελλάδα, Χόρστ Ράιχενμπαχ. Αυτή η «Ομάδα Δράσης» δεν είναι τίποτε άλλο παρά η από κοινού αποφασισμένη από την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου, ώστε να ξεπεράσει την κρίση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Ο Χ. Ράιχενμπαχ σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση των «μεταρρυθμιστικών σχεδίων», χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «θαυμάσια ευκαιρία για επενδύσεις» μιλώντας για στοχευμένες δράσεις, όπως οι «υποδομές, η ενέργεια, ο τουρισμός, η βιομηχανία και η κατάρτιση», προφανώς προσβλέποντας σε νέα φιλέτα που θα εκμεταλλευτούν οι κεφαλαιοκράτες και δεν έχουν καμία σχέση π.χ. με υποδομές υπέρ των λαϊκών αναγκών.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας τις «μεταρρυθμίσεις» που προωθούνται στην Ελλάδα, αναφερόμενος ιδιαίτερα στη διάλυση του δημοσίου συστήματος Υγείας και άσκησε κριτική γιατί δεν προωθούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα οι Συμβάσεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης του φοροεισπραχτικού συστήματος, δηλαδή τη νέα φοροληστεία του λαού. Σύμφωνα με τον Ράιχενμπαχ η Ελλάδα πρέπει να μπει «ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά, προκειμένου να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της», όλα αυτά φυσικά με χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

«Χρήσιμος» συνδικαλισμός

Τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «σφάζει στο γόνατο» χιλιάδες οικογένειες αυτοαπασχολούμενων στο ταξί, η συνδικαλιστική πλειοψηφία του κλάδου προσπαθεί να γίνει «χρήσιμη» παρουσιάζοντας... «δημιουργικές» προτάσεις. Ετσι, την ίδια τη μέρα του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που πραγματοποίησαν στην Αθήνα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι ταξιτζήδες, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στο μεροκάματο, εμφανίστηκαν οι «πρασινογάλαζοι» συνδικαλιστές με ένα (ανυπόγραφο) κείμενο με το οποίο εξέφραζαν την αγωνία τους σχετικά με το όφελος που θα υπάρξει στα «δημόσια οικονομικά» από την εφαρμογή του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών για τα ταξί.

Αναφέρουν συγκεκριμένα: «Αν η κυβέρνηση θέλει να επιμείνει στην πλήρη απελευθέρωση, χωρίς κανένα ουσιαστικό αριθμητικό, πληθυσμιακό, γεωγραφικό ή άλλο περιορισμό (...) γιατί να μην πωλούνται οι νέες άδειες από το Κράτος έναντι ενός σοβαρού χρηματικού ποσού;». Καθώς έτσι «... θα ενισχύονταν σημαντικά τα δημόσια οικονομικά από την πώληση νέων και το φόρο μεταβίβασης υφιστάμενων αδειών ταξί».

Αφού λοιπόν έκαναν τα πάντα για να αποκοιμίσουν τη βάση του κλάδου, μοιράζοντας σε όλους τους τόνους διαβεβαιώσεις πως «όλα είναι κανονισμένα» και οι ταξιτζήδες θα εξαιρούνταν - δήθεν - από την πολιτική της «απελευθέρωσης», έρχονται και πάλι σήμερα, και ενώ έχουν αποδειχτεί τουλάχιστον ... κακοί διαπραγματευτές - για να μην πούμε συνειδητοί ψεύτες - να μπουν σε έναν «πλειστηριασμό», για το ύψος της άδειας!

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνοι είναι ακόμη και για τα πιο άμεσα συμφέροντα της βάσης του κλάδου, η οποία, αν δε θέλει να βιώσει την οικονομική της καταστροφή, οφείλει να συσπειρωθεί άμεσα στις Επιτροπές Αγώνα και να πάρει τον αγώνα στα χέρια της διεκδικώντας την πλήρη κατάργηση του νόμου για την «απελευθέρωση».


Φ.Κ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρηματικά δάνεια

Με κρατικές εγγυήσεις πάνω σε επιχειρηματικά δάνεια από τις τράπεζες επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει ένα κάποιο κλίμα τόνωσης των «επενδύσεων» πρώτα και κύρια σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών μονάδων.

Σχετική υπουργική απόφαση υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, σύμφωνα με την οποία η παρεχόμενη κρατική εγγύηση αφορά στο 70% της δανειακής σύμβασης, ενώ ρητή εξαίρεση προβλέπεται για τις «προβληματικές επιχειρήσεις». Είναι απόλυτα φανερό ότι έξω από κάθε ενίσχυση είναι οι αυτοπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, που έτσι κι αλλιώς είναι από χέρι κομμένοι με βάση τα τραπεζικά κριτήρια «βιωσιμότητας» και χρηματοδότησης. Από την άλλη πλευρά οι τραπεζίτες για τα παρεχόμενα δάνεια στους μεγαλοεπιχειρηματίες, έχουν «δεμένο το γάιδαρο» στις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις, στο βαθμό που αυτές συνεχίζουν να παραμένουν αξιόπιστες. Σε περίπτωση «αθετήσεων» κάτι που είναι και μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβεί, τα σπασμένα θα φορτωθούν, όπως πάντα, στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι παρεχόμενες εγγυήσεις αφορούν σε τραπεζικά δάνεια που θα καταρτισθούν μέχρι το τέλος του 2011 για επιχειρήσεις κάθε μορφής που «δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τον κλάδο δραστηριότητας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ