ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Συνεδριάζουν για τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα

Την ερχόμενη βδομάδα η «επανεκκίνηση» των διαβουλεύσεων με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών

Νέα «πακέτα» - κόλαση για το λαό ετοιμάζεται να ξετυλίξει στο αμέσως επόμενο διάστημα το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, σε εφαρμογή και των αποφάσεων που πήραν στις μεταξύ τους τηλεδιασκέψεις. Σήμερα Παρασκευή συνεδριάζουν και οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) και για τη συνέχεια, αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται η επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Από την 1η Οκτώβρη μπαίνουν μπροστά οι παραπέρα τρανταχτές μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα με την εφαρμογή του «ενιαίου μισθολογίου - βαθμολογίου», άμεσα ξεκινά και το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας σε 151 πρώην ΔΕΚΟ, από όπου διώχνουν το 10%, πάνω από 3.500 σημερινούς εργαζόμενους, έτοιμα για ξεφούρνισμα έχουν και τα μέτρα για το πετσόκομμα των ΒΑΕ, των επικουρικών και αναπηρικών συντάξεων κ.ά.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, μέχρι την ερχόμενη βδομάδα, μπροστά και στην αναμενόμενη διαβούλευση με την τρόικα, θα «πρέπει» να έχουν αποσαφηνίσει τον «ακριβή αριθμό» των εργαζομένων από τις 151 πρώην ΔΕΚΟ που υπάγονται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Για το σκοπό αυτό, για την εργασιακή εφεδρεία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι διοικήσεις των Οργανισμών έχουν ξεκινήσει τις σχετικές «επεξεργασίες» με στόχο να έχουν έτοιμο το τελικό σχέδιο μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη.

Τα ακόμη χειρότερα σχεδιάζουν και για το 2012 με την κατάθεση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, τον οποίο και επισπεύδουν με τη στήριξη και συγκατάθεση και από την πλευρά της ΝΔ.

Ο αντιλαϊκός πήχης για το 2012, δηλαδή για τα επιπλέον μέτρα, πάνω και από αυτά που ήδη ισχύουν ή που πρόκειται να ξεκινήσουν από φέτος, ξεκινά με ελάχιστο όριο στα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους τωρινούς υπολογισμούς τους, τα 2 δισ. ευρώ (που ήδη θεωρούνται «επισφαλή») θα προέλθουν από τα χαράτσια πάνω στα ακίνητα και 1 δισ. ευρώ από την εφαρμογή του «ενιαίου μισθολογίου». Για τα επιπλέον ποσά, τουλάχιστον για ακόμη 1 δισ. ευρώ, κλιμακώνουν τη φοροεπιδρομή απέναντι στους μισθούς, τις συντάξεις, στα λαϊκά εισοδήματα. Πρώτος στόχος η παραπέρα συρρίκνωση μέχρι και η πλήρης κατάργηση των όποιων «φοροελαφρύνσεων» τρεμοπαίζουν ακόμη στα πόδια τους. Οι σχετικές αντιλαϊκές ρυθμίσεις παίρνουν το δρόμο για ψήφιση από τη Βουλή πιθανόν και πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Από πάνω έχουν έτοιμες και τις παραπέρα ανατιμήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, σε συνέχεια των ανατιμήσεων που «εγκαινιάζουν» από φέτος το φθινόπωρο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αρνούνται τις ρυθμίσεις δανείων

Καταγγελία της ΕΚΠΟΙΖΩ

Στα παλιά τους τα παπούτσια γράφουν απροκάλυπτα οι τράπεζες τον πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση νόμο περί ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι για το πιστωτικό σύστημα νόμος είναι τα κέρδη του τραπεζίτη.

Οπως καταγγέλλει η ΕΚΠΟΙΖΩ, οι δηλώσεις των τραπεζών για «ρυθμίσεις σε χιλιάδες οφειλές» διαψεύδονται από την πραγματικότητα, ενώ προειδοποιεί ότι ξεφυτρώνουν δεκάδες επιτήδειοι που αυτοχαρακτηρίζονται «διαμεσολαβούντες», προκειμένου να αποσπάσουν μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά από απελπισμένους οφειλέτες που προσπαθούν να βγάλουν άκρη.

Ενα χρόνο μετά την έναρξη ισχύος του περίφημου νόμου, η ΕΚΠΟΙΖΩ ως διαμεσολαβητής, που προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις (περιλαμβάνονται ακόμα ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, οι ενώσεις καταναλωτών και συγκεκριμένοι άλλοι φορείς), έχει υποβάλει, όπως αναφέρει, 13.564 αιτήματα εξωδικαστικού διακανονισμού προς τις τράπεζες για 3.558 οφειλέτες.

«Η στάση των τραπεζών είναι προκλητική», σημειώνει, καθώς δεν έχει επιτευχθεί κανένας συμβιβασμός ανάμεσα στον οφειλέτη και όλους τους πιστωτές του, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις με έναν ή δύο πιστωτές και για μικροποσά. Ακόμα και αυτές οι ρυθμίσεις που έγιναν, με βάση στοιχεία που επικαλείται η ΕΚΠΟΙΖΩ, είναι δυσβάσταχτες για τους υπερχρεωμένους οφειλέτες, αφού «δε λαμβάνουν υπόψη τις εισοδηματικές δυνατότητες των οφειλετών, που κάτω από την ψυχολογική πίεση που τους ασκούν οι εταιρείες ενημέρωσης και τα δικηγορικά γραφεία υποχρεώνονται να υπογράψουν με δυσθεώρητα ποσά δόσεων, πολύ υψηλά επιτόκια και αιώνιες δόσεις».

Οι τακτικές των τραπεζών είναι να στέλνουν ομαδικά στους αιτούντες μια τυποποιημένη απάντηση - ενημέρωση για δύο προγράμματα ρύθμισης χωρίς καμία εξατομίκευση για την υπόθεση του κάθε οφειλέτη, αξιώνοντας, μάλιστα, επιτόκια που φτάνουν και το 10,6%!!!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαλύει τους αγροτικούς οργανισμούς

Αγωνιστικά απαντούν οι εργαζόμενοι σε ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΟΓΕΕΚΑ και ΕΛΟΓΑΚ

Η κυβέρνηση προχωράει στη διάλυση και συρρίκνωση τεσσάρων σημαντικών αγροτικών οργανισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις για αγρότες, κτηνοτρόφους και εργαζόμενους. Στο υπουργικό συμβούλιο χτες εγκρίθηκε το νομοσχέδιο με βάση το οποίο συγχωνεύονται το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ - «ΔΗΜΗΤΡΑ»), ο Οργανισμός Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ - AGROCERT) και ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) και θα υπάγονται στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - «Δήμητρα». Οι εργαζόμενοι στους τέσσερις οργανισμούς ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις και σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιούν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα και στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

Η συγχώνευση των τεσσάρων οργανισμών σημαίνει δραματική συρρίκνωση και πλήρη ιδιωτικοποίηση της αγροτικής έρευνας, της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών και της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, πολλοί εργαζόμενοι θα χάσουν τη θέση εργασίας τους, αφού υπάγονται και στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Οπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, τα 52 Ερευνητικά Ινστιτούτα και Σταθμοί Γεωργικής Ερευνας του ΕΘΙΑΓΕ θα γίνουν 11 Ινστιτούτα Εφαρμοσμένης Αγροτικής Ερευνας, ενώ τα 70 Κέντρα «Δήμητρα» (πρώην ΚΕΓΕ) θα γίνουν 7 Κέντρα Αγροτικής Κατάρτισης. Οσον αφορά το προσωπικό, οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις και για τους τέσσερις συγχωνευόμενους οργανισμούς είναι 2.885, οι οποίες θα συρρικνωθούν σε 1.000, ενώ οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι μόλις 770. Και η κυβέρνηση πάει να τους μειώσει κι άλλο! Αυτό αποτελεί άλλο ένα κραυγαλέο παράδειγμα τού τι επιφυλάσσει στους φτωχούς και μικρούς αγρότες και τους εργαζόμενους η ολέθρια πολιτική του μνημονίου και του ευρωμονόδρομου.

Κι άλλες κινητοποιήσεις

Τα μέτρα συρρίκνωσης για τους αγροτικούς οργανισμούς είναι μέρος των γενικότερων μέτρων άμεσης συγχώνευσης ή κατάργησης πλήθους δημόσιων φορέων, οι εργαζόμενοι των οποίων πραγματοποιούν μια σειρά κινητοποιήσεις, κοινές ή κατά φορέα. Χθες σε κοινή σύσκεψη πολλών σωματείων αποφασίστηκε να γίνει νέα κοινή κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ οι εργαζόμενοι στην ΗΔΙΚΑ (μηχανογράφηση ασφαλιστικών ταμείων) εξήγγειλαν απεργία διαρκείας από τις 19 Σεπτέμβρη.

Καθαίρεσαν τη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ

Με αφορμή τα λάθη που παρατηρήθηκαν στις καταστάσεις των 151 φορέων από τους οποίους ξεκινά η διαδικασία της «εργασιακής εφεδρείας», ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χτες την καρατόμηση των μελών του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Στις καταστάσεις που δόθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ στο υπουργείο Οικονομικών, υπήρχαν και φορείς Ιδιωτικού Δικαίου, που σαφώς δεν έχουν σχέση με τις επικείμενες απολύσεις στο Δημόσιο.

Οπως ανακοίνωσε ο Ε. Βενιζέλος, αλλάζει μόνο τα μέλη του ΔΣ «επειδή ο πρόεδρος είναι ένας φορέας εμπιστοσύνης της EYROSTAT και του ΔΝΤ».

ΔΕΗ
Απόσχιση της «Μεταφοράς»

Το νέο νόμο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υλοποιεί η ΔΕΗ, με την απόφαση του ΔΣ για απόσχιση του Κλάδου «Μεταφοράς» και την εισφορά του στη θυγατρική εταιρεία «ΔΕΗ Τηλεπικοινωνίες», που με τη σειρά της θα μετονομαστεί σε «Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ» (ΑΔΜΗΕ ΑΕ). Ανακοινώθηκε επίσης, η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 24 του Οκτώβρη για την έγκριση της απόφασης.

Με το συγκεκριμένο νόμο, κυβέρνηση και ΕΕ προωθούν βασικές ρυθμίσεις για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε όφελος του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου και με πολύ συγκεκριμένες και αναμενόμενες αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά. Ωστόσο, δε θα είναι οι τελευταίες, καθώς όσο εξελίσσεται η ενεργειακή αγορά και νέα συμφέροντα αντιπαρατίθενται, νέες νομοθετικές ρυθμίσεις θα παρεμβαίνουν υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς του κεφαλαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ