ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ - Β' ΤΡΙΜΗΝΟ 2011
Κατά 36,5% αυξήθηκαν οι άνεργοι μέσα σε ένα χρόνο

Στους 810.821 έφτασαν οι άνεργοι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Ακόμα 216.789 άνεργοι προστέθηκαν μέσα σε ένα χρόνο στους χιλιάδες άνεργους στη χώρα, ανεβάζοντας τον αριθμό το Β' τρίμηνο του 2011 στους 810.821. Σε ποσοστό η ανεργία εκτινάχθηκε στο 16,3% από 11,8% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, ενώ οι άνεργοι σε ποσοστό αυξήθηκαν κατά 36,5% (ήταν 594.032 το Β' τρίμηνο του 2010), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τα κριτήρια μέτρησης της ΕΛΣΤΑΤ δεν θεωρείται άνεργος αυτός που τη βδομάδα πριν την καταγραφή απασχολήθηκε έστω και μια ώρα (!) γίνεται αντιληπτό ότι η ανεργία προσλαμβάνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από την «επίσημη» και εξελίσσεται στο χειρότερο εφιάλτη για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση, ταγμένη στην υπηρεσία του κεφαλαίου, παίρνει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να ενισχυθεί και να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, να ρίξει και άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης για λογαριασμό του. Τέτοια μέτρα είναι και τα προγράμματα που πριν λίγο καιρό εξήγγειλε η κυβέρνηση και αφορούν νέο πακτωλό χρημάτων προς το μεγάλο κεφάλαιο ύψους 2,7 δισ. που μπορεί να φτάσει και τα 4 δισ. και εργασιακή ομηρία και άγρια εκμετάλλευση για χιλιάδες ανέργους.

Στο 38,3% η ανεργία στις νέες γυναίκες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία θερίζει τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης καθώς το ποσοστό της στους νέους από 15 έως 29 χρονών φτάνει το 32,9% και μάλιστα στις γυναίκες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα στο 38,3%. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες είναι στο 20% και στους άνδρες στο 13,7%. Στο 14,9% (από 10,9% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010) έφτασε το ποσοστό ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 30-44 και στο 10,1% από 7,5% στην ομάδα 45-64.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (34,5%), ακολουθούν όσοι έχουν τελειώσει μερικές τάξεις Δημοτικού (24,9%) και οι απόφοιτοι ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με ποσοστό 19%.

Από το σύνολο των ανέργων το 90,1% αναζητά εργασία πλήρους απασχόλησης, ενώ το ποσοστό των νέων ανέργων, δηλαδή όσων μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, ανέρχεται στο 24,6% του συνόλου των ανέργων. Οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι αναζητούν δουλειά για πάνω από 12 μήνες (ανεξάρτητα αν είναι «παλαιοί» ή «νέοι» άνεργοι) αποτελούν το 50,9% του συνόλου των ανέργων. Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 23,1% και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 20,7%.

Θέλουν απόλυτα ελεγχόμενους δημόσιους υπάλληλους

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και προωθείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο

Ασφυκτικό πειθαρχικό έλεγχο των δημοσίων υπαλλήλων ακόμη και σε ζητήματα που άπτονται της συνείδησής τους και του ευρύτερου πολιτικού τους φρονήματος προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο περί πειθαρχικού δικαίου στο Δημόσιο, το οποίο ενέκρινε χτες το υπουργικό Συμβούλιο.

Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαίρεται για το σαφή προσδιορισμό των πειθαρχικών παραπτωμάτων. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αναλυτικότερα:

  • Το νομοσχέδιο διατηρεί τη διάταξη του προηγούμενου πειθαρχικού δικαίου που θεωρεί πειθαρχικό παράπτωμα «πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία». Η γενικότητα αυτής της διάταξης ουσιαστικά απαγορεύει στο δημόσιο υπάλληλο να έχει γνώμη για το Σύνταγμα και μπορεί να τον οδηγήσει σε πειθαρχική δίωξη επειδή επιθυμεί και επιδιώκει την αλλαγή του ισχύοντος Συντάγματος ή αρνείται να υποστηρίζει την έννοια της Πατρίδας και της Δημοκρατίας με τον τρόπο που την εννοεί η κυρίαρχη ιδεολογία. Πολύ περισσότερο, του απαγορεύει να αγωνίζεται και να πιστεύει σε μια άλλου τύπου Δημοκρατία από τη σημερινή.
  • Επιβάλει τον έλεγχο της συμπεριφοράς του υπαλλήλου και εκτός υπηρεσίας, κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί διαφορετικά παρά μόνο με μεθόδους χαφιεδισμού. Στην ουσία η υπόλοιπη κοινωνία καλείται να ελέγχει τους δημόσιους υπάλληλους για τη συμπεριφορά τους εκτός υπηρεσίας και να ενημερώνει αρμοδίως... Παραπτώματα, επίσης, θεωρούνται η παραβίαση της εχεμύθειας, η απείθεια, η, με οποιοδήποτε τρόπο, άσκηση κριτικής στις πράξης της προϊστάμενης αρχής, η μη τήρηση του ωραρίου. Ετσι το νομοσχέδιο διαμορφώνει το πρότυπου ενός δημοσίου υπαλλήλου πειθήνιου και άβουλου, ευκολοχειραγώγητου και ευάλωτου στις διαθέσεις των ανωτέρων.

Στο πλαίσιο αυτό είναι απολύτως λογικό το αρμόδιο υπουργείο να χαρακτηρίζει στην εισηγητική έκθεση «σημαντική καινοτομία» τη «μη συμμετοχή αιρετών υπαλλήλων στα πειθαρχικά συμβούλια», τα οποία σημειωτέον διαχωρίζονται πλήρως από τα σημερινά υπηρεσιακά συμβούλια, καθώς τα τελευταία παύουν πλέον να ασκούν οποιονδήποτε πειθαρχικό έλεγχο.

Βάσει του νομοσχεδίου τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια θα αποτελούνται από ένα δικαστικό λειτουργό ως πρόεδρο, δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και δύο προϊστάμενους Διευθύνσεων που θα προέρχονται από υπηρεσίες διαφορετικές από αυτήν στην οποία ανήκει ο πειθαρχικά διωκόμενος υπάλληλος.

ΕΝΑΡΞΗ «ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ»
Στο ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

Ολοκληρώνει η κυβέρνηση τις τυπικές νομικές διαδικασίες ώστε να μπει άμεσα σε εφαρμογή η περιβόητη «εργασιακή εφεδρεία». Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα και στάλθηκε για γνωμοδότηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος οι φορείς του Δημοσίου, από τη στιγμή που θα χαρακτηρίσουν μέρος του προσωπικού τους ως πλεονάζον, συντάσσουν και αποστέλλουν στο ΑΣΕΠ «πίνακα πλεονάζοντος προσωπικού» κατά κατηγορία και ειδικότητα, καθώς και τα στοιχεία υπηρεσιακών μεταβολών. Επιπλέον, προσκομίζονται στο ΑΣΕΠ από τους ενδιαφερόμενους τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα προσόντα και τις ιδιότητες που επικαλούνται (όπως τίτλους σπουδών κλπ.).

Το «πλεονάζον» προσωπικό των Νομικών Προσώπων θα ενταχθεί σε πίνακες ανά κατηγορία και ειδικότητα που καταρτίζονται ξεχωριστά για κάθε νομικό πρόσωπο. Οι «πλεονάζοντες» πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατατάσσονται ανά κλάδο ή ειδικότητα σε πίνακες κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας. Η συνολική βαθμολογία προκύπτει ως άθροισμα των επιμέρους βαθμολογιών που δίνουν τα εξής κριτήρια: Τίτλοι σπουδών, ειδικές γνώσεις, γνώση ξένης γλώσσας, προϋπηρεσία, εμπειρία, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση και χρόνος ένταξης στον πίνακα κατάταξης.

Κατά τον ίδιο τρόπο διαμορφώνονται οι πίνακες κατάταξης του «πλεονάζοντος» προσωπικού υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Η συνολική βαθμολογία του «πλεονάζοντος» προσωπικού υποχρεωτικής εκπαίδευσης προκύπτει από το άθροισμα της επιμέρους βαθμολογίας που δίνουν η προϋπηρεσία, η εμπειρία, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση και ο χρόνος ένταξης στον πίνακα κατάταξης.

Οι ενδιαφερόμενοι, κατόπιν αίτησής τους, με βάση τη σειρά κατάταξης, θα μπορούν: Να μεταταγούν σε θέση τακτικού προσωπικού στο δημόσιο τομέα σε ποσοστό 10% των ετήσιων προσλήψεων, καθώς και σε θέσεις εποχιακού προσωπικού έως ποσοστό 30% των θέσεων που προκηρύσσονται. Για την επιλογή σε θέση μερικής απασχόλησης οι κατατασσόμενοι στον πίνακα έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Σημειώνεται ότι στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν γίνεται λόγος για προγράμματα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων που θα κριθούν ως πλεονάζοντες, παρόλο που στο Μεσοπρόθεσμο υπάρχει σχετική αναφορά.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
Στόχος της να εμποδίσει την ανάπτυξη ταξικών αγώνων

Την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, για την καταδίκη συνολικά της αντεργατικής πολιτικής απέρριψε η συνδικαλιστική πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ (ΣΥΝ) στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ πρότειναν 48ωρη απεργία του κλάδου στις αρχές Οκτώβρη με προοπτική την πραγματοποίηση γενικής απεργίας. Να γίνουν συνελεύσεις και ενημερώσεις όλου του κλάδου για την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Να αρνηθούν συλλογικά και οργανωμένα να πληρώσουν τα χαράτσια, να αντισταθούν στις απολύσεις, στη λεηλασία των μισθών και των συντάξεων. Οι στόχοι αυτοί είναι δεμένοι με την πάλη για την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης του κεφαλαίου των κομμάτων που τη στηρίζουν, την πάλη για τη διαμόρφωση των όρων ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.

Η πλειοψηφία επέλεξε να γίνουν μια σειρά ανέξοδες δραστηριότητες αφήνοντας στο απυρόβλητο την αντεργατική πολιτική. Το ρόλο τους επιβεβαιώνει και η απόφασή τους να μη δεχθούν στη δύναμη της Ομοσπονδίας το Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Βόρειας Εύβοιας γιατί έχει μέλη του συμβασιούχους με πλήρη δικαιώματα.

Την ίδια πρόταση έκαναν οι ταξικές δυνάμεις και στην άλλη Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΠ ΟΤΑ) με την πλειοψηφία να κρατά την ίδια στάση.

«Ψήνουν» μείωση συντάξεων

Παράλληλα χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης απέφυγε να απαντήσει εάν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων λόγω της εφαρμογής του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, λέγοντας «ότι είναι πρόωρο να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ