ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ανησυχία και αδιέξοδα από τη βαθιά κρίση

Ολα τα σενάρια ανοιχτά για τις εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσουν οι ασίγαστοι ανταγωνισμοί στην αστική διαχείριση

Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν τη δύναμη με οργάνωση και πάλη ταξική να προκαλέσουν ρήγματα στο αστικό σύστημα, να δυσκολέψουν τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψουν τη στρατηγική που τα επιβάλλει
Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν τη δύναμη με οργάνωση και πάλη ταξική να προκαλέσουν ρήγματα στο αστικό σύστημα, να δυσκολέψουν τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψουν τη στρατηγική που τα επιβάλλει
Την αποφασιστικότητα της πλουτοκρατίας να περάσει από φωτιά και σίδερο τους λαούς, επιβεβαιώνουν με κάθε ευκαιρία οι εκπρόσωποι της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης και των αστικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών, την ίδια στιγμή που παραδέρνουν στις μεταξύ τους αντιθέσεις, αντιμετωπίζοντας όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.

Σε αυτό το κλίμα εντείνονται οι εκβιασμοί σε βάρος του ελληνικού λαού για να σκύψει το κεφάλι στην αντιλαϊκή καταιγίδα που τον έχει ήδη οδηγήσει σε πτώχευση. Η Ελλάδα πρέπει «να διανύσει το τμήμα του δρόμου που της αντιστοιχεί» επαναλαμβάνει η κυβερνητική εκπρόσωπος της Γαλλίας, Βαλερί Πεκρές, η οποία εκτιμά ότι κατά την προχτεσινή τηλεδιάσκεψη, ο Γ. Παπανδρέου «καθησύχασε τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ευρωζώνη για τη βούληση της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου της Ελλάδας». Μάλιστα, δηλώνει ότι «ένας ορισμένος αριθμός Γάλλων φοροτεχνικών και τελωνειακών θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να συγκροτήσει μια αξιόπιστη φορολογική αρχή».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, σημειώνει ότι Μέρκελ και Σαρκοζί εξήγησαν στον Ελληνα πρωθυπουργό τη σημασία που έχει η αυστηρή και αποτελεσματική εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος και των αποκρατικοποιήσεων, τονίζοντας ότι η πιστή εφαρμογή του αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση μελλοντικών δόσεων του δανείου. Χθες, το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα, με 331 ψήφους υπέρ και 4 κατά.

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας» τονίζει από την πλευρά του ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, προκειμένου να ληφθεί έγκαιρα απόφαση από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για την εκταμίευση των δόσεων του δανείου και για την οριστικοποίηση του νέου δανειακού πακέτου στα τέλη Σεπτέμβρη ή στις αρχές του Οκτώβρη. Οπως σημειώνει, στη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και αν θεωρηθούν «πειστικά» τότε το σύνολο του κλιμακίου της τρόικα θα επανέλθει στην Ελλάδα ώστε να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτέμβρη η αξιολόγηση.

Βαθαίνει η κρίση στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν για τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Μεγ. Βρετανία, Ολλανδία), που αντιπροσωπεύουν το 80% του ΑΕΠ της Ενωσης, η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης αναμένεται να επιβραδυνθεί στο επίπεδο του 0,1% στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ για την ΕΕ θα διαμορφωθεί στο 0,2% την ίδια περίοδο.

Για το σύνολο του έτους, η Κομισιόν εξακολουθεί να προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,6%, ενώ για την ΕΕ προβλέπει ανάπτυξη 1,7%, έναντι 1,8% που προέβλεπε τον περασμένο Μάη. Αλλά και για τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, η Κομισιόν προβλέπει για το τέταρτο τρίμηνο πολύ χαμηλή, έως και μηδενική ανάπτυξη: Για τη Γερμανία και τη Γαλλία 0,2%, για την Ισπανία και την Ολλανδία 0,1%, για την Ιταλία 0,0%, για τη Μεγ. Βρετανία 0,3% και για την Πολωνία 0,5%. «Οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν επιδεινωθεί», επισημαίνει ο Επίτροπος Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών - μελών της ΕΕ έχουν στα χέρια τους εμπιστευτική έκθεση που ετοίμασαν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ, με την οποία προειδοποιούν για «τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου κρατικού χρέους, κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών των τραπεζών και αρνητικής ανάπτυξης (...) Καθώς το καλοκαίρι ενισχύθηκαν οι εντάσεις στις αγορές κρατικού χρέους και αυξήθηκαν οι κίνδυνοι κάλυψης των αναγκών χρηματοδότησης των τραπεζών, υπήρξε μετάδοση της κρίσης σε όλες τις αγορές και τις χώρες και η κρίση έγινε συστημική».

Η έκθεση προτείνει την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, όπως είχε προτείνει πριν από λίγο καιρό η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η τελευταία, ανέδειξε χτες τα αδιέξοδα στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, δηλώνοντας κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Ουάσιγκτον ότι οι δυτικές οικονομίες βρίσκονται σε έναν «φαύλο κύκλο», ο οποίος επιδεινώνεται από «την αναποφασιστικότητα των πολιτικών ηγετών». Κάλεσε τον καπιταλιστικό κόσμο να «κάνει κοινό μέτωπο» για την αντιμετώπιση του κινδύνου της ύφεσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εκτιμώντας ότι κανένας δε θα γλιτώσει αν αυτές οι οικονομίες «ξαναπέσουν».

Η ίδια αναφερόμενη στην τηλεδιάσκεψη Μέρκελ, Σαρκοζί, Παπανδρέου είπε ότι «την καθησύχασαν πολύ» οι δηλώσεις υποστήριξης της Ελλάδας που έγιναν.

Στο επίκεντρο το μέλλον του ευρώ

Χτες, εξάλλου, συνεδρίασαν στην Πολωνία κεκλεισμένων των θυρών οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, παρουσία εκπροσώπων μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών, κρατών της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ασίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς και η υλοποίηση του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Πολωνίας, Γιάτσεκ Ροστόφσκι, ο οποίος εκπροσωπεί την προεδρία της ΕΕ, το ευρωκοινοβούλιο συμφώνησε σε «ένα πακέτο συμβιβαστικών προτάσεων» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Οπως σημειώνει, το πακέτο αφορά έξι νομοθετικά κείμενα για την Ευρωζώνη, μέσω των οποίων εισάγονται αυστηρότερες κυρώσεις προς τα κράτη - μέλη που αποκλίνουν από τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης και προβλέπεται μεγαλύτερη εποπτεία στις εθνικές οικονομικές πολιτικές. Το ίδιο πακέτο αναμένεται να υιοθετηθεί ανεπίσημα στη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ. Από την πλευρά του, ο Ο. Ρεν. αναμένει πως οι ευρωβουλευτές θα δώσουν την τελική τους έγκριση στο πακέτο σε ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 28 Σεπτέμβρη.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, τονίζει ότι «το ευρώ έχει αποδείξει την αξία του (...) Παρέχει οικονομική ανάπτυξη και δουλειές, και ως εκ τούτου πλούτο στη Γερμανία. Είναι σταθερό και διατηρεί την αξία του καλύτερα από το γερμανικό μάρκο. Γι' αυτό η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, έχει το καθήκον και την ευθύνη να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί για να εξασφαλίσει το μέλλον του ευρώ. Αυτή είναι η κεντρική αποστολή που πρέπει να φέρουμε σε πέρας και ό,τι υπηρετεί αυτό το στόχο πρέπει να το πετύχουμε ενώ πρέπει να απόσχουμε απ' ό,τι δεν υπηρετεί αυτό το στόχο», ξεκαθαρίζει η Α. Μέρκελ.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επειδή «πρώτα απ΄ όλα αυτή δεν είναι νομικά δυνατή. Κατά δεύτερον, θα χρειασθεί κάποιος να πληρώσει τα χρέη των Ελλήνων. Κατά τρίτον, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μετάδοσης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης». Ωστόσο, επιμένει στην απαίτηση για παροχή κάποιας μορφής εγγυήσεων προκειμένου να συμμετέχει η Φινλανδία στο δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα.

Ενδοϊμπεριαλιστικές καραμπόλες

Από την πλευρά της, η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να αγοράσει τόσα ευρωομόλογα - αν εκδοθούν - όσο και ομόλογα των κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν, «είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε μέρος των αποθεματικών μας στα ενιαία ευρωπαϊκά ομόλογα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συνεργαστούμε και με μεμονωμένες χώρες». Ο Α. Κούντριν θυμίζει ότι το 45% των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεματικών είναι σε ευρώ, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για τα ομόλογα όλων των προηγμένων χωρών της Ευρωζώνης και εάν βλέπετε ότι το συναλλαγματικό απόθεμα της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 10 δισ. δολ., αυτό σημαίνει ότι 4,5 δισ. δολ. έχουν επενδυθεί στα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει έρευνα του ινστιτούτου German Marshall Fund, που δείχνει ότι οι Αμερικανοί φαίνεται να στρέφουν το βλέμμα τους στην Ασία και συγκεκριμένα σε χώρες όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «Transatlantic Trends 2011», που διενεργείται σε ετήσια βάση κι εξετάζει την πορεία των διατλαντικών σχέσεων, το 51% των Αμερικανών αισθάνεται πως οι παραπάνω ασιατικές χώρες είναι πιο σημαντικές για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ απ' ό,τι οι χώρες της ΕΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να πάψει ο λαός να τους φοβάται

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την τηλεδιάσκεψη Μέρκελ - Σαρκοζί - Παπανδρέου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει: «Μέρκελ, Σαρκοζί και Παπανδρέου συμφώνησαν σε αυτό που πάντα συμφωνούσαν: Στην αλληλοϋποστήριξή τους στην κλιμάκωση της σφαγής των λαϊκών δικαιωμάτων για να προστατευθούν οι τράπεζες και η ευρωζώνη τους. Ταυτόχρονα κρύβουν την άγρια κλοτσοπατινάδα μεταξύ τους για να προστατεύσει ο καθένας τα δικά του μονοπώλια από την κρίση που βαθαίνει στην ΕΕ. Είναι καιρός ο λαός να πάψει να τους φοβάται, να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις τους και με την οργανωμένη πάλη του να απαντήσει: Τέρμα οι θυσίες για την πλουτοκρατία και την ΕΕ. Να αντεπιτεθεί για αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία τους με λαϊκή εξουσία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ