ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΔΕΥΤΕΡΑ 28/9 ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Δε θα ζήσουμε με τον εφιάλτη της απληρωσιάς, της ανεργίας, της χαμοζωής

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό

MotionTeam

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό
Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του κλάδου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στη μέρα πανελλαδικής δράσης, τη Δευτέρα 28/9, και στα Διοικητικά Συμβούλια να συζητήσουν και να αποφασίσουν απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ.

Η απόφαση να γίνει η Δευτέρα 28/9 μέρα δράσης για τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου έχει παρθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), σε συνεδρίαση που συγκλήθηκε μετά από συγκέντρωση υπογραφών με πρωτοβουλία των συνδικαλιστών της ΔΑΣ. Επίσης, η ΔΑΣ έχει προτείνει στην Ομοσπονδία να προκηρυχθεί τη συγκεκριμένη μέρα 24ωρη απεργία.

«Η αγωνιστική στάση δεκάδων σωματείων και χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού και Επισιτισμού, τους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έδωσε στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία το μήνυμα ότι είμαστε όρθιοι και δυνατοί. Οτι μπορούμε να οργανώνουμε την πάλη μας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, κόντρα στην τρομοκρατία, στην απογοήτευση, στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια που σπέρνουν τα καλοπληρωμένα τους παπαγαλάκια στα μέσα ενημέρωσης. Οτι οι μικρές και μεγάλες νίκες έρχονται όταν μπροστά βάζουμε τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας συμφέροντα», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία.

«Η επόμενη μέρα, μετά το πρόωρο τέλος μιας κουτσής τουριστικής σεζόν, θα είναι εφιαλτική αν δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια τα δικά μας, αν δεν απαιτήσουμε να προστατευτούν το εισόδημα, η υγεία και η ασφάλεια η δική μας και των παιδιών μας», τονίζει και απευθύνει κάλεσμα αγώνα «σε όλους όσοι θέλουν να μη ζούμε ξανά και ξανά τον εφιάλτη της απληρωσιάς, της ανεργίας, της χαμοζωής».

Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τα συνδικάτα, τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα σε κάθε περιοχή και χώρο δουλειάς να οργανώσουν τον αγώνα κόντρα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, «μακριά από ομάδες επιχειρηματιών που καλούν σε "συλλαλητήρια" και "κινητοποιήσεις" που δεν έχουν σε τίποτε να κάνουν με τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Στάση εργασίας στην Αττική και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Συγκέντρωση στις 28/9 στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας οργανώνουν το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία, ενώ το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.). Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε ανοιχτή συνεδρίαση της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου, με τη συμμετοχή μιας σειράς σωματείων και συνδικαλιστών, την περασμένη Παρασκευή.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση της ΛΑΡΚΟ

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής 18 Σεπτέμβρη απευθύνει στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση για «κομματικό πάρτι» προαγωγών και μεταθέσεων σε καλύτερα πόστα, ώστε να διαιρέσει τους εργαζόμενους και να δημιουργήσει μηχανισμό για να περάσουν πιο εύκολα οι σχεδιασμοί διάλυσης και εκποίησης της ΛΑΡΚΟ.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση των Σωματείων για Γενικές Συνελεύσεις πάρθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού αμέσως μετά την ενημέρωση για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ στις 31 Δεκέμβρη, και η πρόταση του Συντονιστικού είναι η λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση και νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας τονίζει αρχικά ότι η προσπάθεια του ειδικού εκκαθαριστή να ανασκευάσει τα όσα διέρρευσαν από διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, για κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ στις 31/12/2020, οφείλεται στην άμεση αντίδραση των Σωματείων Εργαζομένων και στα αγωνιστικά αντανακλαστικά που έδειξαν, και παράλληλα στοχεύει να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους.

Το Συνδικάτο τονίζει ακόμα ότι τα μέτρα «εξυγίανσης» που εφάρμοσε ο ειδικός εκκαθαριστής, από τότε που ανέλαβε μέχρι τώρα, είναι οι μεγάλες περικοπές μισθών και η κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, η διαμόρφωση χειρότερων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις, η υπογραφή νέου πανάκριβου τιμολογίου για προμήθεια ρεύματος με τη ΔΕΗ, η καταβολή εκατομμυρίων ευρώ στους μεγαλοεργολάβους και η συνέχιση της πολιτικής των ρουσφετιών που εφάρμοσαν στην πλειοψηφία τους οι προηγούμενες, διορισμένες από τις κυβερνήσεις, διοικήσεις της εταιρείας.

Καταγγέλλει επίσης τις προαγωγές και τις μεταθέσεις από την παραγωγή σε καλύτερα ποσοστά «σε ένα εργοστάσιο που υπολειτουργεί» από τη μέρα που διορίστηκε η ειδική διαχείριση, την ώρα που «δεν έχουν χορηγηθεί φόρμες στους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της παραγωγής και τους έχει σακατευτεί το εισόδημα. Που δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις στους συγγενείς των νεκρών εργαζόμενων». «Σε αυτές τις συνθήκες γεμίσαμε προϊσταμένους, εργοδηγούς, εκπαιδευόμενους χειριστές εγκαταστάσεων, γερανιστές κ.λπ.», τονίζει το Συνδικάτο και συνεχίζει:

«Στόχος τους είναι να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στο έγκλημα της παραπέρα ιδιωτικοποίησης (...) Η "επόμενη μέρα" να μη βρει τους εργαζόμενους σε αγώνες και ενωμένους. Σε αυτή τη βάση, ο ίδιος ο υπουργός ετοιμάζεται από τη μία να υπογράψει νέα ρουσφέτια και από την άλλη να βάλει τον "νέο" μηχανισμό του να λέει γενικά και αόριστα "φταίνε τα σωματεία"».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Αύριο η κινητοποίηση στα δικαστήρια

Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους της Πάτρας να βρίσκονται την Πέμπτη 17/9, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια της πόλης, όπου συνεχίζεται η μάχη όλου του προηγούμενου διαστήματος «για να ξεμπερδέψει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας από τη νοθεία και τις παρανομίες», απευθύνει η διοίκησή του. Οπως τονίζει στο κάλεσμά της, «την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός μας δίνει μάχη να επιβιώσει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το μυαλό κάποιων είναι στο πώς θα καθαιρέσουν με νομικά μέσα τη διοίκηση του ΕΚΠ. Μια διοίκηση που πρωτοστάτησε τα προηγούμενα χρόνια στη δημιουργία αγώνων και κλίματος ανάτασης κόντρα σε αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Απαιτούν συνεδρίαση της ΠΝΟ για την κήρυξη απεργίας

Την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για τα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών και τη λήψη απόφασης για 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων απαιτούν, για άλλη μια φορά, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Ακόμα, απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στα Διοικητικά Συμβούλια των ναυτεργατικών σωματείων, στους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να συμμετάσχουν σε σύσκεψη την Παρασκευή 18/9 στις 10.30 π.μ. (Κολοκοτρώνη 132, 2ος όροφος) για την οργάνωση και τον σχεδιασμό πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

ΠΑΜΕ
Σήμερα η σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στην Αττική

Σε σύσκεψη καλεί σήμερα, Τετάρτη, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και συνδικαλιστές η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως, στο χώρο πίσω από το θέατρο Αλσους, με θέμα: «Η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και η προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας». Το ΠΑΜΕ έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα συντονισμού και οργάνωσης της πάλης για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους. «Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!», είναι το σύνθημα που αντιτάσσει απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, που θέλει να γίνει εξολοθρευτής των εργασιακών δικαιωμάτων, που «τζογάρει» τη ζωή, την υγεία, τα δικαιώματα των εργαζομένων για την κερδοφορία των καπιταλιστών.

Συγκεντρώσεις και συσκέψεις Σωματείων

-- Σωματεία του Ηρακλείου προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 18/9, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου.

-- Σε σύσκεψη σωματείων της Μεσσηνίας την Τετάρτη 23/9, στις 7 μ.μ. στον αίθριο χώρο του κτιρίου της Περιφέρειας, καλεί το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας.

-- Σε Σύσκεψη καλούν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων Νομού Κοζάνης, όπως και Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο θεατράκι του πάρκου Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη.

Διαμαρτυρία συνταξιούχων μηχανικών

Δεκάδες συνταξιούχοι μηχανικοί έδωσαν χτες για ακόμα μια φορά το «παρών» στην κινητοποίηση που οργάνωσε η ΕΣΤΑΜΕΔΕ στο κτήμα Αξελού, για τη διεκδίκηση της κατασκευής γηροκομείου, όπως προβλέπεται στην παραχώρηση του κληροδοτήματος. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τη συνεχιζόμενη εγκατάλειψη δεκαετιών και την κρατική αδιαφορία για την καταπάτηση, που απαξίωσε το κληροδότημα. Εκπρόσωπος του ΤΕΕ μετέφερε την ομόφωνη στήριξη της Διοικούσας Επιτροπής του στη διεκδίκηση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και των συνταξιούχων μηχανικών απ' τον ΕΦΚΑ.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Βγάζουν στο σφυρί το σπίτι λαϊκής οικογένειας

Σε κινητοποίηση καλεί το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων για την αποτροπή πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας αυτοαπασχολούμενου στα Γιάννενα, σήμερα στις 10 π.μ., έξω από το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης στην πόλη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, «ο πλειστηριασμός αφορά πρώτη κατοικία, για την αγορά της οποίας είχε ληφθεί δάνειο αξίας 120.000 ευρώ πριν από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. Παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια του αυτοαπασχολούμενου να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις του δανείου αποπληρώνοντας δόσεις και χρεολύσια αξίας περίπου 50.000 ευρώ μέχρι σήμερα, η τράπεζα τον χρεώνει 250.000 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του αρχικού της αξίας του». Ενώ «για την ένταξη του δανειολήπτη σε ρύθμιση, η τράπεζα απαιτεί την εμπρόθεσμη καταβολή ενός υπέρογκου ποσού που ο συνδημότης μας στερείται της δυνατότητας να καταβάλει».

Μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου με επικεφαλής τον πρόεδρό του Νίκο Εξαρχο πραγματοποίησαν χτες παρέμβαση στην τράπεζα απαιτώντας την αναστολή του πλειστηριασμού, χωρίς ωστόσο η τελευταία να δεσμεύεται, παρά τις περί του αντίθετου διακηρύξεις του τελευταίου διαστήματος. Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «όλα αυτά γίνονται ελάχιστες μέρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι δεν κινδυνεύει κανένα σπίτι, καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας» και καλεί να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας, ώστε κανένα σπίτι να μην πάει στα χέρια τραπεζίτη.

Αντιδράσεις για απόλυση στο Φάρμακο

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής - Πειραιά και Νήσων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Βαϊράμογλου ΑΒΕΕ» στον Κολωνό, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου της επιχείρησης, για την οποία η εργοδοσία «επικαλέστηκε οικονομικές δυσκολίες και ότι πάρθηκαν υπόψη σαν κριτήρια η παλαιότητα και η ικανότητα προς εύρεση άλλης εργασίας, παρόλο που γνώριζε πως η γυναίκα του είναι έγκυος». Παρά την αντίδραση της εργοδοσίας, το Συνδικάτο συνάντησε τους εργαζόμενους και συζήτησε μαζί τους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org