ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Κάλεσμα από το ΠΑΜΕ για ανασύνταξη του σωματείου

Εγινε την Κυριακή η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση. Τις ευθύνες του προεδρείου ανέδειξαν οι ταξικές δυνάμεις

Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από κατάστημα της «Καρφούρ» στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από κατάστημα της «Καρφούρ» στη Θεσσαλονίκη
Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση έκανε την περασμένη Κυριακή το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρφούρ - Μαρινόπουλος». Στη διάρκεια της Συνέλευσης, οι δυνάμεις που εκπροσωπούν το ΠΑΜΕ, κατέθεσαν στους εργαζόμενους τη διαφωνία τους με τον τρόπο που λειτουργεί το σωματείο, με ευθύνη της πλειοψηφίας.

Στην τοποθέτησή τους, υπογράμμισαν πως η επιχείρηση «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» εξασφαλίζει την κερδοφορία και την ηγεμονική της θέση στην αγορά ως αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των εργαζoμένων, των μικρών παραγωγών και προμηθευτών, αλλά και της επιβάρυνσης των καταναλωτών με συνεχείς αυξήσεις τιμών.

«Το ερώτημα που τώρα μπαίνει μπροστά μας είναι αν εμείς μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, στην ουσία τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας. Οι δυνάμεις που εκπροσωπούν το ΠΑΜΕ στο σωματείο απαντάμε ΝΑΙ! Γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου και ταξικά προσανατολισμένου αγώνα ενάντια στην εργοδοσία και την κυβέρνηση», σημείωσαν στην παρέμβασή τους.

Στη βάση αυτή, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τον τρόπο που λειτουργεί το σωματείο, με ευθύνη του προεδρείου τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων, σημείωσαν πως η πλειοψηφία της κεντρικής διοίκησης αντιμετωπίζει την επίθεση της εργοδοσίας με γενικές καταγγελίες, χωρίς σχέδιο δράσης, χωρίς προσπάθεια για οργάνωση των εργαζομένων στο σωματείο και σε Επιτροπές Αγώνα.

Ασκησαν, επίσης, κριτική στο προεδρείο ότι στήριζε μόνο στα λόγια τα καλέσματα του ΠΑΜΕ, χωρίς να οργανώσει ούτε μια κινητοποίηση για τα προβλήματα που ζουν οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά, στις αποθήκες, στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης.

«Τα τελευταία τρία χρόνια το προεδρείο του σωματείου απομακρύνεται από τις αρχές και το περιεχόμενο πάλης που το ΠΑΜΕ έχει κατακτημένο μέσα από την πολύχρονη πείρα αγώνων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Αντίπαλός μας είναι η εργοδοσία και εκεί πρέπει να στραφούν τα πυρά όλων μας και πρώτα και κύρια του σωματείου», σημείωσαν στην τοποθέτησή τους στη Γενική Συνέλευση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Σε άλλο σημείο αναφέρονταν: «Είμαστε μια ομάδα από νέους συναδέλφους που έχουν όρεξη να μπούμε μπροστά μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να οργανώσουμε την πάλη, τον αγώνα. Να δυναμώσουμε την οργάνωσή μας παντού, να δυναμώσουμε τη φωνή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ στο σωματείο. Να συγκρουστούμε με την εργοδοσία, την κυβέρνηση».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, κάλεσαν τους συναδέλφους τους να παλέψουν για «συνδικάτο μαζικό, με εργαζόμενους από όλα τα καταστήματα και τις αποθήκες που θα φροντίζει για την ενημέρωσή τους, τα δικαιώματά τους. Συνδικάτο με προσανατολισμό και περιεχόμενο για καθημερινή δράση, για να κατανοείται η ανάγκη ενότητας στη δράση της εργατικής τάξης στον τόπο δουλειάς, στον κλάδο συνολικά.

Σωματείο που θα είναι μαζικό, γερό, με γερά παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, που θα έχουν παρουσία σε κάθε χώρο δουλειάς, που θα συσπειρώνει και θα οργανώνει τους εργαζόμενους, με ενιαίο μέτωπο αντίστασης παντού, απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, στα μονοπώλια του κλάδου, στην κυβέρνηση».

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Την Παρασκευή η συγκέντρωση καταδίκης της Χρυσής Αυγής

Στις 7 μ.μ., στην Αμφιάλη (πλατεία Ζαρντέν), δυο χρόνια μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων στο Κερατσίνι
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων στο Κερατσίνι
Συγκέντρωση καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., οργανώνουν στην πλατεία Ζαρντέν (οδός Παναγή Τσαλδάρη), στην Αμφιάλη, σωματεία του Πειραιά. Η συγκέντρωση οργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση, τη μέρα αυτή, δύο χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στην κινητοποίηση καλούν με ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Καραβομαραγκών, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Καθαριστριών Πειραιά, Λογιστών Πειραιά, Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Επαγγελματιών Οδηγών, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών, τα Ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Παράρτημα Οικοδόμων Πειραιά, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και ΟΑΕΕ Πειραιά.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, τα σωματεία, μεταξύ άλλων, σημειώνουν: «Στις 18 του Σεπτέμβρη, συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, λίγες μέρες μετά τη δολοφονική ενέδρα που έστησαν σε συναδέλφους κομμουνιστές συνδικαλιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, στέλνοντας 9 από αυτούς αιμόφυρτους στο νοσοκομείο».

«Οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής του Πειραιά δεν πρέπει να ξεχάσουν ποιος είναι ο ρόλος της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης, ιδιαίτερα τώρα όπου συνολικά οι δυνάμεις του συστήματος προσπαθούν να την ξαναφέρουν στο προσκήνιο και μάλιστα στο όνομα της "δημοκρατίας", όπου δήθεν "όλοι χωράνε και όλοι πρέπει να έχουν λόγο"», υπογραμμίζουν τα σωματεία και προσθέτουν: «Δεν είναι τυχαίο που και στις μέρες που διανύουμε και μας καλούν να διαλέξουμε ποια κυβέρνηση θα εφαρμόσει καλύτερα και το τρίτο μνημόνιο, θέλουν τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο, απέναντι στο λαό».

Προσανατολίζονται σε απεργία στα Πρακτορεία Τύπου

Με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ολοκληρώθηκαν χτες το πρωί οι στάσεις εργασίας που προκήρυξε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Η στάση εργασίας ξεκίνησε για τη βραδινή βάρδια τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ενώ για την επόμενη βάρδια έγινε το πρωί της Τρίτης. Στις δύο συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους δουλειάς, αποφασίστηκε να οργανωθεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 27 Σεπτέμβρη, όπου θα συζητηθεί η πρόταση του Σωματείου για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στα κυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων. Οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις πληρωμών, ιδιαίτερα στο «Αργος», απαιτούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς στην «Ιριδα» και διεκδικούν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία, κάτι που αρνούνται με επιμονή οι εκδότες.

Στοιχεία για την απασχόληση στην ΕΕ

Μικρή αύξηση, 0,3% στην Ευρωζώνη και 0,2% στην ΕΕ 28, σημείωσε ο αριθμός των απασχολούμενων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,8% στην Ευρωζώνη και κατά 0,9% στην ΕΕ. Η Eurostat εκτιμά πως ο αριθμός των απασχολούμενων στην ΕΕ ανήλθε σε 228,8 εκατομμύρια. Τη μεγαλύτερη αύξηση στην απασχόληση, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, κατέγραψαν η Πορτογαλία (+1,3%), η Ελλάδα (+1,2%), Ιρλανδία και Ισπανία (+0,9%), η Εσθονία (+0,8%) και Λουξεμβούργο και Σλοβακία (+0,7%). Μειώσεις καταγράφηκαν σε Φινλανδία (-0,3%), Ηνωμένο Βασίλειο (-0,2%), Βουλγαρία και Λιθουανία (-0,1%). Ωστόσο, σύμφωνα με παλιότερες εκτιμήσεις της Κομισιόν, ακόμα και αυτή η αμελητέα αύξηση της απασχόλησης αφορά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ελαστικές μορφές εργασίας.

Απλήρωτη εργασία και απολύσεις

Για απλήρωτη εργασία και απολύσεις καταγγέλλει την εργοδοσία της εταιρείας ανελκυστήρων «ΤΕΚΑΝ ΕΠΕ» η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής με ανακοίνωσή της. Επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει τους ηλεκτροτεχνίτες απλήρωτους για δύο μήνες, δεν τους πληρώνει υπερωρίες ούτε τη δουλειά το Σαββατοκύριακο. Ακόμα, προχώρησε σε τρεις προειδοποιητικές απολύσεις που θα γίνουν εντός τετραμήνου. Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους «να μην χαρίσουν κανένα κεκτημένο δικαίωμα μπροστά στην τρομοκρατία, που στόχο έχει να διασφαλίσει τα κέρδη της εταιρείας σε βάρος του κάθε εργαζόμενου. Να οργανώσουν τον αγώνα τους, να παλέψουν μαζί με το Σωματείο τους σε ταξική κατεύθυνση για υπεράσπιση της ίδιας της ζωής τους. Για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και υπερωριών, να παρθούν πίσω οι προειδοποιητικές απολύσεις, για εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, για τήρηση του κανονισμού για σωστή συντήρηση και λειτουργία του ανελκυστήρα (όπως δύο τεχνίτες ανά συνεργείο συντήρησης)».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ